A może jednak,Tak, noc jest nazbyt ciemna (w tym niektóre jaskinie).
może w końcu jest tak jak powinno być
Z chęcią bym sprawdził, ale z przyczyn technicznych jest to nie możliwe przez jeszcze parę ładnych dni.
A może jednak,Tak, noc jest nazbyt ciemna (w tym niektóre jaskinie).
- Wiedźmin 3 jest na starej wersji Red Engine, która używa tylko DX11
- Nowe bajery graficzne, w tym te od Nvidii, wymagają DX12
- W firmie nie został już prawie nikt kto ogarnia ich własny silnik (a zwłaszcza wersję sprzed 7 lat), całe studio przechodzi na Unreal Engine 5
- Do whakowania DX12 do Wiedźmina użyto deweloperskiego API D3D11On12 które służy do stopniowego portowania na DX12 i nie powinno być stosowane produkcyjnie. Czy niskopoziomowy kod silnika został w jakimkolwiek stopniu dostosowany do DX12 - nigdy się nie dowiemy ( ͡° ͜ʖ ͡°)
- Cytat z dokumentacji Microsoftu: "D3D11On12 has not been optimized for performance. There will likely be moderate CPU overhead compared to a standard D3D11 driver, minimal GPU overhead, and there is known to be significant memory overhead. Therefore it is not recommended to use D3D11On12 for complicated 3D scenes, and it is instead recommended for simple scenes, or 2D rendering."
Czyli mamy zrobioną fachową prowizorkę w postaci podwiązania ray tracingu profesjonalnym sznurkiemPrzypadkowo znalazłem na wykopie taką ciekawostkę odnośnie najnowszego wcielenia W3:
Sprawdźcie swoje instalacje W3:EK w folderze bin, a następnie x64_dx12 i znajdziecie tam plik d3d11on12.dll...
View attachment 11334637
Tak, więc, tak... gratuluje "profesjonalizmu" ekipie RED'ów...
Z tym działaniem z opóźnieniem to nie wiem czy to nie jest "feature" pod znikającą minimapkę podczas eksploracji, bo właśnie jak się naciśnie lewy spust to wywołuje się jej powrót na ekran, ale sądząc po kombinatorstwie przy tej aktualizacji, nie zdziwiłbym się, jakby ta funkcjonalność przycisku była włączona niezależnie od tego czy ktoś gra z minimapą włączoną na stałe, czy znikającą.Jeszcze jeden błąd, lewy spust pada odpowiedzialny za widźmińskie zmysły działa z opóźnieniem kilku sekund, a jak już zadziała to się czasem wyłącza gdy trzymam przycisk.
Czyli nic z tym nie zrobią, ewentualnie zdegradują RT tak jak jest to na konsolachPrzypadkowo znalazłem na wykopie taką ciekawostkę odnośnie najnowszego wcielenia W3:
(...) widzę, że sporo użytkowników PC narzeka w sieci na nowego patcha i to co robi z klatkami na sekundę... zapewne są to ci jacy - podobnie jak ja - nie zmieniali kompa od czasu Wiedźmina 2 i grają w W3 na średnich detalach (bo nawet na niskich i tak gra nie wygląda źle )![]()
Phi - karta minionej generacji...
Specyfikacja mojego kompa - żeby nie było Cyberpunk 2077 chodził mi w miarę płynnie na wysokich@Vattier widzę, że sporo użytkowników PC narzeka w sieci na nowego patcha i to co robi z klatkami na sekundę... zapewne są to ci jacy - podobnie jak ja - nie zmieniali kompa od czasu Wiedźmina 2 i grają w W3 na średnich detalach (bo nawet na niskich i tak gra nie wygląda źle )![]()
Phi - karta minionej generacji...
![]()
Na DX11 gra działa rewelacyjnie - bez wodotrysków RT :Macie w planach może wydanie jakiejś wersji "light" zawierającej w sobie 'technikalia' ale bez graficznych wodotrysków?
Powtarzałem to w każdym możliwym temacie po dwa razy, ale widocznie nikt nie czyta moich postów...Ja od siebie napiszę jeszcze pewną ciekawostkę. Zaktualizowałem sterowniki do najnowszych bo skapnąłem się, że tego nie zrobiłem, odpalam grę przetestować, ustawienia uber+, hairworks na maksa i dx11. Ku mojemu zdziwieniu w Białym Sadzie gra po aktualizacji sterowników trzymała 60 klatek gubiąc sporadycznie 1-2. Powędrowałem więc do Novigradu, tam spodziewałem się przy takich ustawieniach że chrupnie, no i też o dziwo trzymało 50-55 klatek co jest naprawdę bardzo ale to bardzo dobrym wynikiem, ale jak wyszedłem z miasta i zacząłem kierować się w stronę Velen, piękny sen się skończył bo klatki nagle zaczęły szaleć i pokazywać najróżniejsze wartości od 25 do 60 fps, powrót do Białego Sadu, najstabilniejszej lokacji i też ten sam problem. Co więcej zejście na zwykłe uber jak i wyłączenie hairworksów nie zmieniło zupełnie nic.Więc na moje oko, po prostu optymalizacja rzeczywiście leży i gra nie potrafi odpowiednio zarządzać zasobami. Jakby wszystkie nowości, nie będące ulepszeniem grafiki dali do starej wersji, to nawet bym się nie zastanawiał i zakopał głęboko w pamięci tego next-gena.
O właśnie, byłoby cudownie.Jakby wszystkie nowości, nie będące ulepszeniem grafiki dali do starej wersji, to nawet bym się nie zastanawiał i zakopał głęboko w pamięci tego next-gena.
Widzę, że nie tylko moje posty nie są czytane. Receptę na "cudownie" masz dwa posty wcześniej:O właśnie, byłoby cudownie.
Działa to również na STEAM.Na DX11 gra działa rewelacyjnie - bez wodotrysków RT :
View attachment 11334790
aczkolwiek zdarzają się czasami dziwne przycięcia co 10sek zwłaszcza w Novigradzie i to przy > 80 klatkach