Easter Egg, czyli nieudany skok wiary

+
Easter Egg, czyli nieudany skok wiary

Nie będe się długo rozpisywał (licze że wy to zrobicie), temat jest łatwy, lekki i przyjemny - Eggi z Wiedźmina 2. Napoczątek chyba najbardziej powszechny egg z assasina creed'a.

W prologu, gdy wojska Foltesta plądrują domy i dokonują aresztowań ludności cywilnej, jeden z klęcząych na ziemi schwytanych żołnieży la Valettów czasem krzyczy, głosem jakby stylizowanym na parodię Cezarego Pazury: "Mój kciuk! Co ja teraz zrobię bez kciuka?", co jest najprawdopodobniej nawiązaniem do filmu Psy 2: Ostatnia Krew ;P Brakowało mi tylko ciętej riposty Geralta w stylu Bogusia Lindy: "Będziesz sobie trzepał lewą ręką..." ;P xD

Jest ich troche. Nie wszystkie jednak od razu oczywiste. Choćby sławny już "Naizdup". Albo wszechobecne plakaty, które są nawiązaniem do starych haseł propagandowych.

Bardzo udany jest też fragment, nawiązujący do Władcy Pierścieni. W przewrotny sposób pojawia się kwestia pierścieni i bosych stóp hobbitów.

W 1 akcie w Bindudze jeden z wieśniaków się mnie zapytał "a osiem tysięcy orenów to kryzys zeżarł?" czybży nawiązanie do epilogu pierwszego Wieśka?

Koncowa walka u Loredo, nasuwa mi skojarzenia z filmem Robin Hood z Costnerem, matka Loredo stosuje podstep tak jak czarownica u szeryfa, a sam Loredo ginie w podobny sposob, jak ta czarownica. Podobieństwa Loredo z szeryfem, Loredo chce zlapac Iorvwetha, tak jak szeryf Robina.

Albo w lochach z tym gdzie było tych dwóch kolesi i elfka, koleś miał tatuaż z planem lochów jak w skazany na śmierć.Przed karczmą we Flotsam siedzi 3 jegomości, jeżeli się chwile nad nimi postoi, można usłyszeć ciekawe rzeczy, w tym nawiązanie do "Chłopaki nie płaczą" który kompletnie mnie rozwalił. Albo Ziggy król nasuwa się myśl o Don Kingu i Ziggym Rozalskim, promotorem Adamka I Gołoty. Stąd Ziggy Król właśnie.Znalazłem fajny obrazek w necie geralt i rodzinka :D

Pod koniec pierwszego aktu, gdy postanowiliśmy dostać się do miasta po stronie elfów prowadząc "więźnia", Iorweth określa dostanie się do miasta "Łatwe jak Lembas z masłem." Jest to jedna z przekąsek istniejących we Władcy Pierścieni, suchy prowiant.

Pozdrawiam. ^^

Nie wiem do końca, czy to się kwalifikuje, ale jeden gość z Bindugi krzyczy: "Śpieszy się, musi questa zrobić". No i jak ktoś wspomniał rozmowa Filippy z Iorvethem i Geraltem:
F (coś tam o 20 pierścieniach mocy)
I: Jeden by wszystkie odnaleźć i w ciemności związać
G: Tak, a potem będę po wulkanie boso ganiał :D

Książka o upiorach "Bojaźń i drżenie" nosi taki sam tytuł, jak dzieło Kierkegaarda. Że o haśle i odzewie podczas wizyty u elfów w I akcie nie wspomnę (Kierkegaard, Heidegger) - smaczne ;)

zi3lona said:
Książka o upiorach "Bojaźń i drżenie" nosi taki sam tytuł, jak dzieło Kierkegaarda. Że o haśle i odzewie podczas wizyty u elfów w I akcie nie wspomnę (Kierkegaard, Heidegger) - smaczne ;)
Søren Kierkegaard i Martin Heidegger byli egzystencjalistami
Kierkegaard Heidegger to znaczy czy wiewiórk hołdują egzystencjalizmowi ;p

To ja również dołożę od siebie.
Rozmowa w prologu miedzy Foltestem, ambasadorem i pewnym żołnierzem, jest niemal dosłownym przełożeniem historycznej i legendarnej już rozmowy jaka miała miejsce podczas zjazdu w Erfurcie pomiędzy Napoleonem, Carem Aleksandrem i pewnym grenadierem.
Podobnie sposób i styl mianowania Normana Sadora (czy jakoś tak) jest bardzo charakterystycznym sposobem zachowania Boga Wojny w podobnych (niezliczonych wręcz) przypadkach.

Sporo w dialogach było cyctatów z Kaczmarskiego. Jako kaczmarofil, nieraz ucho mi się na czymś zawiesiło "halo, znam to". Teraz mało pamietam, ale wspomnę jeden. O sabrinie "Skwierczała na stosie w sposób dośc niemiły"- piosenka Machiavelli. Zresztą jeden cały rozdział, z Jaskrowego poradnika do gry w karty, to przepisana prozą piosenka "Szulerzy".

A propos piosenki, to Filippa w rozmowie z Triss, wypowiada "Maszerujcie ramię w ramię ku słońcu świata nowego"; fragment piosenki Kultu "Po co nam wolność".

Rozmowy żołnierzy Rochea pod obozem Kaedwen (II akt) traktujące o sposobie nie dostania się do woja, słyszałem je już dawno temu. Część rozmów pomiędzy chłopami opisująca jakieś zdarzenia też stała się w rzeczywistości.

Top Bottom