Co nieco o sprzęcie

+

Co nieco o sprzęcie

• poniżej 25 FPS

Votes: 9 2.1%
  • co najmniej 25 FPS

Votes: 29 6.8%
  • co najmniej 30 FPS

Votes: 141 33.3%
  • co najmniej 40 FPS

Votes: 94 22.2%
  • co najmniej 60 FPS

Votes: 99 23.3%
  • nie patrzę na framerate

Votes: 52 12.3%

• Total voters
    424
Drodzy, ostatnia chwila żeby mi doradzić.
http://www.taniekomputery.pl/o/Prof...-Precision-M4500-Core-i5-nVidia-Win7-Pro-15-6
czy
http://www.taniekomputery.pl/o/Pres...ell-Latitude-E6520-z-procesorem-Intel-Core-i7
?
Rozsądek mówi "tańszy", bo to ma być komputer do pracy (a pracuję, pisząc), ale... Radźcie!

Jeśli to ma być rzeczywiście tylko i wyłącznie do pracy i pisania, to można kupić coś nowego i tańszego. Natomiast jeśli czasem jednak będziesz chciała na nim również pograć, to ten pierwszy oczywiście :). Ja bym jednak wtedy pokusił się o dopłacenie do 8GB RAM-u.

Tak, oczywiście, że dopłacę do RAM-u. I nie oszukujmy się, gdyby komputer miał mi ZAWSZE służyć TYLKO do pisania, to mogłabym kupić w supermarkecie za połowę tej ceny coś nowego, w czym będzie instalowalny edytor tekstu, prawda? :) Ale jest kilka gier, które doskonale wpływają na mój rozwój twórczy. To przecież oczywiste! ;)
I dzięki za radę, @Yakin, nigdy nie umiem się zdecydować, za zawsze coś wybrać trzeba.

Ale jest kilka gier, które doskonale wpływają na mój rozwój twórczy. To przecież oczywiste! ;)

Hahaha, tak właśnie myślałem, że z tym tylko do pracy, to nie do końca prawda :p. A poważnie, to w tym wypadku wybór też wydaje się oczywisty. Bierz ten pierwszy, bo ten drugi podlinkowany ma tylko integrę Intela.

Zachciało mi się powiększyć przestrzeń dyskową - wybór padł na ten dysk: Toshiba 3TB DT01ACA300. Sprzęt dzisiaj odebrany, podpinam do kompa, odpalam i lipa - w Zarządzaniu dyskami Windowsa ani śladu po nowym dysku. To samo w UEFI. Wykluczyłem nie działające kable tudzież porty SATA. Trzymając dysk podczas odpalania komputera wyczułem, że na chwilę wpada w wibracje, po czym milknie. Czyli pewnie padaka. Jutro rajd do sklepu z reklamacją (chociaż biorąc pod uwagę, że towar zamawiany był przez Internet kusi mnie opcja zwrotu bez podawania przyczyn). Ech.

Zadanie bojowe dla was skonfigurujcie proszę zestaw pod GTX 1070.

Zależy jaki masz budżet, czy chcesz składać wszystko od podstaw, czy może wykorzystać jakieś posiadane komponenty (np. zasilacz, obudowa). Trochę więcej szczegółów waść podaj :).

wiesz co właściwie jakieś 5 komponentów. Płyta główna zasilacz procesor chłodzenie resztę mam. Chodzi mi o skomponowanie optymalnych zestawów pod GTX 1070 VS GTX 980 od nvidii żeby to nie wybuchło budżet na poziomie 4000 zł.

wiesz co właściwie jakieś 5 komponentów. Płyta główna zasilacz procesor chłodzenie resztę mam. Chodzi mi o skomponowanie optymalnych zestawów pod GTX 1070 VS GTX 980 od nvidii żeby to nie wybuchło budżet na poziomie 4000 zł.

Będziesz podkręcał procesor?

Ciekawe ile w tym prawdy wychodziło by że RX480 bliżej do 980 niż 970, jeśli idzie o wydajność, ciekawe jak po OC

Last edited:
Przekonamy się 29 czerwca, co nie zmienia faktu że to będzie mój pierwszy radeon od czasów HD3850 na AGP. :p W oczekiwaniu na Vege będzie w sam raz ;)

Jeszcze się upewnię, w tych czterech tysiącach ma się też zmieścić karta? Czy kartę już masz i to jest osobny budżet? Bo jeśli w tej sumie ma się zmieścić też karta, to może być ciężko się zmieścić z czymś sensownym. Tym bardziej, że w tej chwili dostępne są tylko wersje referencyjne kart w cenie 2999 zł praktycznie niezależnie od sklepu. Upolowanie tańszego (ale i słabszego) niereferenta graniczy z cudem. Zostaje 1700 zł na resztę sprzętu. Trochę mało. Tym bardziej, że do nowych procesorów Skylake potrzeba pamięci DDR4. Napisz jaki masz zasilacz, bo Pascale mają dużo mniejsze zapotrzebowanie na energię niż 900-setki i może to co masz spokojnie wystarczy. No i jak nie podkręcasz, to odpuściłbym chłodzenie, to zwykłe spokojnie wystarczy.

Wiesz co jeszcze nie wiem jak na moje zakupy wpłynie pieprzony Brexit ale chyba raczej kupie 980 pomogłeś mi podjąć decyzję dziękuję.

ale chyba raczej kupie 980
Kupno GTX 980 na przyszłość jest nie opłacalne, ta karta posiadają 4GB VRAM. GTX 980 TI posiada 6GB ale jego cena jest wciąż kosmiczna. Najbardziej opłacalną jest GTX 1070 8GB VRAM : MSI GTX 1070, lub Radek RX 480.... ;)
Pobór mocy 250W dla GTX 980 TI vs 150W dla GTX 1070 = szybko różnica się zwróci. GTX 980 potrzebuje PCI-E 3.0 I 6+8 pin więc samo za się mówi ile to na prawdę ciągnie - asus strix gtx 980 do 300W :shock:

Ja wiem że nikt nie ...nikomu z nieba nie lecą pieniądze, ale przy inwestycji paru K nie ma co się szczypać i lepiej dołożyć te parę stówek do wydajności i opłacalności ;) Przy składaniu dobrej, nowoczesnej i wydajnej maszyny nie ma półśrodków - jest tylko pytanie czy takiego sprzętu naprawdę mi potrzeba ? Czy go wykorzystam, czy stać mnie na to aby służył do 2/3/4 gier ?

Last edited:
No... to ja chyba jednak faktycznie zaszaleję trochę (więcej szczęścia mam podobno niż rozumu) i wezmę 1070. Komp przynajmniej, tak mi się wydaje, wytrzyma bez kolejnego upgrade'u nieco dłużej. No i ten pobór mocy. :yes

@robert70r do czego będziesz podpinał tą 1070 ? - chodzi o całościową specyfikację.

---------- Zaktualizowano 14:24 ----------

@Izengrin Brexit stał się faktem -UK wychodzi z UE (odzyskuje suwerenność, Viva Wolna Wielka Brytania! .
Jak to wpływa na Twój upgrade jeśli można wiedzieć ?

Last edited:
Ja wiem że nikt nie ...nikomu z nieba nie lecą pieniądze, ale przy inwestycji paru K nie ma co się szczypać i lepiej dołożyć te parę stówek do wydajności i opłacalności Przy składaniu dobrej, nowoczesnej i wydajnej maszyny nie ma półśrodków - jest tylko pytanie czy takiego sprzętu naprawdę mi potrzeba ? Czy go wykorzystam, czy stać mnie na to aby służył do 2/3/4 gier ?

Ujmę to tak mam dość...Elastyczny budżet z 4 tys. mogę z łatwością zrobić 6 więc chyba kupię to 1070

Brexit stał się faktem -UK wychodzi z UE (odzyskuje suwerenność, Viva Wolna Wielka Brytania! .
Jak to wpływa na Twój upgrade jeśli można wiedzieć ?

Kurs Dolara względem złotówki i Dolara względem Euro. Kursy poszybują i ceny poszybują.

Korzystał ktoś ze słuchawek Ozone Rage ST? Bo szukam czegoś w granicach 150-200zł, a te nawet dość dobre opinie mają (i cena to tylko ~130zł).

Top Bottom