Ekranizacja Sagi - czy za drugim razem będzie lepiej? (Hollywood, Platige Films, Netflix)

+
Status
Not open for further replies.
Dla mnie to normalne taki pesymizm i czarno-widzctwo chyba to już taka cecha narodowa u większości.
Chociaż daje też pewne założenie że to celowe obniżenie wymagań wobec tytułu jak pisałem, może to taka strategia Netflixa, nie chce mi się wierzyć aby tak pokpić sprawę z charakteryzacją i kostiumami.

Sama gaża pana Cavilla to jest większa niż budżety naszych filmów fabularnych. Co do Macieja Musiała to pewnie spodobał im się pewnie w 1983 i go wzięli do następnego serialu. Co się tyczy Geralta. Akurat do samego wyglądu przyczepić się nie mogę. Bo mi akurat wygląd geralta który przypomina starego dziada bardzo by mi przeszkadzał i przypominał bardzo tego z wiedźmina 3. A w grze mi to dość przeszkadzało i wygląd z wiedźmin 1 pasował mi najbardziej. Co do Triss spodziewałem się jakiegoś rudzielca . Chociaż trzeba przyznać że źle nie jest. Reszta się okaże w praniu . Chociaż ze względu na skalę projektu można liczyć na jakieś ewentualne roszady

Co do Triss spodziewałem się jakiegoś rudzielca .

Triss w książkach nie była ruda, to raz. Istnieje coś takiego jak farba do włosów, to dwa.

Jedyną postacią pokazaną póki co w charakteryzacji jest Henry Cavill, wszystkie inne fotki pochodzą po prostu z sieci (wcześniejsze role, wywiady itd.). To że aktorka grająca Triss ma oryginalnie czarne włosy, nie znaczy że w serialu nie będzie miała kasztanowych tak w książkach. Henry też przecież nie ma siwych włosów, a tu proszę, nagle w serialu będzie mieć.

Bo mi akurat wygląd geralta który przypomina starego dziada bardzo by mi przeszkadzał i przypominał bardzo tego z wiedźmina 3. A w grze mi to dość przeszkadzało i wygląd z wiedźmin 1 pasował mi najbardziej.
Gdzie Ty miałeś starego dziada w trójce? Bo broda? Wystarczyło ją przyciąć. Ale zgadzam się że w jedynce wyglądał najlepiej. Wizerunek Geralta z grafik i CGI do jedynki jest idealny. Potem Redzi wpadli na jakiś idiotyczny pomysł by zmieniać wygląd głównego bohatera zamiast dążyć do tego z filmiku ze strzygą.

Pozwolę sobie wrzucić czyjąś przeróbkę. Tutaj wygląda świetnie. W porównaniu z tym, to co pokazał Netflix to jakaś parodia.
comment_ctL0FcNImI8V96v2t9EGuX275FrGzyVd.jpg

Teraz tak się przypatrzyłem na tego Geralta od netflixa i kurcze patrze czegoś mi brakuje i już wiem co - medalionu wilka ! Może to faktycznie początek serialu to będzie zanim stał się wiedźminem nauka itp , ale pilot miało być opowiadanie " Mniejsze zło " Nic się nie klei ....

Tutaj wygląda świetnie.

Wygląda bardzo fajnie :) Niby kilka drobiazgów, a różnica jest spora. Odcień włosów też jakby inny i nagle nie rażą w oczy. To pokazuje tylko, że ostateczny efekt w serialu może być naprawdę dobry, teraz dostaliśmy tylko perukę i soczewki, nic więcej.

Aktorka grająca Triss jest naprawdę ładna i pasuje, tylko coraz mniej podoba mi się Yen. Nijak nie pasuje. Szkoda, że nie wygrała Turczynka :(

Aktorka grająca Triss naprawdę świetna. Nawet chętnie bym ją widział w roli Yen. Po prostu jak dla mnie ładniejsza. No ale może Anya dobrze zagra.

Swoja drogą w książkach było coś wspominane że Geralt miał blizny na twarzy? Bo się niektórzy tak tego uczepili ze powinien mieć wręcz poszlachtowaną mordę :p A może był tak dobrym wiedźminem że nie dał sobie nigdy zranić twarzy / głowy? Co do "zmęczenia życiem" to na pewno na właściwe zdjęcia to dopracowali, poza tym swój wkład w tym ma też oświetlenie odpowiednie i kadry. Kostiumu to też dotyczy, nawet tego w zajawce. Choć wolałbym by nosił coś ciekawszego pod względem designu.

Triss w książkach nie była ruda, to raz.

Nie no nie przesadzaj, kasztanowy kwalifikuje się pod rudy :D Yennefer w Pani Jeziora rzekła, że jej wyrwie ryże kudły.

Może to faktycznie początek serialu to będzie zanim stał się wiedźminem nauka itp , ale pilot miało być opowiadanie " Mniejsze zło " Nic się nie klei ....

Mniejsze Zło dzieje się w książkach 20 lat przed opowiadaniem Wiedźmin. Myślę, że w serialu nie będzie raczej ku temu przesłanek, ale mają solidne podstawy, by Geralt był wtedy sporo młodszy.

No właśnie ... siwe nie dość że kiepsko wyglądają do tego siwe, no ale zrzućmy to na "work in progress"

W zasadzie nie miałbym nic przeciwko lekko szarym włosom, jeżeli będą lepiej wyglądać na ekranie. Ale chciałbym by były widocznie jaśniejsze niż włosy Cirilli.

Swoja drogą w książkach było coś wspominane że Geralt miał blizny na twarzy? Bo się niektórzy tak tego uczepili ze powinien mieć wręcz poszlachtowaną mordę :p A może był tak dobrym wiedźminem że nie dał sobie nigdy zranić twarzy / głowy?

Nie ma takiej informacji, jednakże w Ziarnie Prawdy bruxa rozorała mu policzek.

Później mówiono, że człowiek ten nadszedł od północy; od bramy Mc'donalda ...
Po tym co widzę tęsknię za Żebrowskim.

Ano; zdecydowanie wolę takiego (nawet z głupawymi soczewkami), niż srożącego minę niby supermena ze skalpem cosplayerki na głowie.
74490237.jpg

7f23b8c98d9c8d66488bec724523.1000.jpg

Jak tak się patrze na te zdjęcia Żebrowskiego, to włosy Cavilla są zdecydowanie lepsze. Są pozbawione pigmentu czyli siwe, a nie białe, czy gorzej pożółkłe i polepione ;) I bez odrostów. Na planie będzie wyglądał pewnie mniej idealnie. Podoba mi się też, że jego szkła są zdecydowanie bardziej subtelne. Ta kurtka, jakby nie patrzeć też jest wierniejsza książkom niż te wszystkie wymyślne growe pancerze. Niby jestem w stanie zaakceptować takiego Geralta, ale ciągle mam nadzieje, że to jeszcze nie wszystko. Nawet zaczynam się zastanawiać, czy pokazanie tego tak szybko było dobrym pomysłem. Zwłaszcza patrząc na reakcje. Yennefer to ludzie już wogółe zjedzą, jak ją zobaczą... Nie chciałabym, żeby nowy Geralt był tylko obiektem żartów. Coś tu poszło nie tak. Chociaż w sumie nigdy nie śledziłam powstawania żadnej adaptacji, więc nie mam porównania.

Last edited:
Tak jak pisałem, niby tylko kilka detali zmieniono/dodano, a różnica spora.
Zdecydowanie, szczególnie włosy które w Netflixowej wersji wyglądają tragicznie. Jakby miał na głowie pakuły do uszczelniania rur... Twarz też niczego sobie, przynajmniej nie jest taka wymuskana jak w oryginale i bardziej przypomina Wiedźmina. Pożyjemy, zobaczymy jak będzie wyglądał finalny efekt.

Status
Not open for further replies.
Top Bottom