Będąc w trakcie kolejnego czytania Wiedźmińskich książek natknąłem się na fragment, który jakoś umknął mej uwadze wcześniej na tyle, że nie powiązałem go z datami występującymi w grach.
Otóż fragment ten dokładnie nam mówi o tym czego możemy spodziewać się w kolejnych odsłonach Wiedźmińskiej serii gier. Zakładając oczywiście, że CD Projekt Red nadal będzie dość wiernie trzymać się Uniwersum stworzonego przez A. Sapkowskiego.
Jeśli według tego co tutaj mamy : Wiedźmin 3: Dziki Gon – oficjalna strona internetowa
Wiedźmin 1 rozpoczyna się w 1270 roku, a Wiedźmin 3 kończy się w 1272r ( 1273r Krew i Wino ) to według opisu z Chrztu Ognia :
widzimy :
- Wojny Północne (1239-1268),
- wielkie zarazy (1268, 1272 i 1294),
- polowania na czarownice (1272-76)
- krwawą wojnę Dwóch Jednorożców (1309-1318)
- najazd Haaków (1350)
- od końca XIII w. obserwowane zmiany klimatyczne („Białe Zimno”)
Czyli już wiemy, że pole do popisu jest spore
Przy okazji widać, że wielka wieszczka nie przewidziała trzeciej wojny z Nilfgaardem z 1272r. Chociaż na upartego jeśli połączyć wielkie zarazy z datami zakończenia wojen to może kronikarzowi coś umknęło...
W kolorze oznaczyłem wydarzenia, które jeszcze nie zostały zawarte w grach.
Ciekawe czy reżyserzy gry wezmą to pod uwagę, czy tłem fabuły będą owe wydarzenia. Geralt jako emerytowany wiedźmin powinien jeszcze żyć co najmniej do zakończenia wojny "Jednorożców"
Otóż fragment ten dokładnie nam mówi o tym czego możemy spodziewać się w kolejnych odsłonach Wiedźmińskiej serii gier. Zakładając oczywiście, że CD Projekt Red nadal będzie dość wiernie trzymać się Uniwersum stworzonego przez A. Sapkowskiego.
Jeśli według tego co tutaj mamy : Wiedźmin 3: Dziki Gon – oficjalna strona internetowa
Wiedźmin 1 rozpoczyna się w 1270 roku, a Wiedźmin 3 kończy się w 1272r ( 1273r Krew i Wino ) to według opisu z Chrztu Ognia :
widzimy :
- Wojny Północne (1239-1268),
- wielkie zarazy (1268, 1272 i 1294),
- polowania na czarownice (1272-76)
- krwawą wojnę Dwóch Jednorożców (1309-1318)
- najazd Haaków (1350)
- od końca XIII w. obserwowane zmiany klimatyczne („Białe Zimno”)
Czyli już wiemy, że pole do popisu jest spore
Przy okazji widać, że wielka wieszczka nie przewidziała trzeciej wojny z Nilfgaardem z 1272r. Chociaż na upartego jeśli połączyć wielkie zarazy z datami zakończenia wojen to może kronikarzowi coś umknęło...
W kolorze oznaczyłem wydarzenia, które jeszcze nie zostały zawarte w grach.
Ciekawe czy reżyserzy gry wezmą to pod uwagę, czy tłem fabuły będą owe wydarzenia. Geralt jako emerytowany wiedźmin powinien jeszcze żyć co najmniej do zakończenia wojny "Jednorożców"
Last edited: