Co nieco o sprzęcie

+

Co nieco o sprzęcie

• poniżej 25 FPS

Votes: 9 2.1%
  • co najmniej 25 FPS

Votes: 29 6.8%
  • co najmniej 30 FPS

Votes: 141 33.3%
  • co najmniej 40 FPS

Votes: 94 22.2%
  • co najmniej 60 FPS

Votes: 99 23.3%
  • nie patrzę na framerate

Votes: 52 12.3%

• Total voters
    424
"Ładne" czasy (znowu) nadchodzą, bo poza szalonym wzrostem cen RAM (oraz dysków SSD, ale w mniejszym stopniu) mamy też zapowiedź zwiększenia cen kart graficznych.

ram.jpg

Jak dobrze, że przed premierą Cyberpunk zrobiłem upgrade (oraz zmianę dysku, płyty, RAM, zasilacza i obudowy - w zeszłym roku).
Jeśli wszystko dobrze pójdzie, wówczas do premiery W4 nie będę musiał nic nowego (może poza dyskiem SSD) kupować, a i tak obecna konfiguracja (przy pewnych kompromisach) by grę uciągnęła.

"Ładne" czasy (znowu) nadchodzą, bo poza szalonym wzrostem cen RAM (oraz dysków SSD, ale w mniejszym stopniu) mamy też zapowiedź zwiększenia cen kart graficznych.

View attachment 11429700

Jak dobrze, że przed premierą Cyberpunk zrobiłem upgrade (oraz zmianę dysku, płyty, RAM, zasilacza i obudowy - w zeszłym roku).
Jeśli wszystko dobrze pójdzie, wówczas do premiery W4 nie będę musiał nic nowego (może poza dyskiem SSD) kupować, a i tak obecna konfiguracja (przy pewnych kompromisach) by grę uciągnęła.
Ja pod koniec wakacji kupiłem GPU, a reszta na razie daje radę.

Ja oczywiście tydzień temu podjąłem decyzję, że wypadałoby w końcu zrobić upgrade kompa (niektóre podzespoły mają już po 8 lat). Wyśmienity timing :giveup: Udało się wyrwać RAM w "promocyjnej" cenie, ale ta promocyjna cena to wciąż 2x więcej, niż spodziewałem się zapłacić nim się dowiedziałem o tych podwyżkach. No ale podobno ma być tylko gorzej, więc it is what it is

W sumie nie ma podstaw, żeby ten sprzęt miał być wyceniany wzorem konsol.

Ale miejmy nadzieję, że cena nie będzie zaporowa.

Osobiście trzymam kciuki za projekt bo jestem ciekawy co zmieni na rynku gier i sprzętu.

Zaczynam się zastanawiać czy nie było błędem nie zapowiedzenie orientacyjnej ceny urządzenia. W tym momencie wiele osób może być zaiwedzionych w sumie nie z winy samego Valve.

Ja właśnie myślę nad wymianą RTX 3060, tylko kompletnie nie mogę się zdecydować między 9070 XT, a 5070 TI. Różnica w cenie jest bardzo duża, bo potrafi dojść do tysiąca PLN (w zależności od modelu) na korzyść karty AMD... Ale nie będę ukrywał, że jak oglądam te wszystkie filmiki z Path Tracingiem, to chciałoby się pograć w taki tytuł.

Mam dość spory kupon do wykorzystania, więc cena mocno zjedzie tak czy siak, ale wyboru wciąż trzeba dokonać.

Dodatkowo z tyłu głowy dochodzi też normalny, zwyczajny głosik pytający, czy NA PEWNO potrzebuję wymieniać? Może przejadę przez tę generację na RTX 3060, szczególnie, że i tak mam PS5, więc w razie jakiegoś fatalnie zoptymalizowanego na PC, ale interesującego tytułu, mam alternatywną platformę.

Pytanie też ile ten kryzys z pamięciami może potrwać. Granie na PC stało się w ostatnich latach... kłopotliwe.

Też jestem w tym położeniu, jednak o półkę cenową niżej. Zastanawiam się nad 9070 i 5070 z 3070 (ale się zebrało xD) i widząc jak te ceny na rynku się zmieniają to muszę podjąć decyzję szybko. O ile karty amd pociągną pathtracing tak wydajność jest o wiele gorsza niż na nvidii, plus implementacji fsr bywa różna w zależności od gry.

A co do tego ile będzie to trwało, to nie spodziewam się by w przeciągu 2-3 lat się uspokoiło. Centra danych budują na lewo i prawo, tak szzybko że producenci pamięci nie są w stanie wyrobić z zapotrzebowaniem a to dopiero początek.

Ktoś ostatnio zastanawiał się nad składaniem nowego sprzętu?

Duzo jest artykułów o szaleństwach cenowych.

Szczęśliwie nie. Jak zobaczyłem, że RAM, który jakieś 2 lata temu kupiłem za niecałe 400 zł obecnie kosztuje 2,5 tysiąca to mnie trochę przytkało. Współczuję każdemu, kto obecnie planuje złożyć komputer.

BTW, zaczynam się zastanawiać nad wystawieniem na sprzedaż kostek DDR4, które mi zostały z poprzedniego komputera, bo z tego co widzę nówki chodzą po 1,5 tysiąca :eek:

Niestety. RAM podrożał najbardziej, ale z pamięciami SSD też nie jest wesoło - w 2023 4TB NVME można było dostać za 800-900 zł; teraz ten sam model kosztuje 1800. Generalnie jeśli nie ma takiej potrzeby, to nie warto obecnie przymierzać się do kupna/modernizacji komputera.

Według Hardware Unboxed, 5070 Ti nie będzie już produkowane, 5060 Ti w wersji 16GB też.

Zdecydowałem się jednak kupić ten model karty zaraz po Nowym Roku, więc zdążyłem. Ciekawi mnie jak (i czy w ogóle) sytuację wykorzysta AMD, na tę chwilę nie ma pogłosek, że Czerwoni mają zrobić z 9070 i 9070 XT to samo co Nvidia, ale... zobaczymy. Cena na pewno będzie wyższa, pozostaje kwestia dostępności.

A ja przekopałem u siebie półkę z (starymi) częściami do PC i odkopałem takie skarby:

Zastanawiam się czy nie poczekać tak z pół roku, a następnie sprzedać to, rzucić pracę i wyjechać w Bieszczady :) ...
Z tego co czytam zasadniczo w tym roku (i w optymistycznych założeniach na 2 kolejne) rynek PC ma się zasadniczo zapaść, to żarty żartami, ale teoretycznie możesz naprawdę zarobić.

Przed pandemią chciałem kupić nowy samochód... ale po co mi samochód w pandemii, wiec kupiłem komputer.

A swoją drogą taka konkluzja nadpływa, że może czas wrócić do podejścia XX wiecznego do programowania - optymalizacja niskopoziomowa, rezygnacja z frameworków na frameworkach i frameworkami poganiającymi. Oczywiście to jest nieopłacalne z punktu widzenia firmy. Ale na takim podejściu dużo można ugrać.

btw. kiedyś mój kumpel stworzył oprogramowanie do sterowania jachtami (awangardowa konstrukcja, którą bogacze wolą jak steruje komputer niż oni mają kręcić korbami i to bardzo odpowiednio z doświadczeniem) . Całość zrobił na kombajnie dużego dostawcy elektroniki i wszytko było pięknie, ładnie..... gdyby nie to że laptop sterujący położył bilans energetyczny jachtu pełnomorskiego, wyczerpując prąd szybciej niż mógł być produkowany. Na szczęście kumpel jest łebski i przepisał wszystko bardziej niskopoziomowo na starym DevC++/gcc i okazało się że zużycie energii spadło kilkukrotnie i nie zagraża bezpieczeństwu energetycznemu jachtu. Więc może wracamy do ery optymalizacji (?)

Last edited:
Pytanie jak to wszystko wpłynie na ostateczną cenę takiego Steam Machine.

I czy w obecnych realiach takie urządzenie nie nabierze większego sensu.

Pytanie jak to wszystko wpłynie na ostateczną cenę takiego Steam Machine.

W moim odczuciu możliwe są dwa poniższe scenariusze.

Albo Valve zabezpieczyło (zawczasu) odpowiednie ilości kluczowych komponentów (lub zawarło odpowiednie kontrakty na przyszłe dostawy), aby (na start) cena nie zabolała konsumentów. Wówczas sprzedaż i popularność będzie jeszcze większa, niż można się tego spodziewać.

Albo Valve nie ma wystarczającej ilości komponentów, a idąc w przyszłość urządzenia i tak będzie musiało kupować nowe części (już po obecnych rynkowych cenach, minus nieco zmniejszonej marży przy hurtowym zakupie), wówczas cena będzie adekwatna do obecnych standardów (czytaj: dotkliwa dla konsumenta).

Jednak w obu tych przypadkach "konsola" się sprzeda, bo i tak będzie stanowiła alternatywę dla podupadającego (przez obecną drożyznę) runku PC.

Obawiam się, że jednak cena startowa może być podwyższona aby uniknąć duży przeslok w przyszłości.

Historia pokazuje, że jeśli firma do ostatniej możliwej chwili czeka z ogłoszeniem ceny urządzenia, to nie ma powodów do radości.

Valve reklamuje SM jako coś w rodzaju steam decka dla salonu. Sprowadza się to do tego, że będzie to cusomowy PC na linuxie, z prawie 3 letnim GPU z niskiej półki (8GB ramu) w specyfikacji, bez benefitów którymi cieszą się konsole (optymalizacja gier pod konkretny sprzęt).

Wciąż nie wiem dla kogo jest ten sprzęt.

W sumie, w całej tej historii najbardziej mnie interesuje nowy steam kontroler. :D

Top Bottom