Co nieco o sprzęcie

+

Co nieco o sprzęcie

• poniżej 25 FPS

Votes: 9 2.1%
  • co najmniej 25 FPS

Votes: 29 6.8%
  • co najmniej 30 FPS

Votes: 141 33.3%
  • co najmniej 40 FPS

Votes: 94 22.2%
  • co najmniej 60 FPS

Votes: 99 23.3%
  • nie patrzę na framerate

Votes: 52 12.3%

• Total voters
    424
Za 30zł?

Czyli używane. Tym bardziej nie bawiłbym się w wodowanie, z racji tego, że jakakolwiek nieszczelność może narobić Ci sporych szkód, a takie przypadki trafiają się i w nowych sztukach, co dopiero używkach. Jeśli chodzi o sam sprzęt, to szału też nie robi:

http://www.extremetech.com/computing/107147-intels-liquid-cpu-cooler-is-water-worth-the-cost/2

Ale jak masz pewność, że jest git, to możesz brać. Rzeczywiście, za 3 dyszki nic lepszego nie dostaniesz.

Kumpel mi oferuje. Powiedział, że jest używany a dalej nie wnikałem. Sam nie testował więc pytam was:)

Czyli lepiej się wstrzymać dla pewności i dołożyć do jakiegoś solidnego LC?

Last edited:
Kumpel mi oferuje. Powiedział, że jest używany a dalej nie wnikałem. Sam nie testował więc pytam was:)

Czyli lepiej się wstrzymać dla pewności i dołożyć do jakiegoś solidnego LC?
Jak zaleje Ci kompa, to będzie na kumpla :p

Niestety żadnej gwarancji. Możecie polecić jakieś fajne podświetlane chłodzenie, nie musi być nie wiadomo jak potężne chodzi tylko o ciszę i wygląd. Jak coś to do niepodkręconego i5 3470.

Niestety żadnej gwarancji. Możecie polecić jakieś fajne podświetlane chłodzenie, nie musi być nie wiadomo jak potężne chodzi tylko o ciszę i wygląd. Jak coś to do niepodkręconego i5 3470.

Koniecznie woda? I koniecznie podświetlane chłodzenie? Ładniejszy efekt daje pasek LED, chociaż to już subiektywne odczucia. No i jaki budżet, bo za 30zł nic ładnego, cichego i świecącego dorwać się nie da.

Last edited:
Koniecznie woda? I koniecznie podświetlane chłodzenie? Ładniejszy efekt daje pasek LED, chociaż to już subiektywne odczucia. No i jaki budżet, bo za 30zł nic ładnego, cichego i świecącego dorwać się nie da.

Na LC mi nie zależy chodzi mi tylko o ciszę i w miarę możliwości o wygląd. Budżet to tak ok 150 zł. No i nie musi być nowe.

Jak Ci wejdzie do budy, to możesz pomyśleć o https://www.morele.net/chlodzenie-cpu-silentiumpc-grandis-xe1236-spc099-643221/, ale to zależy, czy nie zakryje Ci slotów RAM'u na płycie. Dodatkowo, jeśli nie planujesz kręcić procesora, to Grandis jest trochę overkillem. Wtedy można pomyśleć o Spartanie, ewentualnie Be Quiet! Pure Rock, ale ono jest już minimalnie głośniejsze, chociaż pewnie różnicy nawet być nie wychwycił.

W SilentiumPC górę masz czarną, ze złotymi heatpipe'ami, więc całkiem brzydko też nie jest.

Last edited:
Mam pytanko. Kupiłem ostatnio telewizor który posiada rozdzielczość 4K oraz HDMI 2.0. Używam go jako ekran komputera. Moja karta do GTX 970. Kiedy korzystam normalnie z windowsa wszystko jest ok i rozdzielczość mam ustawioną na 3840x2160 60Hz. Włączam sobie frapsa żeby widzieć ile mam fps-ów. Kiedy włączam W3 przy ustawieniach rozdzielczości 1920x1080 wszystko jest ok. fps oscyluje w granicach 60 klatek. Kiedy włączam wyższą rozdzielczość na przykład 1440p to fps nie wychyla się ponad 30 klatek. Nie jest to wina małej wydajności karty ponieważ na 100% ciągła by taką rozdzielczość przy wyższym fpsie a poza tym spadek do 30 klatek pojawia się już w menu gry które w ogóle nie jest wymagające dla karty. Zmiany szczegółowości detali nic nie dają przy wyższych rozdzielczościach i dalej mam max 30 klatek. Kabel HDMI również przystosowany jest do przesyłu max 4k w 60Kz. Czy ktoś może mi coś na to poradzić? Być może wystarczy dokonać jakichś zmian w ustawieniach komputera lub telewizora aby odblokować wyższy fgps dla wyższych rozdzielczości.

Telewizor: http://www.benchmark.pl/testy_i_recenzje/samsung-ue50ju6800-test.html

kabel HDMI: https://www.morele.net/kabel-inline-17503w-667810/

Pozdrawiam.

---------- Zaktualizowano 11:56 ----------

Ok zagadka rozwiązana. Trzeba było w opcjach TV wrzucić funkcję UHD Color dla wybranego złącza HDMI.

Brzęczący wentylator od zasilacza

Witam mam problem od jakiegoś czasu brzęczy mi wentylator od zasilacza. Właściwie to przypomina to ćwierkanie nie wiem, dlaczego tak się dzieje nie dzieje się to też zawsze czasami przez kilka dni albo tygodni jest spokój a nie raz cały dzień potrafi brzęczeć. Sam zasilacz działa dobrze nie widzę żadnych problemów jednak nie wiem czy taki piszczący wentylator może zagrażać zasilaczowi czy też nie jak myślicie?

Starbreeze (tak, to szwedzkie studio od Kronik Riddicka oraz The Darkness) tworzy okulary VR.

Muszę powiedzieć, że pomysł prezentuje się ciekawie.

W końcu pojedyncza karta do W3 przy 60fps w Full HD. Żeby to jeszcze było z HairWorks* :harhar: ...

*nie mówiąc o modach polepszających oświetlenie, zasięg rysowania i gęstość trawy

Miałem w planach wymianę 780Ti na 1080 ale nie za taką cenę, prawie 4k :ninja: To już wolę kupić takiego 1070 i PS4 da mi to większą radość z grania niż wszystkie suwaki na maxa a i tak podczas gry nie zwraca się na to uwagi... Z resztą ostatnimi czasy wymagania gier na pc systematycznie rosną a grafika stoi w miejscu xD Takie PS4 dysponuje ułamkiem mocy PC a jaki poziom grafiki udało im się osiągnąć przy U4, jak się chce to można ;)

Witam, bardzo proszę o poradę.
Czy opłaca się wymieniać i7 4790k na i7 5775c? Bo trochę mnie kusi XD czytałem co nieco testów, itp to wychodzi, że ogólnie 5775c daje trochę kopa. Zwłaszcza w grach. Ale, czy jest to na tyle opłacalne, żeby jednak na niego zmieniać?
Z góry dzięki :)

Witam, bardzo proszę o poradę.
Czy opłaca się wymieniać i7 4790k na i7 5775c? Bo trochę mnie kusi XD czytałem co nieco testów, itp to wychodzi, że ogólnie 5775c daje trochę kopa. Zwłaszcza w grach. Ale, czy jest to na tyle opłacalne, żeby jednak na niego zmieniać?
Z góry dzięki :)

Dużo zależy od ramów jakie masz w kompie, bo pamięć eDRAM daje strasznego kopa kongfiguracjom które chodzą na wolnych ramach

http://www.purepc.pl/pamieci_ram/te...pamieci_ram_wybrac_do_intel_skylake?page=0,14

zerknij sobie na to:
wyniki w WD

i7 4790k z ramami 1600Mhz 62-63 fps
i7-5775C z ramami 1600Mhz 74-75fps

Róznica mówi sama za siebie.

Top Bottom