[BUG] Schematy na kamienie/glify

+
[BUG] Schematy na kamienie/glify

W pewnym miejscu (niestety już nie kojarzę gdzie) można za srogą kasę zakupić schematy, które pozwalają na wytworzenie z 3 pomniejszych kamieni (np. gDzieWanna) - 1 większy. Niestety nie działają - system nie rozpoznaje pomniejszych kamieni w ekwipunku (jako składników do rzemiosła).

Offka

Forum veteran
W pewnym miejscu (niestety już nie kojarzę gdzie) można za srogą kasę zakupić schematy, które pozwalają na wytworzenie z 3 pomniejszych kamieni (np. gDzieWanna) - 1 większy. Niestety nie działają - system nie rozpoznaje pomniejszych kamieni w ekwipunku (jako składników do rzemiosła).

Zakup był u kowala?

Też się z tym spotkałem ale w moim wypadku nie działały pomniejsze kamienie które znalazłem gdzieś na mapie. Te stworzone już działały poprawnie.

podbijam temacik. mialem nadzieje, ze ostatni patch rozwiaze ten problem ale w dalszym ciagu pomniejsze glify, ktore zostaly znalezione sa 'ignorowane' przez schematy.

ja zauważyłem jeszcze, że niektóre pomniejsze glify znalezione bądź zakupione dają +5% do mocy znaku zamiast +2% i rzecz jasna nie łączą się też w ekwipunku w "stack'i" z glifami craftowanymi.

odbiegając lekko od tematu to czy ktoś może mi wytłumaczyć po co craftować glify skoro składniki do nich potrzebne są tak drogie? nie lepiej sprzedać składniki i zakupić gotowe glify...?

Craftowanie miałoby jak najbardziej sens, jeśli dałoby się ulepszać znalezione glify i runy, bo do tego nie potrzebne sa dodatkowe skladniki. Mam nadzieje, ze to jednak bug i że ulepszanie nie bedzie ograniczone jedynie do utowrzonych samemu pomniejszych glifów, bo to sie kompletnie nie oplaca.

Mam dokładnie to samo. W sobotę znalazłem tego sprzedawcę (hehe też teraz nie mogę sobie przypomnieć, ale to było chyba gdzies na Skellige) i mając nadzieję na poprawę tego bugu w nadchodzącym patchu, trochę się wykosztowałem na te schematy... i teraz mając 9 pomniejszych Igni nie mogę ich polepszyć... szkoda. Ale czekam dalej ;)

Z tego co widzę kamienie zdobyte wcześniej przed patchem nie łączą się z tymi po patchu - jest pewne rozwiązanie na PC, na które wpadli koledzy zza oceanu:

1. instalujecie
http://www.nexusmods.com/witcher3/mods/143/?
(działa z 1.06 - czasem wymaga instalacji dodatkowych plików - jest o nich w opisie)
2. wywalacie z ekwipunku wszystkie glify i kamienie robiąc listę na kartce
3. wczytujecie je ponownie za pomocą konsoli w grze

Zrobiłem, działa.

Listę komend macie tutaj:
http://www.mmo-game.eu/witcher-3-debug-console-commands/
musicie tylko rozwinąć
"[click here to show all upgrades, runes and mutagens] "

Problem z glifami jest dość skomplikowany. Wygląda na to, że pomniejsze glify które można znaleźć w świecie gry mają inne ID przedmiotu niż pomniejsze glify do kupienia u kowala. A w schematach wykorzystuje się te drugie.

REDzi po pierwsze będą musieli poprawić mechanizm generujący losowe dropy w grze, żeby generował glify z odpowiednim ID, ale to i tak nie rozwiąże problemu glifów, które już mamy w inventory. Być może stworzą skrypt, który przerobi stare Glify na nowe. Osobiście, jako programista (i pesymista) na taki bajer bym nie liczył.

Na chwilę obecną trzeba sprzedawać glify które się znajduje, kupować składniki i craftować samemu. Na 1 większy glif potrzeba w sumie 4 pomniejsze.

Ja nie ogarniam totalnie receptur na glify i kamienie runiczne
Nie wiadomo która recepture mam a która nie.
U zielarza niby mi pisze że tą recepture już mam ale znowu na Skelige mam wrażenie że kupiłem kilka razy to samo.
I żadnego wpisu ze coś mam a cos nie.

Ja gram na wersji 1.06 od samego początku i też mam problem. Wygląda na to, że ktoś się machnął i popsuł niektóre kamienie ;d
Są 3 rodzaje kamieni, pomniejszy, zwykły i większy

Tak wyglądają staty na przykładzie glifa Yrden który jest bez buga
1. Pomniejszy glif yrden 2%
2. Glif yrden 5%
3. Większy glif yrden 10%

A tak popsuty:
1. Pomniejszy kamień runiczny perun: (2% adrenaliny)
2. Pomniejszy kamień runiczny perun (3% adrenaliny) - taka sama nazwa
3. Kamień runiczny perun (3% adrenaliny)
4. Większy kamień runiczny perun (5% adrenaliny)

Pomniejszych glifów Aard Aksji i Igni mam po kilkanaście, a rzemiośle ich nie wykrywa..
Ehh

Last edited:
Top Bottom