Dyskusja o artykułach i mediach dot. Wiedźmina 3

+
http://planetagracza.pl/wiedzmin-3-t...ze-w-tym-roku/
TYTUŁ
''Wiedźmin 3 – trailer DLC Krew i Wino jeszcze w tym roku?''
PONIŻEJ
''Przedstawiciel polskiego studia nie pozostawia złudzeń. Niespodzianki nie będzie. – Przepraszam, ale nie ma na to żadnych szans – odpowiada.''

...

Warto zapamiętać na przyszłość, że "planetagracza" nie jest planetą przyjazną graczom, tylko próżnią, ponieważ próbuje zrobić z nich idiotów. Warto więc szybko z niej odlecieć, w poszukiwaniu inteligentnych form dziennikarstwa.

Nie wchodzić, nie komentować. Bo nawet negatywny komentarz jest w statystykach tylko komentarzem czyli klikiem i nikt poźniej nie patrzy, co pisano, a ile razy zajrzano i potencjalnie zobaczono reklamy. Po tylu latach już każdy użytkownik sieci wie, że podobne nagłówki nie mają zupełnie nic wspólnego z treścią.

PC Gamer opublikował zaskakująco dobrą listę najlepszych komputerowych RPGów wszech czasów. Wiedźmin 3 zajął 4. miejsce. Musze przyznać, że zszokowała mnie ta publikacja: nie dość że Wiesiek bardzo wysoko, to jeszcze lista nie jest kompletnie do bani. Oczywiście nie oznacza to, że nie mam zastrzeżeń. Kilka rażących pominięć bym znalazł (brakuje np. czegoś z serii Might & Magic, choćby Xeen oraz Wizardry). Jest też kilka gier, które nie powinny się tam znaleźć, np. Mass Effect, który nie jest nawet RPGiem na 6-ym miejscu, albo Undertale... no bez jaj. Ale generalnie, jak na serwis głównego nurtu, jest to bardzo dobra lista.

PC Gamer opublikował zaskakująco dobrą listę najlepszych komputerowych RPGów wszech czasów. Wiedźmin 3 zajął 4. miejsce. Musze przyznać, że zszokowała mnie ta publikacja: nie dość że Wiesiek bardzo wysoko, to jeszcze lista nie jest kompletnie do bani. Oczywiście nie oznacza to, że nie mam zastrzeżeń. Kilka rażących pominięć bym znalazł (brakuje np. czegoś z serii Might & Magic, choćby Xeen oraz Wizardry). Jest też kilka gier, które nie powinny się tam znaleźć, np. Mass Effect, który nie jest nawet RPGiem na 6-ym miejscu, albo Undertale... no bez jaj. Ale generalnie, jak na serwis głównego nurtu, jest to bardzo dobra lista.
Lista dobra, choć kolejność niektórych tytułów bym zmienił, na początku zastanawiałem się a gdzie jakiś fajnal, ale to przecież lista najlepszycH RPG a nie jRPG, więc wszystko się zgadza, jedyny w sumie zarzut do którego bym się przyczepił, to wywalić Diablo III a wstawić Diablo II.

U mnie obecnie trzeci Wiesiek zajmuje 7. miejsce, z tym, że ta pozycja prawie na pewno się zmieni jeśli nadrobię oba Fallouty czy drugiego Baldura. Ale lista całkiem, całkiem jak na medium głównego nurtu. Sporo pozycji, zwłaszcza z pierwszej dziesiątki są dość zbliżone miejscami do mojej. Komentarze jednak powalają:
Where is Oblivion?

Koniec roku to czas przyznawania nagród dla najlepszej gry roku przez różne portale i media...

Lista nagród Gra Roku za 2015 r. - Wiedźmin 3 na prowadzeniu - Aktualizacja stan na 2.01.2016

* The Winners of this year *

The Witcher 3: Wild Hunt - 161
The Critics' Picks - 119
The Readers' Picks - 42

Fallout 4 - 36
The Critics' Picks - 28
The Readers' Picks - 8

Metal Gear Solid V: The Phantom Pain - 23
The Critics' Picks - 23
The Readers' Picks -

Bloodborne - 19
The Critics' Picks - 18
The Readers' Picks - 1

Life Is Strange - 9

Super Mario Maker - 7

Batman: Arkham Knight - 3
Her Story - 3
Rise of the Tomb Raider - 3
Rocket League - 3
Undertale - 3

Cibele - 1
Digimon Story: Cyber Sleuth - 1
Everybody's Gone to the Rapture - 1
Massive Chalice - 1
Ori and the Blind Forest - 1
Prune - 1
Star Wars Battlefront - 1
Sunless Sea - 1
Until Dawn - 1

Szczegóły, które są codziennie aktualizowane pod linkiem...

http://www.wykop.pl/ramka/2925315/lista-nagrod-gra-roku-za-2015-r-wiedzmin-3-na-prowadzeniu/

Last edited:
Nie chcę być, ten tego... no, nazbyt szyderczy ale "nagroda" od jakiegoś tam YouTuber'a (nie ważne z iloma tysiącami "widzów" ) nie jest chyba istotnym wyróżnieniem, które należy brać pod jakąś uwagę (może poza swoistą "ciekawostką" ).

Dlatego dałem to tutaj, a nie do linków ;)
Poza tym redzi na facebooku się tym chwalą, więc jakieś znaczenie ma.

Last edited:
Poza tym redzi na facebooku się tym chwalą, więc jakieś znaczenie ma.

Oj, to tylko taka nasza "cebulowa duma" ;)...

---------- Zaktualizowano 16:01 ----------

@Master_Dandelion

AJ też można podpiąć do owe "zacnego grona" z tą różnicą, że tam mamy kogoś "zza wielkiej wody", czyli postać nie przesiąkniętą twórczością AS'a (stąd nie mającą sentymentu do wszystkiego co związane z uniwersum Wiedźmina - film to wyjątek potwierdzający regułę) ani zaślepioną "patriotyzmem. Stąd też owa kropelka nieco by się wyróżniała.

Nie chcę być, ten tego... no, nazbyt szyderczy ale "nagroda" od jakiegoś tam YouTuber'a (nie ważne z iloma tysiącami "widzów" ) nie jest chyba istotnym wyróżnieniem, które należy brać pod jakąś uwagę (może poza swoistą "ciekawostką" ).

Dla mnie dużo większe znaczenie będzie mieć nagroda GOTY (a na to się zanosi) zdobyta na Neogafie, raz że jedno z największych forum growych, jedno z najbardziej znanych. międzynarodowa społecznośc i dwa, bardzo duża liczba głosów oddanych, to jest dopiero plebiscyt popularności.

Włączając Angry Joe'a?

Angry Joe to recenzent/showman o widowni międzynarodowej. Myślę, że o ile większą wartość mają nagrody przyznawane przez redakcje dużych magazynów/portali, to i tak ciężko porównać Roja do Angry Joe. To jak zestawić Jimmy'iego Kimmela z Kubą Wojewódzkim. Zupełnie inny wpływ na branżę, o ile można tu mówić o jakimkolwiek wpływie Roja. Lubię jak on opowiada o grach, ale nie czarujmy się, jego GOTY nie ma żadnego prestiżu. Uznajmy także fakt, że deweloperzy chwalą się raczej na swoich pudełkach ocenami IGN, Gamespotu, czy Gametrailers, niż cytatami youtuberów..

Dla mnie dużo większe znaczenie będzie mieć nagroda GOTY (a na to się zanosi) zdobyta na Neogafie, raz że jedno z największych forum growych, jedno z najbardziej znanych. międzynarodowa społecznośc i dwa, bardzo duża liczba głosów oddanych, to jest dopiero plebiscyt popularności.

Neogaf nie jest dobrym barometrem popularności tytułów, wystarczy powiedzieć, że tylko raz w historii grą roku został tam nie-exclusive. Siedzi tam dość specyficzna widownia. Natomiast jeśli chodzi o szybkość newsów, jest bezbłędna.

Last edited:
Top Bottom