cdp.pl polskim dystrybutorem tytułu Wiedźmin Gra Przygodowa

+
Mały UPDATE:

wygląda na to, że premiera planszówki odbędzie się w sierpniu - tak podał m.in. PAP oraz TVN24 Biznes i Świat. No i faktycznie sierpniowy debiut WGP ma racjonalne uzasadnienie, bo dokładnie w połowie sierpnia odbywają się dwie ważne imprezy dla firm branż elektronicznej i stołowej rozrywki:

- 13-17 sierpnia - Gamescom w Kolonii, największe targi gier elektronicznych na świecie,
- 14-17 sierpnia - Gen Con w Indianapolis, największy konwent gier bez prądu za oceanem i największa impreza ameritrashowa na świecie (czym jest ameritrash można pokrótce przeczytać TUTAJ).

Wygląda więc na to, że CDPR i FFG symultanicznie będą prowadzić promocję wiedźmińskiej planszówki. A zatem szykujcie pieniądzory na sierpień.

Siema! To znowu ja! ^_^

Kilka dni temu na blogu Mirosława Gucwy - Znad Planszy - pojawił się wywiad z Ignacym Trzewiczkiem, autorem WGP. Zacytuje najbardziej interesującą część dla fanów Wiedźmina:

Tycjan: Od adaptacji filmu blisko jest od adaptacji książki, czy od zawsze chciałeś zrobić grę o Wiedźminie?

Trzewik: Od zawsze chciałem zrobić Robinsona. To było moje marzenie od lat. Z Wiedźminem sprawa była bardziej przyziemna – Wiedźmin to świetna licencja, wierzyłem, że jeśli zrobię grę w tym świecie, dotrę do wielu nowych klientów i będę w stanie przekonać ich do naszego hobby. Sięgną po Wiedźmina z ciekawości i zostaną z nami. To był mój pomysł na rozwój naszego rynku i zarazem wydawnictwa Portal Games. Oczywiście wychowałem się na opowiadaniach i powieściach z tego świata, oczywiście uwielbiam tych bohaterów i szansa zrobienia gry w świecie Wiedźmina o wiele bardziej mnie podniecała, czy np. możliwość zrobienia gry w świecie Mass Effect – też fajny brand, ale nie identyfikuję się z nim, bo gry nie znam.

Niestety, moje pierwsze podejście zakończyło się fiaskiem, licencję na Wiedźmina uzyskała Kuźnia Gier, a nie Portal i wszyscy wiemy, jak to się skończyło. Ukazała się karcianka, w którą nikt dziś nie gra. W wyniku tej operacji CD Projekt zadecydował, że już nigdy więcej nie wypuści na zewnątrz praw do gry i chce mieć pełną kontrolę nad tytułem. Stąd moje drugie podejście to już mogła być tylko praca dla CDP, a nie wydanie gry jako Portal Games. Projekt więc dziś jest z jednej strony olbrzymią frajdą z tworzenia adaptacji świetnego cyklu, ale i z drugiej strony olbrzymią nadzieją, że kilka tysięcy ludzi przekona się do gier planszowych i wkroczy w nasze hobby. Tworząc Wiedźmina cały czas miałem to w głowie, że to wielka szansa dla całej naszej branży, że po tę grę sięgną nowi ludzie i że piekielnie ważne, by jak najwięcej z nich zostało już z nami na zawsze. Mam nadzieję, że Wiedźmin będzie silnym, pozytywnym zastrzykiem nowej krwi dla naszego hobby.

Robiąc grę o Wiedźminie, naturalnym gatunkiem jest gra przygodowa, ale czy widzisz może szansę na zrobienia z tego gry w innym gatunku? Pytam, bo intryguje mnie kwestia zależności pomiędzy mechaniką, a fabułą w grach. Czy trudno łamać schematy myślowe?

Zdecydowaliśmy się na grę przygodową, ponieważ od początku zakładaliśmy, by gra była możliwa do zagrania przez niedzielnych graczy, takich co to kiedyś grali w Magię i miecz, a teraz mają 30+ lat i grają w gry komputerowe, są inteligentni, lubią ten brand, ale nie są otrzaskani w Agricolach czy Zimnych wojnach. Dlatego postawiliśmy na przygodówkę. Natomiast świat Wiedźmina jest bardzo bogaty i można tu stworzyć wiele innych gier. W szufladzie mam dwa zupełnie inne projekty gier – czy kiedykolwiek zostaną zrealizowane – to już zadecyduje rynek i to jak będzie przyjęty przygodowy Wiedźmin.

Kto pierwszy zagrał w pierwszą wersję prototypu Wiedźmina i jaka była jego reakcja?

Merry moja oczywiście, to mój pierwszy i najlepszy tester. Grałem też z dzieciakami, bo oni katują regularnie Talisman i musiałem sprawdzić jak się odnajdą w Wiedźminie. Pierwsze testy i rozgrywki oczywiście były nudne jak flaki z olejem, lecz z każdym tygodniem było lepiej i ciekawiej.

Wiem, że zadając ci pytania o Wiedźmina stąpam po kruchym lodzie, bo masz umowę milczenia z wydawnictwem, więc tylko jedno, ostatnie pytanie. To będzie tytuł tylko dla miłośników przygody w stylu Talismana i nie chodzi mi tu mechanikę? Spodoba się np. fanom Robinsona?

Gra jest trudniejsza od Talismana, jest krokiem naprzód jeśli chodzi o ilość wyborów i decyzji, ale nie jest tak skomplikowana jak Robinson. To kawał rzetelnej gry przygodowej, przygodowej, nie euro. Będą questy, będą potwory, będzie pakowanie postaci i próba jak najszybszego i jak najbardziej efektywnego realizowania zadań.​

Cały, dość obszerny wywiad z Trzewikiem można przeczytać TUTAJ.

"Natomiast świat Wiedźmina jest bardzo bogaty i można tu stworzyć wiele innych gier. W szufladzie mam dwa zupełnie inne projekty gier – czy kiedykolwiek zostaną zrealizowane – to już zadecyduje rynek i to jak będzie przyjęty przygodowy Wiedźmin. "

W imię Kreve, Melitele i Wiecznego Ognia, niechaj będzie to strategia.

Przede wszystkim niech WGP dobrze się sprzeda. Jeśli tak będzie, to na pewno pojawią się dodatki - gra ma otwartą konstrukcję i przygotować takowe nie jest wielkim problemem. Trzewik mówił w podcaście 2 Pionki, że liczy na bardzo dobrą sprzedaż planszowego Wiedźmina na świecie (oprócz aspektu popularyzacji hobby, o którym mówił w wywiadzie, warto podkreślić, że w tej branży projektanci otrzymują % od każdego sprzedanego egzemplarza). Myślę, że realizacja kolejnego projektu będzie również uzależniona od dalszych planów CDPR wobec gier komputerowych z cyklu Wiedźmin - oba produkty są przecież ze sobą związane i grzechem byłoby nie wykorzystać tego powiązania do wzajemnej promocji. Tak czy inaczej do ewentualnego ziszczenia projektu z szuflady bardzo daleka droga. Czym konkretnie jest ten projekt, trudno w tej chwili orzec, ale znając Trzewika obstawiałbym wypasioną strategiczną karciankę (niekolekcjonerską) oraz jakąś strategię z bardzo mocnym klimatem. Może coś a' la Gra o Tron? Tyle że lepiej skalowalne i szybsze - GoT najlepiej chodzi w 6-osobowej obsadzie, a rozgrywka zajmuje średnio 3h (ale może być i 4+). W każdym razie na pewno nie będzie to eurosuchar, bo tychże FFG raczej nie toleruje w swoim portfolio - między innymi dlatego odrzucono ofertę wydania jednej z poprzednich gier Portalu (bodajże Strongholda). Jeśli WGP odniesie sukces, to prędzej doczekamy się gry planszowej w klimacie Cyberpunka. Ta marka nie miała szczęścia poza RPG, a jest w niej olbrzymi potencjał - wyszła tylko przeciętna karcianka kolekcjonerska, o której niewiele osób już dzisiaj pamięta.

Na tego typu informację czekałem, aczkolwiek stawiałem że wyjdzie najpóźniej we wrześniu a tutaj okazuję się że może wyjść nawet w grudniu..., szukałem właśnie jakieś oficjalnej daty ale doszedłem tylko do informacji na temat III kwartału, oby wkrótce rzucili datę.

Na tego typu informację czekałem, aczkolwiek stawiałem że wyjdzie najpóźniej we wrześniu a tutaj okazuję się że może wyjść nawet w grudniu..., szukałem właśnie jakieś oficjalnej daty ale doszedłem tylko do informacji na temat III kwartału, oby wkrótce rzucili datę.
Jesień to nie grudzień. Planszówka zadebiutuje równo z premierą wersji cyfrowej. Zamknięta beta (multiplayer) startuje na GOG Galaxy już niebawem - TUTAJ można się zapisywać, choć nie ma pewności otrzymania klucza. Kilka zdjęć z konferencji CDPR - Rafał Jaki tłumaczy, o co chodzi:

Angry Joe, Jesse Cox, Michał Płatkow-Gilewski i Damien Monnier już grali. :(

Nie wiem czy wiesz, ale zima zaczyna się 22 grudnia więc na dobrą sprawę jeśli premiera będzie na przykład 20.12 to nadal jest jesień ;)

Nie wiem czy wiesz, ale zima zaczyna się 22 grudnia więc na dobrą sprawę jeśli premiera będzie na przykład 20.12 to nadal jest jesień ;)
Ale chyba nie rozmawiamy w kategoriach astronomicznych, prawda? Umowa społeczna jest taka, że grudzień = zima. Na tej samej zasadzie marzec = wiosna.

Jak widać, jest to wciąż prototyp:

Zdjęcie kości:

Nawet w umowach społecznych powinny być jakieś ramy czasowe dla jasności i precyzji przekazu, grudniowa premiera jest skrajną opcją nie mniej jednak w jakimś stopni prawdopodobną. Podlinkowałeś mobilną bete więc mam nadzieje że jeśli wkrótce rusza beta to według Twojej jesieni gra się pojawi, tego nam życzę ;)

Wiadomo coś kiedy ta beta ma wystartować? Niebawem to dość nieprecyzyjny zwrot
Jest tylko wspomniane, że latem. Marcin Iwiński mówił, że kody zaczną wysyłać kilka dni po E3.

EDIT: jeszcze jedno. Beta jest powiązana z premierą klienta Galaxy, więc na pewno będzie news.

Last edited:
Będziemy rozsyłać kody do bety najprawdopodobniej za ok tydzień - co do daty premiery to wiele zależy do tego jak pójdzie beta wersji PC bo gra digital i fizyczna jest ze sobą nierozerwalnie związana. Do digitala łatwo wypuścić patacha do gry fizycznej jest to trudniejsze :)

Top Bottom