hmm... a o tym w sumie zapomniałem i jak to sprawdzić czy się zmieści?
Zmieści się spokojnie sądząc z opisu
hmm... a o tym w sumie zapomniałem i jak to sprawdzić czy się zmieści?
Zmieści się spokojnie sądząc z opisu. Ja bym jednak pomyślał nad zmianą na taką, gdzie zasilacz jest montowany na dole. Poprawia to znacznie "bilans cieplny", że się tak wyrażę w komputerze. A przy wydatkach na nowy sprzęt koszt obudowy jest raczej niewielki
.
Dzięki!no tak, ale grosz do grosza i wyjdzie
![]()
Obudowę można zawsze zmienić na końcu. Ja bym się zastanowił nad tą, za tą cenę wg mnie oferuje sporo rozwiązań dostępnych w dużo droższych modelach.
U mnie są dwa z przodu i chyba 4 z tyłu i nie wykorzystuję wszystkich na raz nigdy![]()
Myślicie, że moje stare, używane podzespoły ktoś kupi na allegro?![]()
Czy mi się wydaje, czy ma tylko trzy wejścia usb? Czyli jak chcę podłączyć mysz, klawiaturę, pada i dysk zewnętrzny, to mam problem?
Ale przecież wejścia usb zależą od płyty głównej, na przodzie zwykle są tylko dwa, ta i tak ma dużo.
Dobra. Ja też już przymierzam się do upgrade'u, ale nurtuje mnie kilka pytań co do podzespołów
Primo - karta graficzna. Byłem pewny co do wyboru w postaci GTX'a 770 od Zotaca, wersja 4GB, ale zobaczyłem TO. Niby lepszy Radeon, ale ma większy pobór prądu i nie ma PhysX'a. Co polecilibyście mi ze swojej strony? Czy ten pobór prądu był zawyżony przez procesor, pod którym pracowała platforma testowa?
Secundo - zasilacz. Chciałem go złożyć z w/w karty i Intel Core i5-4690K. Mam stary dobry zasilacz 600W (Chieftec CTG-600-A80) z kompa, na którym urzęduję obecnie. Pociągnie ten tandem czy raczej będę musiał zakupić inny?.
Tertio - obudowa. Myślałem nad Zalmanem Z9 Plus, ładna, fajna i cztery wiatraki z możliwością rozszerzenia do 7, czyli spoko. ALE! Co do kary graficznej mam pewność, że się zmieści, ale czy zmieści się TAKIE chłodzenie? Niby szerokość obudowy pasuje, ale w sumie nie wiem... W końcu na stronie producent nie napisał jakie można włożyć.
A na koniec chciałem się spytać czy karty referencyjne i niereferencyjne mają płytki takiej samej wielkości czy mogą się jakoś różnić nieznacznie?
Z góry dzięki za odpowiedzi![]()
A, czyli dobrze. A czy jeślibym podłączył to i jednak nie działałoby to mogłoby się coś stać procesorowi czy po prostu nie będzie komputer odpalał?
Nie może nie działać. O ile czegoś źle nie podłączysz. Ale wtyczek nie da rady pomylić i podpiąć do złych gniazd, chyba że za pomocą młotka
. Ale o to cię nie podejrzewam
.
@Pete12234 , @GosuPl Napisałem żartobliwie z tymi ośmioma pinami, ale zasilacz powinien normalnie działać, bo problem jest tylko z wysokimi stanami uśpienia C6/C7 Haswelli, czyli wtedy gdy komputer przechodzi w stan hibernacji/uśpienia. Nie grozi to jednak absolutnie żadnym uszkodzeniem sprzętu, komputer zamiast przejść w stan hibernacji po prostu się wyłączy. Do tego gdyby już się okazało, że zasilacz nie radzi sobie z dostarczaniem stabilnych napięć przy tak niskim natężeniu prądu jakiego wymagają Haswelle można po prostu te funkcje C6/C7 wyłączyć w Biosie/Uefi płyty głównej co po prostu będzie się wiązało z bardzo niewielkim wzrostem (w praktyce niezauważalnym) zużycia prądu. Moim zdaniem to jest sztuczne tworzenie problemu i nabijanie kabzy producentom zasilaczy. Co do samego Chiefteca, to akurat opinie przeważają nadal pozytywne, a już o tym konkretnym modelu ciężko się doszukać jakichś negatywów o stabilności jego pracy (pomijam kwestię braku odłączanych kabli). Do tego chyba ten konkretny egzemplarz raczej działał koledze bezproblemowo skoro chce go zostawić. Więc o ile ktoś nie cierpi na zbytek gotówki (a raczej mało jest takich osób w tym kraju), to wymiana zasilacza po to, żeby w skali miesiąca zapłacić o złotówkę mniej za prąd (bo do tego się to sprowadza) wydaje się marnowaniem pieniędzy.