Myślę że nawet specjalnie nie muszą walczyć ceną, pewno o te 10% będzie niższa ale nie więcej, tak sądzę. Wygrać to oni mogą przede wszystkim dostępnością kart. Jeżeli nie będzie problemu z kupnem to już wygrali przynajmniej na czas braków u Nvidii.@up
czyli z RT sobie lepiej radzi jednak nvidia ? Dla entuzjastów 4k i RT wybór chyba oczywisty...a może powalczą ceną![]()
Niby dlaczego? Przecież to nie jest tak, ze nagle wszyscy koniecznie teraz musza wymienić swoją kartę.Myślę że nawet specjalnie nie muszą walczyć ceną, pewno o te 10% będzie niższa ale nie więcej, tak sądzę. Wygrać to oni mogą przede wszystkim dostępnością kart. Jeżeli nie będzie problemu z kupnem to już wygrali przynajmniej na czas braków u Nvidii.
Obcykane RT? kompletnie nie rozumiem co przez to rozumieć, tu i tu, tak czy inaczej wydajność nie będzie zadowalająca i będzie bazować na hybrydowym rozwiązaniu. Technologia tak naprawdę dopiero startuje pod strzechy, sterowniki kwestia dyskusyjna, bo oba obozy mają wpadki (chociaż u AMD błędy potrafią być absurdalne)Kurcze od zawsze miałem kartę zielonych w blaszaku. Mają obyckane RT , dlls2 i sterowniki, z kolei czerowni...? No właśnie co mają dobre oprocz cena/wydajność??
Tylko nie zdziwcie się cen... Amd już pokazało przy prockach...![]()
Fajne, obejrzałem do końcaWygląd, a efektywność chłodzenia. Pan Daniel naprawia ciekawego laptopa...
Do takich zastosowań to szukałbym lapka z szybkim procesorem wielordzeniowym, wielowątkowym ze zintegrowaną grafiką. USB typ C, USB 3.1 (najmniej dwa), czytnik kart SD, WiFi (802.11ac), bluetooth, HDMI, złącze sluchawkowo/mikrofonowe tzw combo takie jak w smartfonach (tych co jeszcze mają), oczywiście dysk SSDLudzie, potrzebuję pomocy.
Nigdy nie interesowałem się laptopami a muszę kupić do home office taki który uciągnie mi telekonferencje z kilkoma/kilkunastoma osobami bez zacinania się co 5 sek. Kamerka 720p wystarczy, nie potrzebuję 1080p.
Nie wiem na jakie opcje patrzeć, znaczy co odpowiada za zoomy, whatsappy, messengery itepe? Procek i ram? Karta sieciowa żeby wifi śmigało?
AMD czy Intel lepiej finansowo wypada? Budżetowy model potrzebuję ale chyba 8BG ramu musi mieć.
Makbuki odpadają oczywiście
Z góry dziękuję.
Po co te wiele rdzeni? Nikt nie tworzy softwareu który by te wielordzeniowość w sensowny sposób wykorzystywał, to taki chwyt marketingowy producentów procesorów. Jeśli to mają być wideokonferencje + np streaming ekranu z jakiegoś programu/potrzeba uruchomienia stron internetowych to pewnie najzwyklejszy laptop wystarczy, możnaby ew o ilość ramu zadbać by nie była mniejsza niż 16gb(a to prawdopodobnie i tak będzie spory zapas jak na komputer do konferencji) + oczywiście dobre łącze internetowe. Ja na Dell latitude e5540 z doliczonym ramem, tak by było 16 GB i dyskiem SSD nie mam problemu z takimi rzeczami jak wideokonferencje z wieloma zakładkami w chromie i różnym softwarem uruchomionym.Do takich zastosowań to szukałbym lapka z szybkim procesorem wielordzeniowym, wielowątkowym ze zintegrowaną grafiką. USB typ C, USB 3.1 (najmniej dwa), czytnik kart SD, WiFi (802.11ac), bluetooth, HDMI, złącze sluchawkowo/mikrofonowe tzw combo takie jak w smartfonach (tych co jeszcze mają), oczywiście dysk SSD
np. coś takiego Lenovo IdeaPad (jest też ten model z i5 Intela)
Oczywiście to tylko propozycja.
Że co? Oj tu "trochę"Po co te wiele rdzeni? Nikt nie tworzy softwareu który by te wielordzeniowość w sensowny sposób wykorzystywał, to taki chwyt marketingowy producentów procesorów. (...)
No ale nawet jeden rdzeń ma wiele wątków. Nie korzystałem chyba z ani jednego programu który by wykorzystywał więcej niż 2 rdzenie. A już na pewno takim programem nie jest żaden program do rozmów wideo.Że co? Oj tu "trochę"przesadziłeś.
Wszyscy tworzą. Wielozadaniowość to słowo klucz.
W grach liczy się przede wszystkim jeden rdzeń, ale i to zaczyna się zmieniać, do tego np. gdy grasz i streamujesz jednocześnie, to dodatkowe rdzenie bardzo pomagają. O zastosowaniach profesjonalnych (z naciskiem na edycję wideo 4K) nie wspomnę.No ale nawet jeden rdzeń ma wiele wątków. Nie korzystałem chyba z ani jednego programu który by wykorzystywał więcej niż 2 rdzenie. A już na pewno takim programem nie jest żaden program do rozmów wideo.
Z tym, że komputer ma być do wideorozmow a nie do renderingu, nie mówiąc już o tym że w laptopach do 3000 zł czterordzeniowe procesory to standard. A to będzie i tak aż za dużo jak na komputer do przeglądania neta/pracy na jakimś powszechnie stosowanym softwarze + do wideo rozmów.W grach liczy się przede wszystkim jeden rdzeń, ale i to zaczyna się zmieniać, do tego np. gdy grasz i streamujesz jednocześnie, to dodatkowe rdzenie bardzo pomagają. O zastosowaniach profesjonalnych (z naciskiem na edycję wideo 4K) nie wspomnę.
Ja bym chciał tak około 2000 wydać. Co myślicie o:Z tym, że komputer ma być do wideorozmow a nie do renderingu, nie mówiąc już o tym że w laptopach do 3000 zł czterordzeniowe procesory to standard. A to będzie i tak aż za dużo jak na komputer do przeglądania neta/pracy na jakimś powszechnie stosowanym softwarze + do wideo rozmów.
Szukanie laptopów z większą ilością rdzeni do takich zastosowań to overkill, takie trochę kupowanie granatów w celu zabicia muchy w mieszkaniu.
Ja bym się zainteresowal którymś z tych:
![]()
Dobry laptop do 3000 zł - 5 najlepszych propozycji
Dobry laptop za około 3000 zł sprawdzi się jako uniwersalny, przenośny komputer zarówno w domu, w pracy, jak i w podróży. Nie jest to maszyna do wymagających gier, ale możemy liczyć na szybkie działanie i wygodną pracę. Warto zwracać uwagę na dysk SSD, RAM i procesor.www.benchmark.pl
Aż tak źle z serwisem Lenovo? Miałem lapka z tej firmy i działał bezproblemowo przez parę lat także nie sprawdziłem na własnej skórze.Do videokonferencji wystarczy praktycznie dowolny współczesny laptop sztuk raz. Wskazane jest, by miał min. 8 GB RAM i dysk SSD (dla komfortowego użytkowania), kamerkę i mikrofon. Przy wyborze sugerowałbym się raczej opiniami dotyczącymi bezawaryjności i jakością serwisu - tu od razu odpadają wszelkie Idea Pady, bo ich serwis gwarancyjny praktycznie nie istnieje (znam z autopsji). Jeśli już od Lenovo, to do home office jedynie coś z serii Think Pad. Jeśli miałby służyć do videokonferencji, to skupiłbym się bardziej na jakimś stabilnym łączu internetowym - jeśli ma działać w terenie, to koniecznie dobry modem pracujący w sieci, która na przewidywanym obszarze działania będzie miała stabilny sygnał i przyzwoitą wartość transferów. Jeśli będzie używany stacjonarnie, to żadne wi-fi nie dorówna zwykłemu kabelkowi LAN.
Hm, jeden rdzeń ma wiele wątków? Jakich? Stworzonych programowo przez system operacyjny, oprogramowanie niskiego poziomu?No ale nawet jeden rdzeń ma wiele wątków. Nie korzystałem chyba z ani jednego programu który by wykorzystywał więcej niż 2 rdzenie. A już na pewno takim programem nie jest żaden program do rozmów wideo.
Z tych co wymieniłeś, to wziąłbym któryś z dwóch ostatnich.Ja bym chciał tak około 2000 wydać. Co myślicie o:
- ACER Aspire 5 A515 8GB 256SSD i3-8145U
- ASUS Vivobook X541UA i3-7100U 256SSD 8GB
- ASUS VivoBook X542U i5 8GB 960 SSD
- ASUS VivoBook X512D Ryzen 5 3500U 8GB 512GB SSD
Wszystkie w okolicy 1600-2100zł
Wątpię żeby wisielec interesował się programami pisanymi w assemblerze bo te są pisane pod konkretny typ procesora. Generalnie ilość rdzeni dla ludzi, którzy chcą robić standardowe rzeczy na kompie jest prawie nieistotna. Polecam sprawdzić użycie rdzeni w komputerze gdy uruchamia się programy z których się korzysta.Hm, jeden rdzeń ma wiele wątków? Jakich? Stworzonych programowo przez system operacyjny, oprogramowanie niskiego poziomu?