Przyznam, że im bardziej poznaję Cyberpunka w wersji 2.3, tym większe czuję rozczarowanie. Zaczynając od FSR 3.1... no tutaj wydarzyło się coś wręcz nieprawdopodobnego, naprawdę myślałem, że skoro DLSS Swapper pokazuje, że w grze jest plik odpowiedzialny za FSR w najnowszej wersji i na tej podstawie liczyłem, że w menusach w grze po prostu jest literówka, ktoś nie zmienił nazwy upscalera z FSR 3.0 na FSR 3.1, ale nie, totalnie tak nie jest. Być może cieszyć powinno, że jest FSR4 i zdaje się faktycznie działać na najnowszych kartach od AMD, ale w ten sposób dajecie pstryczka w nos wszystkim graczom, którzy nie mieli kasy na najnowszy tech albo postawili na większy VRAM, bądź wydajność w rasteryzacji kosztem najnowszego modelu karty. Tylko chciałbym przypomnieć dla tych, którzy nie wiedzą, że najwydajniejszą kartą od AMD nadal jest Radeon RX 7900 XTX, a nie Radeon RX 9070 XT, obydwie te karty mają swoje plusy i sam bym celował w RDNA4, ale w rasterze to nie taka mocna karta jak najmocniejszy RDNA3.
Jednak zostawiając ten temat na później, chyba warto parę słów napisać o generatorze klatek z FSR 3.1, który w końcu został oddzielony od upscallera - działa! I to działa naprawdę dobrze, po krótkich testach na laptopie z RTX 3070 nie czułem tych wygenerowanych klatek, a większa płynność była miłym dodatkiem. Tylko... no właśnie, ja w takim laptopie mam kartę Nvidii, więc mam też dostęp do Nvidia Reflex, który znacząco poprawia input lag, co przy generatorach klatek jest kluczowe. Wprowadziliście nawet Xe Low Latency, które na kartach Intela spełnia analogiczną funkcję, ale nie wprowadziliście AMD Anti-Lag 2, które jest krytycznie potrzebne na kartach AMD do grania z frame genem. Brak tej funkcji sprawia, że gra się po prostu znacznie gorzej i łatwo odczuć, że gra późno reaguje na nasze działania, ogólnie opcje tego typu przyjemnie się używa nawet bez generatorów klatek, ale do generatorów są w zasadzie krytycznie niezbędne.
Ciężko mi ocenić całą implementację XeSS 2.0, na pewno cieszy, że jest dostępna, ale bez karty Intela nie mogę sprawdzić ani modelu XMX upscallera, ani generatora klatek, tylko wszystko zdaje się być na miejscu, w najnowszej wersji, tak jakbyśmy chcieli zobaczyć też implementację FSR.
No właśnie, patrząc na to co się dzieje wokół Cyberpunka ciężko nie odnieść wrażenia, że po raz kolejny FSR został potraktowany gorzej, FSR 3.0 do gry wchodziło, jak pojawiały się implementacje 3.1 w innych grach, więc i tak dobrze, że przy okazji implementacji FSR 3.1 od razu też się pojawia wsparcie dla 4, tylko brak faktycznego dostępu do upscallera w wersji 3.1 oraz brak Anti-Lag 2 tak naprawdę sprawia, że nie zrobiliście tego, o co Was prosili gracze. Tak naprawdę dzisiaj najlepszą opcją dla osób z np. Radeonem RX 7900 XT jest XeSS 2.0 w formie upscallera i FSR 3.1 jako generator klatek, tylko że tutaj pojawia się problem z input lagiem, bez AMD Anti-Lag 2 w grze wcale nie jest to przyjemna rozgrywka.
Czas więc podejść do FSR-u na poważnie, zarówno na PC jak i na konsolach. To czego chcą gracze to wywalenie tych koszmarnych implementacji FSR 2.1 i FSR 3.0 z gry, implementacja upscallera 3.1 z poprawnymi wartościami, przez co obraz nie będzie obrzydzał graczy (ale z pełną świadomością, że nie będzie tak dobry jak DLSS czy XeSS w wersji XMX), generator klatek z FSR 3.1 to chyba jedna z niewielu rzeczy, która się udała, ale jest tu nadal potrzebny Anti-Lag 2 dla kart AMD, a do tego właśnie implementacja FSR 4 dla posiadaczy RDNA 4, wtedy wszyscy dostaną najlepsze możliwe opcje dla ich karty graficznej.
Na konsolach również czas porzucić FSR 2.1, szczególnie na Xboksach wygląda on tragicznie i czas przejść na FSR 3.1 i go dopieścić. Nadal nie będzie to obraz idealny, ale naprawdę, gracze, którzy chcą FSR 3.1 zdają sobie z tego sprawę. Chcemy obrazu lepszego, nie idealnego. Do tego, ledwo co zaktualizowaliście VRR, żeby działał lepiej, więc to chyba idealny moment, żeby tryby wydajności na konsolach dało się także uruchomić z generatorem klatek, który pozwoliłby wykorzystywać w pełni ekrany 120 Hz. Na konsolach nie ma alternatyw, jak na PC z XeSS 2.0, więc poprawa upsacallera przez developera to jedyna opcja i gracze nadal na to czekają. Na PS5 Pro też z pewnością nikt by nie pogardził gdybyście dodali chociaż PSSR, co też znacząco by poprawiło jakość obrazu na tym sprzęcie.