D'jinni - pytania i odpowiedzi

+
Siemka czy nie wiecie, czy nie bedzie jakiegoś spolszczenia dla djinni. Bo nie chcę, się już męczyć z tym angielskim.

Skoro poziom angielskiego w D'jinni cię przerasta, to proponuję poświęcić wakacje na naukę tego języka. Zapewniam, że ci się to przyda(a nauka języka ojczystego też nie zaszkodzi).REDzi po wydaniu D'jinniego powiedzieli, że dostępna będzie tylko wersja angielska.

Witam. To znowu ja i jak zwykle mam kilka pytań. Z góry dziękuje za odpowiedź.1. Czy da się ściszyć muzykę w cutscenach, tak jak dzieje się to, gdy z kimś rozmawiamy?2. Jak wstawić własny obraz do dziennika. Mimo, że ustawiłem rozdzielczość 256x256 i zmieniłem format na dds, po wstawieniu do modułu i utworzeniu wszystkich tekstów i skryptów w dzienniku jest treść, ale nie ma obrazu. 3. Jeśli chce się przenieść cutscenę do innego modułu, należy oprócz cutsceny przenieść wszystkie postacie i lokacje, w której dzieje się akcja?

1. Czy da się ściszyć muzykę w cutscenach, tak jak dzieje się to, gdy z kimś rozmawiamy?
Nie pamiętam czy da się ściszyć, na pewno da się wyłączyć. PPM na napis Cutscene w edytorze cutscenek i wybierasz odpowiedni przycisk.Ale jeśli chciałbyś tylko ściszyć, to możesz zrobić coś takiego - w skrypcie przed uruchomieniem cutsceny daj taką linijkę:
RunClientLua("g_cAuroraSettings.m_fMusicVolumeMultiplier = 0.4");
a po skończonej cutscenie ustaw muzykę na normalny poziom:
RunClientLua("g_cAuroraSettings.m_fMusicVolumeMultiplier = 0.7");
2. Jak wstawić własny obraz do dziennika. Mimo, że ustawiłem rozdzielczość 256x256 i zmieniłem format na dds, po wstawieniu do modułu i utworzeniu wszystkich tekstów i skryptów w dzienniku jest treść, ale nie ma obrazu.
A wpisałeś nazwę pliku obrazu do journal.2da w kolumnie Picture?
3. Jeśli chce się przenieść cutscenę do innego modułu, należy oprócz cutsceny przenieść wszystkie postacie i lokacje, w której dzieje się akcja?
Lokacje: jeśli nie ma takich lokacji w module docelowym to tak, trzeba je przenieść. Jak są to już kwestia tego, czy dekoracje się różnią, jeśli tak, te też trzeba je przenieść(no chyba że nie chcesz).Postacie: tu chodzi ci o szablony postaci/retextury/wszystko co z nimi związane? Jeśli tak, to musisz je przenieść albo podmienić na inne.

1. Działa, ale niestety tylko w normalnej grze. W czasie trwania cutscenek muzyka jest tak samo głośna. Czy od tego nie powinna być linia MusicVolume znajdująca się pod linią MusicFile w cutscene? Ustawić klucz, ale jedyne co się stało, to muzyka całkowicie się wyłączyła. 2. Wpisałem. Nadal nic nie mam.3. Ok I dodam kolejne:4. Jak dodać linię dialogową nad głową Geralta podczas normalnego chodzenia?5. Dodałem dźwięk do wypowiadanego dialogu i nie wiem czemu, ale w cutscenie postacie przestały ruszać ustami, gdy wypowiadają swe kwestie.

1. Rzeczywiście, w cutscenie głośność wraca do normalnego poziomu. Nie wiem, może jest jakiś parametr od głośności muzyki w cutscenach, ale nie znam go. MusicVolume jest od sterowania głośnością muzyki z pliku, który wpiszesz w MusicFile.2. A co ci się pokazuje, ten skrzat, tak jakby nie było żadnego obrazka, czy czarny kwadrat, czy jeszcze coś innego?4. Tworzysz dialog z jedną kwestią i wywołujesz go w taki sposób:
AssignCommand(GetFirstPC(), SpeakOneLinerConversation("nazwa_dialogu"));

1. Po wpisaniu nazwy pliku z muzyką i zmianie MusicVolume w ogóle nie słychać muzyki. W takim razie wezmę muzykę ze standardowego Wiedźmina, ściszę ją w jakimś programie i wrzucę do modułu pod inną nazwą. 2. Nic się nie pokazuje. Puste pole, a pod nim treść. (A tak z innej beczki. Wiesz może dlaczego w Królu Żebraków po przybyciu na bagna pojawia się skrzat i wpis ERROR EMPTY ENTRY? Próbowałem go zlokalizować, ale nie mogłem :(4. Ok5. Usunąłem głos i... postacie zaczęły ruszać ustami. Problem tylko, że teraz ruszają cały czas, nawet jeśli nic nie powinny mówić. Oczywiście głos i tak będzie.

2.(Nie wiem, może spojrzę na to później).5. Jak przypisujesz jakiejś postaci kwestię w cutscenie to rusza ona ustami chyba do samego końca albo przez jakiś ustalony czas, w sumie nie wiem. Spróbuj zrobić coś takiego: Gdy chcesz, żeby postać przestała ruszać ustami, wtedy przypisz do niej pustą linię dialogową z pustym plikiem muzycznym.

1. Dziwne, bo u mnie działa MusicVolume. Może spróbuj inne wartości?2. Dany wpis nie ma odnośnika w pliku dialogowym (brakuje tekstu). Chociaż raczej coś w journal.2da się poprzestawiało.5. To dość skomplikowane, bo sterowanie ustami warunkują pliki .say, których samodzielnie nie jesteśmy w stanie wykonać. No cóż, trzeba powalczyć, tak naprawdę nie wiadomo w jaki sposób jest skonstruowane to poruszanie ustami w cutscenach.

1. Działa. 2. Nie działa, więc wykorzystałem standardowe zdjęcie.5. Problem rozwiązałem nietypowo... dialog z dźwiękiem powoduje, że postacie nie poruszają ustami.dialog bez dźwięku powoduje, że postacie poruszają ustami.Krótko mówiąc, żeby postać coś powiedziała przed dialogiem w conversation postawiłem klucz z dialogiem, który składa się tylko ze spacji i nie ma w nim dźwięku. Postać zaczyna ruszać ustami. Zaś dialog z dźwiękiem tak naprawdę mówi inna osoba. (jako speaker jest wybrana inna postać.)

No tak, używanie swojego sprytu i umiejętność dopasowania rzeczy do zaistniałej sytuacji zawsze była towarem deficytowym wśród modderów. Gratuluję pomysłu. :)

Mam taki problem był pewnie wielokrotnie wałkowany ale nie znalazłem odpowiedzi na to pytanie a więc gdy tworze szablon postaci D'jinni nie widzi zawartości dodatkowych folderów które tam stworzyłem, ale gdy robię file open i otwieram który kolwiek z nich to normalnie widz ich zawartość. pliki te to zwykle bify wypakowanie których znalazłem na necie. (jestem początkujący) proszę o pomoc

Wulgier said:
Mam taki problem był pewnie wielokrotnie wałkowany ale nie znalazłem odpowiedzi na to pytanie a więc gdy tworze szablon postaci D'jinni nie widzi zawartości dodatkowych folderów które tam stworzyłem, ale gdy robię file open i otwieram który kolwiek z nich to normalnie widz ich zawartość. pliki te to zwykle bify wypakowanie których znalazłem na necie. (jestem początkujący) proszę o pomoc
Przełóż to na polski, używając znaków interpunkcyjnych i szczegółowo opisz problem, bo nic z tego nie zrozumiałem, a chcę pomóc ;)

A więc, tak pogrupowałem foldery według tego jak jet to w podręczniku do djinni 'ego. Powklejałem do nich rzeczy ( typu broń eliksiry itp). Kiedy tworze szablon postaci i chce ją wyposażyć np w pochodnie to, według djinni'ego folder light jest pusty. Jednak gdy chce podejrzeć naszą pochodnie w 3D przez [File open] to wtedy folder jest zapełniony. Oto mi chodziło. Teraz liczę na pomoc.

Jeśli chcesz mieć przedmioty, to w folderze Items powinny się znaleźć tylko pliki z rozszerzeniem UTI.

A co zrobić z plikami które mają rozszerzenia (dds mdb itp). porostu jak zostawię tylko uti prawdopodobnie zostaną mi pliki które miałem przed pobraniem bifów

Po wypakowaniu bifów w folderze _templates00 Znajdź wszystkie pliki UTI i wrzuć je do folderu items. Jeśli chcesz mieć przedmioty to pliki UTP wrzuć do pleceable, a pliki z rozszerzeniem dds, mdb są nie potrzebne.

Dzięki wielki biorę się do sortowania. Mam teraz inny problem. Chce wyposażyć naszego Zygfryda w pochodnie jednak nie mogę przeciągnąć jej do jego lewej ręki. A jak np chce w prawej jego prawej ręce umieścić miecz to w slocie { right hand} napis empty nie zmienia się. co mam zrobić?

Top Bottom