Co nieco o sprzęcie

+

Co nieco o sprzęcie

• poniżej 25 FPS

Votes: 9 2.1%
  • co najmniej 25 FPS

Votes: 29 6.8%
  • co najmniej 30 FPS

Votes: 141 33.3%
  • co najmniej 40 FPS

Votes: 94 22.2%
  • co najmniej 60 FPS

Votes: 99 23.3%
  • nie patrzę na framerate

Votes: 52 12.3%

• Total voters
    424
Jak napisałem: sytuacja nie jest czarno-biała, bo równie dobrze to klienci też "mają takie podejście". Ja sam bardzo poważnie podchodzę do każdego zakupu i nigdy nie zamawiam rzeczy co do których nie jestem pewny na 100% - zakup części do mojego ostatniego komputera poprzedziło 6 miesięcy drobiazgowego szukania różnych informacji. Natomiast wielokrotnie spotykam się w wypowiedziami innych ludzi typu "zamów sobie, masz 14 dni na zwrot, przetestujesz i jak Ci nie bedzie pasowało to zwrócisz" - jak uważasz, co w takiej sytuacji mają robić sklepy? Producent im takiego zwrotu nie przyjmie, a swoje marże mają często tak niskie, że obniżenie ceny praktycznie nie wchodzi w grę.

Rzeczywiście masz rację, ale dobrze by było gdyby sklepy były bardziej przejrzyste w tej kwestii. A jeżeli chodzi o rozwiązanie tego problemu to wydaje mi się, że obniżka cen nie jest jedyną opcją. Podejrzewam że gdyby takie produkty miały np. przedłużoną gwarancję to klienci mieliby mniejsze opory przed kupnem takiego sprzętu. Można też dorzucić inne bonusy, które nie uderzają po kieszeni sklepu na tyle by to odczuli.

Hmm, muszę przyznać że spodziewałem się słabej jakości pre-builtów, ale nie myślałem że dochodzi do takich zagrywek.

W takim razie co myślicie o takiej konfiguracji (budżet to ok. 10k jako że chce się zabezpieczyć na następnych parę lat):
Płyta główna: ASUS TUF GAMING X570-PLUS (muszę przyznać że nie jestem do końca do niej przekonany, chyba poszukam czegoś innego)
Procesor: AMD RYZEN 9 3900X
Chłodzenie procesora: Noctua NH-D15 (używam go w obecnym zestawie i jestem bardzo zadowolony)
Grafika: ASUS GF RTX 3070 ROG STRIX
Zasilacz: ASUS ROG 750W 80 Plus Gold (zastanawiam się też nad zasilaczem od beQuiet!)
2 x Dysk SSD (IRDM pro gen.2 od GOODRAM)
Oraz 16 GB ramu (na razie, Ram to jedyny element który zamierzam z czasem zmienić)

Zaznaczam z góry, ze to poniżej to nie "prawda objawiona", tylko moja opinia.

Płyta: polecam MSI MAG X570 TOMAHAWK - najlepsza X570 w stosunku jakość/cena.
Procesor: dlaczego nie Ryzen 5 5600X?
Chłodzenie: polecam beQuiet, jeżeli chcesz mieć niesłyszalny komputer.
Karta: sam chciałem kupić ten model, teraz mocno zastanawiam się nad poczekaniem na 3070TI
Zasilacz: znowu polecam beQuiet!
SSD: dlaczego nie Samsung?
RAM: ok, 16GB powinno na razie wystarczyć.

Osobiście to mam uraz do BeQuiet bo dobra firma ale strasznie się przepłaca aż za bardzo.

W chłodzeniach też osobiście wolałbym poszukać czegoś innego, raz że się przepłaca, a dwa że montaż nigdy nie był mocną strona BQ, tak naprawdę 5600X nie potrzebuje nie wiadomo jak wydajnego chłodzenia spokojnie wystarczy chlodzenie w granicach 150-200zł.

Zasilacz proponowałbym Seasonic bo w zasadzie ten Asus ROG to konstrukcja Seasonica tylko Asus dorzuca swoje oznaczenia i extra podatek od ROG :smart: albo Corsaira modele RMi
Zasilacze Be Quiet równie drogie ale krótszy okres gwarancyjny (przy Seasonicu zdecydowanie ) BQ PP11 - 5 lat gwarancji / Seasonic 10 lat gwary ... cena podobna! ... za co przepłacać w BQ ? pojęcia nie mam, dla fanów marki.

Osobiście to mam uraz do BeQuiet bo dobra firma ale strasznie się przepłaca aż za bardzo.

W chłodzeniach też osobiście wolałbym poszukać czegoś innego, raz że się przepłaca, a dwa że montaż nigdy nie był mocną strona BQ, tak naprawdę 5600X nie potrzebuje nie wiadomo jak wydajnego chłodzenia spokojnie wystarczy chlodzenie w granicach 150-200zł.

Zasilacz proponowałbym Seasonic bo w zasadzie ten Asus ROG to konstrukcja Seasonica tylko Asus dorzuca swoje oznaczenia i extra podatek od ROG :smart: albo Corsaira modele RMi
Zasilacze Be Quiet równie drogie ale krótszy okres gwarancyjny (przy Seasonicu zdecydowanie ) BQ PP11 - 5 lat gwarancji / Seasonic 10 lat gwary ... cena podobna! ... za co przepłacać w BQ ? pojęcia nie mam, dla fanów marki.

Może raczej: nie "przepłaca", tylko płaci się za jakość.

Może raczej: nie "przepłaca", tylko płaci się za jakość.
Przepłaca przepłaca, bo porównując zasilacze to Seasonic w niczym nie ustępuje BQ nawet "elektrycznie" wypada lepiej dorzucając do tego dwa razy dłuższą gwarancje, to naprawdę propozycja tylko dla fanów marki.

Zaznaczam z góry, ze to poniżej to nie "prawda objawiona", tylko moja opinia.

Płyta: polecam MSI MAG X570 TOMAHAWK - najlepsza X570 w stosunku jakość/cena.
Procesor: dlaczego nie Ryzen 5 5600X?
Chłodzenie: polecam beQuiet, jeżeli chcesz mieć niesłyszalny komputer.
Karta: sam chciałem kupić ten model, teraz mocno zastanawiam się nad poczekaniem na 3070TI
Zasilacz: znowu polecam beQuiet!
SSD: dlaczego nie Samsung?
RAM: ok, 16GB powinno na razie wystarczyć.

Rzeczywiście dość ciekawie wygląda ta płyta główna, ale będę musiał się jej przyjrzeć trochę dokładniej. Co do procesora, to tak jak pisałem chcę się zabezpieczyć na przyszłość, ale faktycznie jak na moje potrzeby Ryzen 9 to przesada. Zastanawiam się teraz nad Ryzen 7 3800XT albo Intel i7-10700K. o do chłodzenia to jestem pewien swojej Noctuy, do tej pory mnie nie zawiodła. Jeżeli chodzi o dyski SSD to nawet nie rozważałem Samsunga (mam niezbyt przyjemne doświadczenie z ich telefonami i jakoś ciężko mi się przekonać do zaufania im na innym polu), a o IRDM słyszałem pochlebne opinie.

Dzięki, za uwagę, sprawdzę jaką ofertę mam Seasonic.

Korzystaliście kiedyś z kart od MSI albo GIGABYTE? Mimo tego że jestem fanem linii Strix, chciałbym zdobyć kartę przed premierą Cyberpunka a z dostępnością tych dwóch firm nie ma aż takiego problemu.

Po materiałach promocyjnych Nvidii z RTX nie wytrzymałem i własnie zamówiłem ASUS GeForce RTX 3070 DUAL OC... Przepłacając 100 Euro... A miałem zaczekać na wersję TI :giveup:

Przed asusem strix mialem gigabyte kartę i nie narzekałem, tylko było to z 6 generacji temu:). Ja dorwalem teraz asusa duo 3070, w pon. ma przyjść. Oczywiście trochę przeplaciłem, ale wiem że to zakup na kilka lat

Rzeczywiście dość ciekawie wygląda ta płyta główna, ale będę musiał się jej przyjrzeć trochę dokładniej. Co do procesora, to tak jak pisałem chcę się zabezpieczyć na przyszłość, ale faktycznie jak na moje potrzeby Ryzen 9 to przesada. Zastanawiam się teraz nad Ryzen 7 3800XT albo Intel i7-10700K. o do chłodzenia to jestem pewien swojej Noctuy, do tej pory mnie nie zawiodła. Jeżeli chodzi o dyski SSD to nawet nie rozważałem Samsunga (mam niezbyt przyjemne doświadczenie z ich telefonami i jakoś ciężko mi się przekonać do zaufania im na innym polu), a o IRDM słyszałem pochlebne opinie.

Samsungi (SATA SSD) mój kolega wstawia jako "upgrade" to najstarszego sprzętu w firmie i jak do tej pory na 100 wymienionych nie padł żaden. Sam ożywam prywatnie od lat - to samo.

Korzystaliście kiedyś z kart od MSI albo GIGABYTE? Mimo tego że jestem fanem linii Strix, chciałbym zdobyć kartę przed premierą Cyberpunka a z dostępnością tych dwóch firm nie ma aż takiego problemu.

Ja - z MSI. Jedna zdechła po dwóch latach, reszta (sztuk dwie) działa(ła) bez problemu i jest (była) super-cicha.

Po materiałach promocyjnych Nvidii z RTX nie wytrzymałem i własnie zamówiłem ASUS GeForce RTX 3070 DUAL OC... Przepłacając 100 Euro... A miałem zaczekać na wersję TI :giveup:
Ja tam jestem twardy czekam, na kartę do 10 grudnia myślę powinno się udać, większe dostawy zarówno Nvidii jak i AMD spodziewane są tuż przed CP0277 pewno wszystko w mig się rozejdzie.

Nawiązując do wcześniejszych wypowiedzi: jako zasilacz również polecam Seasonica, a jako chłodzenie CPU: ostatni mój zakup poprzedzony licznymi porównaniami to Scythe Mugen 5 Rev.B (SCMG-5100) i po 3 latach użytkowania każdemu bym tą konstrukcję polecił (lub ewentualnie jakąś jej nowszą wersję, jeśli ta nie byłaby kompatybilna z nowszym gniazdem procesora).

Ja tam jestem twardy czekam, na kartę do 10 grudnia myślę powinno się udać, większe dostawy zarówno Nvidii jak i AMD spodziewane są tuż przed CP0277 pewno wszystko w mig się rozejdzie.

Ja postaram się być jeszcz twardszy i poczekać z zakupem GPU do stycznia (może nawet lutego).
Kuszą plotki o RTX 3080 Ti, no chyba, że AMD z najmocniejszą pozycja pokaże coś więcej w RT.

Co byście polecili do ryzena 5 3600? O płytę pytam :)
Zastanawiam się czy będzie mi potrzebne PCIe 4.0? Niby dwukrotny wzrost przepustowości ale czytałem, ze zwykły człowiek z tego użytku nie zrobi... jak jest naprawdę jeśli chodzi o laika?

Ja postaram się być jeszcz twardszy i poczekać z zakupem GPU do stycznia (może nawet lutego).
Kuszą plotki o RTX 3080 Ti, no chyba, że AMD z najmocniejszą pozycja pokaże coś więcej w RT.
Na jakąś większą wydajność w RT 6900XT bym nie liczył to po prostu będzie poziom Turinga, może max +10% względem 2080TI w RT czyli w porównaniu do RTX 3000 taka lipa (chociaż serie 2000 ratuje jeszcze Super Sampling które na AMD się robi )

@wisielec
Jedyny na tę chwilę użytek z PCI-E 4.0 to szybsze dyski Nvme na 4.0, karty graficzne to jeszcze trochę minie zanim dobiją do utylizacji 4.0
Dobra płyta pod R5 3600 to chociażby B450 Mortar - jak ktoś ma ograniczony budżet to całkiem calkiem płyta jak na cenę jaką przyjdzie za nią zapłacić w zupełności dla R5 3600 wystarczy.

Litery X/Z/H/ oznaczają różne chipsety
Z/H to są chipsety pod Intela
Z490
H410
Natomiast
X/B to są płyty z chipsetem pod AMD
B450 czy X470

Last edited:
Czym się różnią te płyty jeśli chodzi o przedrostki typu B X Z H?
Post automatically merged:

Na jakąś większą wydajność w RT 6900XT bym nie liczył to po prostu będzie poziom Turinga, może max +10% względem 2080TI w RT czyli w porównaniu do RTX 3000 taka lipa (chociaż serie 2000 ratuje jeszcze Super Sampling które na AMD się robi )

@wisielec
Jedyny na tę chwilę użytek z PCI-E 4.0 to szybsze dyski Nvme na 4.0, karty graficzne to jeszcze trochę minie zanim dobiją do utylizacji 4.0
Dobra płyta pod R5 3600 to chociażby B450 Mortar - jak ktoś ma ograniczony budżet to całkiem calkiem płyta jak na cenę jaką przyjdzie za nią zapłacić w zupełności dla R5 3600 wystarczy.

Litery X/Z/H/ oznaczają różne chipsety
Z/H to są chipsety pod Intela
Z490
H410
Natomiast
X/B to są płyty z chipsetem pod AMD
B450 czy X470
A w ramach amd czym się różni B od X?

Last edited:
Czym się różnią te płyty jeśli chodzi o przedrostki typu B X Z H?
Post automatically merged:

A w ramach amd czym się różni B od X?
Mniej wyjsć na tyle płyty w B550/X570 dochodzi jeszcze jedna różnica, z racji tej że płyty obsługują PCI-E 4.0 oba chipsety ale

B550 płyty obsługują tylko PCI-E 4.0 w górnym gnieździe na grafikę oraz w górnym slocie na dysk Nvme ponieważ ten górny slot obsługuje procesor.

Dolne sloty PCI-E i na dysk Nvme są już na PCI-E 3.0

X570 mają pełną obsługę PCI-E 4.0 zarówno wszystkich stotów na PCI-E jak i na dyski M2

A jakie obudowy polecacie, muszę przyznać że z tym mam największy problem i nie wiem za bardzo co wziąć.

Ja mam Fractal Design Define R6 w wersji bez okna i sobie chwalę. Sporo można pomieścić, a że z poprzedniego kompa przekładałem Scythe Ninja 5, czyli niemałe chłodzenie, to potrzebowałem trochę miejsca. :)

Nie wiem jaki typ płyty wybierzesz, ale jak coś taniego i dobrego to myślę, że taka się sprawdzi:

Top Bottom