Co nieco o sprzęcie

+

Co nieco o sprzęcie

• poniżej 25 FPS

Votes: 9 2.1%
  • co najmniej 25 FPS

Votes: 29 6.8%
  • co najmniej 30 FPS

Votes: 141 33.3%
  • co najmniej 40 FPS

Votes: 94 22.2%
  • co najmniej 60 FPS

Votes: 99 23.3%
  • nie patrzę na framerate

Votes: 52 12.3%

• Total voters
    424
@GosuPL jak mocna musiała by być karta graficzna żebyś nie robil z niej SLI ?

Nie ma takiej :D Bo jak już raz zrobisz SLI to jednak wychodzisz z założenia - Co dwa potwory to nie jeden.
SLI z Titanów X (a kręcił je rzecz jasna będe) da mi wydajność na poziomie praktycznie czterech 980 :) Biorąc pod uwagę jak słabo się skaluje SLI powyżej dwóch kart.
SLI z Titanów X spokojnie na kolejne dwa lata starczy, SLI z 980 nie.

@I_w_a_N

Piszesz "po co bawić się w SLI" a po chwili wrzucasz linki z SLI :D
SLI to 2way/3way i 4 way ale powyżej dwóch kart skalowanie SLI jest tak słabe że marnuje się potencjał.
Ja nie mam zamiaru używać więcej niż dwóch kart bo to nie jest dobre rozwiązanie.
Dwie najwydajniejsze na rynku owszem :)

Last edited:
@GosuPL

To tak z czystej przekory ;) ...

Ja będę długo siedział na tym co mam (GTX 970), marząc iż może kiedyś zrobi się z tego SLI aby chociaż posmakować* Ultra w Wiedźminie 3.

*wątpię, że będzie komfortowo (dla mnie w granicach stałych 30 fps) grywalny na tych kartach

@GosuPL

To tak z czystej przekory ;) ...

Ja będę długo siedział na tym co mam (GTX 970), marząc iż może kiedyś zrobi się z tego SLI aby chociaż posmakować* Ultra w Wiedźminie 3.

*wątpię, że będzie komfortowo (dla mnie w granicach stałych 30 fps) grywalny na tych kartach

To zacznij realizować marzenia zamiast czekać aż same się spełnią ;-)

To zacznij realizować marzenia zamiast czekać aż same się spełnią ;-)

Dobre, dobre, ale NIE :)...

Twoja wypowiedź brzmi jak hasło reklamowe "chwilówki" :harhar: ..

W obecnej chwili nie mam po co, ani z czego tworzyć SLI, więc to plany na nieśpieszną przyszłość i na lepsze czasy :)...

Dobre, dobre, ale NIE :)...

Twoja wypowiedź brzmi jak hasło reklamowe "chwilówki" :harhar: ..

W obecnej chwili nie mam po co, ani z czego tworzyć SLI, więc to plany na nieśpieszną przyszłość i na lepsze czasy :)...

Intrerpretuj to jak chcesz albo rusz du.. ;-)
Bo rzecz jasna że gdybyś miał możliwość to nie tylko z 970 SLI byś zrobił ale i z 980 albo i Titanów ;)
Sam pisałeś o marzeniu więc nie sabotuj go poprzez wymówkę "nie chcę" :) Tak to działa.

A ograniczenia sami sobie stwarzamy i tyle w temacie.

SLI z Titanów X spokojnie na kolejne dwa lata starczy, SLI z 980 nie.
Mówimy o ultra w FHD czy w 4K ?
Sam pisałeś o marzeniu więc nie sabotuj go poprzez wymówkę "nie chcę" Tak to działa.
więc to plany na nieśpieszną przyszłość i na lepsze czasy
Nie ma czegoś takiego. Sami sobie kreujemy ,,czasy'' lepsze czy gorsze - ale to od nas głównie zależy.
Tak więc sami sobie je kreujemy albo nie kreujemy i stoimy w miejscu (masa ludzi do końca życia).

Mówimy o ultra w FHD czy w 4K ?

Nie ma czegoś takiego. Sami sobie kreujemy ,,czasy'' lepsze czy gorsze - ale to od nas głównie zależy.
Tak więc sami sobie je kreujemy albo nie kreujemy i stoimy w miejscu (masa ludzi do końca życia).

Dokładnie tak! To tak jak z tym kiedy ludzie odkładają kasę na "czarną godzinę". Od razu nastawia się podświadomość że ona nadejdzie, zatem lepiej odkładać kasę na "złotą godzinę". :)

Według mnie niech każdy kupuje to na co go stać i aby po kupnie tego czegoś po prostu godnie żyć a nie zapożyczać się dajmy na to a potem siedzieć w koncie i obgryzać paznokcie z nerwów że muszę z czegoś rezygnować itd...

Jeśli można zgadzam się z jednym z przedmówców mówiących o spełnianiu marzeń. Rzeczywistość jest w znacznej mierze zjawiskiem psychicznym. Każdy podjęty życiowy wybór najpierw projektujemy sobie w głowach, czyli w psychice a z czasem przechodzimy do realizacji projektu(Marzeń) aż stają się rzeczywistością. Uwierzcie kiedyś ledwo wiązałem koniec z końcem dziś nie martwię się już o materialną przyszłość. Reasumując, jeśli ktoś chce spełniać marzenia to niech ruszy głową i robi coś w tym kierunku. Ruszcie się i kształtujcie własną rzeczywistość. To nie są komunały.

Uwierzcie kiedyś ledwo wiązałem koniec z końcem dziś nie martwię się już o materialną przyszłość. Przeczytałem i stosuję w życiu Potęgę Podświadomości
haha ;) Śmieję się, ale jak najbardziej słusznie napisałeś. Tak właśnie jest.

Ja to wszystko doskonale wiem, tylko mam spory problem z odwlekaniem, odkładaniem rzeczy na później, wymówki itp. ale pracuję nad tym od pewnego czasu.

Offtopik. Sorry.

Last edited:
Moi drodzy Alarm!
Przy uruchomieniu PC Zarzęził mi dysk i jednej z partycji na szczęście pochodzącej sprzed wymiany starej już nieużywanej i teraz przestało mi ją czytać. Podejrzewam, że dysk mi się spalił, co mogło zawieść? Jakie mogą być konsekwencje? Czy mogą mi się spalić inne dyski? I Co na to zaradzić?

Tak to się kończy jak się kupuje złożone "Gotowce" z narzuconym z góry chłodzeniem.

Last edited:
Czy rozdzielczość FullHD na 27 calowym monitorze to nie za mało? Czy obraz będzie się "rozjeżdżać"?

Moi drodzy Alarm!
Przy uruchomieniu PC Zarzęził mi dysk i jednej z partycji na szczęście pochodzącej sprzed wymiany starej już nieużywanej i teraz przestało mi ją czytać. Podejrzewam, że dysk mi się spalił, co mogło zawieść? Jakie mogą być konsekwencje? Czy mogą mi się spalić inne dyski? I Co na to zaradzić?
Tak to się kończy jak się kupuje złożone "Gotowce" z narzuconym z góry chłodzeniem.
Przez internet to nikt ci dokładnie nie powie, co się stało :p To może być temperatura, może być uszkodzenie mechaniczne (od wibracji / coś się ułamało / ktoś za dużo razy kopał w obudowę). Albo równie dobrze może to być starość. Czy dysk przed awarią pracował wolniej, wydawał nietypowe dźwięki (piski, ćwierkanie, chrupanie)?

Co do temperatur - sprawdź, jakie mają obecnie używane dyski. Poniżej 40* - fajnie. Od 40 do 45 - kiepsko. Powyżej 45 - źle. Upewnij się, że pomiar temperatury jest w miarę prawidłowy poprzez dotknięcie paluchem obudowy dysku (tylko się przedtem uziem). Zobacz, czy dyski nie latają po całej obudowie - solidnie dokręcone śruby plus podkładki antywibracyjne to podstawa. Zobacz stabilność napięć zasilania.

Sprawdź, czy do tego uwalonego dysku jesteś w stanie dostać się przez programy bootowalne z płyt. Podmień kable. Obwąchaj dysk. Jeśli nic sensownego nie wymyślisz, a do fachowca nie chcesz z dyskiem iść, to sobie go rozkręć i obejrzyj. Być może zauważysz jakieś widoczne uszkodzenia.

Top Bottom