Ekranizacja Sagi - czy za drugim razem będzie lepiej? (Hollywood, Platige Films, Netflix)

+
Status
Not open for further replies.
Jeśli ktoś od serialu (dzieła filmowego) oczekuje "wiernej adaptacji" dzieła pisanego (książki) to pretensje o rozczarowanie może mieć tylko i wyłącznie do siebie.
W miarę wiernej. Nie oczekuję przełożenia jeden do jednego, bo to nie byłoby nawet dobre dla samego serialu. Książki mają zupełnie inne tempo i konstrukcję, w wielu momentach nieprzekładalne. Ale jest jednak granica, po przekroczeniu której z adaptacji robi się luźne nawiązanie bez większego związku z oryginałem. Jeśli serial ma być kolejną grą ze scenariuszem jedynie opartym na świecie i postaciach z książek, to będzie mi bardzo przykro.
Poza tym bywają i adaptacje bardzo wierne książkowemu oryginałowi.

Z tego co kojarzę, chyba Zielona Mila przykładowo była również całkiem wierna oryginałowi. Wiem, że jakieś kryminały skandynawskie ostatnio były też przenoszone na seriale z zachowaniem dużego stopnia wierności, ale tytułów nie pomnę. Czasami mi się gdzieś w oczy rzuci przy przeglądaniu recenzji wzmianka, że ta akurat ekranizacja ma wiele wspólnego z książką, na podstawie której jest robiona.
Na pewno się da. Może nie wszystko i nie w takim samym stopniu, ale najczęściej te zmiany nie są podyktowane wymaganaimi czysto 'mechanicznymi' tylko bardziej chęcią samej zmiany.

Z tego co kojarzę, chyba Zielona Mila przykładowo była również całkiem wierna oryginałowi. Wiem, że jakieś kryminały skandynawskie ostatnio były też przenoszone na seriale z zachowaniem dużego stopnia wierności, ale tytułów nie pomnę. Czasami mi się gdzieś w oczy rzuci przy przeglądaniu recenzji wzmianka, że ta akurat ekranizacja ma wiele wspólnego z książką, na podstawie której jest robiona.
Na pewno się da. Może nie wszystko i nie w takim samym stopniu, ale najczęściej te zmiany nie są podyktowane wymaganaimi czysto 'mechanicznymi' tylko bardziej chęcią samej zmiany.
The expanse jest podobno wierne literackiemu pierwowzoru , które jest robione przez współproducenta serialowego wiedźmina S.Daniel company :))

A więc jednak kucyk ! Zbytnio nie polecieli z oryginalnością , ale wygląda ok !!! Jak to ktoś ujął na fb taki Legolas:) Mam nadzieje , że to nie jest ostateczny wygląd , mogli by mu jakieś blizny dorobić :)

Wygląda bardzo dobrze. Myślę, że w samym serialu lepiej go ogolą, by nie przebijał czarny zarost. :D

Wygląda ok.

PS.

Eamon Farren - Cahir,
Joey Batey - Jaskier,
Lars Mikkelsen - Stregobor,
Royce Pierreson – Istredd,
Maciej Musiał - Sir Lazlo,
Wilson Radjou-Pujalte - Dara,
Anna Shaffer – Triss,
Rebecca Benson - Marilka
Shane Attwooll - Nohorn
Luke Neal - Vyr
Matthew Neal - Nimir
Tobi Bamtefa - Danek
Sonny Serkis - Martin
Roderick Hill - Fletcher
Inge Beckmann - Aridea
Charlotte O’Leary - Tiffania
Natasha Culzac - Toruviel
Amit Shah - Torque
Tom Canton - Filavandrel

Wygląda ok.

PS.

Eamon Farren - Cahir,
Joey Batey - Jaskier,
Lars Mikkelsen - Stregobor,
Royce Pierreson – Istredd,
Maciej Musiał - Sir Lazlo,
Wilson Radjou-Pujalte - Dara,
Anna Shaffer – Triss,
Rebecca Benson - Marilka
Shane Attwooll - Nohorn
Luke Neal - Vyr
Matthew Neal - Nimir
Tobi Bamtefa - Danek
Sonny Serkis - Martin
Roderick Hill - Fletcher
Inge Beckmann - Aridea
Charlotte O’Leary - Tiffania
Natasha Culzac - Toruviel
Amit Shah - Torque
Tom Canton - Filavandrel
Żródło??

Cavill fajnie wygląda, obawiałem się, że będzie gorzej :). Ale Anna Shaffer do roli Triss jakoś średnio mi pasuje. Nie mogę jej sobie wyobrazić z kasztanową fryzurą... Oczywiście o ile to prawda, ale wygląda na to że tak.

wygląda bardzo słabo, gorzej od Żebrowskiego, mam nadzieje że to jest WIP, inaczej dramat.

Obsada ze zdjęciami:

Cahir - Eamon Farren

Jaskier - Joey Batey

Stregobor - Lars Mikkelsen

Istredd - Royce Pierreson

Sir Lazlo - Maciej Musiał

Dara -Wilson Radjou-Pujalte

Triss - Anna Shaffer

Marilka - Rebecca Benson

Nohorn - Shane Attwooll

Vyr - Luke Neal

Nimir - Matthew Neal

Danek - Tobi Bamtefa

Martin - Sonny Serkis

Fletcher - Roderick Hill

Aridea - Inge Beckmann

Tiffania - Charlotte O’Leary

(dużo zdjęć, każde inne, więc nie wiem)

Toruviel - Natasha Culzac

Torque - Amit Shah

Filavandrel - Tom Canton

Wiedziałem, że jak tylko pojawi się tego typu ''teaser'' to do razu będzie cała masa niezadowolonych. Dla mnie wygląda spoko. Trudno ocenić jak sprawdzi się w roli geralta po tych kilku sekundach, ale jak widać w komentarzach pod filmem, większość już to wie.

Wiem, że efekt finalny będzie się znacznie różnił od obecnego, ale trudno nie odnieść wrażenia takiej dużej teatralności postaci. Włosy wyglądają jak tania peruka, ubiór jak uszyty przez początkującego krawca, a i z gęby mi ten Cavill podobny zupełnie do nikogo, a już na pewno nie do Geralta.
Poza tym przełyka eliksir zanim się go w ogóle napił. Meham.
I jak widzę, nie tylko jedna czarodziejka padła ofiarą parytetów. Postacie nie wiadomo skąd wzięte. Mój poziom hajpu obniża się coraz bardziej.

Status
Not open for further replies.
Top Bottom