Grand Theft Auto

+
W rekomendowanych wymaganiach jest gtx660 która ma 2GB pamięci a Ty masz gtx970 która ma 4GB, więc to jest raczej mało możliwe jeśli ustawiłeś grę tak że śmiga ci bez ścinki w 60FPS. 8 GB pamięci RAM też raczej w zupełności wystarcza biorąc pod uwagę, że ja mam 4 i tą samą krartę co Ty i jeszcze ani razu gra mi się nie wysypała :p. Albo wina systemu, albo może jakaś aktualizacja gry Ci się nie doinstalowała lub coś w tym stylu. Na prawdę ciężko powiedzieć. Mam teoretycznie ciut gorszy zestaw sprzętowy niż Ty a takich jaj nie miałem.

Ja dziś dostałem swoją*kopię kupioną w MM w preorderze. Na razie muszę siedzieć w pracy, ale od razu po przyjściu wezmę się za instalację tych 7 płyt. Ciekaw jestem czy 5 GB ściągnie się szybciej niż pokazujecie...

Mam nadzieję, że niedługo opiszę swoje pozytywne wrażenia ;)

Na pewno ściągnie się już w jakiejś przyzwoitej prędkości. Ja ściągałem dopiero wczoraj i pobrałem w 3 godzinki jakoś przy oszałamiającej prędkości mojego łącza wynoszącej 4Mb/s :p. Po prostu w dniu premiery był kocioł i się cała ludzkość rzuciła żeby ściągać. Tak czy owak ja jak ściągałem to najpierw jakaś aktualizacja około 50Mb (swoją drogą znamienity rozmiar :p) potem te słynne już 5GB i mogłem odpalić grę po czym gdy wyszedłem z gry i uruchomiłem ją za jakąś godzinkę po raz drugi to znów czekała mnie aktualizacja około 320MB :). Od tamtej pory aktualizacji brak ;).

Właśnie znowu mi wywaliło z takim błędem. Tak się zastanawiam, to wina RAMu czy pamięci na karcie graficznej? :hmmm:

Też mi wywalało ten błąd, u mnie system stoi na ssd (Samsung 820) trochę pogrzebałem i podobno ustawienie pamięci wirtualnej pomaga. To była jedna z pierwszych rzeczy jakie po instalacji windowsa wyłączyłem i nigdy nie było z tym problemu.
Jeżeli nie jej ustawionej, to link jak to zrobić: http://windows.microsoft.com/en-ca/windows/change-virtual-memory-size#1TC=windows-7

Grałem wczoraj prawie dwie godziny i nie wywaliło mi gry ani razu. To rozwiązanie znalazłem na forum Rockstar.

Z tego co widzę to poradnik odnosi się do Windowsa 7, na ósemce jest tak samo? W sensie też można to zmienić?

---------- Zaktualizowano 08:51 ----------

Ok, znalazłem coś takiego -> CLICK
To to samo, nie?

Tak, nawet nie zwróciłem uwagi że to z windows 7, działa tak samo. Daj znać czy pomogło.

Wrócę z roboty to spróbuję się tym pobawić, dzięki :) Polecasz ustawić rozmiar maksymalny czy raczej jakąś konkretną wartość?

Będziesz miał tam sugerowany rozmiae do ustawienia. Kiedyś były teorie, że to musi być od 1,5 do 3 razy więcej niż masz pamięci RAM zainstalowanej w komputerze. To jednak były czasy kiedy kostki były po 256 mb. Przy 8 GB to zupełnie niepotrzebne, ale skoro widocznie GTA z tego korzysta to ustaw ze 4 GB. Tylko jak masz ssd to ustaw na ktorejś partycji z hdd, szkoda dysku. Chyba nie ma większego znaczenia gdzie się znajduje plik stronicowania.
Na wypadek gdybym pisał głupoty to niech ktoś z ekspertów od sprzętu mnie poprawi.

Słowa uznania należą się dla osoby odpowiedzialnej za jazdę na rowerze w wersji pecetowej. Kpina totalna. Pomijając fakt, że mamy tylko dwie skrajne prędkości jazdy, to po wciśnięciu sprintu i zaciągnięciu hamulca nasza postać traci wytrzymałość. W zasadzie nie mamy żadnej kontroli nad prędkością i kondycją bohatera. W wersjach konsolowych jedno i drugie zależało od tego jak szybko wciskaliśmy przycisk, a przy odpowiednim rytmie mogliśmy jechać dość szybko nie tracąc wytrzymałości. Nie można było tego zrobić na tej samej zasadzie? Podobnie wygląda sprawa z pływaniem. Nie mogę się doczekać 30 minutowego triathlonu...

Na koniec mała rada skierowana do osób planujących dłuższą przygodę w trybie Online. Nie kupujcie helikopterów! Właśnie wydałem 1,5mln ciężko zarobionych dolarów na tego oto Swifta:
Nie podoba mi się, nie mogę cofnąć transakcji, a żeby z niego korzystać trzeba jechać czasem kilka kilometrów do najbliższego lądowiska. Jakby nie mogli go umieścić na dachu apartamentu. Pocieszający jest fakt, że lata się nim przyjemnie. W żadnym komputerowym GTA nie latało się tak dobrze jak w V.

Last edited:
Przeszedłem przez mega mozolną instalację 7 płyt, teraz leci 5 GB aktualizacji przy prędkości 1-3 MB/s więc jest ok. Jest już 57.26 GB i pokazuje 20 minut do końca. Oby.

@Esterhazy

Ja się tam cieszę z obecności rowerów w ogóle. Rzadko kiedy miałem przyjemność "pedałować" w grze.

Nawet panie wykonujące najstarszy zawód świata pochwaliły moją brykę ( :lol: ) gdy do nich pojechałem na jednośladzie.

Odnośnie samej gry. Wczoraj w nocy udało mi się ją uruchomić (w końcu!).

Najpierw zaszalałem z wszystkimi ustawieniami na MAX. Nie było aż tak źle jak się spodziewałem, ale do płynnych 60 fps nieco brakowało (zwykle połowy, czyli około 20-30 klatek).
Po ustawieniu sensowniejszej konfiguracji było piękne i praktycznie stałe (z okazjonalnym spadkiem o 1-4 klatki) 60 fps.

Wszystko cacy, a GPU oraz CPU nawet się zbytnio nie pociły, ale... nagle zacząłem natrafiać na dziwne problemy. Otóż w poszczególnych miejscach zacząłem uświadczyć spadków fps (do poziomu 29-30) bez większego obciążenia procesów.

Początkowo myślałem, że to wina dalekiego zasięgu rysowania, ale później z tej góry w innym miejscu (tam gdzie nie widać miasta) i było praktycznie to samo.
Co dziwniejsze na innym wzgórzu, tuż obok praktycznie z tą samą panoramą, fps był normalny:

Podobne punkty można często spotkać w mieście, w zupełnie nieuzasadnionych miejscach (gdzie nic się nie dzieje, a widać niewiele):

Pytanie czy ktoś inny to miał i czy ten fakt jest "normalny" - zwracam się głównie do osób z podobną konfiguracją czyli GTX 970 na pokładzie.

Szybka aktualizacja i po bólu :) Odpaliłem grę, jaram się*:D Trochę*mi przycina początek gry, trochę*to dziwne przy moim sprzęcie, wykorzystanie pamięci grafiki w lekko ponad 50%.

@Karesh

Właśnie, i to jest największa zagadka. Bo zrozumiałbym jeśli GPU byłoby piłowane na poziomie 97-99%.
Dodatkowo VRAM nie przekracza (wedle pomiarów i ustawień gry) tych "magicznych" 3,5 GB.

Ja też się jaram! Mam pęknięte DVD 2 i nie mogę zainstalować GTA V. Wyborna sobota mnie czeka.
:victory:

Ed. Oczywiście, że będę reklamował. Ekspertyza może trwać nawet 30 dni...

Last edited:
GTA V jest (w wersji PC) na DVD, a nie CD ale to taki mały szczegół ;) ...

Zawsze możesz spróbować zareklamować towar w sklepie - jeśli masz paragon.

Gra o dziwo wolno działała tylko na samym początku, w misji zimowej scenerii. Teraz, w mieście, wszystko jest w jak najlepszym porządku :)

Ja bym musiał najpierw ograć fabułę i się z grą nieco oswoić, a to trochę potrwa.

Więc obecnie, zapobiegawczo, nic nie deklaruję.

Zamierza ktoś grać w Online? Może założymy forumową ekipę ? :>
Parę osób pewnie się znajdzie. @Karesh i @mrrruczit wyrażali chęci. No i ja gram.

---------- Zaktualizowano 15:34 ----------

Ja się tam cieszę z obecności rowerów w ogóle. Rzadko kiedy miałem przyjemność "pedałować" w grze.
Fajnie, że są. Szkoda tylko, że przyjemność z jazdy na klawiaturze jest dużo mniejsza niż na konsolach.

To może założę ekipę, a każdy się będzie do niej dodawał gdy najdzie go ochota na grę online. Pytanie - jak się ma nazywać? Jakieś propozycję?