Co nieco o sprzęcie

+

Co nieco o sprzęcie

• poniżej 25 FPS

Votes: 9 2.1%
  • co najmniej 25 FPS

Votes: 29 6.8%
  • co najmniej 30 FPS

Votes: 141 33.3%
  • co najmniej 40 FPS

Votes: 94 22.2%
  • co najmniej 60 FPS

Votes: 99 23.3%
  • nie patrzę na framerate

Votes: 52 12.3%

• Total voters
    424
Panie i panowie news of the day. Redzi pracują nad optymalizacją W3 tak jak swego czasu przypuszczałem. Pohulamy z Geraltem także na słabszym sprzęcie.

To chyba żadna nowinka :s to oraz dopracowanie gry i usunięcie bugów jest powodem przesunięcia premiera gry z lutego na maj. Już w styczniowych wywiadach o tym wspominali.

Kiedyś na niemieckim serwisie mówili o tym, że obecnie gra chodzi w 60 fps na Ultra w Full HD.
Tyle, że to news niemal 10 dniowy, więc żadna nowina.

Pozwolę sobie wrócić do zaczętego przeze mnie parę stron wcześniej wątku o licencji OEM.
Napisałem do Microsoft'u maila. Odpowiedź od nich właściwie potwierdza wypowiedź @Wroobelek [link do jego postu].
No cóż widać ze zrobiłem głupotę nie zgłębiając odpowiednio tematu przed kupnem Windowsa. Jak potoczy się reinstalacja systemu w moim wypadku zobaczę za czas jakiś kiedy będę wymieniał płytę główną i procka.
Szkoda, że Ubuntu nie lubi się z grami bo już dawno porzuciłbym dla niego Windowsa....

Poniżej mail od Centrum Obsługi Klienta Microsoft:
Szanowny Panie,
Dziękujemy za kontakt z Centrum Obsługi Klienta Microsoft.

W nawiązaniu do Pańskiego zapytania przesyłam następujące informacje. Możliwe jest przeniesienie systemu operacyjnego w wersji OEM na inną płytę główną w przypadku jej uszkodzenia. Warunkiem koniecznym jest jednak to by płyta była wymieniona na taki sam model. Nie ma takiej możliwości, gdy użytkownik dokona zmiany płyty np. na nowszy model. Poniżej link oraz oficjalna informacja na stronie Microsoft:

LICENCJE OEM

Pyt. Czy komputer z systemem OEM Windows pozwala uaktualnić płytę główną i zachować tę samą licencję? Co się stanie, gdy płyta musiała zostać wymieniona, ponieważ była wadliwa?

Odp. Na ogół użytkownik końcowy może uaktualniać lub wymieniać elementy sprzętowe w komputerze - z wyjątkiem płyty głównej - i zachować licencję na oryginalny system operacyjny OEM firmy Microsoft. Jeśli płyta główna zostanie uaktualniona lub wymieniona z powodu innego niż defekt, powstanie nowy komputer. System operacyjny OEM firmy Microsoft nie może zostać przeniesiony na nowy komputer i jest wymagana licencja na nowy system operacyjny. Jeśli płyta główna zostanie wymieniona z powodu wady, nie trzeba kupować nowego systemu operacyjnego dla komputera, o ile wymieniona płyta główna pochodzi od tego samego producent i jest to ten sam model lub odpowiednik oferowany przez producenta, zdefiniowany przez gwarancję producenta.

Podstawowy powód tej zasady licencyjnej ma związek z postanowieniami licencji użytkownika końcowego na oprogramowanie oraz z pomocą techniczną wynikającą z tych postanowień. Postanowienia licencji użytkownika końcowego na oprogramowanie to zestaw praw do używania oprogramowania udzielonych użytkownikowi końcowemu przez producenta komputera, które odnoszą się wyłącznie do praw dotyczących oprogramowania zainstalowanego na tym konkretnym komputerze. Producent systemów jest zobowiązany do świadczenia pomocy technicznej dotyczącej oprogramowania na oryginalnym komputerze. Ponieważ użytkownicy końcowi z biegiem czasu uaktualniają swoje komputery, wykorzystując różne elementy, firma Microsoft potrzebowała podstawowego elementu "wyróżniającego się", który cały czas definiowałby oryginalny komputer. Płyta główna zawiera procesor i jest "sercem i duszą" komputera, dlatego też, kiedy nastąpi wymiana płyty głównej (z powodu innego niż uszkodzenie), powstaje w istocie nowy komputer. Producent oryginalnego systemu nie wytworzył tego nowego komputera i dlatego nie można od niego oczekiwać świadczenia pomocy technicznej.

Dodatkowo informuję, że może otrzymać Pan, w osobnej wiadomości email, ankietę dotyczącą moje pracy. Będę bardzo wdzięczny za jej wypełnienie.
Zgłoszenie to zostanie zarchiwizowane w przeciągu 24 godzin. Jeżeli miałby Pan dodatkowe pytania lub wątpliwości, proszę odpowiedzieć na tę wiadomość - chętnie postaram się pomóc

Z poważaniem,
Jacek

Na oficjalnym."Optymalizacja się poprawiła od stycznia"
Ale w komentarzach, tak? Zresztą nieważne, musiała się poprawić, bo gra ledwo zipała. Jeśli 980 to ultra w 60fps, to o nic się nie obawiam, jeśli chodzi o działanie W3.

Pytanie tylko jak te Ultra rzeczywiście wyglądają.
Bo jak jest to grafika z konsoli plus te kilka bajerów od nVidia, to lekko średnio całość widzę - biorąc pod uwagę moc GTX 980 w zestawieniu z PS4

Witam, planuje pod Wieśka kupić taką kartę: GTX 970, Gigabyte GV-N970WF3OC-4GD. Czy mój zasilacz to uciągnie? Mam Chiefteca CTG-500-80P. Ponadto czy mój i5-3450s nie będzie wąskim gardłem dla tej karty? Chciałbym pograć w Full HD z wysokimi detalami...

@nick_scryer

Generalnie minimalna moc zasilacza do GTX 970 to właśnie 500W. Jednak większość producentów, w wersjach OC, rekomenduje 550W jako dolną granicę. Stąd też dobrze mieć na pokładzie coś pokroju 600-650W.

Witam, planuje pod Wieśka kupić taką kartę: GTX 970, Gigabyte GV-N970WF3OC-4GD. Czy mój zasilacz to uciągnie? Mam Chiefteca CTG-500-80P

Uciągnie bez problemu. Ja już od prawie 3 lat jadę na tym samym zasilaczu z GTXem 670, który ma jakieś 20W większe TDP od 970tki.

Top Bottom