Grand Theft Auto

+
Optymalizacja fantastyczna, wszystko ustawione na maxa, tam gdzie bardzo dobre tam bardzo dobre, tam gdzie ultra tam ultra, PCPS (czy jak to sie zwie), zuzycie pamieci z karty niecałe 4GB, oczywiscie w fullHD 1920x1080, MSAA x8 + FXAA. Trzeba pogratulowac Rockstarowi

Uruchomiłem GTA V na PC w 1080p w maksymalnych ustawieniach. Gra chodzi mi w stałych 30 klatkach. I za każdym razem jak uruchamiam grę jest tak samo, niby nic, może taki komputer. Jednak jak w grze zmienię rozdzielczość na inną i wrócę do 1920x108 to klatki momentalnie lecą do góry i to o 10-20.

Spotkał się może ktoś z czymś takim? O czym to może świadczyć? Jakiś bug? Czy jest szansa, żeby odblokować klatki na stałe bez zmieniania rozdzielczości za każdym razem?

Uruchomiłem GTA V na PC w 1080p w maksymalnych ustawieniach. Gra chodzi mi w stałych 30 klatkach. I za każdym razem jak uruchamiam grę jest tak samo, niby nic, może taki komputer. Jednak jak w grze zmienię rozdzielczość na inną i wrócę do 1920x108 to klatki momentalnie lecą do góry i to o 10-20.

Spotkał się może ktoś z czymś takim? O czym to może świadczyć? Jakiś bug? Czy jest szansa, żeby odblokować klatki na stałe bez zmieniania rozdzielczości za każdym razem?

Sprawdź czy nie masz ustawionej synchronizacji na pół ramki (30fps czyli w opcjach jako pół). sprawdź też odświeżanie bo podobno przy innym niz 60hz gra lubi strzelać fochy zobacz z wyłączonym vsyncem czy to masz, może vsync z karty masz wymuszony, albo adaptacyjny? potestój.

A wiesz moze ktora to jest opcja? bo tego sharp nie ma, to sa miekkie cienie, ultra cienie czy co?

Nie wiem czemu jak właczam własne radio w grze i leca piosenki jakie wrzuciłem to w trakcie jazdy sa straszne przycinki, probowałem kombinowac w ustawieniach dzwieku ale nic to nie dało. Piosenki wrzucone w formacie mp3

Last edited:
@froget67 Ramkę mam ustawioną na pełną. Po wyłączeniu synchronizacji pionowej w grze ta uruchamia się z 17-20 klatkami więcej (lokalizacja testowa przed domem Franklina). Po zmianie ustawień w czasie gry gra cały czas chodzi w 40-50 klatkach. Ale po uruchomieniu jest stałe 30 klatek.
Nawet mimimalizacja gry (alt+tab) skutkuje wzrostem klatek.

Co to może być? Karta graficzna to gf 980 4giga. W ustawieniach nvidii synchronizację pionową nie ma znaczenia, czy ustawię jako włączoną, czy jako "użyj ustawień aplikacji 3D".

Ostatnio też tak mam że co jakiś czas lekko przycina zwłaszcza jak dłużej gram. Na początku tak nie było więc nie wiem czy to mój komputer się sypie czy po prostu ostatni patch coś zepsuł. Obstawiam raczej drugą opcję.

@HuntMocy

Też to zauważałem. Acz zwolnienia były chwilowe i nie uniemożliwiające gry.

Najdziwniejsze jest to, że przecież ani GPU, ani CPU nie są u szczytu swoich możliwości (a VRAM nie podchodzi do granicy tego wolniejszego 0,5 GB w GTX 970).
Zagadkowe. Może to naprawią.

Mnie momentami już zaczyna utrudniać. Zwykle pomaga wejście do menu z mapą, po powrocie do gry wszystko wraca do normy.

Przed chwilą zauważyłem jeszcze jedną rzecz. Jak uruchomię grę i wezmę kontroler od razu do ręki i zacznę grać to mam jak pisałem stałe 30 klatek, ale jak odczekam chwilę aż gra z Franklina zacznie podążać za przechodniami i jak wtedy zacznę grać, to mam licznik fpsów odblokowany. Nie mam stałych 60 klatek zawsze, ale jeszcze nie zauważyłem, żeby mi spadły poniżej 37.

Na razie to stosuję, ale dziwne to jest. Nigdy wcześniej w żadnej grze czegoś takiego z blokadą fpsów nie miałem.

Last edited:
No dziwne rzeczy, ja po patchu też zauważyłem te scinki, no cóż widać nie każda aktualizacja musi być dobra, i też im dłuzej gram tym mocniej potrafi przyciąć, ale w Afterburnerze nic nie widac żeby się zapychało tylko skacze zużycie GPU zbyt mocno czasami (czytaj - spada).

Raczej nie wpływa to na niemozliwośc gry, a na jej dyskomfort, no cóż jestem pod koniec gry (66% chyba 7 głównych misji do końca ) pewno jak to naprawią, to akurat skończe.

Last edited:
Przeinstalowałem GTA V na SSD i czas wczytywania mapy zmniejszył się z poprzednich 50-47 sekund do 30-26 sekund :) ...

Gdyby tylko tych dziwnych zwolnień nie było (co dziwne więcej ich za miastem niż w samej metropolii) to byłby już miód.

Oto jak GTA V chodzi (benchmark) na moim PC:

U mnie nagrywanie bardzo mocno wpłyneło na wynik bencha, bez nagrywania mam od 10 do 15 klatek więcej nawet.

Chyba jakaś*nowa, drobna aktualizacja była, jak włączyłem SC to zielony pasek zaczął się*zapełniać. Ciekawe czy coś*poprawili.

@Karesh

Zmian nie zauważyłem.

Jednak właśnie ukończyłem główny wątek GTA V. Było grubo, a ostatni wielki skok to klasa sama w sobie (to napięcie i przeczucie, że w każdej chwili wszystko może się schrzanić).

Teraz czas na aktywności poboczne, które dotychczas traktowałem lekko po macoszemu.