Dziś rozpoczyna się Wydarzenie Zimowe!

+

Alicja.

CD PROJEKT RED

Dołącz do świętowania i weź udział w wyjątkowym, ograniczonym czasowo Wydarzeniu Zimowym! Zbieraj szyszki, specjalną walutę, i wymieniaj je na świąteczne nagrody – awatar, ramkę, a nawet rewers czy skórkę dowódcy.

Wydarzenie zimowe potrwa do 11 stycznia.

Czy w takim razie za ponowne zdobycie posiadanych już bibelotów otrzymam jakąkolwiek ilość pyłu, skrawków, lub czegokolwiek?

Lexor

Forum veteran
@piotr4440: Jestem niemalże przekonany, że to pytanie pozostanie bez oficjalnej odpowiedzi (zgodnie z forumową regułą CDPR "fire and forget"). Co do pytania: najprawdopodobniej otrzymasz świąteczne danie, figę z makiem.

Lexor

Forum veteran
@Grenshinimo: Innymi słowy: nie będzie co robić z "nadmiarem szyszek". Chyba wolałem poprzednioroczną wersję drzewka świątecznego (tą z płaceniem pyłem wraz ze zwiększonym zdobywaniem pyłu podczas całego wydarzenia).

Last edited:
@Grenshinimo Heh można i tak. Długo więc tym wydarzeniem się nie pobawie....
Aczkolwiek moje pytanie nadal jest aktualne. Powtórki bibelotów można zdobywać w ten czy inny sposób.

Lexor

Forum veteran
@piotr4440: Moja odpowiedź też pozostaje aktualna. ;)

A na serio: odpowiedź @Grenshinimo (czyli sposób w jaki CDPR to potraktował) nie rozwiązuje problemu, bo teraz weterani będą mieli nadmiar szyszek (który można przyrównać do sytuacji z dostaniem danego bibelotu dwa razy, tym razem w formie bezużytecznej waluty) - powinien istnieć jakiś sposób aby weterani mogli wymienić szyszki na inne surowce gry. Rok temu nadmiar światecznej waluty (czyli pyłu), mógł zostać wykorzystany w inny sposób.

Szczerze mówiąc, obecne wydarzenie, to kolejny wymierzony policzek w twarz weteranów - gdybym rok temu wiedział, że teraz po wydarzeniu zostanie mi mnóstwo "bezużytecznych szyszek" to bym wtedy tego pyłu na drzewko nie wydawał.

Last edited:
Świąteczny event, w sumie nic wielkiego. Ale to już kolejny raz, zaraz po roadmapie 2022, jak CD Projekt pokazuje wprost kto jest w Gwincie jego grupą docelową i nie są to w żadnym razie starzy wieloletni gracze. Świeża krew, m.in. fani produkcji Netflixa, to jest na ten moment najważniejsze. Przykro mi się osobiście na to patrzy, bo zamiast budować społeczność pełną ludzi od lat grających w Gwinta (coś na wzór World of Warcraft) CD Projekt idzie na łatwiznę, kusi się na łatwy i pozbawiony kosztów pieniądz i odgrzewa wszystko po kolei co było przed laty, co zainteresować może jedynie nowych graczy i co grę dla weteranów czyni bezcelową oraz kolekcje bibelotów zbieranych przez lata czyni bezwartościowymi. "Weterani" spadają na coraz dalszy plan, świeżaki na ten moment są najważniejsi... Coraz gorzej się dzieje z tym naszym Gwintem. Szkoda, odpycha mnie takie traktowanie graczy. Rzeka pieniędzy z mojej strony wyschła po roadmapie i coraz bardziej krąży mi po głowie myśl, by się po prostu z Gwintem pożegnać, a Redzi nie robią nic by mnie przekonać do pozostania. Straszne to jest, co się z Gwintem porobiło... Nie takiej przyszłości oczekiwałem od gry na której naprawdę mi zależy

@Patryczeks Tak troszkę z innej beczki.
Niestety coś czuję że ten netflixowy serialik będzie miał duży wpływ na wiedźmina oznaczonego fabrycznie "4" :/
No chyba że serialik do tego czasu zginie śmiercią naturalną lub ulegnie znaczącej poprawie.

Wszedłem do gry i widzę, że w księdze nagród zaczynam z poziomu 116/151 potrzebnych szyszek.
Po "Szyszka(-i)" (napisie jaki sie pojawia najeżdzając na nową walutę) widać, że tłumacze znowu odwalili kawał porządnej roboty. /s
Gdybym nie był weteranem, to pewnie by mnie też wzruszył brak szyszek za zalogowanie się i wykonanie dziennego zadania.

Last edited:
@Lexor @Patryczeks osobiście mi to nie przeszkadza, ponieważ nadal pozostaje nowa zawartość do odblokowania. W zeszłym roku nie dostałem też jednego z rewersów (tego ciemniejszego), więc i jego będę mógł nadrobić. Bardziej martwię się o przywrócenie starych podróży. Nawet nie chodzi mi o to, że przywracają tę samą zawartość - bo tutaj znowu mam mało odkryte z uwagi na to, że albo mało gram, albo miałem roczną przerwę (aczkolwiek rozumiem niezadowolenie osób, które mają wszystko odblokowane i mam nadzieje, że Redzi jednak szykują dla nich jakiś dodatkowy kontent, np. przedłużenie podróży). Jak wróciłem teraz po roku przerwy to najbardziej uderzył mnie brak czytelności tego co się dzieje, jakie są drzewka, podróże, co się odblokowuje, a co nie, co zaraz zniknie, a co zostanie. Najgorzej jest na telefonie, gdzie jak wszedłem w sklep w ogóle nie wiedziałem co do czego. Trochę za dużo się tego robi, a Redzi chcą, żeby było chyba pod sam korek.

@piotr4440 Serialik ani nie zginie, ani nie ulegnie znaczącej poprawie. Przychód jest, pan Andrzej zadowolony (https://www.eurogamer.pl/articles/2...i-obejrza-juz-nowy-sezon-wiedzmia-z-du-radoci) więc będą klepać sezony ile wlezie bez żadnych większych zmian. Co do jego treści i tego co sobą reprezentuje to słyszałem nie najlepsze rzeczy. Przyznam szczerze, że nie mam zdania co do tego serialu, ponieważ obejrzałem pilot i nadzwyczajnej nie przypadło mi to do gustu. Wolę swoje własne wyobrażenie tego uniwersum po przeczytaniu książki czy też po ograniu Wiedźmina od Redów. Co do Wiedźmina 4 to bym się nie martwił. CD Projekt wie jak się robi gry i moim zdaniem są nr 1 na świecie pod względem tytułów AAA. Są Redzi i za nimi długo długo nic i jestem pewien, że wyjdzie spod ich ręki kolejne arcydzieło. Co prawda zdarzają im się wpadki takie jak wydanie Cyberpunka na przestarzałe konsole, ale to zawsze kwestie techniczne. Szczerze wątpię by ktoś wpadł na to, by były tam jakieś nawiązania do serialu.

@Grenshinimo Mnie osobiście chodzi w tym wszystkim o to, że uważam, że powinna być święta zasada: „coś było, minęło i nie wróci więcej”. Oto jak Gwint powinien moim zdaniem wyglądać i co powinni Redzi myśleć i mieć w głowie tworząc dalej Gwinta:
„Grasz od X lat, uczestniczysz w grze tak długo, zebrałeś przez ten czas wiele rzeczy, więc ciesz się nimi, bądź dumny. Dziękujemy Ci, że wtedy byłeś z nami. Masz super kolekcję. Pokazuje Twoje zaangażowanie przez tak długi czas. Zbieraj dalej, miej cel. Zaczynasz grę dzisiaj? Nie było Ciebie w Gwincie od roku? Nie zdobyłeś czegoś? Przykro nam, twoja strata. Miałeś wybór, czas by to zdobyć. Zobacz co mają weterani, co z dumą przypinają do swojego profilu. Tak, to było do zdobycia w zeszłym roku czy też X lat temu. To ich czas i poświęcenie w grze jest wynagradzany w postaci tych rzeczy. Bardzo rzadkich, dostępnych tylko wtedy rzeczy. Nie będziesz ich już miał, to jest ich nagroda za tyle lat uczestniczenia w grze i zdobycie ich wtedy, gdy były dostępne. Ale nie martw się, stworzymy nowe rzeczy, takie, które weterani dodadzą do swoich ogromnych kolekcji a Ty będziesz mógł zacząć tworzyć swoją własną kolekcję z unikatowymi rzeczami tak by kiedyś ktoś na Ciebie popatrzył tak jak Ty patrzysz dzisiaj na weteranów. Miej cel by grać i być z nami. ”
Tak w skrócie moim zdaniem powinno wyglądać myślenie Redów. Jak jest dzisiaj? Każdy widzi. Cały 2021 leci powtórka drzewek sezonowych z lat 19/20. W 2022 będzie lecieć od nowa seria wszystkich podróży by każdy nowy gracz mógł dać znowu zarobić Redom na starym, gotowym, odgrzanym wydarzeniu. Nawet darmowy event to w 90% wszystko co już było. I taki weteran idzie w odstawkę. Nie dość, że prawie nic nowego nie dostanie to jeszcze jego kolekcja traci na wartości bo nowy gracz w rok zdobędzie wszystko co on zbierał latami. Poza tym to pójście na łatwiznę, łatwa kasa. Gotowa podróż czy event już jest, na weteranach zarobiliśmy, więc nie ponosząc żadnych kosztów zaróbmy na świeżakach a weterani niech czekają rok czy więcej na nowości.
No przepraszam bardzo, to nie powinno tak wyglądać jak jest teraz. Krew mnie zalewa jak na to patrzę i w sumie to nie wierzę, że to dzieje się naprawdę. Niszczą to, co przez tyle lat osiągnęli i odpychają mnie, ich wiernego gracza. Dla mnie osobiście ich postępowanie powoduje jedynie zadrę na sercu a nie chęć do dalszej gry

@Patryczeks ale to wcale nie musi być celowe, że weterani są odsuwani na tor boczny a uwaga Redów skierowana jest w kierunku nowych graczy. W mojej ocenie to jest efekt uboczny cięcia kosztów a nie świadome olewanie starszych starzem graczy.

Wielka szkoda bo liczyłem, że zgarnę trochę pyłu. A za to dostałem "szyszki", tak samo użyteczne jak "ciastka" z walentynkowego eventu.

A wystarczyłoby po prostu rozbudować to drzewko wydarzenia, dodając do niego nowe rzeczy (na końcach obecnych ścieżek). Albo dodać drugie drzewko, do odblokowania po wyczyszczeniu pierwszego. Wtedy starzy gracze mieliby nowe rzeczy do zebrania, a nowi mogliby zebrać to, co już kiedyś było. I wszyscy byliby zadowoleni.

Wystarczyloby tez wprowadzic do gry cos na styl 'legendarnego sklepu' pojawiajacego sie w grze raz na 2-3 miesiace (rowniez w trakcie wiekszych wydarzen jak teraz te obecne), gdzie w formie rotacji bylyby do zakupu bibeloty za duuuuzo zasobow, czytaj weterani mieliby za co kupic ramke i awatar np za 15000k golda czy stol za 5tys pylu.
W trakcie wydarzen powinno tez byc tam cokolwiek za nadmiarowa walute eventowa np. jakas skorka np. za 100 szyszek.

Bibeloty naturalnie nie bylyby jednorazowe, tak aby taki swiezak mogl sobie nazbierac tyle zasobow, aby z czasem sobie taki sam bibelot kupic; oczywiscie dopiero wtedy, gdy akurat ponownie pojawi sie sklep wraz z danym bibelotem :). Generalnie gwint, zwlaszcza dla graczy z jakims tam stazem, potrzebuje jakiejs metody aktywizacji nadmiaru zasobow - taki legendarny kram sklepa raz na jakis czas na pewno dodalby jakis tam powiew swiezosci do gry jak i poszerzyl nasze kolekcje.

Tu oczywiscie trafiamy jednak na inne podloze - takie bibeloty trzeba zaprojektowac i wprowadzic do gry a jak juz sie to zrobi to lepiej to opchnac za 8€, no nie? :)

Kwestia do dyskusji byloby tez zakupienie w takim sklepie jakiegos profitu dla konta gracza np za 20k golda na tydzien otrzymujesz profit: dodatkowa losowa nagroda za zwyciestwi (+5 pylu), albo 1 beczka premium za kazde wygrane 15 gier (jako przyklad), albo +20% expa..

@piotr4440 Serialik ani nie zginie, ani nie ulegnie znaczącej poprawie. Przychód jest, pan Andrzej zadowolony (https://www.eurogamer.pl/articles/2...i-obejrza-juz-nowy-sezon-wiedzmia-z-du-radoci) więc będą klepać sezony ile wlezie bez żadnych większych zmian. Co do jego treści i tego co sobą reprezentuje to słyszałem nie najlepsze rzeczy. Przyznam szczerze, że nie mam zdania co do tego serialu, ponieważ obejrzałem pilot i nadzwyczajnej nie przypadło mi to do gustu. Wolę swoje własne wyobrażenie tego uniwersum po przeczytaniu książki czy też po ograniu Wiedźmina od Redów. Co do Wiedźmina 4 to bym się nie martwił. CD Projekt wie jak się robi gry i moim zdaniem są nr 1 na świecie pod względem tytułów AAA. Są Redzi i za nimi długo długo nic i jestem pewien, że wyjdzie spod ich ręki kolejne arcydzieło. Co prawda zdarzają im się wpadki takie jak wydanie Cyberpunka na przestarzałe konsole, ale to zawsze kwestie techniczne. Szczerze wątpię by ktoś wpadł na to, by były tam jakieś nawiązania do serialu.

@Grenshinimo Mnie osobiście chodzi w tym wszystkim o to, że uważam, że powinna być święta zasada: „coś było, minęło i nie wróci więcej”. Oto jak Gwint powinien moim zdaniem wyglądać i co powinni Redzi myśleć i mieć w głowie tworząc dalej Gwinta:
„Grasz od X lat, uczestniczysz w grze tak długo, zebrałeś przez ten czas wiele rzeczy, więc ciesz się nimi, bądź dumny. Dziękujemy Ci, że wtedy byłeś z nami. Masz super kolekcję. Pokazuje Twoje zaangażowanie przez tak długi czas. Zbieraj dalej, miej cel. Zaczynasz grę dzisiaj? Nie było Ciebie w Gwincie od roku? Nie zdobyłeś czegoś? Przykro nam, twoja strata. Miałeś wybór, czas by to zdobyć. Zobacz co mają weterani, co z dumą przypinają do swojego profilu. Tak, to było do zdobycia w zeszłym roku czy też X lat temu. To ich czas i poświęcenie w grze jest wynagradzany w postaci tych rzeczy. Bardzo rzadkich, dostępnych tylko wtedy rzeczy. Nie będziesz ich już miał, to jest ich nagroda za tyle lat uczestniczenia w grze i zdobycie ich wtedy, gdy były dostępne. Ale nie martw się, stworzymy nowe rzeczy, takie, które weterani dodadzą do swoich ogromnych kolekcji a Ty będziesz mógł zacząć tworzyć swoją własną kolekcję z unikatowymi rzeczami tak by kiedyś ktoś na Ciebie popatrzył tak jak Ty patrzysz dzisiaj na weteranów. Miej cel by grać i być z nami. ”
Tak w skrócie moim zdaniem powinno wyglądać myślenie Redów. Jak jest dzisiaj? Każdy widzi. Cały 2021 leci powtórka drzewek sezonowych z lat 19/20. W 2022 będzie lecieć od nowa seria wszystkich podróży by każdy nowy gracz mógł dać znowu zarobić Redom na starym, gotowym, odgrzanym wydarzeniu. Nawet darmowy event to w 90% wszystko co już było. I taki weteran idzie w odstawkę. Nie dość, że prawie nic nowego nie dostanie to jeszcze jego kolekcja traci na wartości bo nowy gracz w rok zdobędzie wszystko co on zbierał latami. Poza tym to pójście na łatwiznę, łatwa kasa. Gotowa podróż czy event już jest, na weteranach zarobiliśmy, więc nie ponosząc żadnych kosztów zaróbmy na świeżakach a weterani niech czekają rok czy więcej na nowości.
No przepraszam bardzo, to nie powinno tak wyglądać jak jest teraz. Krew mnie zalewa jak na to patrzę i w sumie to nie wierzę, że to dzieje się naprawdę. Niszczą to, co przez tyle lat osiągnęli i odpychają mnie, ich wiernego gracza. Dla mnie osobiście ich postępowanie powoduje jedynie zadrę na sercu a nie chęć do dalszej gry
Ja Ciebie rozumiem. Ale rozumiem też graczy, którzy nie z własnej winy do tej pory nie grali w Gwinta i chcieliby uczestniczyć w tym, co przegapili. Redzi powinni umieć połączyć jedne i drugie interesy, dlatego mam nadzieję, że nie powtórzą po prostu starych podróży, ale je rozbudują, tak żeby weterani również mieli co robić. Choć nie wiem, czy nie najlepszą opcją byłoby wówczas - przy chęci pogodzenia interesów - nie powtarzanie podróży, a po prostu wrzucenie pewnych bibelotów na sprzedaż (nie wiem nawet, czy Ty o tym nie wspominałeś w innym wątku). Dlatego obawiam się, choć nie chciałbym żeby tak było, że najbliżej prawdy może być @luk757 i to co robią Redzi wynika po prostu z cięcia kosztów, niczego więcej.

Korzystając z obecności w wątku weteranów chciałbym poprosić o pomoc (świeżak w Gwinta jestem) - odebrałem w sklepie ten darmowy miecz z wydarzenia i ... co dalej? Gdzie go mogę zobaczyć, ew. co można z nim zrobić?

Top Bottom