Ekranizacja Sagi - czy za drugim razem będzie lepiej? (Hollywood, Platige Films, Netflix)

+
Status
Not open for further replies.
Raczej nie zmienią tego, że Cavill jest piękny ;) Chociaż chyba się dopatrzyłam blizny nad okiem ;). W ich działaniu jest jakaś metoda. Z Ciri też tak się to odbyło, wyciekła informacja o bame i internet się zagotował. Wszyscy pisali i mówili o tej sprawie jakby to była kwestia życia i śmierci. Mówili o tym nawet ci, których nie interesował wiedźmin. A na koniec wszyscy się już tak wygadali i czuli ulgę, że nie mieli siły narzekać na aktorkę grającą Ciri i innych.

Tutaj jest podobnie, dali zdjęcie Cavilla na czarnym tle, w kiepskim oświetleniu, przez co nawet najlepsza peruka będzie wyglądać jak mop, bez medalionu, wszystko bardzo nijakie i bez wyrazu, surowe. I znowu cały internet krzyczy, że za młody, że bez blizn, że za piękny, nie wszyscy zauważyli soczewki, że jak Legolas, że tania peruka, że Żebrowski lepszy, itp. I nawet Bagiński pyta czy ujdzie na pierwsze podejście ;) Oni wiedzą, że cokolwiek nie zrobią to i tak ludzie będą narzekać. I z tym nie wygrają. A tak to ludzie chociaż angażując się emocjonalnie, spowodują, że znów będzie głośno. Teraz cokolwiek zmienią na lepsze, chociażby oświetlenie czy to w zwiastunie, czy na innym zdjęciu, ludzie poczują ulgę. Że kurcze lepiej niż na tym próbnym ujęciu chociaż ;) Jeżeli jest inaczej to będzie tragicznie.

Detale mogą (acz nie muszą) się pojawić. Filmik jest z testu stroju.
Jest z testu stroju i make upu.

To co pokazali, to jest charakteryzacja, ale nie jest to ostateczny efekt. Ostateczny efekt zobaczysz na zwiastunie.
Tak jak już pisałem i nie tylko ja, takie pokazówki wyglądu bohatera prawie zawsze niewiele się różnią od ostatecznego wyboru. Zwłaszcza kiedy jest robiona kilka dni przed rozpoczęciem zdjęć. Oczywiście dużą rolę robi oświetlenie.

Poczekaj na oficjalny materiał marketingowy. Choćby plakat. Jeśli Henry będzie się prezentował równie "teatralnie" jak na materiale z testu, to będę stał z Tobą ramię w ramie narzekając, na na jakość i kierunek w jakim to wszystko idzie.
Ale takiego materiału nie ma, dlatego oceniamy to co udostępnili. A skoro nie wygląda to najlepiej, to nie widzę nic złego w tym by ludzie o tym pisali, może coś tam zmienią jeszcze. Skoro uznali że taki wygląd jest wystarczająco dobry by pokazać światu jako pierwsze spojrzenie na głównego bohatera, no to tak średnio.

Ale oczywiście masz rację, trzeba poczekać do kolejnych materiałów. Może w samym serialu coś tam jeszcze dodadzą i będzie się prezentować lepiej. Jak wyjdzie lipa to trudno ;)

Last edited:
Jakieś ranki na twarzy na pewno miał, chociażby po obiciu przez elfy. Większych blizn raczej nie, bo jednak o czymś takim by Sapkowski wspomniał. Ale dodatkowo trzeba przyjąć, że Geralt to nie był gładysz podobny do Jaskra, który to zapewne używał magicznych smarowideł do poprawy jakości cery, tylko człowiek spędzający dnie i noce na wietrze, słońcu i deszczu. Jego twarz powinna to odzwierciedlać. Te zmarszczki i znużone spojrzenie. Cavillowi obecnie brakuje tak z dwadzieścia lat doświadczenia życiowego. Wygląda jak młody heros ruszający w świat by zabijać księżniczki i ratować smoki.

Oczywiście można przyjąć, że taki aspołeczny wyraz twarzy Geralt miał tylko po eliksirach. Kilkukrotnie było to wspominane na kartach książek.
Chociażby w pierwszym opowiadaniu, żeby daleko nie szukać.

A cytat o wiedzminie, ktory wyglada jak playboy z rivii to gdzie znajdę?

A, te włoski wyczesane na prawe ramię... piękny! Widać że dbają o detale.

Jakby tam nie był opisywany, przekaz i wizja była prosta: twardy na zewnątrz, szorstki w środku, miękki w sumieniu. Nie przypominam sobie by padło określenie "ładny" a taki to ładniutki elfik na tych testach wyszedł. No i to tyle.

:D

Last edited:
A cytat o wiedzminie, ktory wyglada jak playboy z rivii to gdzie znajdę?

A, te włoski wyczesane na prawe ramię... piękny! Widać że dbają o detale.

Jakby tam nie był opisywany, przekaz i wizja była prosta: twardy na zewnątrz, szorstki w środku, miękki w sumieniu. Nie przypominam sobie by padło określenie "ładny" a taki to ładniutki elfik na tych testach wyszedł. No i to tyle.

:D
Cytetem nie rzucę, ale podczas zjazdu na Thaneed, leciały na niego wszystkie czarodziejki, wiec brzydki na pewno nie był, padają tam słowa jednej z nich: "chłop jest przystojny".
Swoją drogą jak ktoś wspominał wcześniej Sapkowski strasznie sobie zaprzeczał, gdzie nie raz pisał, że paskudny wygląd, uśmiech, oczy, a potem.." chłop jest przystojny".

Sapkowski zaiste ma ciekawy sposób pisania. Znalazłem nawet fragment jeden jedyny, gdzie Milva opisuje Geralta jako "kawał chłopa" o płaskim brzuchu. Wypisz wymaluj sylwetka Cavilla. :p

E:

Na Thanedd jest wprost określany jako atrakcyjny.

Marti do Sabriny:

Chłop jest atrakcyjny, nie to, co te nasze zarozumiałe wymoczki z ich kompleksami i pretensjami...

Last edited:
No ale podaj cały cytat.
Kawał chłopa, pomyślała odruchowo, choć chudy, ale jedna żyła...
Więc tak nie do końca jak Cavill, który jest doskonałym przykładem faceta z mięśniami zrobionymi na odżywkach i siłowni.

Nie nazwałbym Cavilla chudym. To jest muskulatura zrobiona podnoszeniem sztang, a nie na treningu wytrzymałościowym. Ma sylwetkę 'plażową'.

Nie nazwałbym Cavilla chudym. To jest muskulatura zrobiona podnoszeniem sztang, a nie na treningu wytrzymałościowym. Ma sylwetkę 'plażową'.

Kawał chłopa, pomyślała odruchowo, choć chudy, ale jedna żyła... Łeb biały, ale brzuch płaski niby u młodzika, widno, że trud mu druhem, a nie słonina i piwo...

Z kontekstu całego cytatu jasno wynika, że Geralt to kawał chłopa, ale nie kawał chłopa z rodzaju tych "piwosłoninobrzusznych", tylko z rodzaju tych o brzuchu płaskim (chudym), jak u młodzika.

Tak, jak najbardziej, tylko że Cavill jest zwyczajnie cały czas zbyt napompowany. Jego mięśnie są ewidentnie zrobione w celu ich prężenia. Miały być duże i wyraźne, bo tego wymagała rola Supermana. Geralt nigdy, według mnie przynajmniej, by tak nie wyglądał, bo jego trening był zupełnie inny. Geralt nie przerzucał ton ciężarów na siłowni, tylko ćwiczył wytrzymałość, szybkość, precyzję ruchów. Zupełnie inna sylwetka. Raczej atleta, a nie kulturysta.
Ten.

Last edited:
Tak, jak najbardziej, tylko że Cavill jest zwyczajnie cały czas zbyt napompowany. Jego mięśnie są ewidentnie zrobione w celu ich prężenia. Miały być duże i wyraźne, bo tego wymagała rola Supermana. Geralt nigdy, według mnie przynajmniej, by tak nie wyglądał, bo jego trening był zupełnie inny. Geralt nie przerzucał ton ciężarów na siłowni, tylko ćwiczył wytrzymałość, szybkość, precyzję ruchów. Zupełnie inna sylwetka. Raczej atleta, a nie kulturysta.

Ja to rozumiem, że możesz mieć w głowie wizję smukłego Geralta. Ja podaje jedynie przykład typowej wesołej twórczości pana Andrzeja, który jednym małym fragmentem potrafi zmienić całe postrzeganie postaci (a tu blond włosy, a tu dwa miecze na plecach). Według mnie cytat wyżej spokojnie się w to wpisuje, bo doskonale wpasowuje się właśnie w sylwetkę Cavilla (któremu daleko jednak do kulturysty, bez przesady). I po dłuższym zastanowieniu, wcale nie stoi w sprzeczności z resztą sagi, choć logicznym jest, że wyjąwszy ten cytat, Twoje wyobrażenie jest chyba najpowszechniejsze.

Ja się nie odnoszę do powyższego cytatu, bo moim zdaniem on właśnie oddaje wygląd Geralta jako tego wytrenowanego atlety bez grama tłuszczu (kolarze mówią na takie coś - wycieniowany), tylko do samego Cavilla, który według mnie nie do końca się wpasowuje swoimi gabarytami w ten wizerunek. Cavill ma po prostu za dużo tego wszystkiego na sobie. Co zresztą widać nawet na tej prezentacji.

Cavill ma po prostu za dużo tego wszystkiego na sobie. Co zresztą widać nawet na tej prezentacji.

No to w tym momencie zaczynamy wchodzić na zbyt subiektywne grunty, żeby w merytoryczny sposób dyskutować. Jak dla mnie sylwetka Cavilla wcale zbyt napompowana nie jest i właśnie tak wyobrażałbym sobie Geralta w wersji "kawał chłopa". Dla Ciebie jest zbyt napompowany. Sprawa zakończona. :)

Oczywiście można przyjąć, że taki aspołeczny wyraz twarzy Geralt miał tylko po eliksirach. Kilkukrotnie było to wspominane na kartach książek.

Początek Krwi Elfów (a konkretnie rozmowa Geralta z Ciri po tym jak śniła jej się masakra w Cintrze) pokazuje, że faktycznie Geralt jak chce to umie się ładnie uśmiechać, co zauważa wówczas sama Ciri, więc to nie tak, że nie potrafi się normalnie uśmiechać. W kontekście przytoczonego cytatu o uśmiechu jak pękająca rana należy zauważyć, że Geralt reagował tutaj na próbę kradzieży i nie miało to raczej na celu podkreślać brzydoty Geralta, a bardziej pogardę malującą się w tym momencie na jego twarzy.

Last edited:
faktycznie Geralt jak chce potrafi się ładnie uśmiechać, co zauważa wówczas sama Ciri

Właściwie to Triss, a nie Ciri, ale blisko :)

Dziewczynka zawahała się, spojrzała na Geralta. Geralt przyzwalająco kiwnął głową, uśmiechnął się. Ładnie. Tak jak potrafił uśmiechać się dawniej, wtedy, gdy…

Triss odwróciła wzrok. Ten uśmiech nie był dla niej.

Ciekaw jestem skąd czerpiecie takie pewne informacje. Ktoś tu pracuje przy produkcji tego serialu, ewentualnie pracował nad innym i robił takie filmiki?
Skądże. Po prostu jesteśmy nolifeami, fanami ekranizacji i oglądaliśmy mnóśtwo takich materiałów od początku postawania różnych produkcji.

I tu widać wyraźną analogię. Myślisz, że po co wypuszcza się taki "test"? Żeby zniechęcić fanów do produkcji? Czy może myślisz, że oni NAPRAWDĘ coś testują i wrzucają te testy ludziom? Jeśli tak, to albo ktoś tu jest naiwniejszy niż myślałem, ale fanbojstwo u niektórych przemawia.

Kocham prozę Sapka, na której się wychowałem, kocham gry CDP o Geralcie, z serialem wiązałem wielkie nadzieje i pierwsze co wypuszczają zwyczajnie wygląda źle.

Ja myślę, że sporo ludzi ma problemy z interpretacją przedstawionego materiału. To nie jest oficjalny materiał marketingowy.
Ja widzę, że po prostu nie wszyscy ogarniają co to jest marketing i stąd cała dyskusja, nadzieje etc. To jest oficjalny materiał marketingowy wrzucony przez oficjalny profil stacji, która wypuści serial. Wypuszczony... w celach marketingowych. To przecież nie jest wyciek. To nie jest zrobione z ukrycia zdjęcie w trakcie kręcenia. To nie jest "behind the scenes". To jest nakręcone specjalnie po to, żeby to wrzucić do sieci i zaprezentować Geralta i to widać.

Tandetna peruka to taki workprint Twoim zdaniem, prosto z magazynu, żeby tylko przymierzyć?

BTW. blizny na twarzy są wspomniane w sadze, ale nie mam teraz możliwości poszukać. Ale na pewno wzmianka o bliźnie na twarzy jest.
Post automatically merged:

Polecam obejrzeć sobie zdjęcia z planu filmów o superbohaterach

Oglądam stale i nie przypominam sobie sytuacji, w której wygląd ssie niemiłosiernie, a potem prezentuje się spoko. Shazam - mógłbyś pokazać porównanie oraz ilustrujące Twój pogląd opinie?

Kojrzę za to, i wymieniłem zresztą, mnóstwo sytuacji gdzie fani łudzą się iż to nie ostateczny efekt, że to jeszcze poprawią, że to wersja robocza, a potem okazuje się, że tak to właśnie była ostateczna wersja. Uważam, że tutaj właśnie mamy z czymś takim do czynienia.

Czekam na pierwsze zdjęcia z planu, ciekawi mnie co napiszą niektórzy jak Geralt będzie wyglądał niemal identycznie. Już teraz pojawiły się głosy, że to na pewno testy bo do zdjęć to daleko jeszcze... A potem pierwsza fotka z planu. Optymizmu niektórych to jednak nie zmąciło. Ciekawi mnie, jak długo niektórzy będą udawać, że jest ok i piszę to już teraz :)

@raison d'etre przypomniałeś mi, jaki ten wygląd Geralta wtedy był dobry. Pierwsza część gry oraz to intro to zdecydowanie najbliższe mojemu wyobrażeniu jego przedstawienie. I moim zdaniem najbliższe książkom. Do tej pory jak oglądam teledysk Vadera ciary.

Last edited:
Shazam - mógłbyś pokazać porównanie oraz ilustrujące Twój pogląd opinie?

No dupy to to nie urywało. W trailerze wygląda dużo lepiej.

maxresdefault.jpg

Status
Not open for further replies.
Top Bottom