Ciemna strona mocy - uniwersum Star Wars

+

Ciemna strona mocy - uniwersum Star Wars

• Luke Skywalker

Votes: 22 11.8%
  • Yoda

Votes: 65 34.8%
  • Palpatine

Votes: 5 2.7%
  • Obi-Wan Kenobi

Votes: 30 16.0%
  • Qui-Gon Jinn

Votes: 5 2.7%
  • Darth Vader

Votes: 37 19.8%
  • Hrabia Dooku

Votes: 3 1.6%
  • Mace Windu

Votes: 20 10.7%

• Total voters
    187
Czas na spekulacje.

Niedawno Empire opublikował nową mapę galaktyki (z naniesionymi nowymi planetami itd.).

Ekipa z www.starwars-union.de naniosła ją na starą.

Okazuje się, że Starkiller base znajduje się tam, gdzie znajdowało się Ilum (którego nie ma na nowej mapie). Jak wiemy Ilum jest kanoniczną, mroźną planetą, gdzie Jedi zdobywali kryształy Kyber do swoich mieczy świetlnych.

Dawno temu krążyła plotka o superbroni, napędzanej właśnie kyber kryształami.

Jak dodamy dwa do dwóch, to okaże się, że Starkiller base, to tak naprawdę planeta Ilum przerobiona na bazę wojskową/niszczącą gwiazdy superbroń/gwiazdę śmierci 3.0.

Powieści "Ruchomy cel", "Miecz Jedi" i "Ucieczka szmuglerów" są warte uwagi? Zapytałbym na jakimś forum Star Wars, ale boję się wchodzić w gniazda spekulacji, spotów TV i innych domysłów, a tu jest w miarę bezpiecznie :D
BTW przeczytałem Koniec i Początek i nie ukrywam, że mi się bardzo podobał. Jak na razie trzy książki za mną i żadnej wtopy. Chyba też wyjdę o jedną pozycję poza kanon i przeczytam Dartha Plagueisa, bo każdy mówi, że to jedna z najlepszych powieści SW, w dodatku o intrygującej postaci i z punktu widzenia Sithów.

Rakata Prime została więc potwierdzona jako kanoniczna? Chyba mamy ostateczną odpowiedź, czy KotOR jest zaliczane do kanonu :D
Jest to pierwszy raz, kiedy ta planeta pojawiła się w nowym kanonie. Świetna wiadomość, bo jest wyraźnym sygnałem, że Stara Republika nie została wyrzucona do kosza. Dotychczas unikali jednoznacznej odpowiedzi na to pytanie, wg mnie wkrótce cały KoTOR 1 i 2 + SWTOR zostaną potwierdzone, a także doczekamy się nowych historii z tego okresu, poza SWTOR. Modlę się o potwierdzenie oficjalne KoTOR 3.

Warto nadmienić, że też nie wszystkie planety kanonu zostały na tej mapie umieszczone: nie ma Mustafar, Kamino, Ryloth, Rodia, Rishi,... A mimo to mamy Rakata Prime, zupełnie nową dla nowego kanonu, a także np. Kuat, która też się nigdzie właściwie nie pojawiła, poza wzmianką o Kuat Drive Yards w materiałach dodatkowych do Rebels. Zastanawia mnie to.

Last edited:
Warto nadmienić, że też nie wszystkie planety kanonu zostały na tej mapie umieszczone: nie ma Mustafar, Kamino, Ryloth, Rodia, Rishi,... A mimo to mamy Rakata Prime, zupełnie nową dla nowego kanonu, a także np. Kuat, która też się nigdzie właściwie nie pojawiła, poza wzmianką o Kuat Drive Yards w materiałach dodatkowych do Rebels. Zastanawia mnie to.

W konwersacji na twitterze członek Lucasfilm Story Group Pablo Hidalgo potwierdził kanoniczny status tej mapy, jednocześnie w konwersacji pod tweetem wyjaśnia, że rozdzielczość była za mała, by umieścić wszystkie planety.

---------- Zaktualizowano 19:22 ----------

Oczywiście byłbym ostrożny z wyciąganiem daleko idących wniosków odnośnie Starej Republiki, od początku wiadomo było, że Disney będzie wyciągał z Legends motywy i przywracał im kanoniczny status wedle potrzeby. Umieszczenie Rakaty Prime w kanonie nie oznacza, że automatycznie jest w nim dylogia KOTORów. Taki TOR wciąż operuje pod flagą Legends na ten przykład, a wydaje mi się, że raczej od niego zaczęto by "rekanonizację" Starej Republiki.

Rakata Prime została więc potwierdzona jako kanoniczna? Chyba mamy ostateczną odpowiedź, czy KotOR jest zaliczane do kanonu :D
Jest to pierwszy raz, kiedy ta planeta pojawiła się w nowym kanonie. Świetna wiadomość, bo jest wyraźnym sygnałem, że Stara Republika nie została wyrzucona do kosza. Dotychczas unikali jednoznacznej odpowiedzi na to pytanie, wg mnie wkrótce cały KoTOR 1 i 2 + SWTOR zostaną potwierdzone, a także doczekamy się nowych historii z tego okresu, poza SWTOR. Modlę się o potwierdzenie oficjalne KoTOR 3.

Kotor nie jest zaliczany do kanonu. To nie znaczy, że poszczególne planety, postaci do kanonu nie mogą być zaliczane.Sama nazwa Stara republika jest kanoniczna (użyto jest nazwy chyba w Clone Wars) GRy nie są

Kolejna porcja informacji z Empire (niektóre fragmenty pachną spoilerem, więc otagowałem listę):

• Snoke odegrał kluczową rolę w przeciągnięciu Kylo na Ciemną Stronę Mocy
  • Snoke jest "Palpatinem" nowej trylogii i jest bardzo mocno zasugerowane, że pojawi się w kolejnych epizodach
  • Snoke jest bardzo potężnym obcym (w sensie nie człowiekiem), ale jednocześnie jest oszpecony i pełen blizn, co ma stworzyć kontrast potęgi i wrażliwości
  • z Kylo i Rycerzami Ren związany jest termin "Force Back", ale nie wyjaśniono jego znaczenia
  • starcia na miecze świetlne mają odejść od ultra stylizowanego "tańca" z prequeli. JJ postawił na bardziej "prymitywne", agresywne i surowe pojedynki
  • gdy spotkamy Luke'a będzie on na nieco innym etapie swojego życia, nie będzie to już ten niewinny farmer z oryginalnej trylogii. Z kontekstu można wyłapać sugestie, że Luke będzie przez większą część filmu miał solowe sceny, oraz zasugerowano, że wbrew wcześniejszym plotkom spotka się z Hanem i Leią.
  • potwierdzono, że zakapturzona postać w tej scenie...

...to Luke, więc jednak był w trailerze :p
  • Kylo Ren nie jest klasycznym "złym", twórcy porównują go bardziej do religijnego fanatyka, który jest przekonany o słuszności swoich poglądów, więc robi to co robi w imię wyższego dobra, co ma go czynić unikalnym i nieprzewidywalnym antagonistą

Źródło.

Last edited:
starcia na miecze świetlne mają odejść od ultra stylizowanego "tańca" z prequeli. JJ postawił na bardziej "prymitywne", agresywne i surowe pojedynki
Mocy niech będą dzięki.

---------- Zaktualizowano 23:44 ----------

[video=youtube;0cxjlN9e9-c]https://www.youtube.com/watch?v=0cxjlN9e9-c[/video]

Mark dawno nie wyglądał tak dobrze. Widać sporą utratę wagi, do tego nowa fryzura i przystrzyżona broda.

Niezła zmiana w designie w stosunku do:

Co ładnie wpisuje się w plotki, że Luke był na "wygnaniu" i powraca pod koniec EP VII nieco "zapuszczony", by "ogarnąć się" w EP VIII.

E:
Najnowszy odcinek Rebels też daje radę. Miło było zobaczyć jak Ahsoka kopie tyłki Inkwizytorom.

Duvvelsheyss, nie nieścisłości.
  1. Istnieje teoria, że Leia pamiętała tak naprawdę swoją adoptowaną matkę, Brehę Organę.
  2. C-3PO nie został przez Anakina "stworzony", lecz odbudowany z gotowych elementów - faktycznie należących do droida protokolarnego masowej produkcji. I to według obu kanonów.
  3. Midichloriany pozwalają się komunikować z Mocą, nie są jednak istotą Mocy.
  4. Zaskoczony? Kiedy? Gdzie?
  5. Trudno zaprawdę wywnioskować z dialogu w VI by odczuwał jakiś rodzaj niechęci w stosunku do mieczy świetlnych w ogóle.
  6. Yoda nauczał wszystkich Jedi zanim przechodzili pod opiekę konkretnych mistrzów. Ale nawet dla rycerzy i innych mistrzów pozostawał nadal "mistrzem" z racji wieku, doświadczenia i umiejętności.

Stare jak świat i średnio trafione.

1. Leia mogła mówić o swojej przybranej matce (Breha)
2. Anakin mógł skorzystać z ogólnie dostępnych schematów, a nie projektować całość
3. Mimo mojej organicznej pogardy dla midichlorian, ich pojawienie się w PT w żaden sposób nie stoi w sprzeczności z definicją Yody z OT
4. Yep, to rzeczywiście jest nieścisłość
5. Imperator nazywa miecze świetlne "bronią Jedi", tymczasem jego uczeń, który Jedi nie jest, tez używa miecza
6. Yoda jest bardzo stary i często szkolił młodzików, członkowie zakonu bardzo często mieli więcej niż jednego mistrza (Ahsoka : Plo Koon, Anakin Skywalker). Ergo, Obi Wan mógł być szkolny zarówno przez Yodę jak i Qui Gona, nie wspominając o tym, że w ep III uczył Kenobiego jak zespolić się z Mocą po śmierci

E:

Goddamn it @SMiki55 . :D

Top Bottom