[Fantasy gadgets] Wiedźmin pomysły

+

Guest 3711278

Guest
Nie wiem gdzie to umieścić, a chciałbym oddać redom swoje pomysły na wiedźmińskie zabawki do ich portfolio z cyklu 'jak zedrzeć z ludzi hajs do ostatniego grosza', a że nie mam gdzie tego pisać, to napiszę tu. Jestem otwarty na dyskusję, jak i inne pomysły. Oczywiście wątpię czy redańczycy podołają zadaniu i zlecą stworzenie takich fajnych wiedźmińskich zabawek, ale pomarzyć można =) .

1. Działający wiedźmiński medalion
Abstrakt - w teorii, medaliony reagują na magię tym mocniej wibrując im silniejsza magia, i ładują się mocą żywiołów z kręgów jak przy próbie medalionu.
Jak można to zrobić: https://mierniki.com/pl/p/TM-197-Miernik-pola-magnetycznego-ACDC/1794
Znaczy się urządzenie już jest, teraz tylko je ładnie opakować - są mniejsze mierniki, więc myślę że zmieściłyby się w nieco większym, kulistym opakowaniu medalionu wiedźmina, gdzie zamiast ekranu, miałby małe urządzenie wibrujące, tym silniej im mocniejsze pole. Do tego urządzenie ładujące bezprzewodowo, takie rzeczy można znaleźć w smartfonach, ale tu byłby lepszy klimat. I zawsze można bawić się w folklor "magiczno wiedźmiński" zamiast mówić zimnym głosem profesjonalisty że to po prostu kolejny czujnik ładowany bezprzewodowo. taki naukowo powstały "medalion ładujący się mocą żywiołów i wykrywający magię" po prostu brzmi fajniej, i do zabawy dla dzieci wystarczy.
A różnica między miernikiem a medalionem byłaby taka jak między doświadczeniem duchowym a życiem materialnym, czyli jak między religią a ateizmem =) .

2. Zwierciadło nehaleni.
Abstrakt - W grze, artefakt magiczny, do którego zwracamy się by zadawać ważne dla nas pytania i oczekiwać odpowiedzi.
Jak można zrobić: No cóż, jeśli nikt w tym nie widzi technologii chatagpt, to ja nie wiem co z wami. Mocny LLM offline zamknięty w urządzeniu z gpu wielkości laptopowego rtx'a, również mógłby się ładować bezprzewodowo, ewentualnie z panelu słonecznego w rączce. Zamiast lusterka byłby ekran led z kamerą pod taflą ekranu (niektóre smartfony już to mają), i prosty program z silnikiem graficznym, pokazującym albo odbicie posiadacza, generowane obrazy, albo ruchomą maskę teatralną z lipsyncem i ruchem ust, jak to zwierciadło ze shreka, naprawdę sympatycznie to wyglądało =) .

To tyle. I ja wiem że pewnie znajdą się narzekający że przecież można to osiągnąć obecnymi technologiami, po co to dublować. No ale w zabawie, a przynajmniej kiedyś, brzdącem będąc, kiepsko to pamiętam, ale mogła istnieć taka teatralna/filmowa zasada "rule of cool", i sama produkcja może nie mieć sensu, no ale ten styl, i klimat jest nie do opisania. to tak jak taki fidget spinner, przerobiony na gadget do gier dnd, który obracając się, losuje maksymalnie sześć kostek do gry, i zamiast nosić woreczka z kośćmi, nosisz tylko to małe okrągłe coś, z fikuśnymi ornamentami, jak oko smoka czy inne takie.

Czekam na wasze opinie i pomysły, i się zmywam =). Może to forum, jeszcze ożyje.

Top Bottom