Co nieco o sprzęcie

+

Co nieco o sprzęcie

• poniżej 25 FPS

Votes: 9 2.1%
  • co najmniej 25 FPS

Votes: 29 6.8%
  • co najmniej 30 FPS

Votes: 141 33.3%
  • co najmniej 40 FPS

Votes: 94 22.2%
  • co najmniej 60 FPS

Votes: 99 23.3%
  • nie patrzę na framerate

Votes: 52 12.3%

• Total voters
    424
Nie zaobserwowałem czegoś takiego - jakiś konkretny tytuł? (nie przypominam sobie abym miał tyle fps nawet w głupim menu).
Przecież to jest losowe. Jeśli nie słyszysz, gdy masz >60fps, to znaczy, że cewki nie piszczą.

Może mi cewka piszczy ale jest zagłuszana przez inne komponenty PC?

Najgorsze jest, iż nie wiem jaki dźwięk wydaje piszczące cewka i jak jest on głośny.

Popatrzyłem teraz na tych kilka nagrań z YT i generalnie przy otwartej obudowie (oraz kamerze podstawionej pod kartę) da się coś wychwycić chociaż czasem jest to trudne. U mnie gdy komputer stoi w zamkniętej budzie pod biurkiem nie słyszę nic (poza lekkim szumem wentylatorów), a już na pewno nie jest to nic niepokojącego. Tak więc optymistycznie zakładam, że nie mam takiego (albo aż tak głośnego) problemu.

Popatrzyłem teraz na tych kilka nagrań z YT i generalnie przy otwartej obudowie (oraz kamerze podstawionej pod kartę) da się coś wychwycić chociaż czasem jest to trudne.
Kamera źle to nagrywa, tak naprawdę dźwięk jest inny. No i go słychać przy zamkniętej obudowie.

Ok, to nie zauważyłem.

Czyli moja cewka nie maiła jeszcze okazji aby piszczeć albo najzwyczajniej w świecie jest ... "małomówna" ;) .

Zaniepokoiłem się, że są też udokumentowane przypadki związane konkretnie z moim MODELEM.

ZESTAW PC - prośba o pomoc

Nie znam się za bardzo na tym, nie wiem co z czym dobrze współgra... Trochę przy tym posiedziałem i coś mi wyszło. Poniżej znajdziecie dwa zestawy (podobne), chciałem w drugim mocniej zejść z ceny... ale szczerze nie wiem specjalnie jak :)
Proszę teraz osoby zorientowane o komentarz i sugestie. Tylko nie w stylu fajny, albo kiepski. Proszę o konkrety co jest dobre, co ewentualnie byście wymienili i dlaczego, w co warto by zainwestować, a na czym można zaoszczędzić.
Najfajniej było by, gdybym mógł zejść poniżej tych 4 ooo zł...
Wiem, że te zestawy mogą być podkręcane. Nie zamierzam jednak tego robić (przynajmniej na razie). Jeżeli można było by zrezygnować z OC - czy można znaleźć coś równie dobrego, ale tańszego (podzespoły).

Zestaw_1

Zestaw_2

Obudowa - z tańszych, ale spełniająca wymagania [dodatkowo mieści mi się w biurku ;) ]
Zasilacz - wydaje się być ok. Powinien starczyć na długo i na ewentualne ulepszenia.
Pamięć i dysk - obie dobrej jakości, planuję dokupić drugie tyle w przyszłości (nie potrzebuję większych dysków fizycznych, mam zewnętrzny 1T i laptopa... w zupełności powinno wystarczyć). Polecano mi SSD GoodRam
Płyta główna chyba za dobra i za droga.

Pytanie, czy lepiej jest wszystko zamówić u jednego dostawcy, czy jeżeli są tańsze sklepy, to pokusić się o wyszukanie tych "najbardziej opłacalnych"?

Zastanawiałem się nad 1x8GB, ale nie znalazłem jakiejś sensownej oferty (parametry cena - może jest coś takiego na rynku).
Szukałem tańszej karty graficznej o podobnych parametrach, ale ta jest chyba najlepiej oceniana.
Podobnie procesor, czy płyta główna.

Czy złożenie samemu takiego zestawu będzie trudne, jeśli nie ma się w tym doświadczenia? Czy nie ma z tym problemu.

Last edited:
Zestaw całkiem niezły. Jedynie w przypadku SSD można by pomyśleć o SSD Crucial MX200 - z racji wyrobionej marki oraz jakimś lepszym chłodzeniu niż Intelowy box (jak chociażby np.: http://www.morele.net/chlodzenie-cpu-silentiumpc-spartan-pro-he924-spc081-518093/) .

Odnośnie kupowania wszystkiego od jednego sprzedawcy - trzeba poszukać (np. : przez http://www.ceneo.pl/ czy http://www.skapiec.pl/) i sprawdzić gdzie dany komponent jest dostępny, w jakiej cenie oraz po jakich kosztach transportu (te bywają różne, a przy większych - droższych - zamówieniach bywają darmowe). Wówczas, uwzględniając wszystkie powyższe czynniki, wybrać najlepszą propozycję.

Składanie komputera, wbrew pozorom, jest bardzo proste. Każdy element pasuje tylko jedną stroną do danego wtyku/gniazda. Jedyna zabawa to montowanie niektórych "wiatraków" na procesor i podpinanie kabli od obudowy. Wszystko jest jednak dokładnie wyjaśnione w instrukcjach i są dziesiątki (jeśli nie steki) filmików na YouTube pokazujących składanie PC - krok po kroku.

Attachments

• new_stuff.jpg
    new_stuff.jpg
    315.9 KB · Views: 51
  • nh-u14s_all.jpg
    nh-u14s_all.jpg
    335.2 KB · Views: 52
  • nh-u14s_rad.jpg
    nh-u14s_rad.jpg
    336.9 KB · Views: 53
  • nh-u14s_mem.jpg
    nh-u14s_mem.jpg
    376.6 KB · Views: 70
Wreszcie nastąpiła u mnie zmiana warty :) Poniżej nowa grupa trzymająca władzę (aż powiało cichym chłodem):
View attachment 13984

@I_w_a_N a poniżej fotki dla Ciebie - w końcu zdecydowałem się na NH-U14S dual fan i tak to u mnie wygląda na GA-Z77X-UD5H z 4x4GB Corsair Vengeance High Profile:
View attachment 13985
View attachment 13986
View attachment 13987

Gratuluje upgradu :) Ten coolerek dobry jest. Ja mam Noctua NH-U12P i jestem mega zadowolony z niego.

Słuchawki do PS4 250-370zł

Witam was, mam pewien dylemat od dłuższego czasu dotyczący słuchawek. Nie mam pojęcia jakie po prostu kupić. Byłem już zdecydowany i na Kraken Pro 7.1 i na steelseries V3 oraz na orginalny headset do ps4 2.0. Zawsze znalazłem w recenzjach coś co mi się nie podobało a tu ponoć w steelseriesie płytki dźwięk, w krakenie za małe nauszniki ( mam dosyć duże uszy ) i tak dalej.
Proszę was bardzo o rade i pomoc jakie słuchawki wybrać do grania na ps4. Nie zależy mi za bardzo na mikrofonie bo praktycznie nigdy nie moge z niego korzystać. Chodzi mi głownie o wygodę i jak najwyższą jakość dzwięku. Mój przedział cenowy to 250-370zł

Mam pytanie do posiadaczy obudowy SilentiumPC Gladius M40 Pure Black. Czy zasilacz z 24-pinowym kablem o długości 40cm (Chieftec CTG500 80P) da się w tej obudowie bez zbędnego kombinowania podpiąć do płyty głównej?

Mam pytanie, a mianowicie - czy kabel, którym podłącza się zasilanie pod procesor na płycie głównej to 8pin EPS czy inny? I gdzie kupić przedłużkę długości mniej więcej 10-20cm? :D

Last edited:
Dzięki! Nietani ten kabel, ale oplot wygląda fajnie :D

Możesz sobie też zamówić customowe cable do zasilacza czy choćby zlecić oplot Twoich fabrycznych. Tanio faktycznie nie jest, ale czasem jest to lepsze rozwiązanie niż dodatkowe przedłużki (np. jak masz małą obudowę).

---------- Zaktualizowano 23:20 ----------

Ewentualnie jak masz zdolności manualne i potrzebne narzędzia, to kupujesz sam oplot za parę złotych i samodzielnie się bawisz w oplatanie :)

Top Bottom