Co nieco o sprzęcie

+

Co nieco o sprzęcie

• poniżej 25 FPS

Votes: 9 2.1%
  • co najmniej 25 FPS

Votes: 29 6.8%
  • co najmniej 30 FPS

Votes: 141 33.3%
  • co najmniej 40 FPS

Votes: 94 22.2%
  • co najmniej 60 FPS

Votes: 99 23.3%
  • nie patrzę na framerate

Votes: 52 12.3%

• Total voters
    424
Tak, już gdzieś pisali że karty AMD z Rt będą wspierały CP2077.

Polecacie jakiś konkretny program do usuwania sterownikow do grafy?

Oficjalne info, RT w Cp2077 korzysta z API DX i nie jest w żaden sposób ekskluzywny dla nVidii.

Czy dobrze rozumiem, że śledzenie promieni powinno być dostępne na obsługujących je kartach AMD od dnia premiery?
Tak, dokładnie tak jak mówisz, RT w CP nie jest w żadnym stopniu blokowany przez Nvidie tylko opiera się na bibliotekach DXR i Direct X Ultra Ultimate w wersji 12_2

@Kelebglin DDU czyli Display Driver Uninstalator odinstaluje ci elegancko że nawet ślad nie zostanie

A to się czymś różnie od instalacji na HDD? Bios nie pokazuje dysku, czy cuś?

Coś w ten deseń - trzeba kilka rzeczy przełączyć bo inaczej instalacja nie ruszy.

UPDATE---

Zostało jeszcze kilka rzeczy do zainstalowania (oraz buda do zamknięcia) ale już mogę do Was pomachać dołączając taki ładny obrazek :) ...

Last edited:

Walka trwa...

Jakieś postępy są, teraz trzeba dojść do tego jak zainstalować Windows na dysku NVMe :mad: ...
U mnie dysk jest w formacie GPT, to najnowszy format plików i mocno sugerowany aby jego wybierać przy instalacji, a nie np MBR bo ma za duże ograniczenia.
Instalując system na dysku GPT muszę przejść w BIOS z UEFI+Legacy na drugi tryb wtedy dysk GPT będzie nadawał się do instalacji nie będzie blokowany. Po instalacji można przestawić ponownie na domyślne UEFI+Legacy.

Zapomniałem dodać

No to spokojnie można bić brawo AMD, bo w tej cenie dostaniesz kartę czerwonych o osiągach na poziomie 3090.
Diabeł tkwi w szczegółach, nie zdziwię się jak Nvidia DLSS będzie promować jeszcze bardziej, bo wiedzą ze to obecnie ich największy atut.

Przyznam, że mnie trochę dziwi to pojawianie się i znikanie 3080TI. Choć teraz najważniejsze sprawa to kwestia dostępności, bo o ile mi wiadomo, problem z ilością DDR6X jest ciągle daleki od rozwiązania.

Zostało jeszcze kilka rzeczy do zainstalowania (oraz buda do zamknięcia) ale już mogę do Was pomachać dołączając taki ładny obrazek :) ...
2,87 GHZ.... eee tam Panie, to już Pentium 4 miał większą częstotliwość :)
a 32 RAMu to też nie tak znowu niewiadomo ile, ja miałem 24 mb RAM przy INTEL Pentium 90MHz :)

Także nie ma się czym chwalić... no chyba, że tapetą na pulpecie :)

32 RAMu to też nie tak znowu niewiadomo ile, ja miałem 24 mb RAM przy INTEL Pentium 90MHz
Moje Pentium 166 MMX było wspierane przez 16MB RAM i to wcale mało nie było. Maksimum dla płyty to było chyba 32 MB o ile dobrze pamiętam (albo może 64?). Kurcze, teraz zegarki mają więcej...
A @I_w_a_N - owa tapeta bardzo fajna - od razu mi się z Triss skojarzyła.

Pojawił się nowy Cinebench R23
chyba musieli się szykować już wcześniej na premierę nowych procków.
To ja wrzucę swoje, wygląda solidnie jak na stock z PBO / 3200-14-14-14

A @I_w_a_N wpadnie i pewno zrobi koło 25k w multi ? 30K?

Premiery kart graficznych na styczeń

3060 ze średniej pólki i 12GB Vram

Chyba sami się przyznają że coś im nie wyszło z premierą Ampere ?

Last edited:
Odnośnie RTX 3060 to są plotki, a po drugie te 12GB VRAM na szynie 192-bitowej :shrug:...

Chyba czekam na Radeona (premiera średniego segmentu już na dniach).

Tak przy okazji podzielę się z Wami moimi spostrzeżeniami odnośnie Asus rog strix x570 e gaming, a pamięci
Gigabyte M.2 PCIe Gen4 NVMe AORUS (tej z dużym miedzianym radiatorem). Otóż płyta od Asus'a nie tylko ma chłodzenie pamięci M.2m ale też obudowę wentylatora (w sekcji tych portów), która nachodzi na pamięci...

Problem jest gdy mamy je już z dodatkowym chłodzeniem:

Stąd trzeba wziąć sprawy w swoje ręce i dokonać małych modyfikacji:

Dół osłony to plastik, a góra to cienka pomalowana blaszka (da się to wszystko przepiłować albo przeciąć lepszymi nożycami).

P.S. Dyski AORUS (a przynajmniej jego radiator) naprawdę się grzeje - gdy go wyjmowałem, po krótkim użytkowaniu, całość była naprawdę w wyraźny sposób ciepła (może jeszcze nie parzyła w palce ale czuło się wysoką temperaturę).

Ciekawy artykuł na temat technologii SAM (smart access memory) od AMD i na co trzeba zwrócić uwagę, żeby z niej korzystać:

https://www.igorslab.de/en/b550-or-...-why-many-your-windows-may-have-to-reinstall/

PS: dotyczyć to będzie również Nvidii, bo też planują coś podobnego zaimplementować.
Po przeczytaniu wychodzi że nie musiałbym robić reinstalki, tylko przestawić BIOS z Legacy+UEFI na UEFI, ale główny problem że SAM jak na razie zapowiedziane tylko na procesorach 5000 .... więc nie dla mnie
Post automatically merged:

Ciekawe czy referent ?

Last edited:
Słuchajcie, ile byście dali za używanego Ryzen 5 3600? Ile sie opłaca wydać na tego procka z drugiej ręki? 750zł to dobra cena?

Top Bottom