Cannot load spawnphase file spawnset_name.spn

+
Cannot load spawnphase file spawnset_name.spn

Witam.Jestem początkującym użytkowikiem Djinni.Mam następujący problem:Otóż chciałem wstawić postać ,która w zależności od godziny będzie wykonywać następujące czynności:spacer( do 3 różnych miejsc),siedzenie na krześle,i modlitwa.Wszystko ustawiłem,postać się pojawia i siedzi na krześle,lecz gdy powinna wstać i iść się przejść nic się nie dzieje.Próbowałem to naprawić,ale coś nie mogę,nie wiem co zmienić.W konsoli zaobserwowałem następujący błąd:"Cannot load spawnphase file spawnset_name.spn "Proszę o pomoc,thx.

Dodałeś spawnset w zakładce "Module Properties" do modułu? Jesli nie wiesz jak to zrobić, poszukaj na djinni wiki artykułu "aktywacja spawnsetu" (chyba ;P )

W "Actions Looped" zaznacz na true. Nie chcę strzelać, nie mam teraz djinniego pod ręką, ale wydaje mi się, że postać po prostu czynność raz wykonała. Nie pamiętam jak to działa, ale 'zawiązanie' czynności powinno pomóc.Zobacz też, czy action point'a nie ustawiłeś w złym miejscu, tj. jest wokół niego taka czerwona otoczka.I oczywiście dodałeś skrypt spawnujący. Sorry za tak chaotyczne rady, ale wynika to z braku na moim dysku Wieśka ;)

DarthMetal said:
W "Actions Looped" zaznacz na true. Nie chcę strzelać, nie mam teraz djinniego pod ręką, ale wydaje mi się, że postać po prostu czynność raz wykonała. Nie pamiętam jak to działa, ale 'zawiązanie' czynności powinno pomóc.Zobacz też, czy action point'a nie ustawiłeś w złym miejscu, tj. jest wokół niego taka czerwona otoczka.I oczywiście dodałeś skrypt spawnujący. Sorry za tak chaotyczne rady, ale wynika to z braku na moim dysku Wieśka ;)
Albo właśnie zamiast skryptu spawnującego może włączyć postać ręcznie. Uruchamiasz grę F5 u góry klikasz zakładkę Debug\Spawnsets\Module Spawnsets\ [ i tu nazwa towjego spawnsetu].

DarthMetal said:
Gdy zaznaczam opcję "true" do wykonywania każdej czynności pojawia się nowa postać.Czyli gdy to miała być jedna postać,która wykonuje czynności po kolei,tak jest jedna postać - wykonuje swoją czynność,nagle pojawia się druga - wykonuje drugą czynność,następnie pojawia się trzecia itd.Krótko mówiąc - ile czynności do wykonania tyle postaci . :)P.S Ręczna aktywacja spawnsetu nic nie daje.

Hmm... Chcesz TYLKO jedną postać, np. Zenka czy kilku NPCów, np. staruszka?I dopiero teraz to zauważyłem:Masz wiele "Spawn Entry" (nie wiem jak to spolszczyć ;P) o różnych porach dnia, więc postać musi o danej godzinie się pojawić (9.00) i zniknąć po wykonaniu czynności o (13.00) żeby znów pojawić się minutę później do wykonania innych czynności. Zobacz czy w spawnpoint'cie masz zaznaczoną opcje, że NPC może się tam "zdespawnować". Bo, mogę się mylić, ale postać jak nie ma miejsca do zniknięcia z lokacji to cały czas stoi w miejscu ostatniego actionpoint'a. Ale wracając to pytania na początku postu. Jesli chcesz np. Zenka, to spróbuj z ... hmm... nazwy zapomniałem, ale stworzyć plik (w tej samej zakładce tworzy się nowe, co *.spn) z rozszerzeniem *.npcPowodzenia

Więc tak,pokombinowałem...rzeczywiście musiałem zaznaczyć opcję "can disappear here",i teraz jest prawie dobrze xDTylko postać wykonuje czynność...idzie do spwanpoint,znika,pojawia się druga postać ,która wykonuje następną czynnośc.Teraz chciałbym ustawić tak,aby postać nie znikała tylko np.:Jest godzina 14:00 - postać siedzi na krześle...a o godzinie np. 17:00 wstaje i idzie wykonywać następną czynność...bez udania się do spawnpoint i zniknięcia tam.Jakieś pomysły?? :D

W tworzeniu szablonu czynności NPCa w *.spn jest ten problem, że możesz ustawić konkretne czynności dla danych godzin, ale po ich minięciu postać musi się zrespawnować. Inaczej, nie chcę mi sie tego wyjaśniać, ale w spawnsecie *.spn możesz dać przybliżone godziny do wykonywania niektórych czynności bez koniecznego respawnowania bohatera. np. od 8.00 do 20.00 może siedziec, pic, grac w pokera, etc. ale jesli ustawisz mu ze od 8.00 - 13.00, a od 13.00 - 18.00 może siedziec i pic, a potem grac w pokera to w międzyczasie (13.00) NPC uda się zrespawnować.W spawnsetach *.npc tego problemu nie ma, jednak nie da się go stosować dla większej liczby postaci. Chyba, że chcesz każdego ustawiać osobno.

Rozumiem, że problem jest nierozwiązany jeszcze.@DarthMetal, źle prawisz. Postać wcale nie musi się odradzać za każdym razem. Ten sam problem mógłby być dla NPCa.@IluvataR93, rozwiązanie jest banalne. Ustaw wszystkie "Spawn Categories" na tą samą nazwę. Wtedy po prostu postać nie będzie musiała się wracać, żeby odrodzić się w innym SP (punkcie odradzania). :)

Top Bottom