Dyskusja o artykułach i mediach dot. Wiedźmina 3

+
Tylko że "low" w tym terminie zakłada niski poziom, czy wręcz nieobecność elementów nadnaturalnych czy obcych ras. Tutaj dobrym przykładem jest np. Saga Lodu i Ognia. A w Wiedźminlandzie przecież mamy do czynienia zarówno z magią, jak i elfami, krasnoludami itd. Zatem wręcz przeciwnie, jest to przykład high fantasy. W szerokim rozumieniu - bo popadamy tutaj w szufladkowanie, które niekoniecznie jest sensowne.

Dlatego, jak wspomniałem w swojej wypowiedzi definicje są na tyle rozmyte, że ciężko cokolwiek jednoznacznie stwierdzić. Wiedźmin ma elementy High przemielone przez typowo Low'ową narrację, momentami filtruje tez z horrorem. Jednak osią wydarzeń są relacje między"ludzkie" i problemy żywcem przeniesione ze świata realnego, magia występuje, ale nie jest wszechmocna, a inne rasy są odmitologizowane.

Nie wspominając o tym, że w analogii do Pieśni Lodu i Ognia zapomniałeś wspomnieć o Smokach, Innych (Inni nie są martwi. Są dziwni, piękni, jak lodowe elfy czy coś takiego, są innym rodzajem życia, nieludzcy, wytworni, niebezpieczni. - by GRRM). Dzieciach Lasu, Gigantach, wchodzeniu w ogień bez obrażeń itp.

Także wciąż uważam, ze jeśli mamy się bawić w jakiekolwiek szufladkowanie, to Wiedźmin jest Low fantasy z elementami Dark i High

Wieśniak, który ukrywa się w chacie, przygryzł wargę. Pokażcie mi grę z taką mimiką. Ciężko jest coś powiedzieć o grafice- trailer składa się z samych cutscen, imo wcale nie gorszych od cutscen z SoD. Znawcą nie jestem, powtarzam teraz to co usłyszałem, a słyszałem gdzieś, że teraz te wyglądają gorzej od prawdziwej gry. Ostatnia gra, którą kupiłem był Tomb Raider, więc samemu ciężko mi to określić. Może to jednak być prawda (DA:I)

Zaraz pewnie znajdą się głosy, że na siłę staram się udowodnić, że downgradu nie ma, ale prawda jest taka, że z prawdziwego gameplaya na tym trailerze nie było nic, a to właśnie te sceny zachwycały w SoD (i mimika), przynajmniej mnie.

Wrzuciłby ktoś ten trailer bez kompresji na jakiś inną stronkę niż mega.co.nz? Zawsze mam tam straszliwe prolbemy by cokolwiek pobrać a ta wersja na gamersyde chyba jakaś okrojona jest :c (200mb)

E: a co do drugiej kontrolowanej postaci to Marcin wyraźnie powiedział, że to ONA. Więc raczej Jeże, Jaskry i Lamberty odpadają :p

Może to będzie coop :p

Coś takiego jak w pierwotnej wersji Gothica 3 i podobnego do drugiej wersji Gothica 1? W niektórych zadaniach możemy przejmować kontrole/grać z innym graczem jako jeden z kumpli Beziego? Bo na stały Coop (jeździmy se po świecie z Lambertem raczej nie ma co liczyć. Potrzeba by było 2 razy więcej dialogów, nowe skrypty, animacje...

Wrzuciłby ktoś ten trailer bez kompresji na jakiś inną stronkę niż mega.co.nz? Zawsze mam tam straszliwe prolbemy by cokolwiek pobrać a ta wersja na gamersyde chyba jakaś okrojona jest :c (200mb)

E: a co do drugiej kontrolowanej postaci to Marcin wyraźnie powiedział, że to ONA. Więc raczej Jeże, Jaskry i Lamberty odpadają :p
Jeśli nie planujesz robić screenów .png, to wersja z gamersyde w zupełności wystarczy. To tylko niecałe dwie minuty materiału.
A żeńska forma odnosiła się do słowa "postać", a nie płci tej postaci. Ta postać.

To nie jest żaden downgrade ani wina kompresji, grafika jest taka jaka była tylko po prostu spora cześć tekstur jest w tragicznej rozdzielczości co mnie bardzo dziwi, zważywszy na to, że za 3 miesiące premiera(no chyba, że to znowu nie była aktualna wersja). Niestety, ale mogło by to potwierdzać wypowiedzi ,,domniemanych pracowników'' cdp red, że się nie wyrabiają z robotą i wcale nie jest tak pięknie :/

Może i faktycznie coś źle zrozumiałem. Tylko się zastanawiam jak to będzie rozwiązane. Jeżeli ta postać będzie przez nas kontrolowana przez dłuższy czas niż te w W2, to w pewnym momencie wchodząc w rozmowę z Geraltem będziemy tak naprawdę rozmawiali sami ze sobą, co będzie rozwiązaniem raczej słabym. Podobnie jeżeli będziemy kontolować tę postać wszędzie poza dialogami z Geraltem, nagle odzyskuje samoświadomość?
Już dziwna była sytuacja w najnowszej grze "gra o tron", gdzie prowadzimiy 3 postaci i w pewnym momencie jeden z naszych bohaterów pytany jest co sądzi o innej kontrolowanej przez nas osobie. Bo co, sami siebie mamy komplementować?

Już dziwna była sytuacja w najnowszej grze "gra o tron", gdzie prowadzimiy 3 postaci i w pewnym momencie jeden z naszych bohaterów pytany jest co sądzi o innej kontrolowanej przez nas osobie. Bo co, sami siebie mamy komplementować?
Bez przesady. Masz jakiś wpływ na charakter tych postaci, ale w znacznej mierze są one jednak predefiniowane.

Bez przesady. Masz jakiś wpływ na charakter tych postaci, ale w znacznej mierze są one jednak predefiniowane.

Niby tak, ale lekki zgrzyt to u mnie wywołało. Tym bardziej, że ja jako gracz lubię się wczuwać w postać, nawet jak jej charakter jest predefiniowany, to w tym momencie poczułem się jakbym mówił sam o sobie. Jeżeli w W3 to my będziemy kształtować charakter tej postaci to takich sytuacji może być więcej. Już nie wspominając, że interakcje, jak na przykład dialogi, mogą być niezręcznie dziwne.

@Crushon do mimiki i gry emocji w przerywnikach to nawet ja nie miałem zaostrzeń - jest po prostu pięknie. Najbliższą grę która próbowała się tak bawić z emocjami na twarzach "wirtualnych aktorów" był Half-Life 2. Ale to inne czasy i technologia.

Że posłużę się starym materiałem z konferencji Microsoftu:

Gify robione z kiepskiej jakości wideo.

Czy przykładem z najnowszego trailera:

Obraz spowolniony.

Last edited:
Czyżby panowie w L.A. Noire nie grali?
Czyżby Pan w L.A. Noire nie grał? :huh:

Wg mnie mimika w L.A. Noire może wygląda świetnie, ale odstaje od reszty gry. Aktorzy nagrywają swoje kwestie na siedząco, więc jak postać stoi, jest w ruchu to te twarze dziwnie wyglądają. Poza tym ta technika jest dość kosztowna i nie do każdej gry się nadaje. Fajnie, że przechwytuje jednocześnie twarz i głos, więc osobno dubbingu nagrywać nie trzeba, ale przez to postacie musiałyby posiadać zbliżony wygląd do aktorów podkładających im głos. Ponadto ruchy ust postaci pasują tylko do wersji angielskiej, a co z dubbingami innych wersji językowych?
To z pewnością nie jest technika do zastosowania w rozbudowanym erpegu. Już wolę by za mimikę odpowiadał jakiś stosowny system. Zadowala mnie to co do tej pory zobaczyłem w W3. Mimika wygląda naturalnie, no i nie będzie problemu z synchronizacją ust postaci do każdej wersji językowej.

Last edited:
Czyżby panowie mieli problem z czytaniem?

Chodziło wyłącznie o mimikę i emocje na twarzach, a wy tu wyjeżdżacie z kukiełkowymi postaciami, od których ta mimika odstawała - co swoją drogą jest prawdą, ale nijak się ma do tego, do czego odniósł się @Esterhazy

@szincza - A co tam było do zrozumienia? Jedno lakoniczne pytanie? To jak prezentuje się sama mimika to jedno, ale ważne też jak jest osadzona w grze. Co mi po ultranaturalnej mimice skoro w grze prezentuje się ona co najmniej dziwnie?

Top Bottom