Gothic

+
Jak to? Przecież Zmierzch Bogów i Arcania to najlepsze Gothici. W którym innym Gothicu masz przemowy Beziego w stylu: "Tylko ja wiem co jest dobre dla Myrtany, nie próbuj..." albo "Takie szumowiny jak on nie mogą oddychać powietrzem Myrtany". Ja sobie tłumaczę fabularnie to tak że podczas pojedynku Bezimienny za bardzo dostał jakimś czarem Xardasa, pardon Zardasa :D, i pomieszało mu się w głowie.
Obywatel Myrtany zawsze bawi :ROFLMAO:

Obywatel Myrtany zawsze bawi :ROFLMAO:
Obywatel Myrtany ewidentnie miał jakąś dwubiegunówkę. Z jednej strony wprowadza zamordyzm a z drugiej strony masz teksty w stylu: "Witaj przyjacielu, na twoim obliczu widzę smutek. Mogę ci pomóc" albo "Witaj pani, mogę coś dla ciebie zrobić". Autorzy tego czegoś nawet nie byli konsekwentni w kreacji charakteru głównego bohatera. Dziwię się że zapamiętałem te dialogi, chociaż im bardziej absurdalne rzeczy tym są łatwiejsze do zapamiętania.

Last edited:
Obywatel Myrtany ewidentnie miał jakąś dwubiegunówkę. Z jednej strony wprowadza zamordyzm a z drugiej strony masz teksty w stylu: "Witaj przyjacielu, na twoim obliczu widzę smutek. Mogę ci pomóc" albo "Witaj pani, mogę coś dla ciebie zrobić". Autorzy tego czegoś nawet nie byli konsekwentni w kreacji charakteru głównego bohatera. Dziwię się że zapamiętałem te dialogi, chociaż im bardziej absurdalne rzeczy tym są łatwiejsze do zapamiętania.
Paladynie! Przynosisz hańbę tej krainie!
....
Dziękuję, do widzenia.
Kiedy jakiś tam npc ma lepiej posklejane dialogi od głównego bohatera.

Boże, jak dobrze znowu usłyszeć Baumana i Witucha.
W ogóle zawsze mnie będzie zastanawiać, że skoro Wituch dalej robi jako aktor, to czemu Redzi nie przywrócili go do roli Lamberta w Dzikim Gonie.

Cholera, specjalnie nie mówią czy Pan Marzecki i Mikołajczak wracają.
Mam nadzieję że Michał Klawiter zagra także Bliznę, bo aż szkoda by było dać kogoś innego ;)
Przynajmniej jest stary, dobry Diego.
Post automatically merged:

Boże, jak dobrze znowu usłyszeć Baumana i Witucha.
W ogóle zawsze mnie będzie zastanawiać, że skoro Wituch dalej robi jako aktor, to czemu Redzi nie przywrócili go do roli Lamberta w Dzikim Gonie.
Może nie chciał, lub był zajęty wtedy.

Nyrasa ogólnie grał w oryginale Jacek Sołtysiak, może Klawitera wzięli bo chcieli na protagonistę dema innego aktora kojarzonego z Gothiciem.
Może będzie Blizną, jego grał Kopczyński, i może tutaj nie będą mu chcieli dawać kilkunastu ról na raz.
Może nie chciał, lub był zajęty wtedy.
Jak on chyba grał w Dzikim Gonie, tylko że drugoplanowe postacie.

A myślałem, że to akurat zawsze było dosyć oczywiste i miało związek ze zmianą/rozwojem koncepcji postaci. Ewidentnie Janusz Wituch im w tej koncepcji nie leżał i choć potencjalnych prób nagraniowych nie słyszeliśmy, to jednak Lamberta takiego, jakim jest w W3 Lesław Żurek gra doskonale.

Ewidentnie Janusz Wituch im w tej koncepcji nie leżał i choć potencjalnych prób nagraniowych nie słyszeliśmy, to jednak Lamberta takiego, jakim jest w W3 Lesław Żurek gra doskonale.
Jakoś nie chce mi się wierzyć że im nie leżał, skoro Warszawski i Reczek mogli ponownie być Eskelem i Vesemirem bez problemu. I tak jak Żurek dobrze wypadł, nie widzę żadnego powodu by Lambert nagle musiał zacząć brzmieć młodziej.
Przeszkadza mi to głównie dlatego, bo nie lubię jak postaci tak gwałtownie ucina się ciągłość między swoimi wcieleniami bez wyraźnego powodu.

Last edited:
Jakoś nie chce mi się wierzyć że im nie leżał, skoro Warszawski i Reczek mogli ponownie być Eskelem i Vesemirem bez problemu. I tak jak Żurek dobrze wypadł, nie widzę żadnego powodu by Lambert nagle musiał zacząć brzmieć młodziej.
Przeszkadza mi to głównie dlatego, bo nie lubię jak postaci tak gwałtownie ucina się ciągłość między swoimi wcieleniami bez wyraźnego powodu.
:shrug:
No cóż, dla mnie sprawa jest oczywista, bo mam świadomość jak wygląda proces castingowy. Lambert w pierwszej części gry jest postacią pojawiającą się raptem na moment i to zupełnie nieistotną - w trójce zaś jego rola jest znacznie rozszerzona i dostał dużo więcej charakteryzacji.
Sam zauważyłeś, że Wituch pojawia się w grze w pomniejszych rolach, logika zatem podpowiada, że nagrywał również dla Lamberta, ale zwyczajnie nie oddawał tego, czego reżyser dubbingu wraz z działem story oczekiwali.
Sam nie jestem fanem takich zmian, ale nietrudno wydedukować, z czego mogą wynikać.

Podpisuję się pod negatywnym podejściem do "recastów", aczkolwiek im dalej od premiery, tym bardziej Żurek mi jako Lambert siedzi. Postać została ukierunkowana w sposób, który najwidoczniej do Witucha nie pasował, co jestem sobie w stanie wyobrazić. Wituch brzmi, jakby celowo szukał wbijania szpil i miał z tego satysfakcję, ma dużo bardziej "aktywny" głos, podczas gdy Żurek jest wyraźnie zblazowany, wycofany, jakby pozornie go nic nie obchodziło. Myślę też, że Żurek był lepszy do scen gniewnego Lamberta przy Taulerze. Wituch skrzeczy, co ma swój duży urok, ale nie w takich dramatycznych scenach.
Byłem pierwszym, co rzuca pochodnią, kiedy wyszedł fragment popijawy przed premierą, a teraz czytam Krew Elfów z Żurkiem w uchu.

Gothic natomiast brzmi całkiem dobrze i myślę, że niezależnie od poziomu gry polscy aktorzy spiszą się, jak zwykle, na medal. Byle tylko tłumacze się spisali.

Wituch brzmi, jakby celowo szukał wbijania szpil i miał z tego satysfakcję, ma dużo bardziej "aktywny" głos,
To fakt, ale miał swoje momenty gdy tak nie brzmiał, na przykład kiedy Geralt mówił mu o śmierci Leo. Lub jak tłumaczył mu style walki i Geralt wyrażał obawy że przez amnezje może mieć problemy z walką. W tych momentach brzmiał dość neutralnie.
jakby pozornie go nic nie obchodziło
Właśnie też miał takie momenty i żałuję, że wielu takich kwestii Lamberta z trójki nie mogłem usłyszeć w jego wydaniu. I wierzę, że z racji bycia profesjonalnym aktorem potrafiłby odegrać dramatyczne momenty by nie brzmiało to słabo lub głupio.
Byle tylko tłumacze się spisali.
Tu dobrze by było gdyby to byli ludzie ogarnięci z serią, bo omyłki tu łatwo. Chociażby z Wrzodem, którego tak nazwano od przysłowiowego wrzoda na dupie, a w oryginale nazywał się Mud, jak błoto co się przykleiło do butów i nie chce zejść.
A w dwójce można było spotkać zombie Wrzoda, ale tłumacze Gothica 2 w ogóle nie skojarzyli o co chodzi i Undead Mud przetłumaczyli na "Błotniak- Ożywieniec"
Oby zero takich pomyłek w Remaku.

Gdzie? 1 raz o tym slysze.
Serio nie kojarzysz tego?
bandicam 2024-10-24 14-12-10-990.jpg

Można go spotkać od 6 rozdziału na bagnach w Jarkendarze, albo przywołać zwojem który znajduje się w kwaterach paladynów w mieście.

Top Bottom