Właśnie skończyłem CP2077 wraz z dodatkiem grając od początku. I jest mi strasznie smutno że REDzi nie poczekali z premierą.
Gdyby ta gra wyszla dzisiaj w takim stanie jakim jest teraz to byłaby najpoważniejszym pretendentem do zgarnięcia tytułu gry roku.
To jest najładniejsza wizualnie gra w jaką grałem. Gameplay jest świetny - osoby od reworku rozwoju postaci zrobiły mega robotę, świat jest fenomenalny a kiedyś łatwo było to przegapić przez to jak wyglądała np policja i inne rzeczy które były takimi małymi rozczarowaniami ale się ich na tyle dużo zbierało, że psuły ogólny odbiór. Z tego co widzę to chyba niektóre kwestie Johnego zostały napisane od nowa i jest jeszcze lepsza postacią niż był, świetnie wyglądała ta relacja z cynicznym do bólu gwiazdorem, kilka razy się zaśmiałem na głos po tym co powiedział.
Ta gra gdyby miała lepszy odbiór to by wyznaczyła nowe standardy w branży, to jest dużo bardziej rewolucyjna gra niż wiedźmin 3, a te rewolucyjne rzeczy robi świetnie i jest tych rzeczy mnóstwo. Nie mówiąc już o tym że to jest tak dobrze wykreowany świat że tu by można mnóstwo świetnych historii napisać a przez pośpiech dostaniemy, a w zasadzie już dostaliśmy tylko jeden dodatek.
Po zagraniu w Cyberpunka w 2020 roku nie miałem myśli o tym, że mógłbym mieć hajp na dodatki albo kontynuację, dziś po zagraniu po patchu 2.0 bardziej bym się cieszył z zapowiedzi kolejnej części Cyberpunka niż z kolejnej części wiedźmina mimo, że wiedźmina uwielbiam i też się nie mogę doczekać.
Niemal wszystko mi się w obecnej grze podoba, jedyne rzeczy do których mógłbym się przyczepic to:
1) jazda samochodem w kamerze pierwszoosobowej ma sens tylko w Porsche 911 bo w pozostałych samochodach pole widzenia jest na tyle małe że przy podjeżdżaniu pod górkę albo zjeżdżaniu z górki nie widać dosłownie samochodu który jest kilka metrów przed nami i potrącenie czlowieka albo walniecie w inne auto to bardzo częsta sytuacja która się zdarza przy jechaniu pod górkę.
2) przydałby się bardzo tryb ng+ albo możliwość zakończenia fabuły w taki sposób by móc kontynuować życie V, w końcu by się misje skończyły albo zostałaby tylko taka która definitywnie zakończyłaby jego historię w jakiś sposób. Gdy po skończeniu gry cofa mnie do sejwu sprzed punktu bez powrotu to źle się z tym czuje że przecież przed chwilą widziałem jak coś się z kimś działo, a teraz mogę z nim rozmawiać. Wiem, że można powiedzieć "no to skoncz granie w tym momencie" ale cyberpunk to jest dobra gra nawet bez części fabularnej i ciągnie mnie do robienia nawet prostych zadań typu gaszenie zamieszek, pomaganie ncpd albo unieszkodliwianie cyberpsycholi(choć oni akurat mają jakąś historię za sobą która jest przedstawiona w drzazgach).
3) podczas jazdy samochodem na padzie mogłoby być auto centrowanie kamery po puszczeniu gałki odpowiadającej za wzrok. Wtedy by można było sobie popatrzeć na miasto albo na rozmówcę gdy go wieziemy. Obecnie grozi to wypadkiem.
4) szukanie itemow po nazwie(filtr który by polegał na wpisaniu nazwy a nie sortowaniu po nazwie) by było fajnie mieć bo się nawet fabularnych rzeczy albo ikonicznych tyle gromadzi w pewnym momencie ciężko się tym zarządza mimo że jest dużo lepiej niż kiedyś.
Cała reszta była świetna albo na tyle dobra że mi wystarczyła.
Ta gra powinna stać się ikoną, wielu graczy sparzonych po tym jak wyglądała na premierę już jej pewnie nie spróbuje. A to jest moim zdaniem obecnie gra lepsza od wiedźmina pod każdym względem, lepiej napisane postacie, lepszy gameplay, świat z większym potencjałem na pisanie w nim ciekawych historii.
Nie wierzyłem po zagraniu w tę grę 3 lata temu, że kiedyś mogę mieć o niej takie zdanie jak dzisiaj, a jednak dzisiaj to jest moja ulubiona gra CDP RED.