Search results

+
  1. raison_d_etre

Z pamiętnika studiującego Xięgi...

Ponad sto trzydzieści stron na godzinę? Jestem pod głębokim wrażeniem. Czterysta stron to nie jest krótka książka i przeczytanie jej w trzy godziny trudno usprawiedliwiać jej nikłą objętością.
  2. raison_d_etre

Wiedźmin 4 jest nominowany na tegorocznej gali The Game Awards!

Tylko jeszcze wypadałoby wiedzieć, co się kryje za tym oczekiwaniem. Jak na razie widzieliśmy tylko trailer i promocję silnika. Tak więc czekamy cały czas na kota w worku, którego ma dostarczyć firma (bo przecież nawet nie ci sami ludzie) stojąca za poprzednimi częściami. I to wszystko na czym...
  3. raison_d_etre

Wiedźmin 4 jest nominowany na tegorocznej gali The Game Awards!

I w końcu trafi do kategorii - Najbardziej Niedoczekany Tytuł Dekady.
  4. raison_d_etre

Planowane prace techniczne na Forum

U mnie też jest wyświetlana tylko jedna strona. Ale przynajmniej pokazuje najnowsze jako pierwsze. Coś za coś.
  5. raison_d_etre

Bardzo źle się to zestarzało.
  6. raison_d_etre

Ponownie nie działa filtrowanie czy tam sortowanie.
  7. raison_d_etre

[UWAGA! - SPOILERY] Serial Wiedźmin (Netflix) - wrażenia spoilerowe

Możliwe, że to jakaś netflixowa wariacja spotkania z bartnikiem, którego żona i córka miały niepospolitą urodę wskazującą na pochodzenie od driad. W tej scenie jest jeden z moich ulubionych cytatów:
  8. raison_d_etre

Dzięki za dobry początek dnia, gdyż bardzo szczerze się roześmiałem. Element komediowy raczej nie był planowany, ale jest szansa, że przyciągnie kogoś z ciągotami masochistycznymi.
  9. raison_d_etre

Odnoszę wrażenie, że filtrowanie wyświetlania tematów nie działa. Mam obecnie całkowicie przemieszaną listę. Jeszcze ze dwie godziny temu było ok.
  10. raison_d_etre

I na tym należałoby zakończyć ten panegiryk. Zdecydowanie kontrowersyjny, nietuzinkowo fatalny i wywołujący bardzo negatywne emocje, a jakiekolwiek zalety, które się w nim nieśmiało przewijają, znalazły się tam prawdopodobnie przypadkiem. Widziałem opinie, że ten sezon jest nawet lepszy od...
  11. raison_d_etre

Night City [otwarte całą dobę]

Egipcjanie wsadzali wszystko w swoje grobowce by móc zabrać na tamten świat każdy przydatny przedmiot. Od drewnianej zabawki po galerę. W 2050 to już na 100% będą komputery wszczepiane w mózg, więc w zależności od przekonań religijnych jest szansa, że razem z tobą przeniesie się i twój zestaw do...
  12. raison_d_etre

Night City [otwarte całą dobę]

Wiedźmińskie gry wydawane były w miarę regularnie. 26 października 2006, 17 maja 2011 (cztery i pół roku), 19 maja 2015 (cztery lata). Cyberpunk to 10 grudnia 2020 czyli pięć i pół roku. Nie zapowiada się, by kolejny Wiedźmin zmieścił się w sześciu latach. Szczerze się zaczynam martwić, bo lata...
  13. raison_d_etre

Jeśli to jest najlepsze, co mają do pokazania, a w sumie tak zapewne jest, to ja zdecydowanie nie chcę widzieć tej gorszej reszty. Jedna minuta najlepszości to już i tak za dużo.
  14. raison_d_etre

Wypowiedzi niby podobne, ale jak dla mnie to jest całkowicie odmienny sposób przedstawienia postaci. W książce Sapkowski w absolutnie żaden sposób nie sugerował wampirzego pochodzenia Regisa. Tutaj jeszcze tylko brakowało błyśnięcia ostrymi kłami w dodatku do tego syczącego 'yessss' i...
  15. raison_d_etre

Wszystko o Batmanie (i uniwersum DC)

Nie jestem fanem tego typu kina, ale zachęciłeś mnie do obejrzenia.
  16. raison_d_etre

Muzyka bez granic, czyli wszystko, czego słuchasz

Jako że trwa konkurs chopinowski, to oglądam i słucham sobie w wolnych chwilach. Jak zawsze w takich momentach trudno nie poczuć podziwu dla niezwykłej biegłości w opanowaniu instrumentu. Obserwowanie dłoni i palców tańczących po klawiszach jest hipnotyzujące. Trudno też nie zauważyć różnic w...
  17. raison_d_etre

Można założyć, że byłaby to całkowicie inna historia, bo Hissrich wytworzyła jakiś zupełnie alternatywny świat, fabułę i bohaterów bez związku z materiałem źródłowym. A i przy okazji można na takiej rywalizacji typu - my to umiemy dziesięć razy lepiej - zrobić sobie dobrą reklamę. Tylko trzeba...
  18. raison_d_etre

Sapkowski live, czyli wywiady, wywiady...

Możliwe, że jest to poza i świadomy wybór kreacji wizerunku, czy też raczej taki mu się kiedyś zrobił i już został, ale nie zmienia to faktu, że nie stara się tworzyć nadmiaru szczegółowych informacji zdatnych do przeniesienia na strony tej czy innej -pedii (choć przecież posiada i udostępnił...
  19. raison_d_etre

Chodzi o to, że Sapkowski tak właśnie pisze. Szczegół i detal pojawiają się tam, gdzie są istotne. Jeśli taka informacja nie niesie ze sobą wartości dla sceny czy też nie jest istotna z punktu widzenia ogólnego opisu sytuacji, to jej zwyczajnie nie ma. Zapewnienia Sapkowskiego, że czegoś nie...
  20. raison_d_etre

Z drugiej strony jednocześnie gdy chciał, potrafił opisywać naprawdę mikroskopijne znaczeniowo scenki, odnosząc się po kilku tomach do czegoś, o czym wspomniał dawno temu, przykładowo losy Very Loewenhaupt.
Top Bottom