Tak jak mówi Chodak. Aby uzyskać taki ciąg wydarzeń należy udać się na Szepczące Wzgórze przed rozpoczęciem wątku na Krzywuchowych moczarach i wykonać dla niej zadanie.
Jeśli mogę dodać; w kilku miejscach czytałem, i wiem czym jest to uzasadnione, że uwolniona "Ta, która wie" przed wątkiem moczarów uwalnia dzieci z sierocińca. Otóż to nieprawda. W scenie z wiedźmami w dialogach pojawia się sprzeczność, gdyż Panie Lasu dziękują Annie za upilnowanie dzieci, co jest poprawnym, faktycznym wydarzeniem; z kolei kiedy powiemy, że uwolniliśmy ducha z drzewa to wiedźmy dostają wścieku i mówią że "to ona zabrała dzieci" co jest bzdurą. Spytacie dlaczego? Otóż gdybyśmy normalnie wykonali to zadanie zgodnie z kolejnością i uwolnili ducha to w szkółce Marabelli w Novigradzie pojawiłaby się lista z imionami sierotek z sierocińca, co jest oznaką tego, że dzieciaczki trafiły pod opiekę nauczycielki. Kolejnym argumentem przemawiającym za tym, że dzieci nie zostały uratowane po dużo wcześniejszym uwolnieniu "Tej, która wie" jest to, że ona sama w momencie kiedy przyjmujemy od niej zadanie przed wątkiem moczarów kompletnie nie wspomina o sierotach.
Wniosek? Jeśli zdecydujemy się uwolnić ducha przed wątkiem wiedźm to konsekwencje są następujące:
- Duch uwolniony
- Anna uratowana
- Dzieci trafiają do kotła albo do pieca
- Wiedźmy? Koniec końców nie wiadomo jak tam ich nastrój xD
- Aha; no i Sztygary zrównane z ziemią
Innymi słowy słaba opcja. Mimo wszystko lepiej jest załatwić ducha z drzewa.