Fabuła kolejnych odsłon Wiedźmina

+
Będąc w trakcie kolejnego czytania Wiedźmińskich książek natknąłem się na fragment, który jakoś umknął mej uwadze wcześniej na tyle, że nie powiązałem go z datami występującymi w grach.

Otóż fragment ten dokładnie nam mówi o tym czego możemy spodziewać się w kolejnych odsłonach Wiedźmińskiej serii gier. Zakładając oczywiście, że CD Projekt Red nadal będzie dość wiernie trzymać się Uniwersum stworzonego przez A. Sapkowskiego.

Jeśli według tego co tutaj mamy : Wiedźmin 3: Dziki Gon – oficjalna strona internetowa

Wiedźmin 1 rozpoczyna się w 1270 roku, a Wiedźmin 3 kończy się w 1272r ( 1273r Krew i Wino ) to według opisu z Chrztu Ognia :

W_hist.jpg

widzimy :

- Wojny Północne (1239-1268),
- wielkie zarazy (1268, 1272 i 1294),
- polowania na czarownice (1272-76)
- krwawą wojnę Dwóch Jednorożców (1309-1318)
- najazd Haaków (1350)
- od końca XIII w. obserwowane zmiany klimatyczne („Białe Zimno”)

Czyli już wiemy, że pole do popisu jest spore :)

Przy okazji widać, że wielka wieszczka nie przewidziała trzeciej wojny z Nilfgaardem z 1272r. ;) Chociaż na upartego jeśli połączyć wielkie zarazy z datami zakończenia wojen to może kronikarzowi coś umknęło...

W kolorze oznaczyłem wydarzenia, które jeszcze nie zostały zawarte w grach.

Ciekawe czy reżyserzy gry wezmą to pod uwagę, czy tłem fabuły będą owe wydarzenia. Geralt jako emerytowany wiedźmin powinien jeszcze żyć co najmniej do zakończenia wojny "Jednorożców"

Last edited:
Przy okazji widać, że wielka wieszczka nie przewidziała trzeciej wojny z Nilfgaardem z 1272r. ;) Chociaż na upartego jeśli połączyć wielkie zarazy z datami zakończenia wojen to może kronikarzowi coś umknęło...
Radowid skopał Emhyrowi pupę tak mocno, że zawstydzony Cysorz poprosił, by o nieudanej wojnie nawet nie wspominać w kronikach :howdy:

Top Bottom