Aktualizacja 2.3 — lista zmian

+
Niestety ale z tym patchem po włączeniu XeSS Frame Generation gra przestaje działać. Od razu się wypłaszacza po początkowych logosach. Próbuję grać na Intel ARC A770 z najnowszym sterownikiem 32.0.101.6913 i Win11.
PS: Odkryłem jak obejść ten błąd. Trzeba przy włączeniu Xess Frame Generation wyłączyć jednocześnie Intel Xe Low Latency i restartować grę. Dzięki temu gra uruchomi się bez crasha a Intel Xe Low Latency i tak jest zawsze włączony przy Xess Frame Generation. Ewidentny błąd programistów bo próbują 2 razy inicjalizować to samo.

Last edited:
Nie moge wsiąść do żadnego pojazdu, bo od razu wyrzuca mnie z gry, też macie coś takiego?

"Implementacja" FSR 3.1 to kompletna porażka. Dotyczy tylko generowania klatek. Liczyłem na "prawilne" dorzucenie FSR 3.1.4, żeby się dało pograć z lekkim RT, a tak - nic z tego. XeSS niestety dość mocno ścina klatkaż i w sumie lepiej grać w Ultra. Paweł mówił, że współpracowali z AMD przy wdrożeniu FSR 3.1/4 - jestem ciekawy, ćzy to wina AMD, czy to NVIDIA nie pozwoliła na wrzucenie FSR 3.1 w pełnej wersji...

Last edited by a moderator:
"Implementacja" FSR 3.1 to kompletne gówno. Dotyczy tylko generowania klatek. Liczyłem na "prawilne" dorzucenie FSR 3.1.4, żeby się dało pograć z lekkim RT, a tak - nic z tego. XeSS niestety dość mocno ścina klatkaż i w sumie lepiej grać w Ultra. Paweł mówił, że współpracowali z AMD przy wdrożeniu FSR 3.1/4 - jestem ciekawy, ćzy w AMD pracują tacy ******, czy to NVIDIA nie pozwoliła na wrzucenie FSR 3.1 w pełnej wersji...
Po włączeniu gry też miałem wątpliwości co do wersji FSR, bo jest źle opisana, ale z plików wynika, że to jest właśnie 3.1.4. Implementacja FSR w Cyberpunku nigdy nie była dobra i jak widać, trend pozostaje utrzymany.

Czyli w menu mamy 3.0, a w rzeczywistości 3.1.4?
Na to wygląda
1752786155631.png

Dzięki za aktualizacje! jestem zadowolony z nowości QoL lecz mam pytanie co z Upscalerem FSR 3.1 (tylko Frame Generation został dodany)

FSR 3.0 nadal wygląda TRA-GICZ-NIE. Właścicielom Radeonów pozostaje XeSS 2.0, chociaż też szału nie ma...

Przyznam, że im bardziej poznaję Cyberpunka w wersji 2.3, tym większe czuję rozczarowanie. Zaczynając od FSR 3.1... no tutaj wydarzyło się coś wręcz nieprawdopodobnego, naprawdę myślałem, że skoro DLSS Swapper pokazuje, że w grze jest plik odpowiedzialny za FSR w najnowszej wersji i na tej podstawie liczyłem, że w menusach w grze po prostu jest literówka, ktoś nie zmienił nazwy upscalera z FSR 3.0 na FSR 3.1, ale nie, totalnie tak nie jest. Być może cieszyć powinno, że jest FSR4 i zdaje się faktycznie działać na najnowszych kartach od AMD, ale w ten sposób dajecie pstryczka w nos wszystkim graczom, którzy nie mieli kasy na najnowszy tech albo postawili na większy VRAM, bądź wydajność w rasteryzacji kosztem najnowszego modelu karty. Tylko chciałbym przypomnieć dla tych, którzy nie wiedzą, że najwydajniejszą kartą od AMD nadal jest Radeon RX 7900 XTX, a nie Radeon RX 9070 XT, obydwie te karty mają swoje plusy i sam bym celował w RDNA4, ale w rasterze to nie taka mocna karta jak najmocniejszy RDNA3.

Jednak zostawiając ten temat na później, chyba warto parę słów napisać o generatorze klatek z FSR 3.1, który w końcu został oddzielony od upscallera - działa! I to działa naprawdę dobrze, po krótkich testach na laptopie z RTX 3070 nie czułem tych wygenerowanych klatek, a większa płynność była miłym dodatkiem. Tylko... no właśnie, ja w takim laptopie mam kartę Nvidii, więc mam też dostęp do Nvidia Reflex, który znacząco poprawia input lag, co przy generatorach klatek jest kluczowe. Wprowadziliście nawet Xe Low Latency, które na kartach Intela spełnia analogiczną funkcję, ale nie wprowadziliście AMD Anti-Lag 2, które jest krytycznie potrzebne na kartach AMD do grania z frame genem. Brak tej funkcji sprawia, że gra się po prostu znacznie gorzej i łatwo odczuć, że gra późno reaguje na nasze działania, ogólnie opcje tego typu przyjemnie się używa nawet bez generatorów klatek, ale do generatorów są w zasadzie krytycznie niezbędne.

Ciężko mi ocenić całą implementację XeSS 2.0, na pewno cieszy, że jest dostępna, ale bez karty Intela nie mogę sprawdzić ani modelu XMX upscallera, ani generatora klatek, tylko wszystko zdaje się być na miejscu, w najnowszej wersji, tak jakbyśmy chcieli zobaczyć też implementację FSR.

No właśnie, patrząc na to co się dzieje wokół Cyberpunka ciężko nie odnieść wrażenia, że po raz kolejny FSR został potraktowany gorzej, FSR 3.0 do gry wchodziło, jak pojawiały się implementacje 3.1 w innych grach, więc i tak dobrze, że przy okazji implementacji FSR 3.1 od razu też się pojawia wsparcie dla 4, tylko brak faktycznego dostępu do upscallera w wersji 3.1 oraz brak Anti-Lag 2 tak naprawdę sprawia, że nie zrobiliście tego, o co Was prosili gracze. Tak naprawdę dzisiaj najlepszą opcją dla osób z np. Radeonem RX 7900 XT jest XeSS 2.0 w formie upscallera i FSR 3.1 jako generator klatek, tylko że tutaj pojawia się problem z input lagiem, bez AMD Anti-Lag 2 w grze wcale nie jest to przyjemna rozgrywka.

Czas więc podejść do FSR-u na poważnie, zarówno na PC jak i na konsolach. To czego chcą gracze to wywalenie tych koszmarnych implementacji FSR 2.1 i FSR 3.0 z gry, implementacja upscallera 3.1 z poprawnymi wartościami, przez co obraz nie będzie obrzydzał graczy (ale z pełną świadomością, że nie będzie tak dobry jak DLSS czy XeSS w wersji XMX), generator klatek z FSR 3.1 to chyba jedna z niewielu rzeczy, która się udała, ale jest tu nadal potrzebny Anti-Lag 2 dla kart AMD, a do tego właśnie implementacja FSR 4 dla posiadaczy RDNA 4, wtedy wszyscy dostaną najlepsze możliwe opcje dla ich karty graficznej.

Na konsolach również czas porzucić FSR 2.1, szczególnie na Xboksach wygląda on tragicznie i czas przejść na FSR 3.1 i go dopieścić. Nadal nie będzie to obraz idealny, ale naprawdę, gracze, którzy chcą FSR 3.1 zdają sobie z tego sprawę. Chcemy obrazu lepszego, nie idealnego. Do tego, ledwo co zaktualizowaliście VRR, żeby działał lepiej, więc to chyba idealny moment, żeby tryby wydajności na konsolach dało się także uruchomić z generatorem klatek, który pozwoliłby wykorzystywać w pełni ekrany 120 Hz. Na konsolach nie ma alternatyw, jak na PC z XeSS 2.0, więc poprawa upsacallera przez developera to jedyna opcja i gracze nadal na to czekają. Na PS5 Pro też z pewnością nikt by nie pogardził gdybyście dodali chociaż PSSR, co też znacząco by poprawiło jakość obrazu na tym sprzęcie.

Last edited:
Pełna zgoda - Paweł Sasko mówi, że Cyberpunk 2077 to "showcase" współczesnych techologii, a FSR to jakaś porażla... Brak FSR 3.1.4, implementacja 3.0 jest absolutnie tragiczna, wręcz groteskowa, 2.1 też taka sobie.
Mam wrażenie, że XeSS 2.0 w wersji DP4a też mogłby wyglądać nieco lepiej (gram używając jakości Ultra Quality w 1440p).

zepsuliście optymalizację. Radeon 9060XT, Ryzen 7950X, 128Gb Ram, a co chwilę mam glitche i przeskoki obrazu. Nie wiem co zrobiliście ale optymalizacje względem poprzedniego patcha na minus.

Cyberpunku mogli rozwinąć romanse z Judy i z innymi postaciami i dodać kilka jakiś fajnych nowych miejsc A dali do dupy aktuzacje widać że CD Projekt ma nasz w nosie i nie powiem gdzie jeszcze

Cyberpunku mogli rozwinąć romanse z Judy i z innymi postaciami i dodać kilka jakiś fajnych nowych miejsc A dali do dupy aktuzacje widać że CD Projekt ma nasz w nosie i nie powiem gdzie jeszcze
Naprawdę? To jest twój wniosek po łatce z dodatkową, darmową zawartością, dorzuconą do gry dawno po tym, jak powiedziano, że prace nad nią są ukończone i więcej patchy nie będzie?

Dać palec, a urwą rękę. Nie mam pojęcia, skąd ta roszczeniowość.

No i pokusiło mnie żeby zaktualizować. Wywaliło wszystkie mody. Nowych jeszcze nie ma. Wiszące w powietrzu pojazdy.
Blackwall Gateway Hack nie rozprzestrzenia się na innych przy overclockingu, a nawet wyświetla się na czerwono pomimo wystarczającej ilości ramu.
Popatrzyłem na listę zmian. Po co mi jakiej foto mode? Nigdy jeszcze nie robiłem fotek tym kompletnie zbędnym narzędziem. Po co mi dodatkowe pojazdy? Po co mi poprawienie jakiś refleksów świetlnych? Po co mi zakładka pogody? Przypomina mi się Skyrim, za każdym razem kiedy moderzy naprawiali grę, to Bethesda ją psuła aktualizacjami.
Zamiast dodać jakie nowe misje, wszczep czy urozmaicić konwersację z Panam czy Judy, to tracicie czas i pieniądze na bzdury. Nawet jak byście dodali 4 nowe prostytutki zamiast samochodów to efekt byłby lepszy. To jest gra, nie generator screenów które i tak ludzie po czasie usuwają, czy też symulator jazdy po mieście, które pod koniec gry robi się jałowe.
Teraz muszę czekać na poprawione mody. Wielkie dzięki za nic.
PS. Teraz pewnie będziecie poprawiać poprawki, przy czym znowu wygenerujecie bugi, które też trzeba będzie poprawić.

No i pokusiło mnie żeby zaktualizować. Wywaliło wszystkie mody. Nowych jeszcze nie ma.
Czy to jest faktycznie zaskakujące? Ściągasz nieautoryzowane modyfikacje i jesteś zdziwiony i chyba oburzony, że nowsza wersja gry to nadpisała? Dlaczego jakakolwiek firma miałaby odpowiadać za to, co ktoś sobie prywatnie robi z programem? Modyfikujesz na swoje ryzyko, to nie ściągaj patcha następnym razem, skoro bardziej Ci zależy na modach. Twoje prawo.
Popatrzyłem na listę zmian. Po co mi jakiej foto mode? Nigdy jeszcze nie robiłem fotek tym kompletnie zbędnym narzędziem. Po co mi dodatkowe pojazdy? Po co mi poprawienie jakiś refleksów świetlnych? Po co mi zakładka pogody? Przypomina mi się Skyrim, za każdym razem kiedy moderzy naprawiali grę, to Bethesda ją psuła aktualizacjami.
Zamiast dodać jakie nowe misje, wszczep czy urozmaicić konwersację z Panam czy Judy, to tracicie czas i pieniądze na bzdury. Nawet jak byście dodali 4 nowe prostytutki zamiast samochodów to efekt byłby lepszy. To jest gra, nie generator screenów które i tak ludzie po czasie usuwają, czy też symulator jazdy po mieście, które pod koniec gry robi się jałowe.
Teraz muszę czekać na poprawione mody. Wielkie dzięki za nic.
Trudno, żeby globalna zmiana odpowiadała wszystkim, każdy ma swoje potrzeby i preferencje - jedni wolą auta, inni prostytutki. Jest bardzo duża grupa fanów trybu foto i się teraz cieszą, no bywa. CDPR sam decyduje, w jakim kierunku chce iść z grą, i zapewne liczy się z tym, że nie zadowoli pewnych innych grup. Określanie zmian bzdurami tylko dlatego, że Tobie się nie podobają, nie oznacza, że to faktycznie są bzdury. To chyba oczywiste.
Btw. ile tam na liczniku w CP ograne, że teraz pozostała tylko jazda po mieście w pustce, bez celu? Bo chyba wcześniej było co robić w fabule i questach pobocznych na długie godziny? Po 5 latach wychodzi za darmo łatka dodająca rzeczy, dzięki czemu granie od nowa pozwala urozmaicić sobie zabawę i imo krytyka tych dodatkowych treści jest niezasłużona - aż się prosi cytat z Szinczy, to go tu przekleję:
Naprawdę? To jest twój wniosek po łatce z dodatkową, darmową zawartością, dorzuconą do gry dawno po tym, jak powiedziano, że prace nad nią są ukończone i więcej patchy nie będzie?

Dać palec, a urwą rękę. Nie mam pojęcia, skąd ta roszczeniowość.

-> wiedz, że każdy patch dezaktywuje większość modów

-> spójrz na patchnotesy i stwierdź, że nic z nowych ficzerów ci niepotrzebne, i mOdY lEpSzE

-> i tak ściągnij patcha

-> wejdź na forum narzekać, że zepsuł mody i ficzery niepotrzebne

-> …profit?

Czy to jest faktycznie zaskakujące? Ściągasz nieautoryzowane modyfikacje i jesteś zdziwiony i chyba oburzony, że nowsza wersja gry to nadpisała? Dlaczego jakakolwiek firma miałaby odpowiadać za to, co ktoś sobie prywatnie robi z programem? Modyfikujesz na swoje ryzyko, to nie ściągaj patcha następnym razem, skoro bardziej Ci zależy na modach. Twoje prawo.

Trudno, żeby globalna zmiana odpowiadała wszystkim, każdy ma swoje potrzeby i preferencje - jedni wolą auta, inni prostytutki. Jest bardzo duża grupa fanów trybu foto i się teraz cieszą, no bywa. CDPR sam decyduje, w jakim kierunku chce iść z grą, i zapewne liczy się z tym, że nie zadowoli pewnych innych grup. Określanie zmian bzdurami tylko dlatego, że Tobie się nie podobają, nie oznacza, że to faktycznie są bzdury. To chyba oczywiste.
Btw. ile tam na liczniku w CP ograne, że teraz pozostała tylko jazda po mieście w pustce, bez celu? Bo chyba wcześniej było co robić w fabule i questach pobocznych na długie godziny? Po 5 latach wychodzi za darmo łatka dodająca rzeczy, dzięki czemu granie od nowa pozwala urozmaicić sobie zabawę i imo krytyka tych dodatkowych treści jest niezasłużona - aż się prosi cytat z Szinczy, to go tu przekleję:

Zobaczcie sobie na YT ile jest game play'ów. Ludzie grają i doskonalą postać i swoje umiejętności. Nikt nie wstawia filmików z foto mode, czy jeździ bez celu po mieście podziwiając refleksy świetlne. To jest gra FPS, szybka strzelanina, lub walka z ukrycia, skoro jest możliwość instalacji Cyber Engine Tweaks, to znaczy, że można sobie modyfikować do woli i nie ma czegoś takiego jak "autoryzowane mody" w CP2077. Wszystko jest z Nexus'a.
Jak widzę, nie tylko ja tu narzekam. Lewitujące pojazdy inni też mają. Na refleksy świetlne nie narzekam bo nie zwracam na to uwagi, ja gram.
To jest pierwsza gra która zmusiła mnie do kupna dysku SDD. Żadna inna moja gra nie ma takich wymagań.
A narzekać sobie mogę do woli bo zapłaciłem za CP2077 + Phantom Liberty, pomimo, że mogłem sobie ściągnąć z torrentów za darmo. Już nawet jest z tym waszym nowym patchem. Kupiłem wszystkie części Wiedźmina i dodatki, więc jestem stałym klientem. Jak wydacie jakąś nową fajną grę to też kupię i jak coś będzie nie tak to będę narzekał do woli. Jeśli chodzi o czas spędzony w grze, to odpowiem ci tak. Gram w gry od 1986 roku, przeszedłem wszystkie technologie komputerowe zaczynając na ZX Spectrum i pewnie z 1000 gier, (nie liczyłem tylko grałem), dlatego śmiało mogę siebie określać jako krytyka gier, konkretniej - starego krytyka gier. Większość graczy z tego forum nawet by nie umiała wgrać gry z magnetofonu, a część to pewnie nie wie co to magnetofon.
BTW. Szybko zapomnieliście jak musieliście zwracać kasę konsolowcom za wersję 1.0, ja nie narzekałem, grałem i sam rozwiązywałem problemy z bugami, ewentualnie jak je omijać.

Last edited:
Zobaczcie sobie na YT ile jest game play'ów. Ludzie grają i doskonalą postać i swoje umiejętności. Nikt nie wstawia filmików z foto mode, czy jeździ bez celu po mieście podziwiając refleksy świetlne.

Po pierwsze primo, algorytm jutuba podsuwa Ci rzeczy, które lubisz, a skoro lubisz gameplaye, to to dostajesz. Po drugie primo, photo mode, tworzy obrazki, zrzuty ekranu, co z oczywistych względów gryzie z platformą do wrzucania filmików. Po trzecie primo, gdyby photo mode nie był popularny, to nie byłby wrzucany do praktycznie każdej gry AAA z imponująca grafiką, a twórcy gry nie marnowaliby na ulepszanie go ludzi, czasu i środków.

skoro jest możliwość instalacji Cyber Engine Tweaks, to znaczy, że można sobie modyfikować do woli i nie ma czegoś takiego jak "autoryzowane mody" w CP2077. Wszystko jest z Nexus'a.

To absolutnie nic nie znaczy. Nawet gdy sami Redzi wypuszczają narzędzia do tworzenia modyfikacji, to w żaden sposób ich nie "uoficjalnia". To wciąż narzędzia dla fanów do modyfikacji gry dla własnej frajdy i na własna odpowiedzialność. Redzi nie muszą brać ich pod uwagę przy patchowaniu, tudzież wrzucaniu nowej zwartości do gry.
Jak widzę, nie tylko ja tu narzekam. Lewitujące pojazdy inni też mają. Na refleksy świetlne nie narzekam bo nie zwracam na to uwagi, ja gram.

Nie było i nie ma gry open world bez gliczy.

To jest pierwsza gra która zmusiła mnie do kupna dysku SDD. Żadna inna moja gra nie ma takich wymagań.

Fajnie, że się zgadzamy, że Redzi uczciwie informowali o użyciu dysków SSD w kontekście Cyberpunka i konsekwencjach ich braku. Nie wspominając o tym, że coś jest pierwsze (a Cyberpunk, zdecydowanie nie jest pierwszą grą wymagającą SSD), nie jest żadnym argumentem w dyskusji o ile byłeś przed zakupem o tym uczciwie uprzedzany (byłeś).

A narzekać sobie mogę do woli bo zapłaciłem za CP2077 + Phantom Liberty, pomimo, że mogłem sobie ściągnąć z torrentów za darmo. Już nawet jest z tym waszym nowym patchem. Kupiłem wszystkie części Wiedźmina i dodatki, więc jestem stałym klientem. Jak wydacie jakąś nową fajną grę to też kupię i jak coś będzie nie tak to będę narzekał do woli.

Pewnie, że możesz narzekać, jak na pewno zauważyłeś nikt Ci Twoich postów ze wspomnianym narzekaniem nie usuwa. Wrzucasz je jednak na forum, więc nie dziw się, że ludzie polemizują z zasadnością tych narzekań.

P.S. Piracenie gier to łamanie polskiego prawa, wiec chwalenie się tym, że tego nie zrobiłeś, nie jest takim flexem jak myślisz.

Top Bottom