Pamiętam, że miałem podejście do tego Vox Machina, ale się bardzo szybko odbiłem.
Vox Machina jest oparta na kampanii D&D Critical Roll i to mocno czuć zwłaszcza w humorze, który jest mocno specyficzny i nie każdemu pasuje, ale osoby znające rpgowy humor, memy czy elementy systemu poczują się jak w domu.
Amazon robi serial oparty na drugiej kampanii Critical Roll - Mighty Nein
Mighty Nein – New Show Coming to Prime
Mighty Nein - Animation First Look | Prime Video
W czerwcu w kinach coś takiego:
Kreska nie w moim guście, ale treść brzmi ciekawie.
Bardzo nie lubię łączenia 3d CGI z animacją 2d, więc na film poszłam z dużą rezerwą, ale w kinie z jakiegoś powodu to tak nie raziło. Ostatecznie film okazał się być bardzo porządnym kawałkiem science-fiction, z ciekawą koncepcją sztucznej inteligencji, syntetyków i pomysłem na świat i zakończeniem dającym do myślenia. Jeśli w waszych kinach leci jeszcze Mars Express polecam pójść na seans, a jeśli nie to obejrzeć go kiedy trafi do jakiś serwisów VOD, bo warto.
Za to jeśli macie ochotę na film fantasy,
dostępny w VOD to polecam klimatyczny, wykonany techniką animacji rotoskopowej Kręgosłup Nocy.
Co prawda opis film według którego historia dorównuje skalą i rozmachem Tolkienowi czy Sapkowskiemu jest delikatnie mówiąc przesadzony (chyba że o rozpiętość czasu akcji który trwa ponad 1000 lat). Film i tak jest bardzo dobry, ale lepiej nie windować swoich oczekiwań do takiego poziomu.
Dostępny w
Prime Video Undone to jeden z najlepszych seriali jaki widziałam. Podobnie jak Kręgosłup Nocy jest wykonany techniką rotoskopii, ale moim zdaniem animacja wygląda lepiej. Główna bohaterka po wypadku odkrywa, że ma moc wpływania na przeszłość i próbuje ją wykorzystać do rozwikłania zagadki śmierci swojego ojca.
Do rekomendacji dorzucam też animacje twórców niezależnych dostępne za darmo na youtubie:
Produkcje zanimowane przez studio GLITCH
GLITCH jest niezależnym studiem finansującym swoje projekty ze sprzedaży różnych gadżetów związanych z ich produkcjami. Jak sami mówią chcą zapełnić lukę na rynku produkują animacje, których grupą docelową są nastolatki (ale mimo że nastolatką już nie jestem, oglądając ich seriale bawiłam się świetnie).
Odpowiadają za zanimownie The Amazing Digital CIrcus, które przez kilka miesięcy było jedną z najpopularniejszych rzecy w internecie. Serial opisałabym jako spin off Black Mirror, z bohaterami uwięzionymi w grze komputerowej dla dzieci z lat 90. Mimo cukierkowej oprawy potrafii się zrobić mrocznie. Obecnie są dostępne dwa odcinki:
Oprócz TADC Glitch odpowiada za 8-odcinkowy serial Murder Drones(finałowy odcinek będzie mieć premierę 23 sierpnia). Akcja dzieje się na planecie Copper-9 na której doszło do wywołanej przez ludzi katastrofy, która sprawiła że całe organiczne życie przestało istnieć. Sytuację wykorzystały pracownicze drony, które stworzyły na planecie własną, pokojową cywilizację bardzo przypominającą ludzką, a to nie spodobało się właścicielom robotów, którzy na powierzchnię Copper-9 wysłali specjalnie przygotowane jednostki - tytułowe Murder Drones, mające wybić drony pracownicze. Początkowe odcinki mają bardziej szkolne klimaty, a od 5 odcinka mamy lovecraftowski horror. Każde kolejne odcinki stają się coraz mroczniejsze, ale serial nigdy nie traci humorystycznych akcentów, których jest bardzo dużo.
Twórca MD wcześniej stworzył pilot (a zarazem jedyny odcinek) Cliffside:
Lackadaisy jest animacją z piekną kreską, opartą na internetowym komiksie o tym samym tytule. Serial został ufundowany na kickstarterze. W planach jest pięć odcinków i dodatkowe mini episody. Na ten moment jest dostępny pilot i mini episod.
Lackadaisy Ingenue (Mini Episode)
Goodspeed to animacja autorstwa Olana Rogersa, twórcy FInal Space. Ma świetny i badzo orgyginalny styl animacji oraz setting, mieszający ze sobą postapo i science-fiction. Pilot skupia bardziej na części postapo. Niestety kampania na kickstarterze nie była wielkim sukcesem, ale Olan poszukuje źródeł finansowania, więc może jeszcze nie wszystko stracone
Dużo bardziej znanym projektem jest Helluva Boss od
Vivziepop, który doczekał się już pilota, 17 odcinków i 2 mini odcinków (wszystkie dostępne na podlinkowanym kanale na YT autorki). Akcja rozgrywa się w piekle, więc często bywa wulgarnie i sprośnie.
Vivziepop jest również autorką Hazbin Hotel, który dzieje się w tym samym uniwersum co Helluva Boss. Główną bohaterką jest Charlie Morningstar córka Lucyfera i księżniczka piekła, która stworzyła Hotel mający na celu rehabilitację grzeszników. Serial jest musicalem, ale raczej lajtowym - są 2 piosenki na odcinek. Na YT dostępny jest pilot serialu, który trzeba obejrzeć jeśli chce się wiedzieć co się dzieje w serialu i kto jest kim. Serial został kupiony przez Amazon i pozostałe odcinki są dostępne na Prime Video.
HAZBIN HOTEL (PILOT)
Jeśli kojarzycie grę Undertale, to może zainteresuje was tworzony przez jedną osobę serial Underverse oraz towarzyszącą serię X-tale. Do oglądania zalecam chociaż poczytać na wiki o najpopularniejszycg fanowskich alternatywntych uniwersach i postaciach: Underswap, Underfell, Error Sans, Ink Sans, Nigtmare Sans, Dream Sans, ale wydaje mi się, że da radę też oglądać bez tego. Sama seria nie jest tylko jakąś głupią historyjką z dużą ilością Sansów i porusza poważne tematy takie jak nadmierny perfekcjonizm, depresja i walka z własnymi demonami. Jakość animacji bardzo poprawiła od początku tworzenia serii, więc jeśli odrzuca was początkowa kreska, nie zniechęcajcie się - już w trakcie oglądania filmiku zbiorczego z pierwszym sezonem będziecie co chwilę widzieli poprawę. Po pierwszym sezonie mamy jakość niemal profesjonalną.
XTALE - THE MOVIE [By Jakei]
UNDERVERSE SEASON 2
Dla fanów D&D, ogólnie papierowych RPG lub osób, które chciałyby wiedzieć z czym się to je, a nie chcą oglądać długich parogodzinnych streamów, polecam serię animaticów
Fool's Gold na kanale
Dingo Doodles. Zaczyna się smiesznie (opowieścią jak prawie autorka doprowadziła do końca świata śpiewając karaoke), ale niech was to nie zwiedzie - postacie są fantastycznie wykreowane, wielowymiarowe z trudną przeszłością, główny wątek ich kampani jest epicki. Oglądając tą serię wielokrotnie się śmiałam, zdarzyło mi się też płakać i praktycznie cały czas nie mogłam się oderwać. Dodam też że seria była takim hitem, że na Kickstarterze zebrano prawie 2,5 miliona dolarów na wydanie kampanii Fool's Gold.
W zeszłym roku trafiłam też na odcinek stworzony przez Jaiden Animations, o pierwszej sesji D&D w którą grała, razem z osobami które też nie miały doświadczenia. Co tu dużo mówić, jest bardzo śmiesznie: