Aktywacja Wiedźmin 2

+
Witam wszystkich.
Kupiłem wersję pudełkową Wiedźmin 2 dla PC (tak mam napęd DVD w komputerze stacjonarnym) - opakowana w folii. Pod koniec instalacji wyskoczyło okienko o wpisaniu klucza do aktywacji. Jest on na ostatniej stronie okładki, to ten co ma w nadpisie secuROM. Niestety po kliknięciu przycisku Akceptuj wyskakuje mi jedynie komunikat: BŁĄD POŁĄCZENIA. PONAWIANIE ZA 10 SEKUND i oczywiście nic się nie dzieje. Wyłączenie firewala i antywirusa nic nie daje. Wpisywałem literki duże, małe, patrzyłem nawet przez szkło powiększające czy mam tą czy inną cyfrę lub literę, nic nie pomaga.
Czy ktoś może mi podpowiedzieć o co tu chodzi? Jak mam aktywować tą grę?

Ta opcja może nie działać po tylu latach.
Ja bym spróbował dodać grę do półki na GOGu - zapewne za pomocą tego właśnie klucza - i tam pobrać i zainstalować grę.
Swoją drogą ciekawe gdzie jeszcze wersje pudełkową W2 sprzedają ;)

Nie znalazłem nigdzie, że wyłączono możliwość aktywacji tej gry. Tak dla mnie - na chłopski rozum: jeżeli aktualizacje są dostępne do ściągnięcia ze strony CDPR a da się z nich korzystać dopiero po aktywacji programu, to z jakiego powodu mam się rejestrować na GOG-u, Steamie czy gdziekolwiek indziej?
Co do zakupu: znane serwisy sprzedające cokolwiek, (można kupić nawet Quake II w oryginale) - znajomi, nieznajomi, kumple itd. itp. Znam osobę, która otrzymała na urodziny komplet gier wiedźmina i do tej pory ich nie rozpakowała - pobrała ze Steama.

Last edited:
Podałem Ci szybkie i bezpłatne rozwiązanie problemu (mam nadzieje, że skuteczne bo sprawdzić na własnej skórze obecnie nie mam jak). Skorzystaj z niego aby cieszyć się grą :cool:

Nowa, zafoliowana wersja pudełkowa gry z przed 15 lat to niemal okaz kolekcjonerski i w mojej opinii w dzisiejszych czasach kupuje się takie coś aby stało na półce ;). Żeby zagrać i nie mieć problemów z przestarzałą i w większości przypadków wyłączoną infrastrukturą (pewnie tak jak tutaj) raczej kupuje się wersje cyfrowe, zwłaszcza że cena Wiedźmina 2 to okolice 10 - 15zł (a nie raz była i za 5) :shrug:

Last edited:
Zgadzam się z tym częściowo (w kwestii kolekcjonerskich zabytków). Tylko jedno ale: po co są dostępne wszystkie patche na stronie do normalnego pobrania? Gdyby aktywacja była niemożliwa to chyba powinna być jakaś informacja na stronie???? Nie można zainstalować nawet pierwszego patcha bo domaga się dodatkowych opcji a ja nie mogę ich wybrać gdyż są nieaktywne. Pewnie po aktywacji będzie to możliwe.

Powodów dlaczego ta "droga" nie działa nie znam. Jak ci tak bardzo zależy i masz czas, to próbuj kontaktu z oficjalnym supportem REDów. Obawiam się, że tutaj na forum odpowiedzi szybko nikt nie udzieli, bo sądzę że mało kto zgłębia taki przypadek w 2026 roku.

Moje rozwiązanie, które podałem na początku wydaje się być najszybszym i najmniej problematycznym, gdyż nie dość że będziesz w posiadaniu legalnej kopii cyfrowej, która ci nigdy nie zginie, to jeszcze od razu zainstalujesz najbardziej aktualną wersje gry bez konieczności instalacji kilkunastu czy kilkudziesięciu łatek (zakładam, że w pudełku masz wersje premierową).

Ps. Jeden znak zapytania na końcu zdania w zupełności wystarczy.

Cześć wszystkim.
Znam odpowiedź na moje pytanie, częściowo pomógł mi kontakt ze wsparciem technicznym CDPR, chociaż przez twórców strony został maksymalnie utrudniony. Trzeba się naprawdę sporo naszukać i naklikać, żeby znaleźć możliwość kontaktu.
Możliwości zainstalowania patchy są dwie:
1. Jeżeli miałaś/miałeś kiedykolwiek zainstalowaną grę ale została odinstalowana a masz cały swój katalog "Documents", to sprawdź czy masz w nim katalog "Witcher 2" lub "The Witcher 2" (C:\Users\NAZWA_USERA\Documents\Witcher 2). Wejdź w niego - folder Downloads (C:\Users\NAZWA_USERA\Documents\Witcher 2\Downloads) zawiera wszystkie potrzebne patche.
2. Jeżeli nigdy nie instalowałaś/instalowałeś Wiedźmin 2 na swoim komputerze, albo katalog Downloads masz pusty, musisz ściągnąć patche z tej strony:
https://support.cdprojektred.com/pl/witcher-2/pc/sp-technical/issue/2819/wiedzmin-2-reczna-instalacja-aktualizacja
Znajdziesz tam wszystkie pliki konieczne do updatowania gry do wersji 3.3.
Po zakończeniu instalacji z płyt, nie wprowadzasz żadnego numeru seryjnego ani nic takiego, po prostu wyłączasz proces instalacji.
Bez względu na to, w jaki sposób zdobyłaś/zdobyłeś pliki klikasz na plik o nazwie TWEE2_Patch.exe. To pozwoli updatować grę do Enhanced Edition. Nie trzeba dodatkowo uruchamiać instalacji plików językowych, na koniec samo się uruchamia.
Wymagany restart komputera.
Po restarcie przystępujemy do instalacji kolejnych patchy zgodnie z ich numeracją.
UWAGA: zanim klikniesz ZAKOŃCZ po instalacji patcha, odznacz pole Uruchom Wiedźmina 2 - to wyłączy aktualizację automatyczną. I tak do patcha 3.3.
Patch 3.4 to odrębna historia. Na wskazanej stronie państwo z CDPR twierdzą, że można go pobrać przy pomocy aktualizacji automatycznej. Niestety, pomimo wielokrotnie ponawianych prób, instalacji gry na różnych komputerach, pomimo podjęcia kilku prób poprzez różnych dostawców internetu, nie udało mi się pobrać tego patcha. Ale od czego są koledzy i znajomi ?? ;)
Po instalacji patcha 3.4 otrzymanego od kolegi gra śmiga (bez tego patcha też można grać).
Oczywiście, jeżeli nie chcesz się w ten sposób męczyć to po prostu zaloguj się na GOG.com, zarejestruj swoją kopię gry i ściągnij sobie instalator to około 20 GB. Akurat ja nie chciałem skorzystać z tej opcji - bo nie, wolno mi.
P.S. Po wysłaniu zapytania do pomocy technicznej CDPR, czekałem na odpowiedź ponad tydzień. Po odpowiedzi na ich sugestię, znowu to samo. Katastrofa.
P.P.S. Nie wiem czy to co napisałem da się wykorzystać w odniesieniu do gier zakupionych w Steamie - wątpię.
P.P.P.S. (OFF TOPIC) Kilku znaków zapytania używa się z rozmysłem. Tak też uczyniłem.

Top Bottom