Co nieco o sprzęcie

+

Co nieco o sprzęcie

• poniżej 25 FPS

Votes: 9 2.1%
  • co najmniej 25 FPS

Votes: 28 6.7%
  • co najmniej 30 FPS

Votes: 141 33.5%
  • co najmniej 40 FPS

Votes: 93 22.1%
  • co najmniej 60 FPS

Votes: 98 23.3%
  • nie patrzę na framerate

Votes: 52 12.4%

• Total voters
    421
Nie zrozum mnie źle, ale zakup tak drogiego komputera do jakiegoś monitora brzmi absurdalnie. Uważam, że powinieneś zainwestować również w nowy monitor. Niekoniecznie mam ty na myśli 4k, 30 cali i 240 Hz. Po prostu solidny monitor, który poprawi komfort gry, a przy okazji wykorzysta potencjał nowego kompa.

Zdaję sobie sprawę że mój monitor nadaje się do wyrzucenia pamięta jeszcze czasy mojego pierwszego PC. Nie zależy mi jednak na ogromnych wymiarach trzymam go na biurku gram oglądam piszę na komputerowym fotelu około metra(Na oko) przed sobą gdyby monitor był wielki jak telewizor byłoby to niewygodne i szkodliwe.

Chłodzę Kompa powietrzem odczuwam psychiczny dyskomfort na myśl o instalacji wodnej w pececie.

Widzę, że masz kartę Gtx 1070. Na twoim miejscu bym ją zostawił, a nową kupił gdzieś tak latem tego roku. Podobno wtedy mają "kopacze" zmniejszyć wydobycie, intel wyda swoje GPU, może ceny spadną.

Wiem że moja grafika nie jest jeszcze taka ostatnia działa na premierowych grach sprawdzałem to. Niestety na nowszych zaczyna już wyć.

Da się pogodzić niewielkie rozmiary z 2K?

Da się pogodzić niewielkie rozmiary z 2K?
Chodzi Ci o monitor? Tak - możesz szukać 24", choć wśród 27" jest dużo większy wybór i łatwiej znaleźć coś o fajnych parametrach, np. Dell S2721DGFA albo LG 27GP850 - oba z matrycą nanoIPS.

Co do wielkości monitora, to oczywiście warto wziąć pod uwagę odleglość od oczu. Ja mam dość "głębokie" biurko, więc monitor 32'' stojący na jego końcu nie jest dla mnie za duży.
Natomiast panoramę mialem i nie polecam, za dużo kręcenia głową na boki. ;)

Chyba dla tej rozdzielczości (2K) najbardziej popularne jest rozwiązanie 27", ale jak nie raz wspomniano wiele zależy od stanowiska (odległości z jakiej obserwuje się monitor).

Podany przez @Wroobelek LG (27GP850) jak najbardziej znajduje się na liście nVidia jako G-SYNC Compatible.

Auć...Dalej jest dość drogo(Wolę nie myśleć o cenach 4K) pozostaje tylko dziękować losowi i Koreańczykom że mój 10-letni monitor nadal działa.

Co sądzicie?

Czaicie że mój monitor jest tak rzadki że go w necie nie ma?

Last edited:
Bardzo dobry, nowego taniej nie widzę.

Auć...Dalej jest dość drogo

Obczaj te:

A może coś takiego? Sam na niego ostrzę zęby, ale kasę będę miał dopiero za dwa miesiące.
Monitor LED GIGABYTE Aorus FI27Q 27 " - Sklep i Monitory Komputerowe - Allegro.pl
A tutaj masz jego testy.

Zastanawia mnie jeszcze ten:
Monitor Gamingowy 165Hz HP X27q 27'' 1ms WQHD IPS - Sklep i Monitory Komputerowe - Allegro.pl
A tutaj jego recenzja.

Myślałem jeszcze o tym:

Monitor 27'' Acer Nitro VG271US WQHD IPS 165Hz HDR - Sklep i Monitory Komputerowe - Allegro.pl
Ale mają opinię dość awaryjnych.

Oglądałem jeszcze ten:

Gamingowy Monitor 27 170Hz HDR 1ms Gigabyte M27Q - Sklep i Monitory Komputerowe - Allegro.pl
Jego videorecenzje są tutaj i tutaj. Ale w tym przypadku podobno jest loteria jeśli chodzi o backlight bleedeng. Nie wiem na ile jest to poważny problem, ale w outletach (np. outlet x-kom na Allegro) jest dużo tych monitorów z obniżoną ceną - po regulaminowym zwrocie, więc coś może być na rzeczy.

Last edited:
ok dziękuję czekam jeszcze na linki do wydajnego "środeczka" wydajność do podstawowy parametr i bezawaryjność bo zmieniam na lata.

w zamierzchłych czasach było to 4:3, ktoś to jeszcze pamięta?
No jak nie jak tak ;) Ja jeszcze Wiedźmina 2 na takim monitorze przechodziłem :) 1280x1024, 85 Hz, GTX 670 i nawet uberpróbkowanie dało radę załączyć :)
Natomiast jak miałbym sięgnąć pamięcią do naprawdę zamierzchłej przeszłości, to mój pierwszy komputer (Commodore 64) podłączałem do telewizora (eurozłączem).

Obecnie używam IPSa FullHD, któru jest w miarę ok; natomiast jeżeli masz tendencję do korzystania z komputwera raczej przy słabym oświetleniu, to poszedłbym raczej w kierunku czegoś na matrycy VA, bo srebrzenie + backlight bleedeing może się trochę dać we znaki. Mam telewizor na matrycy VA i na moje oko daje bardzo fajny obraz, aczkolwiek nie podpinam do niego komputera.

Jakiego starszego / taniego retro-ThinkPada polecalibyście "do internetu"?
Osobiście mam "w razie awarii" Lenowo ThinkPad L520. Doposażyłem go maksymalnie w RAM i ma teraz 8 GB. Do Internetu daje radę, można też pograć w stare Fallouty czy Baldury. Pierwszego Wieśka też powinien ogarnąć i się przy tym nie spocić. Jego wadą jest brak kamery, więc do nauki zdalnej nadaje się "z gwiazdką". Po dokupieniu przejściówki z DP na HDMI i podłączenia do TV może służyć jako wypasione centrum multimedialne (posiada napęd DVD).

Last edited:
@Wroobelek: Dzięki za pierwszą w tym temacie odpowiedź na mój post. Obecnie rozglądam się jedynie za używkami (nowego laptopa nie kupię "budżetowo" / poniżej kilkuset złotych) i tu (z ThinkPadów) najlepiej wygląda seria T, bo inne mają gorszą jakość wykonania, więc gorzej wytrzymują użytkowanie i trudniej znaleźć egzemplarz w dobrym stanie zewnętrznym i wewnętrznym. Swój laptop "masz od małego" czy kupowałeś używanego od kogoś? Jeśli używanego, to po jakim czasie od "nowości"?

Swój laptop "masz od małego" czy kupowałeś używanego od kogoś? Jeśli używanego, to po jakim czasie od "nowości"?
Odziedziczyłem go jakiś rok temu po modernizacji wyposażenia w firmie, w której był od nowości. Nie mam bladego pojęcia ile osób przede mną go użytkowało, ale trzyma się całkiem nieźle.

Ja w domu pracuję na T450s, którego kupiłem za ok. 400 dolarów na początku 2018. Niestety, z tego co widzę, nawet dziś ten model dosyć trzyma cenę i jest poza twoim budżetem. Poza baterią, która już szału nie robi (jak oglądam film to musi być krótki, bo 2h bez kabla lapek nie wytrzyma), nie ma z nim problemów po dziś dzień.

Swoją drogą, co mnie bardzo bawi, ten siedmioletni laptop wciąż ma lepszą kamerkę niż drogi, nowy, HP Elitebook, który dostałem jako laptop służbowy. Kiedy podłączam się do jakiegoś spotkania przy użyciu tego drugiego, wyglądam jak przekaz telewizyjny z lat 70 xD

Last edited:
@Wroobelek: A wiesz przynajmniej po jakim czasie od zakupu ten laptop trafił w Twoje ręce?

@szypek26: Laptop jest planowany do używania jako podłączony do gniazdka ale baterię zawsze można wymienić, a laptopy, które wymieniłem jako mój obecny cel, są niejako "standardami rynkowymi" więc nawet jeśli nie ma oryginalnych części to jest cała masa zamienników. Patrząc na ceny to T420 jest w zasadzie górną granicą cenową jaką chcę na ten cel przenaczyć. T61 by też wystarczył, ale to starszy model, a ludzie bardzo go sobie chwalą i cenią więc stosunek cena/wydajność wychodzi trochę słabiej.

Ogólnie używki mają to do siebie, że trzeba czekać, aż ktoś zdecyduje się sprzedać coś co czekającemu odpowiada - zarówno cenowo jak i "wyglądowo". Dlatego też zapytałem o jakieś "żelazne" alternatywy dla tych dwóch laptopów by ten proces może nieco przyspieszyć.

@Wroobelek: A wiesz przynajmniej po jakim czasie od zakupu ten laptop trafił w Twoje ręce?
Nie mam zielonego pojęcia ile czasu i z jakim natężeniem był użytkowany przede mną. Ale na pewno trochę był używany, bo płytka dotykowa na środku straciła swoją fakturę - jest gładka, gdy faktura bliżej krawędzi jest kropkowana.

Patrząc na ceny to T420 jest w zasadzie górną granicą cenową jaką chcę na ten cel przenaczyć.
Miałem T420 z prockiem i5 2540M, 8GB RAM i SSD Crucial BX300. Postawiłem na nim Win 10 i początkowo "brakowało" sterownika do karty graficznej, ale wszystko działało. Z czasem ten problem ze sterownikiem zniknął. Laptop godny polecenia, sprzedałem go za 550 zł, ponieważ dwóch domowników zakupiło po sztuce T450.

Chyba ktoś tutaj wspominał o monitorze Gigabyte Aorus FI27Q, teraz jest w cenie 1499 zł z kodem peryferia-2022

Post automatically merged:

Chyba ktoś tutaj wspominał o monitorze Gigabyte Aorus FI27Q, teraz jest w cenie 1499 zł z kodem peryferia-2022
Ja się nim interesowałem, dzięki. Ale ponieważ apetyt rośnie w miarę jedzenia (a nawet patrzenia na jedzenie:p), to chyba zdecyduję się na jakiś 34" UWQHD - 3440x1440. Zastanawiam się nad takimi:
Iiyama 3461WQSU - plaski IPS,
HP X34 - płaski IPS
Iiyama 3466WQSU - zakrzywiony VA
Xiaomi Mi 34 Curved Gaming - zakrzywiony VA
Płaski IPS, czy zakrzywiony VA? Chyba muszę udać się do jakiegoś marketu i sam naocznie się przekonać który lepszy.

Płaski IPS, czy zakrzywiony VA?

To indywidualne preferencje, dla mnie tylko i wyłącznie 2 lub 3 płaskie IPS o przekątnych ok. 24-27 cali. Been VA, done VA że tak powiem. Ja mam akurat na swoim roboczym stanowisku od niedawna 2x takie coś:

MSI Optix MAG274QRF-QD - Monitor - Morele.net

i jest ok. Spec podobny do Twoich propozycji. Dla mnie MSI mają świetne odwzorowanie barwne, ale nie wykluczam, że to placebo :)

Ja się nim interesowałem, dzięki. Ale ponieważ apetyt rośnie w miarę jedzenia (a nawet patrzenia na jedzenie:p), to chyba zdecyduję się na jakiś 34" UWQHD - 3440x1440. Zastanawiam się nad takimi:
Iiyama 3461WQSU - plaski IPS,
HP X34 - płaski IPS
Iiyama 3466WQSU - zakrzywiony VA
Xiaomi Mi 34 Curved Gaming - zakrzywiony VA
Płaski IPS, czy zakrzywiony VA? Chyba muszę udać się do jakiegoś marketu i sam naocznie się przekonać który lepszy.
Wydaję mi się, że zakrzywienie podnosi delikatnie komfort pracy/grania. Posiadam monitor AW3418DW i nie narzekam, choć prawdę mówiać, jeśli już gram to głównie na konsoli. Co do matrycy to nie podpowiem, każda ma swoje zalety i wady. Znajomy ostatnio kupił GIGABYTE G32QC z matrycą VA i obraz wyglądał bardzo przyjemnie. Dużym zaskoczeniem były czernie.

Top Bottom