Forums
Games
Cyberpunk 2077 Thronebreaker: The Witcher Tales GWENT®: The Witcher Card Game The Witcher 3: Wild Hunt The Witcher 2: Assassins of Kings The Witcher The Witcher Adventure Game
Jobs Store Support Log in Register
Forums - CD PROJEKT RED
Menu
Forums - CD PROJEKT RED
  • Najnowsze
  • AKTUALNOŚCI
  • DZIAŁ OGÓLNY
    WIEDŹMIN GRA PRZYGODOWA
  • FABUŁA
    WIEDŹMIN WIEDŹMIN 2 WIEDŹMIN 3 WIEDŹMIŃSKIE OPOWIEŚCI
  • ROZGRYWKA
    WIEDŹMIN WIEDŹMIN 2 WIEDŹMIN 3 MODY (WIEDŹMIN) MODY (WIEDŹMIN 2) MODY (WIEDŹMIN 3)
  • DZIAŁ TECHNICZNY
    WIEDŹMIN WIEDŹMIN 2 (PC) WIEDŹMIN 2 (XBOX) WIEDŹMIN 3 (PC) WIEDŹMIN 3 (PLAYSTATION) WIEDŹMIN 3 (XBOX) WIEDŹMIN 3 (SWITCH)
  • SPOŁECZNOŚĆ
    TWÓRCZOŚĆ FANÓW (ŚWIAT WIEDŹMINA) TWÓRCZOŚĆ FANÓW (ŚWIAT CYBERPUNKA) INNE GRY
  • RED Tracker
    Cyberpunk Seria gier Wiedźmin GWINT
WIEDŹMIN
WIEDŹMIN 2
WIEDŹMIN 3
WIEDŹMIŃSKIE OPOWIEŚCI
Menu

Register

[Bug][Kaer Morhen] Quest - Bastion

+
G

GreatAnubis

Rookie
Jun 28, 2015
[Bug][Kaer Morhen] Quest - Bastion

Znalazłem i zakopałem kości chłopaka a potem odnalazłem ostanie miejsce gdzie można było użyć kaganka... dostałem punkty za quest, ale ... quest wisi nadal.

// EDIT: oczywiście nie WYZIMA, tylko Kaer Moren.....

Attachments

• 2015-06-27_00020.jpg
    2015-06-27_00020.jpg
    267.7 KB Views: 123
Last edited: Jun 30, 2015
M

Medivh2160

Senior user
Jul 6, 2015
Taka ciekawostka zdarzyła mi się chyba tylko w tym zadaniu, ale mimo tego problem jest poważniejszy...

Nie wiem czy wynika to po prostu z otwartego świata czy z nieintuicyjnej kolejności ułożenia punktów do zbadania
(w przypadku Bastionu raczej to drugie bo miejsce powodujące problem jako jedyne jest na dolnym dziedzińcu budowli,
a duża część graczy, którzy zaczną "zwiedzanie" od górnego, raczej zbadają cały, łącznie z murami, zanim zejdą na dół;
przypadłoby się oznaczyć w Bastionie kilka mniejszych obszarów do przeszukania z kagankiem, a nie jeden duży),
ale wielokrotnie zdarzyło mi się badać obiekty zaznaczone na czerwono w porządku innym niż przewidziany w zadaniu
i konsekwencje tego były bardzo różne:
- czasami żadne - można było mimo wszystko uzyskać informacje z wcześniejszych punktów przed pójściem dalej;
- czasami wcześniejsze punkty przepadały, nie dało się już ich zbadać (nie były już nawet oznaczone);
- czasami pozostawały oznaczone na czerwono, ale Geralt nic o nich nie mówił (np. w zadaniu "Kłopoty Grabarza",
bo najpierw odwiedziłem chałupę z leżem baby cmentarnej, a dopiero potem poszedłem na cmentarz)...

Rozczarowują też sytuacje, gdy zadanie przewiduje najpierw rozmowy z jakimiś postaciami, a potem poszukiwania;
a przypadkiem trafi się na miejsce poszukiwań podczas podróży i rozmowy oznaczają się jako niewykonane
i ta możliwość przepada; ale niby dlaczego nie można później wypytać o zlecenie wieśniaków,
tylko dlatego, że nieświadomie weszło się do lasu, który mieli wskazać (oczywiście jeśli nie wykonało się
całego przeszukiwania i nie zabiło potwora - dla tych osób problem wciąż istnieje, a zadanie trwa)?

Powinno być albo tak, że wszystkie punkty wymagające wiedźmińskich zmysłów lub kaganka są dostępne cały czas,
albo tak, że aktywują się dopiero gdy zbada się wszystkie poprzednie przewidziane w zadaniu, a wcześniej nie działają;
źle jest jednak, kiedy wyłączają się lub znikają przed zakończeniem zadania w sposób widoczny dla gracza
(po tym jak pojawiły się już na minimapie lub zostały zapisane w dzienniku zadań
- chyba, że zostałyby z niego usunięte, a nie oznaczone jako niewykonane).

Znikanie lub blokowanie miejsc, które gracz już zobaczył, ale zdecydował zbadać jako późniejsze
powoduje wrażenie utraty części fabuły. Tak czy inaczej każdy z takich punktów powinien mieć wpływ na zadanie
tylko jeśli dotyczy jego wcześniejszej fazy niż już trwająca (zakończona).

Szkoda też, że wpisy w bestiariuszu są "jednopoziomowe" - o każdym potworze wiadomo wszystko na raz albo nic.
Ja rozumiem, że książka mogłaby dostarczać wszystkich informacji, ale dlaczego zapewniają to np. ślady szponów?
Wartość śledztw byłaby o wiele większa, gdyby oprócz czynności wymaganych do znalezienia bestii do ubicia
stopniowo dostarczały informacji jak można to najskuteczniej zrobić, których się wcześniej nie posiada.
Tak było w Wiedźminie 2, a nie utrzymywanie poziomu poprzednika (w pewnych sprawach) to największa wada...

Last edited: Jul 6, 2015
M

Mandoleran

Rookie
Jul 19, 2015
Do zadania dotarłem po patchu 1.7 - bug opisany na początku wątku pozostał, co ciekawe po znalezieniu i zakopaniu kości dzieciaka (trafiłem tutaj szukając schematów) na chwilę wyglądało jakby quest się skończył (wskoczył aktualnie główny quest fabularny w miejsce zadania śledzonego) to poleciałem dalej szukać schematów. Jak po dwóch godzinach robiłem przegląd zadań i ze zdziwieniem znalazłem wciąż aktywny ten quest w pobocznych wróciłem i obszedłem z lampką cały obiekt wyłapując kolejne animacje (przeoczyłem dwie podczas pierwszej bytności) i wtedy Geralt stwierdził ze mam znaleźć i zakopać kości dzieciaka. A zadanie zatrzymało się na dokładnie tym samym kroku co na screenie

Share:
Facebook Twitter Reddit Pinterest Tumblr WhatsApp Email Link
  • English
    English Polski (Polish) Deutsch (German) Русский (Russian) Français (French) Português brasileiro (Brazilian Portuguese) Italiano (Italian) 日本語 (Japanese) Español (Spanish)

STAY CONNECTED

Facebook Twitter YouTube
CDProjekt RED Mature 17+
  • Contact administration
  • User agreement
  • Privacy policy
  • Cookie policy
  • Press Center
© 2018 CD PROJEKT S.A. ALL RIGHTS RESERVED

The Witcher® is a trademark of CD PROJEKT S. A. The Witcher game © CD PROJEKT S. A. All rights reserved. The Witcher game is based on the prose of Andrzej Sapkowski. All other copyrights and trademarks are the property of their respective owners.

Forum software by XenForo® © 2010-2020 XenForo Ltd.