Forums
Games
Cyberpunk 2077 Thronebreaker: The Witcher Tales GWENT®: The Witcher Card Game The Witcher 3: Wild Hunt The Witcher 2: Assassins of Kings The Witcher The Witcher Adventure Game
Jobs Store Support Log in Register
Forums - CD PROJEKT RED
Menu
Forums - CD PROJEKT RED
  • Najnowsze
  • AKTUALNOŚCI
  • DZIAŁ OGÓLNY
    SUGESTIE
  • ROZGRYWKA
  • SPOŁECZNOŚĆ
    TWÓRCZOŚĆ FANÓW (ŚWIAT WIEDŹMINA) TWÓRCZOŚĆ FANÓW (ŚWIAT CYBERPUNKA) INNE GRY
  • RED Tracker
    Cyberpunk Seria gier Wiedźmin GWINT
TWÓRCZOŚĆ FANÓW (ŚWIAT WIEDŹMINA)
TWÓRCZOŚĆ FANÓW (ŚWIAT CYBERPUNKA)
INNE GRY
Menu

Register

Co nieco o sprzęcie

+

Co nieco o sprzęcie

• poniżej 25 FPS

Votes: 5 1.6%
  • co najmniej 25 FPS

Votes: 26 8.3%
  • co najmniej 30 FPS

Votes: 122 39.0%
  • co najmniej 40 FPS

Votes: 70 22.4%
  • co najmniej 60 FPS

Votes: 53 16.9%
  • nie patrzę na framerate

Votes: 37 11.8%

• Total voters
    313
Prev
  • 1
  • …

Go to page

• 506
  • 507
  • 508
  • 509
  • 510
Next
First Prev 508 of 510

Go to page

Next Last
arturius_c

arturius_c

User
#10,141
Nov 10, 2019
5ander5 said:
-Intel Core i7-9700K
-Gigabyte Z390 GAMING X
-Gigabyte GeForce GTX 1660 Ti 6GB OC
-Corsair Vengeance LPX 16GB [2x8GB 3200MHz DDR4 CL16
Click to expand...
Jeżeli nie masz ciśnienia na natychmiastową zmianę, to tak jak pisał Tyhagara - poczekaj do premiery nowych procesorów (w 10 generacji Intela wszystkie procesory dostają hyperthreading - czyli i7 10700k będzie odpowiednikiem obecnej i9tki).
Jeżeli musisz zmieniać już teraz, to brałbym 3700x zamiast tej i7ki (ewentualnie 9900k jeżeli musi być Intel, ale to oczywiście znacząco przedraża koszt).

Tyhagara

Tyhagara

User
#10,142
Nov 10, 2019
Hej, polecicie jakieś dobre forum o sprzęcie komputerowym? Mam na myśli od monitorów i preryferi po składanie własnego kompa.

Lexor

Lexor

User
#10,143
Nov 10, 2019
Osobiście nie znam takiego fajnego forum godnego polecenia. Obecnie wiadomości czerpię głównie z wyszukiwarki i sam sobie mądrze uśredniam wszystkie opinie na jakie napotkam. Jeśli już sam o coś pytam to niekoniecznie na specjalistycznym forum o komputerach, a bardziej na jakimś technicznym forum angielskojęzycznym z dużą widownią.

A dlaczego nie na specjalistycznym? Bo już parę razy się odbiłem od "muru sponsorowania" - "najlepsi uczestnicy" takich for często polecają rzeczy niekoniecznie najlepsze a bardziej te, na których zarabiają za ich polecenie.

Kiedy ostatnio składałem swój PC zajęło mi to ponad pół roku wertowania internetu - niestety wyszukiwanie informacji jest bardzo czasochłonne, szczególnie dla osoby takiej jak ja, która nie siedzi w tym non-stop a tylko od czasu do czasu (wtedy gdy zapragnie modernizacji swojego sprzętu).

Last edited: Nov 10, 2019
Tyhagara

Tyhagara

User
#10,144
Nov 10, 2019
Nie zależy mi na polecaniu, raczej na zdobywaniu wiedzy, sam sobie wybiorę co mi pasuję. Aktualnie od kilku miesięcy oglądam głównie youtube, ale czasami potrzebuje odpowiedź na konkretne pytanie i wtedy trudno jest znaleźć taki materiał. Chociażby w tym wątku dopiero co pytałem o zależność DPI w myszce a ustawienia prędkości kursora w Windows. Dwa dni szukałem odpowiedzi na to pytanie, dowiedziałem się wszystkiego o sensorach i parametrach myszek, o optymalizacji Windows, ale nie to o co mi chodziło. Takich konkretnych i szczegółowych pytań odnoszących się do sprzętu mam więcej.

Lexor

Lexor

User
#10,145
Nov 10, 2019
Napisałem Ci jak ja zdobywam wiedzę - szukam. To jest lepsza metoda niż szukać miejsca by dopiero zadać jakieś pytanie.

Oglądając youtube szybko wiedzy nie zdobędziesz, bo raz: tam nie ma jak szukać konkretów, a dwa: filmy są o wiele bardziej "rozwlekłe w czasie" niż zwykły tekst. Ja youtube oglądam tylko wtedy jak już "wiem czego chcę" tylko chcę się jeszcze dodatkowo upewnić lub zobaczyć jak coś wyglada "w praktyce".

Sposób ustawiania myszki to problem z rodzaju tych, na które nie ma jednej dobrej odpowiedzi, bo każdy człowiek ma inne preferencje i każdy sam powinien do tego dość na własnych próbach jak mu będzie wygodnie - PC nie są produkowane fabrycznie i trudno znaleźć dwa takie same egzemplarze. Czasem trzeba wiedzieć kiedy przestać szukać, żeby nie tracić czasu. Jeśli reszta Twoich pytań jest podobna, to najpierw się zastanów czy nie podpadają pod tę samą kategorię.

• RED Point
Reactions: Deymos666
Tyhagara

Tyhagara

User
#10,146
Nov 10, 2019
To jakie kto ma preferencje akurat nie ma tutaj znaczenia, bo nie szukam odpowiedzi jakie ustawienia mi odpowiadają. Szukam odpowiedzi jak coś działa, niestety ludzie lubią wygłaszać swoje opinie albo jak coś im się wydaje, a nie fakty. Filmy na youtube o tyle są dobre, że im większy kanał, tym profesjonalniej i rzetelniej podchodzi do tematu. Z kolei na forum trudno ocenić czy ktoś kto się wypowiada w temacie jest zwykłym ktosiem czy kimś obeznanym. Oczywiście pozostają jeszcze specjalistyczne artykuły zwykle w języku angielskim, ale to już grubsza sprawa przebijać się przez jakieś opracowania naukowe.

Mimo to polskie forum gdzie można zadać konkretne pytanie i otrzymać konkretną odpowiedź, bo ktoś już się tego dowiedział, byłoby super.

Lexor

Lexor

User
#10,147
Nov 11, 2019
Im większy kanał tym większe prawdopodobieństwo że będzie podobnie jak z większym forum, czyli w grę wejdzie sponsorowanie. Właśnie to co zwykle odrzucasz (artykuły w języku angielskim) są często źródłem największej ilości informacji. Polskie fora są słabo rozwinięte i niestety bazują albo na nie zawsze sprawdzonych informacjach albo na sponsoringu - przekonałem sie o tym niejednokrotnie.

Karesh

Karesh

User
#10,148
Nov 11, 2019
Jest kilka fajnych promocji na dzień singla - np. na morele.net czy na x-kom.pl

Karesh

Karesh

User
#10,149
Nov 16, 2019
Może głupie pytanie ale czy dwie kości RAM / inne / będą ze sobą współpracować?

Kupiłbym kość tego samego producenta, o tym samym taktowaniu pamięci ale nie byłby to ten sam model kości. Czy będzie to działać?

Yakin

Yakin

Moderator
#10,150
Nov 16, 2019
Jeśli będzie takie samo taktowanie, to nie ma problemu, będzie działać :)

• RED Point
Reactions: Karesh
Lexor

Lexor

User
#10,151
Nov 16, 2019
Yakin said:
Jeśli będzie takie samo taktowanie, to nie ma problemu, będzie działać :)
Click to expand...
Nie do końca jest to prawdą.

@Karesh: Działać będzie, ale nie zawsze będzie działać optymalnie i mogą pojawić się niedogodności.

Yakin

Yakin

Moderator
#10,152
Nov 18, 2019
Bez przesady, co tam ma nie działać?

Lexor

Lexor

User
#10,153
Nov 18, 2019
Czy ja napisałem, że nie bedzie działać? Napisałem, że będzie, tyle że nie optymalnie, a problemem (w przypadku kości innego producenta) może być jakiś szczegół innej budowy, timinigi, napięcia itp, co spowoduje, że kość nie będzie się ładnie parowała do działania dwukanałowego i nie uzyskamy oczekiwanego przyspieszonego działania tylko nieco wolniejsze przyspieszenie wynikające przede wszystkim z faktu powiększenia pamięci, a nie z przejścia na tryb dwukanałowy.

Yakin

Yakin

Moderator
#10,154
Nov 18, 2019
Przecież @Karesh chce kupić kość tego samego producenta, a nie innego.

Lexor

Lexor

User
#10,155
Nov 18, 2019
Pytanie było o "dwie inne", potem nawet pada "kupiłbym kość tego samego producenta, ale".

Generalnie, do dobrego parowania zawsze zaleca się kości tego samego producenta, ten sam model, a nawet tą samą serię.
Nie bez przyczyny producenci sprzedają zestawy kości - gdyby było to zupełnie obojętne to nikt by na to nie zwracał uwagi.

wisielec

wisielec

User
#10,156
Nov 18, 2019
No dobra, Black Friday za pasem... co polecacie obserwować żeby wyłapać dobre podzespoły (procek, płyta, ssd czy ram)?

EDIT:
I jeszcze jeden dylemat:

Asus TUF GAMING X570-Plus czy Asus Prime X570-P?
Cena podobna, nie wiem czym sie tak naprawdę różnią. Pomoże ktoś ocenić?

Last edited: Nov 18, 2019
Lexor

Lexor

User
#10,157
Nov 18, 2019
Na pewno nie polskie sklepy, które robią podwyżki "przed" aby "w trakcie" sprzedać po tych samych cenach.

Karesh

Karesh

User
#10,158
Nov 18, 2019
wisielec said:
No dobra, Black Friday za pasem... co polecacie obserwować żeby wyłapać dobre podzespoły (procek, płyta, ssd czy ram)?
Click to expand...
Zapisz sobie ceny z dzisiaj i porównaj czy będą to rzeczywiste obniżki. Dobrym narzędziem jest też historia cen na Ceneo.

wisielec

wisielec

User
#10,159
Nov 18, 2019
Dzięki, dobra myśl.

I jeszcze jeden dylemat:

Asus TUF GAMING X570-Plus czy Asus Prime X570-P?
Cena podobna, nie wiem czym sie tak naprawdę różnią. Pomoże ktoś ocenić?

Tyhagara

Tyhagara

User
#10,160
Nov 21, 2019
Do porównywania cen polecam cenowarka.pl (wchodzicie w produkt, i po prawej stronie klikacie w wykres).
Na przykładzie kart graficznych RTX 2080 Ti widać, że ceny poszły do góry, czyżby ptrzygotowania do czarnego piątku? ;)

2080 ti w PCIe z GPU NVIDIA do seria: RTX 2080 Ti Porównanie cen Cenowarka.pl Polska

2080 ti -- porównaj ceny i czytaj opinie dla PCIe z GPU NVIDIA do seria: RTX 2080 Ti
cenowarka.pl cenowarka.pl

Prev
  • 1
  • …

Go to page

• 506
  • 507
  • 508
  • 509
  • 510
Next
First Prev 508 of 510

Go to page

Next Last
Share:
Facebook Twitter Reddit Pinterest Tumblr WhatsApp Email Link
  • English
    English Polski (Polish) Deutsch (German) Русский (Russian) Français (French) Português brasileiro (Brazilian Portuguese) Italiano (Italian) 日本語 (Japanese) Español (Spanish) 简体中文 (Chinese)

STAY CONNECTED

Facebook Twitter YouTube
CDProjekt RED Mature 17+
  • Contact administration
  • User agreement
  • Privacy policy
  • Cookie policy
  • Press Center
© 2018 CD PROJEKT S.A. ALL RIGHTS RESERVED

The Witcher® is a trademark of CD PROJEKT S. A. The Witcher game © CD PROJEKT S. A. All rights reserved. The Witcher game is based on the prose of Andrzej Sapkowski. All other copyrights and trademarks are the property of their respective owners.

Forum software by XenForo® © 2010-2019 XenForo Ltd.