CD-Action MeetUp edycja Heroes (1 marca 2025, H.4.0.S., Warszawa)

+
Dnia 1 marca w świetnej miejscówce H.4.0.S. (zamieszczam film z tego klimatycznego miejsca) odbędzie się m.in. spotkanie z twórcami Heroes: Olden Era oraz inne jeszcze nie zapowiedziane atrakcje związane tą marką.

Z kim się być może widzę? :)

Więcej o evencie tutaj:

A poniżej wycieczka po H.4.0.S.:

Last edited:
Może się skuszę. Miałeś okazję uczestniczyć w ostatniej edycji poświęconej serii Gothic? HoMM to raczej nie jest seria, po którą aktywnie sięgam, ale wpadłbym w celach towarzyskich czy też dla klimatu.

Choć ostatni raz kupiłem CD-A w 2019 roku, a Retro dwa lata temu, to nadal trzymam za nich kciuki i regularnie zaglądam na ich stronę; właściwie mógłbym napisać dłuższy tekst o sentymencie do tej marki. Jeśli mamy na forum odpowiedni wątek, to chętnie coś niedługo popełnię. Szacun dla redakcji za to, że w realiach wydawniczych AD2025 nadal inwestują tyle energii w wydanie papierowe, ich niezła kondycja mimo wątłości rynku robi wrażenie. Śledziłem ich losy, gdy w 2020 roku wypowiedziano im umowy, zmuszając do zmiany wydawcy i przeszli od tamtego czasu prawdziwą drogę.​

Miałem w kalendarzu, ale ostatecznie się nie pojawiłem na Gothicu.
Z tego co czytałem było tam sporo aktywności, gości, pokazów i możliwości ogrywania + grupa pasjonatów więc zakładam, że może wyjść fajnie również z Herosami.

Pamiętam, że kilka numerów w tym okresie kupiłem by dorzucić jakąś cegiełkę. Uważam, że nadal robią fajną robotę i fajnie, że pismo trwa.

Jednak to już zupełnie inne CDA i nie chodzi tutaj o logo (brak dyskobola), ekipa zwyczajnie "odmłodniała" (czyt. zmiana warty) i dla kogoś kto ich czytał w latach 90-tych to tak naprawdę rozpozna jedynie Pana Jerzego P.

Last edited:
Jednak to już zupełnie inne CDA i nie chodzi tutaj o logo (brak dyskobola), ekipa zwyczajnie "odmłodniała" (czyt. zmiana warty) i dla kogoś kto ich czytał w latach 90-tych to tak naprawdę rozpozna jedynie Pana Jerzego P.
Owszem, wystarczy przeanalizować obecny skład, by utwierdzić się w przekonaniu, że rotacja w zespołach redakcyjnych to w ogóle znak naszych czasów. Jeśli przesuniemy trochę wskazówkę i zaliczymy do esencjonalnych lat początek XXI w., to obok p. Poprawy można śmiało postawić też Daniela „CormaCa” Bartosika, który jak rozumiem nadal pełni funkcję zastępcy rednacza. Poza tym wśród współpracowników nadal przemyka Tomasz „Ghost” Matusik, w DTP nadal działa Beata „mimbla” Haratym, a na ich stronie przynajmniej do niedawna pojawiały się recenzje Eugeniusza Siekiery. Kojarzę też, że stara gwardia sporadycznie wracała na łamy magazynu w latach 2020-21 świeżo po zmianie wydawcy; nawet Eld zaliczył gościnny tekst. Najchętniej czytałbym dalej właśnie jego, Allora, Gema, Qn'ika czy nawet Enkiego (choć on to już nieco późniejszy nabytek?), ale nie ma się co dziwić, że po tylu latach chłopy poszły swoimi drogami. Pytaniem pozostaje, czy to nadal „nasze” CD-A.​

Zależy jaką definicję przyjąć dla starej gwardii, ale fakt, Cormac jest na tyle długo, że również siedzi w DNA tego pisma.

Historia Qnika byla szczególnie inspirująca - z cyklu od czytelnika do redaktora naczelnego. Mam nawet numer z jego listem do redakcji z 1997 roku :)

Byly osoby, które pojawiały się w trakcie, a juz dawno ich nie ma. Cechowały się dobrym piórem i dobrze mi się je czytało - np. redaktor Berlin.

Jeżeli ktoś chce spotkać ekipę to we wrześniu odbędzie się CD-Action Expo. W swoim czasie pewnie założe osobny wątek do tego wydarzenia.

Wprawdzie obiecanych nowych informacji od trzech tygodni brak.

Ale jest też plus - nie odwołano wydarzenia :)

Także czyjemu seruchu seria Heroes bliska, kto ciekaw co nam Olden Era przyniesia, niechaj wyrusza w sobotę na ul. Marszałkowską!

...........

Update! Pojawiło się nowe info w dniu dzisiejszym.

Na wydarzenie twórcy wezmą ze sobą grywalne demo nowych Heroesów.

Last edited:
Są stanowiska, można ogrywać nowe Herosiki.

Generalnie z tego co słyszę pierwsze wrażenia od graczy, którzy pierwszy raz mogli piblicznie ograć OldenbEra są pozytywne.

Widać, że pod względem wygody pewnych rowiązań (np. przesuwanie jednostek na polu bitwy podczas opcji taktycznej) to inna epoka niż stare dobre Heroes 3, ale jednocześnie w jakiś sposób czuć, że to wlaśnie ta część jest dużą inspiracją.

Last edited:
Byłam w Haosie ze znajomymi na planszówkach, fajne miejsce. Co do tych meetupów dobra inicjatywa, kameralne spotkania związane z popularnymi markami - najpierw Goticzek później Herosiki, ciekawe co następne?

Top Bottom