Forums
Games
Cyberpunk 2077 Thronebreaker: The Witcher Tales GWENT®: The Witcher Card Game The Witcher 3: Wild Hunt The Witcher 2: Assassins of Kings The Witcher The Witcher Adventure Game
Jobs Store Support Log in Register
Forums - CD PROJEKT RED
Menu
Forums - CD PROJEKT RED
  • Najnowsze
  • AKTUALNOŚCI
  • DZIAŁ OGÓLNY
    SUGESTIE
  • FABUŁA
    ZADANIA GŁÓWNE ZADANIA POBOCZNE KONTRAKTY
  • ROZGRYWKA
    MODY
  • DZIAŁ TECHNICZNY
    PC XBOX PLAYSTATION
  • SPOŁECZNOŚĆ
    TWÓRCZOŚĆ FANÓW (ŚWIAT WIEDŹMINA) TWÓRCZOŚĆ FANÓW (ŚWIAT CYBERPUNKA) INNE GRY
  • RED Tracker
    Cyberpunk Seria gier Wiedźmin GWINT
TWÓRCZOŚĆ FANÓW (ŚWIAT WIEDŹMINA)
TWÓRCZOŚĆ FANÓW (ŚWIAT CYBERPUNKA)
INNE GRY
Menu

Register

Ciemna strona mocy - uniwersum Star Wars

+

Ciemna strona mocy - uniwersum Star Wars

• Luke Skywalker

Votes: 22 12.5%
  • Yoda

Votes: 62 35.2%
  • Palpatine

Votes: 4 2.3%
  • Obi-Wan Kenobi

Votes: 25 14.2%
  • Qui-Gon Jinn

Votes: 5 2.8%
  • Darth Vader

Votes: 35 19.9%
  • Hrabia Dooku

Votes: 3 1.7%
  • Mace Windu

Votes: 20 11.4%

• Total voters
    176
Prev
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 6
  • …

Go to page

• 114
Next
First Prev 4 of 114

Go to page

Next Last
P

Parachrist

Rookie
Mar 17, 2014
SMiki55 said:
Muahahahaha, mózg na ścianie ^^
No tak. Nie ma to jak połączenie prostej, niewymagającej rozrywki ze stereotypem twierdzącym, iż każdy Afroamerykanin to badass.

Hmm, w ankiecie brakuje Mejsa Łindy.
Click to expand...
Ano brakuje, niestety edycja ankiety nie leży w mojej mocy. Poproście kogoś niebieskiego z większym stężeniem midichlorianów.

• RED Point
Reactions: SMiki55
Nars

Nars

Moderator
Mar 17, 2014
Done.

• RED Point
Reactions: Parachrist
arturius_c

arturius_c

Forum veteran
Mar 17, 2014
Po prostu coś pięknego:

• RED Point
Reactions: gilimi
K

kpt_wlodzimierz

Forum veteran
Mar 17, 2014
Do tego posta polecałbym ten kawałek:

Choć jako zdeklarowany fanatyk części IV - VI (zwłaszcza "Imperium..." z jego mrocznym klimatem) nie cierpię części I-III, muszę przyznać, że w znaczący sposób domykają ogólną wymowę fabuły SW. Cała saga nabiera z nimi nieco głębszego wymiaru - w zasadzie jest to opowieść o Anakinie, który zatracił się z miłości do matki i żony (obsesyjnie pragnąc uchronić je przed śmiercią), a nawracając się z miłości do syna.

Gwiezdne wojny to wspaniała mieszanka wszystkiego, co ciekawego w kulturach - i pewnie dlatego każdy znajduje tam coś dla siebie. Jest to też wspaniały materiał do analizy, nawet na w ramach odpowiedzi maturalnych - zagłębiając się nieco bardziej w temat możemy oszukać wiele motywów. Wędrówka po Gwieździe śmierci przypomina klasyczną katabazę - bohaterowie uwalniają innego bohatera (Leia), ponosząc przy tym ofiarę (Obi-Wan).

No i scena podnoszenia X-winga z bagien (vide muzyka na początku posta) to jeden z najwspanialszych momentów w dziejach kina!

I smutna konkluzja na koniec - jakiekolwiek by nie były nowe części, szanse na utrzymanie klimatu starych (i jedynych słusznych) SW są niemal zerowe... :(

• RED Point
Reactions: SMiki55, gilimi, pies3nski and 3 others
arturius_c

arturius_c

Forum veteran
Mar 18, 2014
Nawiązując do tego co napisałeś (tragiczna opowieść o Anakinie Skywalkerze), znalazłem wczoraj całkiem niezłe podsumowanie nowej i starej trylogii:

[video=youtube;5Alpt3-Ioos]http://www.youtube.com/watch?v=5Alpt3-Ioos[/video]

• RED Point
Reactions: SMiki55 and gilimi
T

Tuunczyk

Forum veteran
Mar 18, 2014
W maju rozpocznie się kręcenie ujęć do VII epizodu, data premiery ustalona na 18 grudnia 2015. Kilka dodatkowych ciekawostek w linku.

Last edited: Mar 18, 2014
Nars

Nars

Moderator
Mar 18, 2014
It has also been confirmed that Star Wars: Episode VII is set about 30 years after the events of Star Wars: Episode VI Return of the Jedi, and will star a trio of new young leads along with some very familiar faces. No further details on casting or plot are available at this time.
Click to expand...
Czyli nowa trójka głównych bohaterów, a w tle oryginalna ekipa. Brzmi super, choć stoi nieco w sprzeczności z plotkami jakoby, to Stara Gwardia grała pierwsze skrzypce w ep. VII (nie, żeby mi to szczególnie przeszkadzało). Tak czy siak, jaram się. :D

M

mrrruczit.732

Mentor
Mar 18, 2014
Z tego co pamiętam miało być o dzieciach czyichś... Hana i Lei?

A SW jest wyjątkowe też dla tego, że na pierwszy rzut oka to hard SF, po czym okazuje się że to klasyczne Fantasy (moc=magia, rycerze, księżniczka itd) :)

F

Firnomir

Forum veteran
Mar 18, 2014
No ja nie wiem, jaką trzeba mieć wadę wzroku, żeby SW wziąć za HARD sf. :p

M

mrrruczit.732

Mentor
Mar 18, 2014
Firnomir said:
No ja nie wiem, jaką trzeba mieć wadę wzroku, żeby SW wziąć za HARD sf. :p
Click to expand...
Film się zaczyna, kosmos, odległa galaktyka, alieny...

robert70r

robert70r

Mentor
Mar 19, 2014
Tak w zasadzie SW to fantasy w kosmosie. Lepiej tego określić nie można. Tak mi się wydaje.

F

Firnomir

Forum veteran
Mar 19, 2014
mrrruczit said:
Film się zaczyna, kosmos, odległa galaktyka, alieny...
Click to expand...
No ok, to wygląda jak SF, ale hard? Hard SF to zupełnie inna bajka. :p "Hard science fiction (pol. twarda fantastyka naukowa) – podgatunek fantastyki naukowej kładący nacisk na naukę i technologię, uwzględniający wiele szczegółów technicznych." SW początkowo wygląda na space operę, później to już pure fantasy.

undomiel9

undomiel9

Moderator
Mar 19, 2014
Zabawnie pomyśleć, kiedy się tak czyta Wasze analizy, że w gruncie rzeczy to Star Wars kładło podwaliny pod kinowe SF, bo na dobrą sprawę właśnie lata 70 to rozkwit gatunku na ekranie i używanie tego określenia.
Ok, wcześniej było "Metropolis" i chyba Kubrick, ale dopiero GW zapoczątkowało rozmach.
Bo w sumie warto pamiętać, że SF to nic innego, jak FANTASTYKA, tyle, że naukowa, więc kolega robert jakby niekoniecznie napisał coś odkrywczego, a wręcz przeciwnie :p

Co mi trochę przypomina ostatnie doniesienia o tym, jakoby ankietowani nt. filmu "Kamienie na Szaniec" uczniowie wyrażali zachwyt produkcją i sugerowali, że fajnie by było, gdyby ktoś zrobił książkę z tego filmu ;D

Oczywiście ten news to fake, ale wcale nie taki nieprawdopodobny ;>

Ale skojarzyło mi się, bo oto jest sytuacja, że tytuł, który dał początek (no, mniej więcej) gatunkowi na ekranie, teraz jest szufladkowany inaczej i wobec tego mozna sobie zadać pytanie: kto definiuje, czym jest "pure SF" i te takie.

Trochę tak, jakby rozpocząć analizę, jakim subgatunkiem muzycznym jest "Metallica", bo przecież nie czysto metalowym :p

Last edited: Mar 19, 2014
  • RED Point
Reactions: SMiki55
F

Firnomir

Forum veteran
Mar 19, 2014
Und, błąd. :p Kino SF bujnie rozwijało się dużo wcześniej, zwłaszcza w latach '50 - z tym, że były to produkcje niskobudżetowe i raczej nieporywające jakością. Niemniej - SW jedynie spopularyzowało gatunek, bo że wprowadziło na salony to już powiedzieć nie można, Kubrick był wcześniej.
A i jeszcze Robert pisał o fantasy, a to nie to samo co fantastyka, która jest pojęciem szerszym. Można by powiedzieć, że SF i fantasy to główne dwa podzbiory fantastyki. I SW należy raczej do tego drugiego, choć na pierwszy rzut oka mogłoby się wydawać inaczej.

Edyta:
SW nawet w sumie aż tak nie spopularyzowało gatunku, wszak Star Trek był wcześniej!

undomiel9

undomiel9

Moderator
Mar 19, 2014
Ok, też sobie zajrzałam do wiki, więc poznaję Twoją chronologię, tyle, że powinieneś uważniej przeczytać wstęp :p

Film fantastycznonaukowy (film science fiction, film SF) – to zaliczany do fantastyki gatunek filmowy, który używa motywów niekoniecznie opierających się bezpośrednio na dorobku głównego nurtu nauki, lecz często rozwijający go w kierunkach nieortodoksyjnych. Najczęściej pojawiające się tematy to życie na innych planetach, podróże w czasie, nadnaturalne zdolności ludzkiego ciała i umysłu i wiele innych. Często łączą się z elementami futurystycznymi, takimi jak roboty, cyborgi, statki kosmiczne, podróże międzygwiezdne i wysoko rozwinięta technologia, problemami społecznymi i politycznymi, rozwijana bywa również filozoficzna refleksja nad istotą człowieczeństwa.
Click to expand...
A teraz zrób "tick" przy każdym z ww. motywów obecnym w GW.
Życie na innych planetach? Yep.
Podroże w czasie? Ok, tego nie ma (ale to jest opcja wszak)
Nadnaturalne zdolności człowieka? Yep.
Roboty, cyborgi, statki kosmiczne, podróże międzygwiezdne? Yep x4
Wysoko rozwinięta technologia? Yep.
Problemy społeczne/polityczne? Yep.
Filozoficzna refleksja nad istotą społeczeństwa Tfu, człowieczeństwa? Yep, na upartego.

Więc ponawiam pytanie: kto ustala, co jest pełnoprawnym gatunkiem, a co sub? ;>

robert70r

robert70r

Mentor
Mar 19, 2014
Tim O'Leary na łamach serwisu TheTorchOnline.com, postanowił rozstrzygnąć ten spór i wyszło mu, że oryginalna trylogia to klasyczne fantasy, a nowa to science fiction. Powody są bardzo proste - w klasycznej trylogii najistotniejsza jest sama historia, a nie techniczne nowinki czy sam świat. Natomiast w epizodach 1-3 nacisk na opowiedzianą historię jest mniejszy, a wprowadzenie takich elementów jak midichloriany czy klonowanie (i jego następstwa) zmieniło wymowę filmów.
http://thetorchonline.com/2009/04/20/what-the-hell-is-star-wars-anyway-science-fiction-or-fantasy/

• RED Point
Reactions: gilimi and SMiki55
F

Firnomir

Forum veteran
Mar 19, 2014
Und - jeśli idzie o podział na gatunki, to chyba należałoby patrzeć nie na rekwizyty, a na to, w jaki sposób skonstruowany został świat. Jeśli jest on racjonalny i poznawalny za pomocą metody naukowej, to mamy do czynienia z SF. Jeśli elementy fantastyczne bliższe są magii, to jest to fantasy. W SW Moc to bardziej magia (w nowej trylogii utożsamia się jej siłę z ilością milichlorianów czy jak im tam był we krwi, co zbliża całość do SF), nikt nie sili się na naukowe uzasadnianie podróży gwiezdnych, w próżni rozchodzi się dźwięk etc. Nie tylko gwałci więc naukę, ale też nie sili się na jej udawanie. Do tego, po zdjęciu wszystkich ozdobników w postaci statków kosmicznych, mamy historię o tym, jak dawno dawno temu w bardzo odległym miejscu, bla bla, dobrzy rycerze, zły Imperator, księżniczki etc.
Btw, nie potrzebuję wiki, żeby wiedzieć, że ST był przed SW. :p

A ogółem na temat podziałów gatunkowych dobrze pisano w posłowiu do zbioru opowiadań pt. Science fiction.

• RED Point
Reactions: gilimi
undomiel9

undomiel9

Moderator
Mar 19, 2014
Wiesz, Fir, ja tam nie czytałam całego universum, mówię tylko o epizodach IV-VI, czyli Jedynych Słusznych... i tam nikt nie precyzuje, skąd moc, a skąd miecze laserowe, dla mnie to wygląda mocno naukowo, zwłaszcza Vader, połączenie człowieka i maszyny.
Nie wiem, kto powiedział, że świat stricte SF nie może opowiadać o walce Dobrego i Złego, a wyłącznie o problemach eschatologicznych na poziomie Neuromancera ;)
Jak również nie wiem, kto powiedział, że SF ma w pierwszej kolejności za zadanie tłumaczyć zachodzące zjawiska naukowo, a dopiero potem opowiadać jakieś historie, ale nie mylisz przypadkiem literatury popularno-naukowej z beletrystyką?

Wg Ciebie zatem ani Ender nie jest SF, ani świat Hyperiona, hm?

To do bani z takimi defnicjami, ja się trzymam tej najbardziej oczywistej, bo wychodzi, że to i tak jest wszystko subiektywne ;>

Nars

Nars

Moderator
Mar 19, 2014
Ostatnio szukając njusów o ep. VII trafiłem przypadkiem w jutubie na to:

Mam 27 lat na karku, oryginalną trylogię oglądałem ze 100 razy zaczynając od VHS przez BR, a moment 1:06 wciąż wywołuje u mnie ciarki na plecach. Zdecydowanie najlepszy pojedynek.

Trzeba odkurzyć trylogię.

• RED Point
Reactions: SMiki55 and PATROL
PATROL

PATROL

Moderator
Mar 19, 2014
@Nars, co więcej, miecz zielony wyglądał tutaj najlepiej z całej sagi(najgorszy był ten patyk Qui-Gona w MW). Również mój ulubiony duel, dla niego oglądam Sagę chronologicznie, żeby go sobie na koniec zostawić.

Co do Wojen Klonów wspomnianych w tym temacie, obie wersje(choć nowy serial to przecież interquel starszego) przypadły mi do gustu, szczególnie zakończenie 6 sezonu oraz wątek z Wybrańcem. Wiem, że niektóre wątki kolidują z książkami i komiksami, jednak ja nie miałem z nimi styczności, mogło się to więc przełożyć na ocenę seriali.

Co sądzicie o tym, warto?:
http://www.incal.com.pl/star-wars-komiks-pakiet-2009.html
http://www.incal.com.pl/star-wars-komiks-pakiet-2010.html

Prev
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 6
  • …

Go to page

• 114
Next
First Prev 4 of 114

Go to page

Next Last
Share:
Facebook Twitter Reddit Pinterest Tumblr WhatsApp Email Link
  • English
    English Polski (Polish) Deutsch (German) Русский (Russian) Français (French) Português brasileiro (Brazilian Portuguese) Italiano (Italian) 日本語 (Japanese) Español (Spanish)

STAY CONNECTED

Facebook Twitter YouTube
CDProjekt RED
  • Contact administration
  • User agreement
  • Privacy policy
  • Cookie policy
  • Press Center
© 2018 CD PROJEKT S.A. ALL RIGHTS RESERVED

CD PROJEKT®, Cyberpunk®, Cyberpunk 2077® are registered trademarks of CD PROJEKT S.A. © 2018 CD PROJEKT S.A. All rights reserved. All other copyrights and trademarks are the property of their respective owners.

Forum software by XenForo® © 2010-2020 XenForo Ltd.