Ekranizacja Sagi - czy za drugim razem będzie lepiej? (Hollywood, Platige Films, Netflix)

+
Status
Not open for further replies.
HuntMocy;n9938751 said:
I jak? Coś wynikło z tej telekonferencji? Nie trafiłem na żadne newsy w sieci.

Nic nie było o wiedźminie . Gość z forum parkiet smaka narobił ;)) . Było tylko o HoC i takie tam różne . Trzeba czekać na jakieś ogłoszenia castingowe . Na razie cisza .

Podobno Lauren Schmidt Hissrich będzie scenarzystą i producentem wykonawczym netflixowego Wiedźmina. Wcześniej odpowiadała za seriale Daredevil i The Defenders. Nie do końca się orientuję w zawiłościach zależności, bo przecież to Jason Brown niby był tym producentem. Może jakieś współprodukowanie.
Daredevil był całkiem w miarę, przynajmniej pierwszy sezon, Defenders chyba niekoniecznie.

Last edited:
Całkiem w miarę? Pierwszy sezon Daredevila to jedna z najlepszych produkcji odcinkowych jakie widziałem w ostatnich latach.

edit

Aczkolwiek z tego co widzę to ona stworzyła tylko scenariusze do kilku odcinków drugiego sezonu DD, który jednak był słabszy i mniej spójny. Nie wiadomo jak się sprawdzi jako showrunner.

Last edited:
Ile oni tych stanowisk jeszcze nie ustalili ? Jakim momencie produkcji jest zatrudniany showrunner? Lista seriali szału nie robi . O ile do Jasona Brown'a mam olbrzymi szacunek za serial" the expanse " to do Deredvila jakieś dwa lata temu zaliczyłem nie udane podejście i odpadłem po pierwszym odcinku , ale może dlatego , że marvela z zasady nie jestem w stanie oglądać :) A the defenders w ogóle nie oglądałem . W następnym roku już na bank muszą być wybrani aktorzy a zdjęcia ? Jakoś nie chce mi się wierzyć , że w 2018 wejdą na plan . Może jesień ....

Pierwszy sezon Daredevila to taki serialowy, Nolanowski Batman. Bardzo dobra rzecz, polecam.

Pani Hissrich nie ma z nim jednak nic wspólnego, bo z tego co mi wiadomo zajmowała się już duzo gorszym, drugim sezonem i takim sobie Defenders.
Jestem sceptyczny, showrunner nadaje rytm i ton całej produkcji, wolałbym kogoś z większym doświadczeniem, kto wie z czym się Wiedźmina je.

Szincza;n9967091 said:
Pierwszy sezon Daredevila to taki serialowy, Nolanowski Batman. Bardzo dobra rzecz, polecam.

Pani Hissrich nie ma z nim jednak nic wspólnego, bo z tego co mi wiadomo zajmowała się już duzo gorszym, drugim sezonem i takim sobie Defenders.
Jestem sceptyczny, showrunner nadaje rytm i ton całej produkcji, wolałbym kogoś z większym doświadczeniem, kto wie z czym się Wiedźmina je.

A z czym się go je? Nawet u nas nikt tego nie umie zrobić jak należy.

Choć (w przeciwieństwie do obiegowych opinii) wcale nie jest to oficjalny news, to jestem optymistycznie nastawiony do tej informacji. Nie wiem dlaczego, ale myślę, że się uda. Uważam, że wyczytać w jakim kierunku idzie całość będzie można po ogłoszeniu najważniejszych aktorów (Geralt, Yen, Jaskier itd.). Teraz możemy sobie spekulować, więc nie ma co się martwić na zapas.

Last edited:
Tomasz Bagiński dzisiaj dla gazety wyborczej łączył się Z USA w ramach konferencji , oczywiście nic o wiedźminie nie mógł powiedzieć , ale jakieś ciekawostki o tworzeniu seriali było , ktoś oglądał ?? Może jakoś to opisać ?
Bagiński zalinkował na FB , ten właśnie link i potwierdził , że ich drużyna jest silniejsza . Czyli info nieoficjalne jest już oficjalne :)

Last edited:
Przy okazji w komentarzach uspokoił, że dopilnują, by Wiedźmin pozostał Wiedźminem. Też tam sporo obaw, że ekipa Netflixa nie da rady albo "zamerykanizuje" za bardzo projekt.

Wierzcie mi, Lauren to duże wzmocnienie zespołu, a wszyscy dobrze zdajemy sobie sprawę skąd się Wiedźmin wziął i że nie z Islandii. ( Nic nie mając do Islandii ).

Last edited:
https://naekranie.pl/aktualnosci/plotka-kiedy-premiera-wiedzmina-netflixa-2705487
Nie wiem skąd oni mają te owe " źródła " , ale jeżeli to by była prawda , czyli listopad 2018 . To na jakim oni są teraz etapie produkcji ? Czyżby udało im się wszystko zataić castingi ??? Jeżeli jednak nie to by było odrobinę szalone . Styczeń castingi lub już grudzień potem od Marca zdjęcia i nie wiem ile to by mogło trwać do lipca - sierpnia ? Dla mnie to jest dosyć średnio wykonalne , ale jeżeli serial nie bedzie gotowy to netflix przełoży premierę tak jak to robił ostatnio z Punisherem .
A tu jeszcze takie coś z komentarzy z naekranie.pl https://uploads.disquscdn.com/image...c3bc9ba1c3e3853224613f8943c42751f62731600.jpg

michalek12345;n10007441 said:
jeżeli serial nie bedzie gotowy to netflix przełoży premierę tak jak to robił ostatnio z Punisherem

Punishera przełożyli ze względu na strzelaninę w Las Vegas, a nie dlatego że był niegotowy.

michalek12345;n10007441 said:
https://naekranie.pl/aktualnosci/plotka-kiedy-premiera-wiedzmina-netflixa-2705487
Nie wiem skąd oni mają te owe " źródła " , ale jeżeli to by była prawda , czyli listopad 2018 . To na jakim oni są teraz etapie produkcji ? Czyżby udało im się wszystko zataić castingi ??? Jeżeli jednak nie to by było odrobinę szalone . Styczeń castingi lub już grudzień potem od Marca zdjęcia i nie wiem ile to by mogło trwać do lipca - sierpnia ? Dla mnie to jest dosyć średnio wykonalne , ale jeżeli serial nie bedzie gotowy to netflix przełoży premierę tak jak to robił ostatnio z Punisherem .
A tu jeszcze takie coś z komentarzy z naekranie.pl https://uploads.disquscdn.com/image...c3bc9ba1c3e3853224613f8943c42751f62731600.jpg

Zwykły clickbait nastawiony na wyswietlenia i kasę nie ma to żadnego sensownego uzasadnienia, premiera Listopad 2018... dobre sobie, rok pózniej - Listopad 2019 jak najbardziej jestem w stanie uwierzyć,

Serial zapowiedziano pół roku temu, a przecież trudno przypuszczać, by zapowiedziano go stojąc nad czystymi kartkami i z zerową obsadą. To jest zbyt duża rzecz na nieroztropne i pochopne działania. Nikt nie rzuci takiej wieści w świat, a później dopiero zacznie się rozglądać za aktorami i scenariuszem. Nie chce mi się wierzyć, by tak długo miały trwać przygotowania do emisji. Rok na tworzenie sezonu to aż nadto jak dla mnie.

raison_d_etre;n10018471 said:
Serial zapowiedziano pół roku temu, a przecież trudno przypuszczać, by zapowiedziano go stojąc nad czystymi kartkami i z zerową obsadą. To jest zbyt duża rzecz na nieroztropne i pochopne działania. Nikt nie rzuci takiej wieści w świat, a później dopiero zacznie się rozglądać za aktorami i scenariuszem. Nie chce mi się wierzyć, by tak długo miały trwać przygotowania do emisji. Rok na tworzenie sezonu to aż nadto jak dla mnie.
Nad czystymi kartkami to faktycznie nie, ale z zerową obsadą to rzecz normalna. Tak się dzisiaj często robi -Ogłasza plan realizacji filmu, scenariusz nawet nie musi być gotowy. Wystarczy wejść na portale filmowe, co chwila jakiś news, że ktoś chce zrealizować jakiś film i zatrudniono dopiero co scenarzystę. Na obsadę się czasem rok czeka albo i dłużej. Takie mamy czasy, skoro można coś ogłosić tak wcześnie, to czemu nie? Pewnie chcieli też jednocześnie zbadać, jak duże będzie zainteresowanie projektem (tak samo REDzi robili z cinematikiem Cyberpunka). Ten ważniak z Netflixa udzielając wywiadu mówił, że zaskoczył ich pozytywny odzew, więc powinno być dobrze.

Jakiś czas temu bodajże Bagiński (albo ten z Netflixa) pisał, że obsady jeszcze nie ma, nie ma więc powodu by myśleć że jest inaczej. Preprodukcja filmów, a zwłaszcza seriali to jest bardzo złożona sprawa więc długie przygotowania, obsuwy, przeróbki pomysłów, zmiany wizji itd. nie powinny dziwić. Tu wszystko musi zagrać bo będą kręcić tony materiału. Kilka razy więcej niż w przypadku przeciętnego filmu pełnometrażowego. Na gałęzi fajnie wytłumaczył jak powstają filmy / seriale gdyby ktoś był ciekaw

Rok to wystarczająca ilość czasu, o ile ma się gotową ostateczną wersję scenariusza, pełna wizję kierunku całości (na każdym poziomie, fabularnym, wizualnym itp. biorąc pod uwagę także ewentualne kolejne sezony) no i tę całą obsadę :) Osobiście strzelam z premierą na (najwcześniej) drugą połowę 2019 roku. Oczywiście zakładając, że cały projekt nie siedzi tak naprawdę w netfliksowej "lodówce" czekając na pełen start.

Last edited:
froget67;n10017901 said:
Zwykły clickbait nastawiony na wyswietlenia i kasę nie ma to żadnego sensownego uzasadnienia, premiera Listopad 2018... dobre sobie, rok pózniej - Listopad 2019 jak najbardziej jestem w stanie uwierzyć,

Ok . Trzeba przyznać jednak , że mają jakieś kontakty z netflixem . Ostatnio jako pierwsi dostali trailer " Modyfikowany węgiel " Kto wie czy to nie jest świadome działanie netflixa ?

adventus.991
Brzmi rozsądnie, ale brakuje w tej wyliczance miejsca, w którym zwykle podaje się do publicznej wiadomości informację o oficjalnym zainteresowaniu danym tematem. Należałoby się dowiedzieć, jak Netflix czy inni wydawcy do tego podchodzą i jak długi czas mija zwykle od zapowiedzi do premiery. Nie mam pojęcia, bo nigdy mnie to nie interesowało, ale chyba nie zapowiadają na swojej stronie z dwuletnim wyprzedzeniem. Może ktoś bardziej zorientowany zna szczegóły i wie, ile zwykle trwa okres między zapowiedzią a emisją.

Nie chce mi się teraz szukać newsów o najbardziej popularnych produkcjach Netflixa żeby porównać daty, ale wydaje mi się że zwykle od konkretnej zapowiedzi (pierwsze nazwiska, co nieco o fabule, pomijam plotki i przecieki) do premiery mija rok z hakiem do dwóch. Zwykle w połowie tego czasu mamy pierwszy zwiastun albo chociaż jakąś zajawkę, a od pierwszych materiałów wideo do premiery już niedaleka droga. Najnowszy przykład tego typu to Dark - pierwsza niemiecka produkcja Netflixa. Serial liczący dziesięć odcinków został zapowiedziany w październiku zeszłego roku, a premiera miała miejsce kilka dni temu.

Rekordzistą jest Castlevania na podstawie serii gier wideo. Serial został zapowiedziany w lutym tego roku, w maju dostaliśmy zwiastun, a w lipcu odbyła się premiera. Była to jednak produkcja animowana, w dodatku bardzo krótka, bo liczyła sobie raptem cztery ok dwudziestominutowe odcinki.

Warto wymienić też Altered Carbon - serial science fiction za grubą kasę na podstawie popularnej serii powieści. Zapowiedź miała miejsce w styczniu zeszłego roku, niedawno zaczęły się pojawiać konkretne materiały, a premiera w lutym przyszłego roku.

W przypadku Wiedźmina wiemy już całkiem sporo o twórcach, ale poza tym konkretów brak. Myślę więc że jeszcze jakieś pół roku i zaczną spływać pierwsze materiały. W premierę w przyszłym roku raczej jednak nie uwierzę o ile nie będzie to jakiś mini serial (przynajmniej na początek) jak to było z Castelavnią. Wspomniana animacja była testem, który wypalił i od razu doczekała się zamówienia na drugi, tym razem dłuższy sezon. Może z Wiedźminem też tak będzie? Pierwszy sezon liczący kilka odcinków 'na próbę' bazujących na mniej wymagających pod względem technicznym opowiadań, a jak się spodoba to większy budżet i rozmach na kontynuację. To byłoby chyba nawet lepsze wyjście żeby zacząć od zbioru kameralnych, niezwiązanych ze sobą zbyt mocno historyjek zamiast od razu porywać się na złote smoki i wielkie bitwy.

Na twitterze Lauren S. Hissrich (jednej z producentek Wiedźmina) pojawiło się cosik takiego.
Widać wstępne logo i pozaznaczane niektóre lokacje na mapie (Aretuza, Blaviken, Creyden, Kaer Morhen, Vengenberg, Ban Ard, Cintra, Wzgórze Sodden i Zarzecze). Ciekawe, czy to tylko taka zajawka, czy rzeczywiście ma coś więcej wspólnego z produkcją, bo choćby takie Ban Ard w ogóle się w książkach bezpośrednio nie pojawia. Chyba, że dostaniemy jakieś wspomnienie z Riencem, Vilgerortzem, czy w ogóle inny autorski wątek.

Last edited:
Status
Not open for further replies.
Top Bottom