15 lat gry Wiedźmin 2: Zabójcy królów

+
PL_W2_15yrs_ann_16x9.png

Trylogia Geralta ma swój początek i koniec, ale to w jej centrum splata się pajęcza sieć krwawej intrygi. 👑

Dokładnie 15 lat temu wkroczyliśmy w wir wydarzeń gry Wiedźmin 2: Zabójcy królów — opowieści o sojuszach pełnych napięć, ukrytych motywach i decyzjach, które odcisną piętno na historii Kontynentu.

Z tej okazji przygotowaliśmy dla Was specjalną ilustrację inspirowaną fabułą gry. Wszystkiego najlepszego z okazji rocznicy! 🐺

Coś się kończy coś zaczyna.

Dzięki za masę zabawy, wrażeń, dyskusji i wspomnień.

A mi się od razu Tomek Gop przypomniał :ROFLMAO: . Pierwsze skojarzenie jakie mi przyszło do głowy :ROFLMAO:. Ale chwilę później przypomniało mi się też ile razy poległem w walce z Letho w komnacie, albo z Draugiem, bo nigdy nie byłem mistrzem sterowania. I frustrację, że nie mogę odwiedzić wszystkich lokacji za jednym przejściem gry, choć wiem, że część graczy uznawana to właśnie za zaletę. No I oczywiście to, że W2 był moją pierwszą kolekcjonerką :D.

Do tej pory pamiętam dzień jak dostałem swoją edycję kolekcjonerską, plus to że nie chciała mi się uruchomić, bo instalacja wymagała podpięcia do serwerów Redów i padły one na start XD
Dopiero jakoś 2 dni później udało się ją włączyć, po jakimś patchu.
20260517_144341.jpg

Wydaje mi sie , że wiedźmin 2 mial jakos bardziej dialogi ostrzejsze . Szkoda, ze nigdy nie wyszedl na konsole sony. Nie bylo by to trudne taki port zrobic dzis .

Do tej pory pamiętam dzień jak dostałem swoją edycję kolekcjonerską, plus to że nie chciała mi się uruchomić, bo instalacja wymagała podpięcia do serwerów Redów i padły one na start XD
Dopiero jakoś 2 dni później udało się ją włączyć, po jakimś patchu.
View attachment 11433051
Ach, słynna kolekcjonerka z popiersiem. Niestety mój Geralt miał ciężki szlak i przybył w słabej formie ;]

Attachments

• 226674_1538839129950_1804067287_915228_1323441_n.jpg
    226674_1538839129950_1804067287_915228_1323441_n.jpg
    69.6 KB · Views: 60
Pamiętam imprezę premierową pod Złotymi Tarasami w Warszawie oraz słynną aferę z plikiem, który musiał być ściągnięty aby gra ruszyła :coolstory: ...

15 lat zleciało, a ja nadal pamiętam hajp panujący przed premierą jakby to było wczoraj :beer:
Otóż to. 2011 zapamiętałem jako wyjątkowy rok – matura prowadziła do rozdroża dorosłości, a zarazem ten punkt zwrotny umilała złota era gamingowego hype'u, która wówczas wypadła zwłaszcza za sprawą W2. Oczywiście biorąc pod uwagę egzaminy musiałem wtedy uzbroić się w cierpliwość z pierwszą rozgrywką do czerwca. Przypomniałeś mi o mnogości zwiastunów i materiałów, którymi usłana była droga do premiery. Aż odświeżę sobie parę.​
A mi się od razu Tomek Gop przypomniał :ROFLMAO: . Pierwsze skojarzenie jakie mi przyszło do głowy :ROFLMAO:.
Skoro o nim mowa, to warto przywołać jego rolę w budowaniu wspomnianego hype'u i zapowiedzi związane z systemem walki – czy nie przekonywał nas przypadkiem np. do tego, że w ramach strategii możliwe będzie wrzucenie przez okno petardy?​
Świetne wspomnienia mam z tą grą. EK do dziś stoi na honorowym miejscu na półce. I ten świetny (niedoceniony na tle pozostałych) soundtrack.
A jakże – dla mnie ta EK stanowi potencjalnie najważniejszy element kolekcji fizycznych wydań gier; bogata, a przy tym wyważona i skompaktowana. Moje popiersie dotarło w całości, ale i tak dosłano mi bodaj koszulkę w ramach przeprosinowego bonusu za opóźnony wczesny dostęp. Soundtrack to kolejne perełka. Nie tylko oryginalne kompozycje, ale i promujące grę utwory, jak choćby "Forgotten Land" formacji Riverside.
Pamiętam imprezę premierową pod Złotymi Tarasami w Warszawie oraz słynną aferę z plikiem, który musiał być ściągnięty aby gra ruszyła :coolstory: ...
"Krzychu ma kurtkę, czekamy na trolla" to jedno ze sławnych haseł, które padło przy okazji tamtego incydentu. Aż sprawdziłem, czy 50mb.pl wciąż działa (that's a nay): oczekujący gracze uświetnili wówczas niegododności premierowe zestawem memów.

Redzi dali czadu – przemówili w pełni własnym głosem, zaprezentowali autorski silnik i dogonili największych w produkcji blockbustera.​

Last edited:
Na Steam premiera jest wskazana 18 maja stąd mój błąd.
Wynika to zapewne z różnic czasowych dyktowanych przez strefy – w USA w momencie odblokowania dostępu do gry na Steam musiał być jeszcze 18.05. Ogólnie przyjęta data globalnej premiery to odkąd pamiętam 19.05, zgodnie z warszawskim czasem, któremu podlega centrala CDPR.​
Ech Wiedźminie Drugi, gdyby nie Ty nie znalazłbym w życiu celu, jakim jest dopłynięcie na pewnym niecodziennym środku transportu do raju!! :D :p
Uprzejmę poproszę o materiał dowodowy drogą PW. Fotosy, printy, memy. Cokolwiek. Zapewniam dyskrecję. Nie wykluczam nakręcenia biografii. Co żeś nawywijał?​

Top Bottom