- oglądam sobie ten film z walki montante, przypomina mi się to co pisał AS w rozdrożu kruków i się zastanawiam. Może wiedźmini są oparci na Włoskich mistrzach Spadone w czasie wojen włoskich? To też była kupa małych państewek jako własne królestwa =) .
Szczególnie spójrzcie na rule 3 simple, tutaj widzimy wyraźnie w paru momentach Vesemirową "Paradę ukośną na plecy!" a w rule 16 simple widać coś w rodzaju piruetu. W samym traktacie Spadone, też widać coś podobnego. Więc może o to chodzi...
Ja myślę, że styl walki wiedźminów to wielki kogel-mogel tego co akurat Sapkowskiemu pasowało. Dlatego mamy noszenie mieczów na plecach, piruety i defensywny styl, mieszany z Sekundami Dexter itd. Zgaduje że głównie dlatego, że ciekawie brzmiało.
Przecież na filmiku są jakieś wariacje i program dowolny z mieczem dwuręcznym (nie wiadomo czemu np. ricasso nie jest w użyciu). To bardzoooo specyficzna broń do specyficznych zadań, a z wiedźminem ma tyle wspólnego, że ponoć faktycznie noszono ją na plecach.
To co pisał AS to czysta fantazja, choć ... szermierka sportowa zna akcje o jakich się Sapkowskiemu nie śniło
An amazing photo by Augusto Bizzi of an amazing action by Mohamed Elsayed.Follow Augusto Bizzi on Instagram for some amazing sports photography:https://www.i...
www.youtube.com
Polecam męską szable, bo to co się tam wyprawia ...
Warto zaznaczyć, że Wiedźmini używają miecza w ostateczności...
Najważniejsza w tej profesji jest siła argumentów (przy kontakcie ze zleceniodawcami oraz przypadkowo napotkanymi niemilcami) oraz próba bezkrawego pochwycenia za pomocą łańcuchów, klatek, sztuczek i forteli (w przypadku gatunków prezentujących pełniejsze i ostrzejsze uzębienie).