Cyberpunk 2077 — pierwsza prezentacja; 48 minut rozgrywki

+
Z cyklu ponarzekajmy... kilka rzeczy które wymagają dopieszczenia:
-Niewątpliwie potrzeba animacji podnoszenia tych wszystkich puszek, czy wklepywania kodów, bo tak wygląda to strasznie sztucznie i o ile w momentach gdy Vi faktycznie używa rąk, można się poczuć jak w świecie gry, tak tutaj traci się tą intymną więź z postacią...
-Model jazdy wygląda dziwnie, jasne to nie są wyścigi, ale auta wyglądają jak przyspawane do ziemi, ewidentnie tu czegoś brakuje.
-Strzelanie, tu brakuje trochę kopa, do tego kamera podczas poruszania się zachowuje się jakoś tak statycznie(?), na pewno wymaga to więcej pracy. Do tego przydałoby się dodać pstryczek przycelowania, zamiast ciągłego trzymania broni przed sobą.
-Mam wrażenie że coś jest jeszcze nie tak z cieniami, przez to NPCe czasami wyglądają jak wklejeni.
-Miejscami jakby zbyt sterylnie.

Ogólnie demo robi wrażenie, niewątpliwie bardzo mi się podobało, co tu dużo mówić, jest dobrze, a po dopracowaniu powyższego będzie świetnie.

Obejrzane. Kawał solidnej roboty, czego można było się po CDP spodziewać.

(y)Na plus:
+ klimat
+ muza + audio
+ design postaci, miasta, pojazdów
+ grafika (ja wiem, że karty będą miały nad czym "myśleć")

(n)Na minus:
- zdecydowaliście się na FPP, więc MUSICIE zadbać o maksymalną immersję poprzez animowane interakcje z (najlepiej) każdym obiektem w grze! Smutno mi się zrobi jak nie będzie widać jak ubieram kurtałę, wciskam guziczki czy podnoszę tabsy ;) itp. Dobrym patentem też byłoby przykładanie ręki do krawędzi obiektów (przy wychylaniu się zza węgła, czy wstawania zza osłony) oraz ścian, gdy przy nich blisko idziemy. Nie idźcie tutaj proszę na skróty :cry:

- ruch kamery przy skokach, upadkach...niech będzie czuć, że to postać z głową na szkielecie a nie na kiju ;) Niech będzie widać amortyzację

Do niczego innego na tą chwilę przyczepić się absolutnie nie można a kupiłbym i zagrał już nawet w tej fazie :love:

Dzięki za eleganckie przedstawienie!
Pozdrawiam

Obejrzane. Wszyscy słodzą, jakby łyknęli z tonę lizaków, to ja trochę bardziej krytycznie ocenię.

Czy będzie jakiś poziom trudności, na którym gra nie będzie robiła wszystkiego za nas i będzie można trochę pograć samemu? Np. czy będzie można wyłączyć te kilkaset strzałek na ekranie wskazujących wszystko, czego można dotknąć? Byłoby miło, gdybym przynajmniej czasami mógł rozejrzeć się wokół i samodzielnie znaleźć drzwi wyjściowe z małego mieszkanka, albo zlokalizować kurtkę, skrzętnie ukrytą w prawie pustej otwartej szafie... no wiecie pograć w grę... czasami chociaż.

Technicznie jest ok. Na tak wczesnym etapie trudno spodziewać się, że gra będzie doszlifowana, więc nie zaskakuje mnie na przykład, że postać pływa zamiast chodzić, a modele przechodniów często się powtarzają. Ale liczę na to, że REDzi pomyślą też o tych graczach, którzy lubią pograć w gry, a nie tylko je pooglądać. Chodzi mi o to, że ułatwień jest dużo, zarówno tych wszczepianych, jak i interfejsowych, a przeciwnicy jakiegoś szczególnego wyzwania nie stanowią. Ot, stoją sobie cały czas w miejscu, wyprostowani, na widoku i strzelają — tylko czasami w gracza. Mam nadzieję, że to kwestia powstającego dopiero AI.

Poza tym rozgrywka solidna. Nie odstaje poziomem od innych popularnych strzelanek z elementami RPG. Za to wizualnie mi się mocno podoba. Stylistyka cyberpunkowa została uchwycona. Miasto buzuje życiem, wszędzie świecące reklamy, nawet parę neonów się znalazło. Oczywiście jakość tekstur jest nierówna. Są doskonałe, ale zdarzają się też kiepskie. I to też trzeba zrozumieć, na tym etapie. Zapewne na premierę jakościowo tekstury spotkają się gdzieś w środku.

Całokształ prezentacji oceniam dobrze. Pod względem wizualnym super. W obszarze rozgrywki może być, choć dupy nie urywa. I na koniec, pomimo żartobliwego tonu, pisałem serio o poziomie trudności. Pamiętajcie proszę REDzi o tych, którzy oczekują od gry choć trochę wyzwania. Nie każdy lubi albo potrzebuje być prowadzony za rękę.

Last edited:
Strzelanie, tu brakuje trochę kopa, do tego kamera podczas poruszania się zachowuje się jakoś tak statycznie(?), na pewno wymaga to więcej pracy. Do tego przydałoby się dodać pstryczek przycelowania, zamiast ciągłego trzymania broni przed sobą.
Broń może faktycznie jest trochę zbyt statyczna, ale nie jestem przekonany co do tego, że brakuje kopa modelu strzelania. Walka wygląda na bardzo efektowną i dynamiczną. Nie chcę zabrzmieć jak psychopata, ale odstrzelenie nóg gangusowi wyglądało bardzo fajnie, inna sprawa, że potem stracił też głowę, co jednak nie przeszkodziło mu lamentować na brak nóg :p

A tak to demo naprawdę robi wrażenie. Stylem, muzyką, światem, projektem lokacji, kolorystyką, rozgrywką. Wszystko to ze sobą współgra i tworzy piękną całość. Niesamowicie wygląda system dialogów, mam tylko nadzieję, że jego potencjał zostanie dobrze wykorzystany na przestrzeni całej gry.
Chciałoby się jednak, żeby te rzeczy, o których już wspomniano wcześniej zostały poprawione. Głównie chyba animacje i modele postaci, bo te czasami wyglądały miejscami dziwnie (głównie Dexter), a W3 podniósł pod tym względem dość wysoko poprzeczkę. Do tego jeszcze można dodać te animacje przy interakcji z obiektami, model jazdy i parę innych rzeczy, które pewnie zostaną poprawione.
Jeśli cały świat będzie taki dopieszczony, fabuła umiejętnie napisana i konsekwencje naszych wyborów będą miały realny wpływ, to gra będzie cudna ;)

Akurat systemem dialogów zbytnio się nie zachwycam. Jak na razie wyglada to dość biednie, opcji do wyboru jak na lekarstwo a i kontrola nad tym co mówi postać dość marginalna. O ile w wypadku Geralta można to było przeżyć bo był wykreowaną postacią o tyle tutaj liczyłem na większy wpływ na V. Na razie zrzucam to na karb wczesnej wersji.

A zauważyliście, że jedna postać ma tatuaż z symbolem słowiańskich Rąk Boga?

1535406497666.png

Czuję satysfakcję! O.O

Mimo, że część tego co zobaczyłem delikatnie mnie rozczarowała (liczyłem na odrobinę więcej SciFi i minimalizmu oraz "czystości" odpowiadających gatunkowi) to rozumiem, że Cyberpunk to tak naprawdę wizja przyszłości z perspektywy lat '90-tych a to udało się wam zrealizować perfekcyjnie :love:
Jedyne co mogę zarzucić grze na ten moment to UI(Niezbyt czytelne) + niektóre lokacje, które wywołują u mnie negatywne skojarzenia z Fallout 4. Także więcej Cyberpunka 2077 mniej Fallouta 5 i wyjdzie hit większy niż Wiedźmin 3.

A zauważyliście, że jedna postać ma tatuaż z symbolem słowiańskich Rąk Boga?

View attachment 10975100

Czuję satysfakcję! O.O

Akurat ten tatuaż było widać już wcześniej na screenach :)
Co do gameplayu, większych zastrzeżeń nie mam. Oczywiście więcej animacji (np ubieranie się) itd, czy więcej opcji dialogowych by się przydało, ale to wszystko zostało już wspomniane, więc powiem tylko: wow. Jestem pewien, że będzie dobrze. Spodziewałem się że jest naprawdę dużo gorzej po tym jak i na E3 i na GC demo nie było pokazywane publicznie (acz przeczuwam że i tak nieco pewnie nad tym popracowaliście :p

edit: dodałbym jeszcze animacje nóg przy ślizganiu się (no i ogólnie, ale na nogi chyba na gameplayu akurat kamera ani razu nie była skierowana)

Last edited:
Jeśli ktoś oglądał screeny, to widocznie żadne zaskoczenie. Ja nie oglądałam :)

A demo jest mega! Tworzenie postaci na wypasie i w ogóle wszystko super. Można się tylko ekscytować, w końcu Redzi zastrzegają, że to wszystko jeszcze może ulec zmianie więc nie ma sensu się tu rozczulać nad drobnostkami.

Serduszko dla Was, jesteście najlepsi! <3

Tylko mi się wydaje, że dialogi/sytuacje, gdzie postacie mają sprawiać wrażenie 'wyluzowanych' wyglądają mało autentycznie? Tak jest trochę przy Jackie, niby nadaje miejscami fajnego smaczku, ale w innych momentach zalatuje trochę sztucznością i takim byciem cool na siłę. Nieco podobne uczucie miałem przy rozmowie z Dexterem w limuzynie. V za to wypada przekonująco.

Jak dla mnie również , wolałbym żeby zrezygnowano z pasków życia i tych punkcików życia archaicznego systemu D&D na rzecz realizmu rozgrywki.

O tym w paru wywiadach już po E3 było wspominane, że będzie można to wyłączyć w opcjach. Możliwości dopasowania interfejsu również mają być szerokie.

@Lord_Necron Nogi były. W scenie siadania V u ripperdoca.

W scenie wyjmowania kobiety z wanny również. Ale mam wrażenie, że przedmówcy chodziło o widok nóg w trakcie gdy V się porusza. Tego faktycznie na gameplayu nie było.

Wielka szkoda że poszliście w FPP. Oglądając gameplay mam wrażenie że postać porusza się na wózku inwalidzkim. Sama rozgrywka wygląda ok, ale mnie nie porwało. Żeńska V jest bardzo fajna, no ale co z tego jak widać ją tylko na przerywnikach :/

Wreszcie długo wyczekiwany gameplay. Wygląda to imponująco aczkolwiek zacznę od tego co mi się nie spodobało. Nad czym według mnie powinniście popracować.

- Mimika twarzy nie jest zła ale jeżeli ma to być najlepsza gra ever (a chyba w to celujecie?) to chyba warto byłoby nad nią popracować.

- Dla wielu to pewnie błahostka ale... to kucanie i podnoszenie się. Strasznie sztuczne to było, szybki jednostajny ruch w dół bądź w górę. Kojarzy mi się to z grami sprzed 15 lat. Pewnie się czepiam ale mnie strasznie raziło to w oczy.

- Zastanawia mnie kwestia celowania w czasie chodzenia. Na prezentacji V cały czas trzymała ją przed sobą wycelowaną. Jeżeli wynikało to z tego że osoba która grała "trzymała" klawisz celowania to ok . Choć i wtedy jakiś minimalny ruch dłonią by się przydał, więcej realizmu. Jeżeli natomiast postać zawsze trzyma tak sztywno broń przed sobą to wtedy duży minus. Strasznie by to było sztuczne i znów skojarzenia z tytułami sprzed 15 lat.

Takie pierwsze spostrzeżenia. Cała reszta niesamowita. Klimat, muzyka, lokacje i ta dbałość o każdy szczegół. Brawo!

P.S. Co do grafiki spodziewałem się trochę więcej. Jak już wszystko ma być na mega poziomie to chyba grafika również powinna:)
P.S. 2 Zdaję sobie oczywiście sprawę że to wczesna wersja gameplaya i jeszcze wiele może się zmienić. Być może nawet pracujecie nad kwestiami o których napisałem, jeżeli tak to super:)
Post automatically merged:

Tak zgodzę się interakcje/mimika między postaciami czasem łapią taki "glitch" Co burzy całą koncepcję, realizmu a jeśli już o tym mowa... Realizm podczas walki i nie tylko, dokładnie chyba brakuje mi takiego cięższego stąpania po ziemi, generalnie pobawił bym się tą fizyką. Tak jak wspomniałeś to kucanie....
Grafika, już ją zaakceptowałem jest na poziomi i w swoim stylu dla mnie głównie chodzi o to żeby złapać klimat i pewien feeling w grze a to idzie w dobrą stronę, inaczej mówiąc jeśli świat nas wchłonie odpowiednio to odciągnie uwagę od kwestii graficznych. No brawo i nie zapominajmy, że to nie jest Blizzard czy coś tam innego mamy prawie 2? grę ;)

Z cyklu ponarzekajmy... kilka rzeczy które wymagają dopieszczenia:
-Niewątpliwie potrzeba animacji podnoszenia tych wszystkich puszek, czy wklepywania kodów, bo tak wygląda to strasznie sztucznie i o ile w momentach gdy Vi faktycznie używa rąk, można się poczuć jak w świecie gry, tak tutaj traci się tą intymną więź z postacią...
-Model jazdy wygląda dziwnie, jasne to nie są wyścigi, ale auta wyglądają jak przyspawane do ziemi, ewidentnie tu czegoś brakuje.
-Strzelanie, tu brakuje trochę kopa, do tego kamera podczas poruszania się zachowuje się jakoś tak statycznie(?), na pewno wymaga to więcej pracy. Do tego przydałoby się dodać pstryczek przycelowania, zamiast ciągłego trzymania broni przed sobą.
-Mam wrażenie że coś jest jeszcze nie tak z cieniami, przez to NPCe czasami wyglądają jak wklejeni.
-Miejscami jakby zbyt sterylnie.

Ogólnie demo robi wrażenie, niewątpliwie bardzo mi się podobało, co tu dużo mówić, jest dobrze, a po dopracowaniu powyższego będzie świetnie.

Odniosłem niemal identyczne wrażenie, w kwestiach o których piszesz. Dokładnie V posiada zakrzywiony interfejs imitujący widzenie go w oczach a puszkę z automatu wyciąga siłą woli. Model jazdy i strzelanie ewidentnie jest coś z fizyką. Ale ogólnie idzie w dobrą stronę.

Jednak będę preferował grę w nocy, dzień dla mnie trochę zbyt kolorowy. Strzelanie dla mnie jakieś takie nie wiem...nie czuć kopa broni, bardzo przypomina Bourderlands...reszta super.
Tak, dokładnie te karabiny to takie zabawki z Overwatch ;) Co prawda wizualnie dopieszczone ale szczekają i zachowują się jak no nie wiem... ^^

Obejrzane. Kawał solidnej roboty, czego można było się po CDP spodziewać.

(y)Na plus:
+ klimat
+ muza + audio
+ design postaci, miasta, pojazdów
+ grafika (ja wiem, że karty będą miały nad czym "myśleć")

(n)Na minus:
- zdecydowaliście się na FPP, więc MUSICIE zadbać o maksymalną immersję poprzez animowane interakcje z (najlepiej) każdym obiektem w grze! Smutno mi się zrobi jak nie będzie widać jak ubieram kurtałę, wciskam guziczki czy podnoszę tabsy ;) itp. Dobrym patentem też byłoby przykładanie ręki do krawędzi obiektów (przy wychylaniu się zza węgła, czy wstawania zza osłony) oraz ścian, gdy przy nich blisko idziemy. Nie idźcie tutaj proszę na skróty :cry:

- ruch kamery przy skokach, upadkach...niech będzie czuć, że to postać z głową na szkielecie a nie na kiju ;) Niech będzie widać amortyzację

Do niczego innego na tą chwilę przyczepić się absolutnie nie można a kupiłbym i zagrał już nawet w tej fazie :love:

Dzięki za eleganckie przedstawienie!
Pozdrawiam
Tak czytam i to już któraś osoba z kolei wypomina, dokładnie V np. podczas walki jest jak kukiełka na kiju :D

Last edited:
Jedyne co mi się nie podobało to to, że bohaterka po udanej nocy z fagasem obudziła się w ciuchach... Co wy macie z tym że jak gracz gra kobietą, to nawet cycka tej kobiety nie można pokazać? To samo zrobiliście z Ciri w słynnej scenie na Skellige. Niby modele kobiet w W3 były te same, i topless pojawiał się w grze często, ale jakoś Jaskółkę musieliście zakryć bo tak. Na szczęście z pomocą przyszły mi mody :giggle: Co prawda było widać sideboob i pośladki, ale dziwnym mi się to wydaje, skoro facet był golusieńki, a V już nie. To tyle z mojej strony, reszta mi się podobała (y)

W scenie wyjmowania kobiety z wanny również. Ale mam wrażenie, że przedmówcy chodziło o widok nóg w trakcie gdy V się porusza. Tego faktycznie na gameplayu nie było.

Dokładnie o to mi chodziło. Filmiki filmikami, ale jednak nogi w czasie rozgrywki, kiedy mamy kontrolę nad postacią zwiększają immersję. Oby w ostatecznej wersji to się pojawiło.

Jedyne co mi się nie podobało to to, że bohaterka po udanej nocy z fagasem obudziła się w ciuchach... Co wy macie z tym że jak gracz gra kobietą, to nawet cycka tej kobiety nie można pokazać? To samo zrobiliście z Ciri w słynnej scenie na Skellige. Niby modele kobiet w W3 były te same, i topless pojawiał się w grze często, ale jakoś Jaskółkę musieliście zakryć bo tak. Na szczęście z pomocą przyszły mi mody :giggle: Co prawda było widać sideboob i pośladki, ale dziwnym mi się to wydaje, skoro facet był golusieńki, a V już nie. To tyle z mojej strony, reszta mi się podobała (y)
Być może to tylko na ten konkretny pokaz, który widział cały świat. Wiadomo że w wielu krajach jest różne podejście do tego tematu (chociaż w sumie wtedy zasłonięto by wszystkie postaci w tych miejscach czego jak wiadomo nie uczyniono). A być może po prostu takie jest założenie twórców. W jednym jak i drugim przypadku mi jakoś to wcale nie przeszkadzało. Nie mam parcia na oglądanie komputerowo wygenerowanych cycków ;).

Co wy macie z tym że jak gracz gra kobietą, to nawet cycka tej kobiety nie można pokazać? To samo zrobiliście z Ciri w słynnej scenie na Skellige.

W Zabójcach Królów było na odwrót. Triss golusieńka, a Geralt w gaciach :p Nagość kobieca w Cyberpunku 2077 jednak występuje, przykładem martwa (?) laska w wannie. No i w wywiadach było mówione, że nie będą unikać takich rzeczy.

Bardziej mnie zastanawia cenzura w kreatorze postaci :unsure:

Top Bottom