Co nieco o sprzęcie

+

Co nieco o sprzęcie

• poniżej 25 FPS

Votes: 9 2.1%
  • co najmniej 25 FPS

Votes: 29 6.8%
  • co najmniej 30 FPS

Votes: 141 33.3%
  • co najmniej 40 FPS

Votes: 94 22.2%
  • co najmniej 60 FPS

Votes: 99 23.3%
  • nie patrzę na framerate

Votes: 52 12.3%

• Total voters
    424
No to Nvidia ci wynagrodzi piękną wydajnością, więc spokojnie sobie odpalisz na maxa ze wszystkim, w takiej sytuacji tez bym nie patrzył na cene 1070, ale wygląda na to że warto było zaczekać i wstrzymać się z zakupem 970.
Jest tylko problem: DirectX - mam Win7 i bardzo nie chce mi się zmieniać na Win 10 :p

No i trzeba by kupić serio mocny procek, który w miarę wykorzysta moc tej karty :p

Na Polygami natrafiłem na ciekawą grafikę tyczącą się wydajności GTX 1080.

Niewiedziałem o co chodzi z founder "edyszyn" kolega mi podesłał i mogę tylko napisać beszczelność i dojenie kasy.

"Nvidia przygotowała też specjalną wersję Founders Edition, w cenie 699 dolarów, w której zastosowano ręcznie selekcjonowane procesory GP104, mające zapewniać najlepsze wyniki podkręcania."

Czyli nie ma jak do tej pory że trafi się na sample co sie kręci lepiej albo gorzej, teraz musisz zapłacić więcej aby dostać lepsze sample bardziej podatne na OC.

Jakich czasów dożyliśmy zaraz Intel pewnie podchwyci pomysł i za sztuki lepiej kręcące się będziemy musieli dodatkowo bulić..... brak słów

@I_w_a_N
A jak ktoś kupi pod OC (jak wyjdzie powiedzmy w testach ze się bedą dobrze kręcić ) kupi zwykłą sztukę, po fakcie okaże się nijak nie może podkręcić jak to sugerują.

To juz zakrawa na absurd żeby za lepsze sample płacic dodatkową $$$ to co ci co kupią normalną wersje, są skazani na gorsze sztuki...
Przedtem to był czynnik losowy teraz po prostu przesiali lepsze sztuki i gorsze i bedą trzaskać hajs dodatkowy - masakra.

Zależy jak na to spojrzeć. Wcześniej trzeba było mieć fuksa więc jak ktoś go miał to fajnie, wyrwał lepszy model. Jeśli jednak miałeś pecha to płacąc tyle samo miałeś nieco gorszy sprzęt. Teraz dopłacasz więcej i masz gwarancję, że będzie to lepsza wersja karty. Moim zdaniem nie jest to takie głupie, można się jedynie czepiać różnicy w cenie, bo jednak 100 dolców to sporo.

FE to żadna lepsza wersja. To po prostu karty referencyjne :)

Polecam info przeczytać.

http://videocardz.com/59718/nvidia-gtx-1080-gtx-1070-founders-edition-explained

Przyznać muszę, że NV nieźle zagrała marketingowo. Oglądałem ich konferencję i show było konkret.

Z tym, że ludzie złapali się na banialuki marketingowe i mają przeświadczenie, że GTX 1080 będzie 2x szybszy od TITAN X :D

Jest szansa na to, że będzie szybszy od 2x 980 referentów (tak jak 980Ti i TX po niezłym OC).

Jednak tutaj chodzi o zastosowania VR, ponieważ Pascale posiadają nowe ficzery do tego.

Wydajność w DX12 też będzie usprawniona względem Maxwella.

Tutaj obrazek z oficjalnej strony NV https://cms-images.idgesg.net/image...t-2016-05-07-at-6.35.12-pm-100660087-orig.png

GTX 1080 będzie w grach szybszy o jakieś maks 60/70% od GTX 980 a w VR szybszy od SLI 980. TITANA X przeskoczy o jakieś 15 do maks 25% ,ref vs ref. Także i tak jest fajnie. Nie można zapominać, że GTX 1080 ma rdzeń GP104 czyli następca GM204 (GTX 970/980) a nie GM200 (GTX 980Ti/TX).

Na rewolucję wydajnościową poczekamy do GTX 1080Ti i nowego TITANA, tych kart nie mogę się doczekać :)

Ja jak zwykle z mało, a może właśnie bardzo skomplikowanym pytaniem - czy naklejki na polską klawiaturę do laptopa niemieckiego dostanę w normalnym sklepie z akcesoriami komputerowymi czy tylko przez neta? No nie mogę się doszukać :p

Ja jak zwykle z mało, a może właśnie bardzo skomplikowanym pytaniem - czy naklejki na polską klawiaturę do laptopa niemieckiego dostanę w normalnym sklepie z akcesoriami komputerowymi czy tylko przez neta? No nie mogę się doszukać :p

Obstawiam, że raczej tylko w necie.

Zależy od sklepu :p Takie naklejki nie są bardzo chodliwym towarem, więc nie każdy sprzedawca je trzyma na stanie. Ale z drugiej strony kiedyś nawet i w Empiku bywały, także tego. Najprościej to przez neta - cóż to za problem? Można się nawet pokusić o jakiś wzorek, ale to już kosztuje: http://pl.dawanda.com/shop/keyshorts :D

Drodzy! To jest długa i smutna historia o tym, jak oddałam mój stary laptop rodzicom (mieszkają bardzo daleko, więc już go nie odzyskam) i miałam kupić nowy, ale zachorowałam i wszystkie pieniądze wydałam na leczenie. I teraz muszę coś kupić, a łatwiej się zbiera na coś konkretnego. Jestem totalnie spłukana (a mojego lekarza widuję częściej niż kogokolwiek ze znajomych), więc moje możliwości są skromne. I pytanie, czy ten laptop jest: a) sensowny do pracy, b) nie umrze po roku, c) nie pójdzie na nim Wiedźmin (jeśli pójdzie, to nie będę pracować, to oczywiste).
Oczywiście, będę go chciała w wersji "więcej RAM-u". I wiem, że jest używany, ale w porównaniu z nowym... albo nowy słabszy, albo poleasingowy stary. Pomocy! 1800 zł to moja absolutnie nieprzekraczalna granica, albo będę musiała zrezygnować z lekarza.

a) jak najbardziej
b) nie powinien, używam E6420 z tego samego sklepu od roku, drugiego kupowałem do pracy i wszystko działa bez zarzutu
c) wydaje mi się, że nie pójdzie

Drodzy! To jest długa i smutna historia o tym, jak oddałam mój stary laptop rodzicom (mieszkają bardzo daleko, więc już go nie odzyskam) i miałam kupić nowy, ale zachorowałam i wszystkie pieniądze wydałam na leczenie. I teraz muszę coś kupić, a łatwiej się zbiera na coś konkretnego. Jestem totalnie spłukana (a mojego lekarza widuję częściej niż kogokolwiek ze znajomych), więc moje możliwości są skromne. I pytanie, czy ten laptop jest: a) sensowny do pracy, b) nie umrze po roku, c) nie pójdzie na nim Wiedźmin (jeśli pójdzie, to nie będę pracować, to oczywiste).
Oczywiście, będę go chciała w wersji "więcej RAM-u". I wiem, że jest używany, ale w porównaniu z nowym... albo nowy słabszy, albo poleasingowy stary. Pomocy! 1800 zł to moja absolutnie nieprzekraczalna granica, albo będę musiała zrezygnować z lekarza.
Dżony dobrze gada - laptop jest OK, ale Wiedźmin 3 na nim nie pójdzie. Z kolei Wiedźmin 1 - bez problemu :p

Możesz sprawdzić też firmę Mavaro z Krakowa - prowadzą bardzo podobną działalność co sklep linkowany wyżej, czyli zajmują się laptopami poleasingowymi. Linki:
http://allegro.pl/listing/user/listing.php?us_id=13859590&id=491
http://laptopy.krakow.pl/
Tylko uwaga techniczna - często ich oferta na allegro nie jest taka sama jak w sklepie www. Nie wiem, skąd taka rozbieżność.

Mam problem z moją kartą graficzną GTX970 G1. Otóż wszystko było ok gdy ostatnio korzystałem z komputera. Gdy włączyłem go teraz chciałem sobie włączyć MSI Afterburner w celu włączenia profilu podkręcenia którego zawsze używałem przed włączeniem Wiedźmina 3, a tutaj ku mojemu zdziwieniu afrerburner wykrywa mi tylko kartę zintegrowaną. Wchodzę w NVIDIA Experience a tam to samo. Karta nieznana. W menadżerze urządzeń GTX normalnie widnieje i we właściwościach pisze że działa poprawnie. Odpalam wiedźmina i gra chodzi idealnie. Normalnie wszystko ok ale karta jest niewykrywana przez program nvidii i msi afterburner. Wczoraj instalowałem najnowsze sterowniki, ale potem jeszcze przez cały dzień wszystko było normalnie. Ktoś wie o co może chodzić?

---------- Zaktualizowano 19:52 ----------

Dodam jeszcze że Panel sterowania NVIDIA nie chce się włączyć.
View attachment 38890
View attachment 38900

---------- Zaktualizowano 20:27 ----------

Ok fałszywy alarm. Wystarczyło przeinstalować experience i od nowa wrzucić ster graficzny.

View attachment 38910

Attachments

• Bez tytułu.jpg
    Bez tytułu.jpg
    345.5 KB · Views: 64
  • Bez tytułu2.jpg
    Bez tytułu2.jpg
    355 KB · Views: 44
  • Bez tytułu.jpg
    Bez tytułu.jpg
    361.5 KB · Views: 49
Last edited:
Ja zawsze jak instaluję nowe sterowniki pozbywam się starych - nawet nie trzeba tego robić "ręcznie" (taką opcje daje nam bezpośrednio instalator).

Oczywiście miałem tą opcje zaznaczoną. Widocznie coś się zepsuło i tyle. Najważniejsze że działa.

Czy ktoś może się wypowiedzieć o tym: Intel BXTS13X. Możliwe, że za kilka dych uda mi się dostać to chłodzenie. Warto zamienić ze stockowego intela?

Czy ktoś może się wypowiedzieć o tym: Intel BXTS13X. Możliwe, że za kilka dych uda mi się dostać to chłodzenie. Warto zamienić ze stockowego intela?

Z boxowego warto zmienić zawsze, jak będziesz coś kręcił, to nawet konieczne.
Osobiście nigdy nie polecam gotowych zestawów wodnych, ale to takie moje skrzywienie, bo są i nieawaryjne sztuki. Nie lepiej zainwestować w zwykły cooler? W takiej cenie dostaniesz świetne chłodzenia Noctua.

Top Bottom