Co nieco o sprzęcie

+

Co nieco o sprzęcie

• poniżej 25 FPS

Votes: 9 2.1%
  • co najmniej 25 FPS

Votes: 29 6.8%
  • co najmniej 30 FPS

Votes: 141 33.3%
  • co najmniej 40 FPS

Votes: 94 22.2%
  • co najmniej 60 FPS

Votes: 99 23.3%
  • nie patrzę na framerate

Votes: 52 12.3%

• Total voters
    424
390 pozuje do zdjęć

Te diamenciki na obudowie troche mi sie z Deusem skojarzyły, taka stylistyka podobna.

Last edited:
@Master_Dandelion wygląd mi nie przeszkadza . Dla mnie karta ma dobrze działać, karta będzie schowana w obudowie więc i tak nikt ją nie zobaczy
W zależności od producenta różnić się będzie lekko taktowaniami, chłodzeniem ilością złącz. Na pierwszy rzut oka posiada troszkę wyższe taktowania od wersji MSI oraz ma jedno złącze mniej. Miałem kiedyś GeForcea 3 od Gainwarda. Bardzo dobra karta. Jak jest teraz - nie wiem. :p

Hej, z listew przeciwprzepięciowych umiałby ktoś coś polecić? Średnia półka cenowa. Zależy mi, żeby kabel miał z ok. 3m

Mam do Was pytanko odnośnie dysków SSD, aktualnie posiadam WD Black 1TB i chciałbym dokupić 120GB Kingstona. Nurtuje mnie pewne pytanie :)P) czy po podłączeniu SSD i ustawieniu go jako dysk główny, instalacji nowego systemu, skasowania systemu z WD to nie stracę danych z pozostałych partycji WD? Rozumiem, że wystarczy w Biosie mieć AHCI? Gdzieś czytałem, że najlepiej wcześniej skasować z HDD partycję systemową i dane zastrzeżone przez system, odpiąć HDD, podpiąć SSD zainstalować system i dopiero potem podpiąć z powrotem HDD?

Last edited:
Mam do Was pytanko odnośnie dysków SSD, aktualnie posiadam WD Black 1TB i chciałbym dokupić 120GB Kingstona. Nurtuje mnie pewne pytanie :)P) czy po podłączeniu SSD i ustawieniu go jako dysk główny, instalacji nowego systemu, skasowania systemu z WD to nie stracę danych z pozostałych partycji WD? Rozumiem, że wystarczy w Biosie mieć AHCI? Gdzieś czytałem, że najlepiej wcześniej skasować z HDD partycję systemową i dane zastrzeżone przez system, odpiąć HDD, podpiąć SSD zainstalować system i dopiero potem podpiąć z powrotem HDD?

No jakim prawem :p
Na wszelki wypadek jednak odepnij sobie na czas instalacji, by się nic nie pochrzaniło. Powiem Ci tak: ostatnio zepsułem sobie pliki na dysku SSD gdy podpiąłem dysk z laptopa na tej samej gałęzi kabla. Nie wiem co się stało, wiem, że próba kopiowania plików schrzaniła mi sektory na SSD i zepsuła Windowsa.

No jakim prawem :p
Na wszelki wypadek jednak odepnij sobie na czas instalacji, by się nic nie pochrzaniło. Powiem Ci tak: ostatnio zepsułem sobie pliki na dysku SSD gdy podpiąłem dysk z laptopa na tej samej gałęzi kabla. Nie wiem co się stało, wiem, że próba kopiowania plików schrzaniła mi sektory na SSD i zepsuła Windowsa.

No ale przed instalacją na SSD, skasować winde z HDD i ten plik zastrzeżony, bo w nim znajdują się pliki odpowiedzialne za rozruch itd..?? A tak to na SSD będzie Winda, programy i Wiesiu 3, a na HDD reszta bez żadnych plików systemowych. Do you know what I mean? :p

Ja bym zrobił tak: nie kasuj z HDD windy, podepnij SSD, ustaw go jako primary, zainstaluj Windę, podepnij Hdd jako secondary i sobie skopiuj pliki z desktop, documents i co tam chcesz i wtedy możesz dopiero bezpiecznie usunąć Wind ;)

@Master_Dandelion : Kiedyś miałem taką sytuację, że właśnie miałem 2 dyski w PC i za cholerę nie mogłem ich ogarnąć przez te pliki bootowalne. Po usunięciu plików itd nic to nie dawało bo system uruchamiał się jak sam chciał. Twoja metoda jest dość zachowawcza i bezpieczna, jakby coś nie poszło to po prostu mogę jeszcze coś zaradzić i nic nie stracić. Inaczej ogarnią się kompa z HDD i SSD jak jest świeżo kupiony i od nowa wszystko się robi, a inaczej jak mam np. 600GB danych i nie chcę żeby to poszło :p

Długo się przed tym broniłem, ale padło i na mnie w końcu. Muszę do pracy zakupić laptopa. Skoro jednak już muszę go kupić, to chciałbym, żeby mógł na nim oprócz pracy pograć sobie w jakieś starsze produkcje. Starsze, to mam tu na myśli Neverwinter Nights, Gothica III i inne o podobnej klasie zaawansowania grafiki, ale chętnie bym też na nim pograł w Pillars of Eternity, czy nowego Tormenta (zakładam, że będzie miał podobne wymagania). Czy wystarczą do tego modele ze zintegrowana grafiką Intela? Jeśli tak to jakie? Przy założeniach, że ekran ma być o przekątnej 15'6" i rozdzielczości 1366x768. A z ciekawości również chętnie dowiedziałbym się ile by mnie kosztowało coś o rozdziałce 1920x1080 (przekątna ta sama). Nie ukrywam, że główną rolę przy wyborze będzie grała dla mnie cena :).Ktoś jest w stanie coś zaproponować? Bo chyba nie wystarczy do moich potrzeb growych coś takiego?

Intel 4000 wystarczy:)
Osobiście jednak polecam lapka z dedykowaną kartą, I7 4-rdzeniowym i obrazem FHD przy zachowaniu 15,6 "
Dell 15r SE ale ciężko go dostać.

W związku ze zbliżającą się premierą W3 postanowiłem na fali hajpu odświeżyć nieco puszkę, a konkretnie wymienić płytę i procesor. Celuję w i5 4690. Mam jednak mały problem z wyborem mobo. Szukam czegoś z dobrą sekcją zasilania, przyzwoitymi temperaturami po OC i dual UEFI. Najlepiej na chipsecie z97. Obsługa SLI również mile widziana. Nastawiłem się na ASRocka Z97 Extreme4, ale sekcja zasilania podobno się nieźle grzeje. Polecacie jakieś modele w zbliżonej cenie? Najlepiej w niższej.

Top Bottom