Gothic

+
Poziomem wykonania przypomina Risena 1, co i tak jest imponujace, zwazywszy ze debiutanci to robia. Jak nie bedzie bugow i zoptymalizuja, to szykuje sie fajny powrot do przeszlosci.
Szkoda ze nie pokazali beziola z przodu, bo z boku to za malo by sobie opinie wyrobic.
Nadal nie jestem nahajpowany, ale jestem na tyle kontent ze gra na wishliscie pozostaje.
PS: To ze w tym roku nie wyjdzie to bylo pewne

Sam nie wiem co o tym myśleć, są rzeczy ok, są takie po prostu słabe.
bandicam 2024-08-02 21-55-28-761.jpg

Na przykład animacja przewracania strony to jakaś tragedia XD Podobnie dziwnie wyglądały te animacje kopania rudy. Trochę mimo wszystko liczyłem że z innym studiem i nowszą technologią nie będzie takiego drewna, no, ale niestety.
bandicam 2024-08-02 21-55-01-936.jpg

Albo to, czemu to nie może po prostu wyglądać jak zwykły dym, tylko jak jakaś dziwna, jaskrawozielona magiczna mgiełka?
bandicam 2024-08-02 21-51-52-197.jpg

Nie podoba mi się ta zbroja, ogólnie mam wrażenie że twórcy chcieli by pójść w jakieś mmorpgowe tory i dać pancerze które wyglądają przekombinowanie dla samego wyglądania, no, ale z strojami musieli się na szczęście stonować by nie odchodziły za bardzo od oryginału. No, ale nie ominęło to niestety potworów i sporo z nich wygląda już przekombinowanie.
bandicam 2024-08-02 21-56-44-442.jpg

Bezi i Thorus wyglądają w miarę ok, ale jakoś... za młodo? Zwłaszcza Thorus powinien wyglądać na po 40-tce, im obu przydałoby się trochę zmarszczek.
bandicam 2024-08-02 21-54-36-337.jpg

Tu akurat fajny screen, myślę że dobrze zrobili tego Corristo.
bandicam 2024-08-02 21-58-43-802.jpg
A tu no cóż, Milten nadal z trochę za dużą szopą na głowie, a Gorn pozostał suchoklatesem bez mięśni. Czyli z czegoś z czego zawsze słynął.
Reszta mnie nie ziębi, ani nie grzeje, ale faktem jest że człowiek trochę więcej się spodziewał z pokazania faktycznej rozgrywki, a nie jej urywków, i w sumie entuzjazm mi trochę opadł.

Na przykład animacja przewracania strony to jakaś tragedia XD Podobnie dziwnie wyglądały te animacje kopania rudy.

Też mi się to rzuciło w oczy, szczególnie, że wcześniej kucie miecza lub kopanie rudy wyglądało bardzo leniwie :D A zamach przy kartce jak w meczu tenisa.

Ogólnie to, co było w podstawce, jest tutaj ładnie przedstawione, podoba mi się. Wizualnie serio jestem wręcz zachwycony, pomniejsze wstawki jak ta zbroja mecha nie powinny mnie aż tak turbować. Ale animacje... No drewno totalne. Martwi mnie też fakt, że scena zabicia strażnika wygląda reżysersko gorzej od wersji sprzed lat, jakby ktoś wstawił dwóch NPC na świat i wykonał u jednego animację ataku kilofem. Nie chcę czarnowidzić, ale obawiam się braku mięsistych cutscen w ogóle. Niby nie tym Gothic stoi, ale na pewno trochę filmowości przyciągnęłoby nowych odbiorców.

Martwi mnie też fakt, że scena zabicia strażnika wygląda reżysersko gorzej od wersji sprzed lat, jakby ktoś wstawił dwóch NPC na świat i wykonał u jednego animację ataku kilofem. Nie chcę czarnowidzić, ale obawiam się braku mięsistych cutscen w ogóle.
Mam nadzieje ze to bylo cos na predce zrobionego, w koncu to Gomez i Marvin vel Blizna powinni tam byc.
Post automatically merged:

Sam nie wiem co o tym myśleć, są rzeczy ok, są takie po prostu słabe.
View attachment 11397916
Na przykład animacja przewracania strony to jakaś tragedia XD Podobnie dziwnie wyglądały te animacje kopania rudy. Trochę mimo wszystko liczyłem że z innym studiem i nowszą technologią nie będzie takiego drewna, no, ale niestety.
Mają jeszcze czas by poprawić, pytanie czy to zrobią.
View attachment 11397919
Albo to, czemu to nie może po prostu wyglądać jak zwykły dym, tylko jak jakaś dziwna, jaskrawozielona magiczna mgiełka?
Bo to Bagienne Ziele w końcu xD
View attachment 11397922
Nie podoba mi się ta zbroja, ogólnie mam wrażenie że twórcy chcieli by pójść w jakieś mmorpgowe tory i dać pancerze które wyglądają przekombinowanie dla samego wyglądania, no, ale z strojami musieli się na szczęście stonować by nie odchodziły za bardzo od oryginału. No, ale nie ominęło to niestety potworów i sporo z nich wygląda już przekombinowanie.
Czy ja wiem? Dla mnie taka zbroja orka pasuje, bardzo LotRowa.
View attachment 11397925
Bezi i Thorus wyglądają w miarę ok, ale jakoś... za młodo? Zwłaszcza Thorus powinien wyglądać na po 40-tce, im obu przydałoby się trochę zmarszczek.
Z bezim zgoda, ale Thorus wygląda akurat dobrze imo.
View attachment 11397928
Tu akurat fajny screen, myślę że dobrze zrobili tego Corristo.
Od razu wiedziałem kto to, także tak.

Last edited:
Mam nadzieje ze to bylo cos na predce zrobionego, w koncu to Gomez i Marvin vel Blizna powinni tam byc.
Martwi mnie też fakt, że scena zabicia strażnika wygląda reżysersko gorzej od wersji sprzed lat, jakby ktoś wstawił dwóch NPC na świat i wykonał u jednego animację ataku kilofem. Nie chcę czarnowidzić, ale obawiam się braku mięsistych cutscen w ogóle. Niby nie tym Gothic stoi, ale na pewno trochę filmowości przyciągnęłoby nowych odbiorców.
Myślę, że to nie była prawdziwa cutscenka, tylko jakiś placeholder by uzupełnić narrację. No bo come on, to nawet nie stało blisko tego jak wyglądało to w oryginalnym intrze.
Bo to Bagienne Ziele w końcu xD
Nawet w oryginale wyglądało to jak zwykły dym, może lekko zielono zabarwiony, ale nic poza tym.
Czy ja wiem? Dla mnie taka zbroja orka pasuje, bardzo LotRowa.
Tylko że Gothic nie powinien być Lotrowy. Właśnie to zgubiło Gothic 3, że Piranie na siłę postanowili się inspirować bieżącymi trendami i upodabniać świat Gothica do czegoś co wtedy kojarzono z fantastyką.
Thorus wygląda akurat dobrze imo.
Może jego zbroja, bo twarz, jak pisałem, zbyt młoda. Jego wizerunek z Arcanii jest bliżej tego jak powinien wyglądać.

Myślę, że to nie była prawdziwa cutscenka, tylko jakiś placeholder by uzupełnić narrację. No bo come on, to nawet nie stało blisko tego jak wyglądało to w oryginalnym intrze.
Ja też, bariera już stoi, jest noc, słabo to wykadrowane, facet gapi się na mur i jeszcze ten przelatujący ptak :D
Nawet w oryginale wyglądało to jak zwykły dym, może lekko zielono zabarwiony, ale nic poza tym.
No cóż. Dla mnie to nie jest tak ważne. Wolałbym by efekt ognia poprawili najpierw.
Tylko że Gothic nie powinien być Lotrowy. Właśnie to zgubiło Gothic 3, że Piranie na siłę postanowili się inspirować bieżącymi trendami i upodabniać świat Gothica do czegoś co wtedy kojarzono z fantastyką.
Gusta i guściki. Mi odpowiada, ale tobie może już nie. Fanom Gothica to naprawdę trudno dogodzić. Ludzie już się takich pierdół czepiali w komentarzach że nic tylko wkleić to:
c4fd8d25-938e-4065-9b2a-c4f7cca2a2c1.png

Wystarczy że drzewko będzie miało o 1 liść za dużo, a będzie o tym marudzenie ;)
Może jego zbroja, bo twarz, jak pisałem, zbyt młoda. Jego wizerunek z Arcanii jest bliżej tego jak powinien wyglądać.
W Arcanii to już kilka lat minęło, to i postacie starsze. Pamiętam że tam Diego już siwy był.
W oryginale gęby NPC składały się z kwadratu, i brak był jakichkolwiek zmarszczek czy wyrazu, a teraz nagle marudzenie bo nie ma zmarszczek...
PS: Jakby tak Alkimia miała słuchać wszystkich, to ta gra by nigdy nie wyszła :D

Last edited:
Gusta i guściki. Mi odpowiada, ale tobie może już nie. Fanom Gothica to naprawdę trudno dogodzić. Ludzie już się takich pierdół czepiali w komentarzach że nic tylko wkleić to:
Nie wyskakuj mi tu z tym. Gothic miał być action rpgiem o stylistyce Dark Fantasy, a Piranie wywalili to całkiem do kosza idąc w trójce w High fantasy, tylko po to by przypodobać się szerszej widowni. No ale jak to mówią, jak starasz się się robić coś co spodoba się wszystkim, to robisz to tak naprawdę dla nikogo.
I tak z G3 zrobili marną podróbę Elder Scrollsów, bez niczego, co czyniło tamte gry dobrymi, i co czyniło Gothica dobrym, łącznie z pierwotnym lore. Tak więc ta klęska jaka ich spotkała po części im się należała.
W Arcanii to już kilka lat minęło, to i postacie starsze. Pamiętam że tam Diego już siwy był.
Nie gadaj, Thorus w Arcanii ma identyczne rysy twarzy co w jedynce, tylko zrobiony jest bardziej szczegółowo.
bandicam 2024-08-05 11-06-09-546.jpg
bandicam 2024-08-05 11-06-36-953.jpg

Nie wyskakuj mi tu z tym. Gothic miał być action rpgiem o stylistyce Dark Fantasy, a Piranie wywalili to całkiem do kosza idąc w trójce w High fantasy, tylko po to by przypodobać się szerszej widowni. No ale jak to mówią, jak starasz się się robić coś co spodoba się wszystkim, to robisz to tak naprawdę dla nikogo.
I tak z G3 zrobili marną podróbę Elder Scrollsów, bez niczego, co czyniło tamte gry dobrymi, i co czyniło Gothica dobrym, łącznie z pierwotnym lore. Tak więc ta klęska jaka ich spotkała po części im się należała.

Nie gadaj, Thorus w Arcanii ma identyczne rysy twarzy co w jedynce, tylko zrobiony jest bardziej szczegółowo.
View attachment 11398153View attachment 11398156
Włosy ma krótsze ;D
Remake panie, nie wszystko musi być 100% odwzorowane. Diego ma brodę i mi średnio pasuję, ale nie narzekam. Przyzwyczaję się, albo ściągnę moda który ją usuwa.

:shrug:

To był tylko 1 shot z boku, poczekaj chociaż jak pokażą go z bliska i z przodu.

Jak ktoś chce zobaczyć ile baboli kryje ten 4 minutowy trailer polecam film Kiszaka:

Już sam fakt że analiza baboli trailera trwa 40 minut mówi sama za siebie. Solidna analiza.

Jak ktoś chce zobaczyć ile baboli kryje ten 4 minutowy trailer polecam film Kiszaka:

Już sam fakt że analiza baboli trailera trwa 40 minut mówi sama za siebie. Solidna analiza.
Ma rację w kilku miejscach, a reszta to typowe sranie się bo "W orginale był most z kilku desek" lel.

Ma rację w kilku miejscach, a reszta to typowe sranie się bo "W orginale był most z kilku desek" lel.
Animacje to jakaś porażka. Zresztą analizował je klatka po klatce. Jak widziałeś całość to pewnie wiesz. Animacja ruchu postaci (postacie i np. gobliny raczej suną niż się poruszają - nie ma płynnej animacji chodzenia), animacja walki, animacja czytania książki przez Saturasa do tyłu :D czy animacja przewracania strony ręką będącą w powietrzu). Kiepski dobór kolorów. Skoro on mógł ulepszyć Gothica jednym kliknięciem w OBS to chyba to świadczy o lenistwie twórców. I tak jest pod tym względem lepiej niż było. Zaznaczam że pierwotnie kolonia miała wyglądać jak jakaś słoneczna Hiszpania.

Ten kiepski dobór kolorów trochę też wypacza to jak pierwotnie wyglądał Nowy Obóz czy Sekta. W Obozie Bractwa miałeś nocą lampy z rudą. To tworzyło taki fajny klimat z kompozycję kolorystyczną zielono - niebieską. Nie rozumiem po co dawać tam jakieś świeczki i psuć w ten sposób część klimatu lokacji.

Następna sprawa - po co modyfikować strzelanie z łuku na wzór tego z Gothic 3. Przecież w Gothicu 3 chyba nikt nie lubi strzelać z łuku. Jeżeli chcesz już jakąś walkę dystansową w Gothic 3 to wybierasz maga i walisz spellami. Akurat Gothic 3 to ciekawy temat odnośnie systemu walki który jest tak zrąbany że jeżeli chcesz mieć jakąkolwiek przyjemność z walki to grasz magiem.

Następna sprawa przedstawienie Gorna, ale nie tylko jego. Rozumiem że w kolonii karnej wszystkie osoby są nieumięśnione i ważą 60 kg. Gothic 1 potrafił zrobić barczyste postacie natomiast Alkimia nie potrafi.

Już sam fakt że można tyle wyłapać baboli z czegoś co ma prezentować grę z jak najlepszej strony to można się tylko domyślać jaki jest pozostały gameplay. W każdym razie na pewno jest wiele rzeczy do poprawy.

Odnośnie tego że "był most z kilku desek" to tak rzeczywiście było. To budowało obraz kolonii. W kolonii nie było żadnych uzdolnionych budowniczych (nawet Homer miał problem z topielcem niszczącym tamę). Mosty to były właśnie 2 deski z połączone gwoźdźami i tyle. Tak samo chaty w każdym obozie były raczej prymitywne i to znowu budowało klimat że Górniicza Dolina to zadupie z kilkoma lasami a nie tak jak mamy przedstawione że kolonia jest otoczona z każdej strony górami i gęstymi lasami. Po co to? W Gothicu 1 właśnie chodziło o to że wrzucili cię za barierę i twoje postrzeganie świata w G1 ograniczało się tylko do bariery. Owszem były książki mówiące o świecie zewnętrznym, ale de facto świat zewnętrzny dopiero w Gothic 2 poznajemy.

animacja czytania książki przez Saturasa do tyłu :D
Gdzie tam Saturas niby był?
Ten kiepski dobór kolorów trochę też wypacza to jak pierwotnie wyglądał Nowy Obóz czy Sekta. W Obozie Bractwa miałeś nocą lampy z rudą. To tworzyło taki fajny klimat z kompozycję kolorystyczną zielono - niebieską. Nie rozumiem po co dawać tam jakieś świeczki i psuć w ten sposób część klimatu lokacji.
Może nie wszędzie będą świeczki.
Następna sprawa - po co modyfikować strzelanie z łuku na wzór tego z Gothic 3.
Wolisz auto aima z 1ki, żeby łatwiej było?
Następna sprawa przedstawienie Gorna, ale nie tylko jego. Rozumiem że w kolonii karnej wszystkie osoby są nieumięśnione i ważą 60 kg. Gothic 1 potrafił zrobić barczyste postacie natomiast Alkimia nie potrafi.
Ok, zgada. Może jeszcze zmienią jego model, tak samo jak nu Lestera.
Odnośnie tego że "był most z kilku desek" to tak rzeczywiście było. To budowało obraz kolonii.
Naprawdę przeszkadza wam że teraz zamiast paru desek jest kamienny rozwalający się most?
Czy gra będzie gorsza, bo zamiast desek jest kamień? ;D
W kolonii nie było żadnych uzdolnionych budowniczych (nawet Homer miał problem z topielcem niszczącym tamę). Mosty to były właśnie 2 deski z połączone gwoźdźami i tyle.
Skoro tam jest zamek, to mi bardziej właśnie pasuje kamienny most jako coś co było w komplecie.
Tak samo chaty w każdym obozie były raczej prymitywne i to znowu budowało klimat że Górniicza Dolina to zadupie z kilkoma lasami a nie tak jak mamy przedstawione że kolonia jest otoczona z każdej strony górami i gęstymi lasami. Po co to?
I znowu, marudzenie dla marudzenia. Po to że to remake, i chcieli dodać coś od siebie. Albo żebyście mogli narzekać na coś, kto wie.
W orginale też były drzewa i góry, szokujące co nie?
Tak jak pisalem na cdaction: Daj jeden listek za mało na drzewie, i już jest płacz.

Last edited:
Gdzie tam Saturas niby był?
Na filmie Kiszaka stopnij na 54:02.
Może nie wszędzie będą świeczki.
Z tego co zaprezentowano można wywnioskować że Obóz Bractwa jest oświetlony przez świeczki (może jeszcze takie specjalne do pentagramu).
Wolisz auto aima z 1ki, żeby łatwiej było?
Jeżeli strzelanie ma wyglądać podobnie jak w Gothic 3 to tak, wolę auto aima z jedynki i dwójki. Wątpię też żeby nagle gracze się oburzyli że jest auto aim. Ten auto aim nie był taki znowu głupi bo to czy trafisz czy nie zależało w głównej mierze od twojej umiejętności walki łukiem. Zręczność z kolei odpowiadała za obrażenia. Swoją drogą ciekawe jak zrobią rozwój postaci bo jego też podobno mają przerobić.

Naprawdę przeszkadza wam że teraz zamiast paru desek jest kamienny rozwalający się most?
Czy gra będzie gorsza, bo zamiast desek jest kamień? ;D
Tu nie chodzi o to. Tak jak pisałem większość więźniów nic nie miała. Skąd nagle ktoś wybudował kamienny most, ale to znowu kłóci się z wizją Piranii. Po co zmieniać coś co nie ma wpływu na gameplay. Chyba że założyć że był. Stary Obóz został przejęty od królewskich strażników więc jest solidną konstrukcją obronną.
I znowu, marudzenie dla marudzenia. Po to że to remake, i chcieli dodać coś od siebie. Albo żebyście mogli narzekać na coś, kto wie.
W orginale też były drzewa i góry, szokujące co nie?
Nie mam nic odnośnie dodawania nowych zadań czy zagospodarowania terenu który nie był do końca wykorzystany. Chociażby zadanie z Chromaninami. To zadanie jest solidnie ukryte i nawet ludzie co przeszli Gothica mogą nie wiedzieć o jego istnieniu. Gdyby zbudować dodatkowy wątek dookoła tych Chromaninów, np. Xardas po pierwszej wizycie poruszałby ten wątek. To byłoby logiczne (w końcu nekromanta).

Co do drzew to też się nie przyłożyli specjalnie. Chude te drzewa jakoś w porównaniu do Gothica. A jeśli chodzi o góry to nie mówię o terenie górzystym który był chociażby na cmentarzysku orków czy w drodze na pomoc Ur-Shakowi. Jeżeli dodane tereny będą związane z jakąś misją to nie ma sprawy. Natomiast obecnie jest trend robienia pustych lokacji. Masz góry, możesz się wspiąć i tam nie ma nic. To jest zupełne przeciwieństwo założeń Gothica (świat jest na tyle mały że nie zgubisz się w nim a jednocześnie wypełniony zawartością).
Nie tylko nad modelem Gorna powinni popracować. Pełzacz: biedactwo nie zjadło żadnego kopacza od miesiąca. Jest na głodówce. Serio już lepiej wyglądają tekstury pełzacza z Gothica 2 w Content Modzie do Gothica 3. Fanowski mod z teksturami z Gothica 2 na silniku gry z 2005 roku wygląda czasem lepiej niż to co zrobiła Alkimia. Pełzacz jest tego dowodem.

Dziwi mnie też twoje podejście. Jeżeli gracze nie krytykowaliby założeń początkowych hiszpańskiej kolonii górniczej to pewnie by tak to zostawili. Już wtedy był ten mem że otodoksyjni gracze Gothica chcieliby aby Gothic tak wyglądał, i tu wklejają screen z rozmowy z Diego w rozdziale zerowym. Jeżeli zależy ci na dobrym produkcie to im więcej krytyki odnośnie gry tym lepiej, ponieważ wyjdzie z tego lepszy produkt. Zwłaszcza że w dzisiejszych czasach większość studiów które robi remastery czy remake to w większości skok na kasę (patrz trylogia GTA, Silent Hill 2). Naprawdę jako gracze powinniśmy wymuszać swoją krytyką aby deweloperzy dążyli jak to nazwali "anomalii" Baldur's Gate 3. Właśnie powinniśmy oczekiwać od deweloperów takiej jakości jaką zaprezentował Larian. 250 zł za tak dopracowany tytuł. Jeżeli ktoś chce zrobić grę niższej jakości - nie ma problemu, ale adekwatnie do niższej jakości powinna być niższa cena. A obecnie są sprzedawane crapy w stylu Starfielda za 500 zł.

Na filmie Kiszaka stopnij na 54:02.
Od kiedy to Saturas jest taki młody i bez siwizny?
Chyba że założyć że był. Stary Obóz został przejęty od królewskich strażników więc jest solidną konstrukcją obronną.
No raczej.
Masz góry, możesz się wspiąć i tam nie ma nic.
Równie dobrze te góry to może być koniec mapy i tam nie wejdziesz.
Taka bariera w barierze.
Pełzacz: biedactwo nie zjadło żadnego kopacza od miesiąca. Jest na głodówce.
Chodzi ci o to że jest taki chudy? Przecież w oryginale też były. A tutaj nagle przeszkadza? :D
Wojownicy za to będą więksi.
Dziwi mnie też twoje podejście. Jeżeli gracze nie krytykowaliby założeń początkowych hiszpańskiej kolonii górniczej to pewnie by tak to zostawili. Już wtedy był ten mem że otodoksyjni gracze Gothica chcieliby aby Gothic tak wyglądał, i tu wklejają screen z rozmowy z Diego w rozdziale zerowym. Jeżeli zależy ci na dobrym produkcie to im więcej krytyki odnośnie gry tym lepiej, ponieważ wyjdzie z tego lepszy produkt. Zwłaszcza że w dzisiejszych czasach większość studiów które robi remastery czy remake to w większości skok na kasę (patrz trylogia GTA, Silent Hill 2). Naprawdę jako gracze powinniśmy wymuszać swoją krytyką aby deweloperzy dążyli jak to nazwali "anomalii" Baldur's Gate 3. Właśnie powinniśmy oczekiwać od deweloperów takiej jakości jaką zaprezentował Larian.
Ja też sobie lubię pokrytykować studia, ale irytuje mnie że duża część waszej krytyki jest subiektywna. Nie podoba wam się most i góry, mimo że wcale nie ujmują klimatowi GD w żadnym stopniu. Rozumiem krytykować za słabe twarze czy animacje, ale srać się że strzelanie z łuku nowoczesne, Ork zbyt LotRowy albo kamera z lewej strony pleców? C'mon.
250 zł za tak dopracowany tytuł. Jeżeli ktoś chce zrobić grę niższej jakości - nie ma problemu, ale adekwatnie do niższej jakości powinna być niższa cena. A obecnie są sprzedawane crapy w stylu Starfielda za 500 zł.
Ja pewnie też nie dam 260zł za gierkę, sprawdzę "demo" z goga, a potem poczekam na przeceny.

Od kiedy to Saturas jest taki młody i bez siwizny?
No właśnie, to prędzej Nefarius, albo jakikolwiek inny Mag Wody.
Jeżeli strzelanie ma wyglądać podobnie jak w Gothic 3 to tak, wolę auto aima z jedynki i dwójki. Wątpię też żeby nagle gracze się oburzyli że jest auto aim. Ten auto aim nie był taki znowu głupi bo to czy trafisz czy nie zależało w głównej mierze od twojej umiejętności walki łukiem. Zręczność z kolei odpowiadała za obrażenia. Swoją drogą ciekawe jak zrobią rozwój postaci bo jego też podobno mają przerobić.
Wybacz ale pierdzielisz. Strzelanie w G1 i G2 tak wyglądało przez ograniczenia silnika, G3 to był krok w dobrym kierunku, to to jak obiekty reagowały na trafienia (Ork biegający z strzałą w oku) było problemem.
Tu nie chodzi o to. Tak jak pisałem większość więźniów nic nie miała. Skąd nagle ktoś wybudował kamienny most, ale to znowu kłóci się z wizją Piranii. Po co zmieniać coś co nie ma wpływu na gameplay. Chyba że założyć że był. Stary Obóz został przejęty od królewskich strażników więc jest solidną konstrukcją obronną.
Przecież to nie oni wybudowali ten most XD
Zamek przecież istniał na długo przed powstaniem Kolonii i pewnie był dalej własnością jakiegoś barona, a potem został skonfiskowany na rzecz wydobycia Rudy. Most może być po prostu zaniedbaną pozostałością tego co było dawniej.

Sam Obóz wygląda dokładnie tak jak powinien, masa byle jak skleconych ze sobą chat.
Górniicza Dolina to zadupie z kilkoma lasami a nie tak jak mamy przedstawione że kolonia jest otoczona z każdej strony górami i gęstymi lasami.
Przecież oryginalna Dolina była pełna gór i lasów XD
Ja pierdzielę.

Chodzi ci o to że jest taki chudy? Przecież w oryginale też były. A tutaj nagle przeszkadza? :D
Aż tak wymizerowany nie był. Owszem miał też chude odnóża ale proporcje pomiędzy Bezimiennym a pełzaczem w oryginale były większe.
Ja też sobie lubię pokrytykować studia, ale irytuje mnie że duża część waszej krytyki jest subiektywna. Nie podoba wam się most i góry, mimo że wcale nie ujmują klimatowi GD w żadnym stopniu. Rozumiem krytykować za słabe twarze czy animacje, ale srać się że strzelanie z łuku nowoczesne, Ork zbyt LotRowy albo kamera z lewej strony pleców? C'mon.
Krytyka jest zawsze subiektywna, bo to jest twoja opinia na jakiś temat. Możesz dążyć do tego żeby była jak najbardziej obiektywna, ale nigdy nie będzie. Przytoczony przeze mnie przykład zmienionego oświetlenia w obozie Sekty już klimat trochę zaburza (nie jest oddany w pełni - możesz dodawać inne rzeczy ale też to trzeba robić z umiarem). Tu właśnie powstaje pytanie dla kogo są robione remaki i czy chcesz oddać w pełni klimat kolonii. Jeżeli remaki są dla fanów no to trzeba liczyć się z krytyką. Jeżeli dla nowych graczy to nowi gracze nie będą zachwyceni tym trailerem zważywszy ile ma błędów. I możesz powiedzieć że czepiam się pierdół, ale prawda jest taka że jak nie będziemy zwracać uwagę na pierdoły to w pewnym momencie nastąpi ich kumulacja i każdy zauważy ten błąd. Im bardziej drobiazgowa krytyka tym dla gry lepiej, zwłaszcza jeśli naprawa danego błędu nie zajmuje zbyt dużo czasu. Czepianie się pierdół jest i w interesie wydawcy i graczy. Jak gra będzie bardzo dobra to więcej graczy kupi produkt i wydawca więcej zarobi z kolei gracze dostaną grę która będzie tak dobra że będą do niej wracać. Przecież gracze po raz 20 ogrywają Gothica. Jak jest dobra gra to się sama wybroni. Zobaczymy czy Gothic Remake będzie miał taką regrywalność jak oryginalny Gothic.
Ja pewnie też nie dam 260zł za gierkę, sprawdzę "demo" z goga, a potem poczekam na przeceny.
Dokładnie tak samo robię. Znając życie gra będzie zabugowana z kiepską optymalizacją. To niestety standard u większości wydawców.
Post automatically merged:

Wybacz ale pierdzielisz. Strzelanie w G1 i G2 tak wyglądało przez ograniczenia silnika, G3 to był krok w dobrym kierunku, to to jak obiekty reagowały na trafienia (Ork biegający z strzałą w oku) było problemem.
Strzelanie w Gothic 3 - przytrzymujesz PPM i czekasz.... aż naciągnie cięciwę przez co wróg w międzyczasie mógł dobiec i cię zatłuc. Jedyny sposób na grę łucznikiem - wskocz na dach i stamtąd strzelaj do wszystkiego - czyli buguj grę. Przeciwnicy nic nie robili bo nie mieli animacji wspinaczki. Nie mówiąc już o tym że były zrąbane hitboxy i mogłeś strzelać w głowę a strzała przeleciała przez głowę nie zadając obrażeń. Dlatego jak chciałeś walkę dystansową to jedynym rozwiązaniem było granie magiem. I o dziwo granie magiem najwięcej frajdy daje z gry w G3 i uwaga... czary mają auto aim. Czyli nie auto aim jest problemem tylko sposób realizacji. Gdyby zrobili strzelanie w remaku Gothica takie jak w Ghost of Tsushima to proszę bardzo. Tam jak waliłeś headshota to rzeczywiście był śmiertelny. W Gothicu 3 mogłeś zrobić jeża z głowy przeciwnika a ten nadal żył.

Alkimia też podobno wspomniała że traktują magię jako wspomaganie w walce. Nie wiem do końca jak to interpretować. Jeżeli nie będzie można zrobić czystego maga od 3 rozdziału (albo i wcześniej jak dołączyło się do Sekty) to będę zawiedziony. W większości w RPG gram magiem jeżeli jest taka możliwość.
Przecież oryginalna Dolina była pełna gór i lasów XD
Z tymi lasami to bym nie przesadzał - naliczyłem na całą Górniczą Dolinę 3 lasy na krzyż. Reszta to ziemie jałowe lub góry
Mapa lasów.jpg

Last edited:
Strzelanie w Gothic 3 - przytrzymujesz PPM i czekasz.... aż naciągnie cięciwę przez co wróg w międzyczasie mógł dobiec i cię zatłuc. Jedyny sposób na grę łucznikiem - wskocz na dach i stamtąd strzelaj do wszystkiego - czyli buguj grę. Przeciwnicy nic nie robili bo nie mieli animacji wspinaczki. Nie mówiąc już o tym że były zrąbane hitboxy i mogłeś strzelać w głowę a strzała przeleciała przez głowę nie zadając obrażeń. Dlatego jak chciałeś walkę dystansową to jedynym rozwiązaniem było granie magiem. I o dziwo granie magiem najwięcej frajdy daje z gry w G3 i uwaga... czary mają auto aim. Czyli nie auto aim jest problemem tylko sposób realizacji. Gdyby zrobili strzelanie w remaku Gothica takie jak w Ghost of Tsushima to proszę bardzo. Tam jak waliłeś headshota to rzeczywiście był śmiertelny. W Gothicu 3 mogłeś zrobić jeża z głowy przeciwnika a ten nadal żył.
Jak pisałem, strzelanie w Gothic 3 było krokiem w dobrą stronę, nie że samo w sobie było dobre. Od tamtego czasu sporo się zmieniło i zrobienie dobrze działającego systemu celowania nie jest tak trudne jak wtedy.
Co prawda nie wiem czy w Remaku strzelanie będzie cokolwiek podobnego do tego z Tsuhimy, ale na pewno będzie mu bliższe niż temu z G3 ;)
Z tymi lasami to bym nie przesadzał - naliczyłem na całą Górniczą Dolinę 3 lasy na krzyż. Reszta to ziemie jałowe lub góry
Takich zwartych gęstych lasów to może ze 3 , ale Dolina była pełna drzew, w sumie Bagna było trochę takim laskiem, a drzew na pewno nie brakowało w okolicach Nowego Obozu, czy terytoriach Orków, których nie pokazuje mapa którą podesłałeś XD

Jak to? Przecież Zmierzch Bogów i Arcania to najlepsze Gothici. W którym innym Gothicu masz przemowy Beziego w stylu: "Tylko ja wiem co jest dobre dla Myrtany, nie próbuj..." albo "Takie szumowiny jak on nie mogą oddychać powietrzem Myrtany". Ja sobie tłumaczę fabularnie to tak że podczas pojedynku Bezimienny za bardzo dostał jakimś czarem Xardasa, pardon Zardasa :D, i pomieszało mu się w głowie.

Top Bottom