Diabli Dół

+
Diabli Dół

Hej,

W Velen, niedaleko punktu startowego, znajduje się miejsce o nazwie Diabli Dół - nieodkryte miejsce w stylu opuszczonego szybu, gdzie walczymy z kilkoma dezerterami. Jednak na samym dole tego parowu jest jakby zamknięta brama, za którą ciągnie się jakaś jaskinia (nawet mapka się zmienia). Czy ktoś wie jak otworzyć tę bramę? Aard i Igni mi nie zadziałały. Pozdrawiam.

Hej,

W Velen, niedaleko punktu startowego, znajduje się miejsce o nazwie Diabli Dół - nieodkryte miejsce w stylu opuszczonego szybu, gdzie walczymy z kilkoma dezerterami. Jednak na samym dole tego parowu jest jakby zamknięta brama, za którą ciągnie się jakaś jaskinia (nawet mapka się zmienia). Czy ktoś wie jak otworzyć tę bramę? Aard i Igni mi nie zadziałały. Pozdrawiam.

Witam,
Dziwne ze juz tydzien i zero odpowiedzi, cos martwe to forum. Odwiedzilem to miejsce przed chwila i tez za brame nie mam dostepu. Przypuszczam ze trzeba wykonac dla kogos questa zeby pojsc dalej.

Gdzieś na YT widziałem filmik jak gracz przemierzą tą jaskinie, jest pusta, 0 dropów, 0 wrogów... Gdy ktoś się zapytał jak tam wszedł powiedział, że przeszedł przez ściane, miejmy nadzieję, że będzie jakieś DLC z takimi miejscami, opuszczona wieża tez pusta w środku (Valen) a kiedyyś może coś się w niej zalęgnie... :D

Są tam całe poziomy, korytarze, areny, przejścia wypełnione detalami, ale brak w nich życia, jakby brakowało trigera, skryptu, który to uruchomi...Przeszedłem je całe z poziomu konsoli i dziwne że nic dodatkowego tam nie ma do roboty skoro REDzi urządzili te pomieszczenia na dole...Myślałem że może Serca z Kamienia coś tam wprowadzą ale nic się nie zmieniło...

Nawet zrobiłem filmik. Jeśli chcecie zobaczyć co tak naprawdę jest w Diablim Dole to zapraszam!
https://www.youtube.com/watch?v=djdjJBwFc2A

Last edited:
Raczej nie bo dodatek ma się dziać w zupełnie innym rejonie, więc raczej nie widać związku z diablim dołem. Być może twórcy zrobili tą lokacje bo miało się tam coś dziać, ale z braku czasu lub kasy projekt usunięto (tak samo jak z jazdą na łyżwach czy mechanice walki opierającej się na atakowaniu w newralgiczne miejsca na ciałach potworów itp.) i po prostu zamiast usuwać to z gry postawili drzwi i kratę nie do otwarcia bo było po prostu prościej. Tak czy owak fajnie by był gdyby to wykorzystali ale jak będzie zobaczymy.

---------- Zaktualizowano 14:43 ----------

Ewentualnie druga opcja jest taka że może jest to lokacja przygotowana już pod edycje rozszerzoną i będą wykorzystywane jako arena podobna do tej z W2. Tak więc być może w przyszłości dostaniemy opcje areny.

Ewentualnie druga opcja jest taka że może jest to lokacja przygotowana już pod edycje rozszerzoną i będą wykorzystywane jako arena podobna do tej z W2. Tak więc być może w przyszłości dostaniemy opcje areny.
Tam nie ma areny, to system jaskiń. Zapewne tam miał być profesor Hektor var Ebbing, o którym słyszeliśmy w 2013 roku. Może to było zadanie główne, które poleciało.

Raczej nie bo dodatek ma się dziać w zupełnie innym rejonie, więc raczej nie widać związku z diablim dołem.

Ale jakoś to Toussaint musimy odblokować, nie? ;) Wiadomo, że ma to być dodatkowy region tak jak np. Kaer Morhen, do którego zyskamy dostęp w określonym momencie. Raczej jasne jest więc że najpierw musimy trafić na coś np. w Velen. Może będzie podobnie jak w Sercach z Kamienia tj. nowe zlecenie na tablicy, które rozpocznie całą przygodę? Takie zlecenie mogłoby nas skierować właśnie do Diablego Dołu.

Taka postać :D. Zapewne wycięta z gry ze względu na jeszcze tworzącą się fabułę lub po prostu brak czasu na realizacje, cięcie kosztów itp :).

Wydaje się, że jest to wycięta część gry. Twórcy planowali z tą lokalizacją jakiś wątek fabularny, który został wycięty.

EDYCJA:
powtórzyłem się po szanownym koledze zuber1906. Nie zauważyłem twojej wypowiedzi. Jest jeszcze kilka takich miejsc. Jedna z jaskiń elfów, nie pamiętam czy na Skellige czy w Velen . W tych podziemiach są posągi, które się przestawia za pomocą dźwigni. Otwierają się przejścia, za którymi nic nie ma.

Last edited:
Ale jakoś to Toussaint musimy odblokować, nie? ;) Wiadomo, że ma to być dodatkowy region tak jak np. Kaer Morhen, do którego zyskamy dostęp w określonym momencie. Raczej jasne jest więc że najpierw musimy trafić na coś np. w Velen. Może będzie podobnie jak w Sercach z Kamienia tj. nowe zlecenie na tablicy, które rozpocznie całą przygodę? Takie zlecenie mogłoby nas skierować właśnie do Diablego Dołu.

Podoba mi się Twój post. Tym bardziej, że znalazłem taką ciekawostkę-grę słowną:

"Wieża Jaskółki":
"Jechali głębokim wąwozem, który bystra i szeroka już rzeka Sansretour wyżłobiła wśród wzgórz. Jechali na wschód, ku granicy księstwa Toussaint. Gorgona, Góra Diabła, wznosiła się nad nimi. Żeby popatrzeć na jej wierzchołek, musieliby zadzierać głowy."

Wiedźmińska Wiki:
Gorgona - zwana także Górą Diabła, najwyższy szczyt gór Amell. Pod górą znajduje się system w jaskiń w którym Geralt spotyka elfa Avallac'ha. Znajduje się tam także elfi cmentarz Tir ná Béa Arainne.

Zastem stawiam, że w Dole będzie albo portal, albo jakiś ciąg zdarzeń z cut-scenką włącznie, który pokieruje nas w stronę Toussaint. W sumie sprytne :D

Hm... ciekawe.

W sumie zastanawiam się jak zostanie zainicjowany nowy region w nadchodzącym DLC.
Zwykłej tablicy ogłoszeń chyba ponownie nie wykorzystają?

Hm... ciekawe.

W sumie zastanawiam się jak zostanie zainicjowany nowy region w nadchodzącym DLC.
Zwykłej tablicy ogłoszeń chyba ponownie nie wykorzystają?

Jeden z użytkowników Reddita w temacie o "Krwi i Winie" pisze, że do Toussaint dostaniemy się najprawdopodobniej jakoś przy udziale Nilfgaardzkiego obozu, za to dodał, że co jakiś czas w ramach łatek do Dialbego Dołu dodawane są jakieś elementy ala wyposażenie czy muzyka.

Toussaint dostaniemy się najprawdopodobniej jakoś przy udziale Nilfgaardzkiego obozu
Nie wyklucza to możliwości tablicy i zlecenia, przecież dla Nilfgaardu jedno zlecenie było, czy może nawet dwa, nie pamiętam. No bo w sumie jaki inny powód miałby Geralt by udać się tak daleko na południe? Moim zdaniem poszukiwanie potwora to dobry początek (aczkolwiek już nie tyle z tablicy, bo też dziwne by w okolicach Novigradu takie coś wisiało, co wiedźmin mógł usłyszeć, że coś niedaleko obozu wojskowego czyha). Sam Diabli Dół może być następstwem tego, co się znajdzie tam na południu. Albo przy ubiciu potwora może coś zostać znalezione, co nas tam nakieruje, albo sam potwór byłby fałszywy i się okaże, że Dół jest bazą wypadową "potwora", a na samym miejscu Geralt znajdzie coś, co przyda się Nilfgaardowi/jest po nilfgaardzku i tylko oni mogą to odczytać (chociaż z drugiej strony Geralt w W2 dosyć dobrze mówił w Starszej Mowie). Ewentualnie odwrotnie - coś ściągnie Geralta do Dołu, a stamtąd trafi do obozu (np. z powodu w/w powodów).

Są tam całe poziomy, korytarze, areny, przejścia wypełnione detalami, ale brak w nich życia, jakby brakowało trigera, skryptu, który to uruchomi...Przeszedłem je całe z poziomu konsoli i dziwne że nic dodatkowego tam nie ma do roboty skoro REDzi urządzili te pomieszczenia na dole...Myślałem że może Serca z Kamienia coś tam wprowadzą ale nic się nie zmieniło...

Nawet zrobiłem filmik. Jeśli chcecie zobaczyć co tak naprawdę jest w Diablim Dole to zapraszam!
https://www.youtube.com/watch?v=djdjJBwFc2A

Obejrzałem Twój filmik kilka razy (dobra robota, swoją drogą). Co rzuciło mi się w oczy:
1. Masa klatek i krat, zatem domyślam się, że służą do przetrzymywania ludzi, zwierząt lub potworów.
2 Wyposażenie analogiczne dla postaci parających się magią i nauką (przeźroczyste pojemniki, księgi)
3. Koryto a zaraz przed nim zakrwawione krzesło i wiadro (wskazywać to może na tortury lub eksperymenty lub jedno i drugie - moze to, co zostaje z nieszczęśnika na krześle ląduje w korycie i jest pożywką dla zwierząt/potworów?)
4. Duże drzwi, za którymi nic nie ma - zakładam, że tu można walczyć z bossem albo z po prostu większym przeciwnikiem.
5. Piętrowe łóżka - dla personelu?
6. Stosy płonących ciał - nieudane eksperymenty/ludzie padli po torturach?

Po takim seansie generalnie mam wrażenie, że Dół jest miejscem, gdzie kilka osób ogarnia torturowanie jeńców lub - co moim zdaniem bardziej prawdopodobne - eksperymentuje na ludziach. To co nie wyjdzie palą lub przerabiają na karmę dla tego co wyjdzie ;)

Podobno w ostatnich łatkach dodano jakieś przedmioty do tego miejsca, zatem może warto to sprawdzić z poziomu konsoli (ja się niestety na tym nie znam).

Swoją drogą - są jeszcze jakieś podobne miejsca? W sensie - skończone, ale nic tam nie ma?

Obóz Nilfgaardczyków z tego co pamiętam. Da się tam chyba wejść zakładając nilfgaardzkie ciuchy, ale poza budynkami nic tam nie ma choć sam obóz zajmuje kawałek terenu.

Top Bottom