Gry komputerowe

+
Ooo w mordeczkę, wygląda jakby poszli w dobrym kierunku, znaczy są kierunkowe osłony jak w DoW2 i CoH, ale też base building i duża skala.
Trochę jak CoH w 40K, na co w sumie ludzie liczyli już przy DoW2.
Herezja DoW3 z jakimiś energetycznymi kopułami zamiast osłon i animacjami rodem z Warcrafta 3 została zażegnana.

Jako osoba cisnąca co czwartek od lat z kumplami w DoW2 Elite Mod jaram się jak heretyk na stosie.

Last edited:
Obejrzałem sobie transmisję z otwarcia Gamescomu i jest kilka perełek wartych uwagi. Nowe Lords of the fallen wygląda ciekawie, Cronos od Bloober team też i nowość, valor mortis od twórców Ghostrunnera, który intryguje tematyką- czasy wojen napoleońskich. Nowy COD to odcinanie kuponów. Dodatkowo Chińczycy nie wstydzą się swojej kultury i nawet nie próbują jej "wzbogacać" na zachodnią modłę. Podsumowując, mało nowości, na zachodzie kryzys kreatywności, wszystko jest wtórne. Chiny trzymają się mocno, Japonia też nie odstaje, no i aż 3 gry z Polski. Nasi jeszcze potrafią.

Mnie te chińskie soulslike na pokazie nie porwały. Zresztą, soulslike jako gatunek zdaje się być ogólnie tak nadreprezentowany, że często trudno te gry od siebie odróżnić. Drastycznie nadreprezentowane są również te wszystkie anime gierki, na które nie mogę wręcz patrzeć. Pokaz ogólnie uważam za bardzo słaby i mało interesujący. Znaczną jego część z tego powodu wyciszyłem.

Długa gadanina o CoDzie bardzo ciężkostrawna. Żarty czerstwe. Natomiast całkiem dobre wrażenie zrobiło Cronos. Pokusili się nawet o cosplay na bogato, całkiem fajne. Dobrze widzieć, że polski gamedev sobie radzi.

Zapowiedziano nowe Dawn of War.
Może ktoś posądzi mnie o głoszenie herezji, ale czy to nie zapowiada się przypadkiem na potencjalnie najlepszą odsłonę serii od czasu Dark Crusade? Wrażenia redaktora CD-A też obiecujące. DoW II wraz z rozszerzeniami te naście lat temu dostarczyły mi niezłą frajdę, ale to i tak już nie było to samo. Trójkę mam z jakiegoś bundle'a i nawet jej nie ruszałem.

Zostawiłem już niby szeroko pojęte strategie za sobą (ostatni duży tytuł z tego gatunku, jaki porządnie obgrywałem to chyba Total War: Three Kingdoms z pięć lat temu, a jeśli chodzi o RTS-ową przegródkę bliższą DoW, to już w ogóle nie wiem), ale jeśli czwórka dowiezie, to chętnie do nich wrócę.

PS. Z pokazu Gamescomu jak na razie najbardziej cieszy potwierdzenie, że Hollow Knight: Silksong definitywnie zadebiutuje jeszcze w tym roku. Czekam na kolejne zapowiedzi.​

@Galadh Cóż, życzę Tobie i sobie, by tak właśnie było :D. Wstępne wrażenia z pre-alphy, które opisują dziennikarze i influencerzy, są generalnie pozytywne, więc przynajmniej na tym etapie nie zapowiada się źle. Natomiast community mocno się sparzyło na DoW3, więc zdrowy sceptycyzm jest wskazany. Z pewnością przydałby się nowy, dobry RTS z serii, która była już uznawana za martwą.

Mam podobne "problemy" z tym pokazem co Yngh. Soulslike zaczyna być jak dla mnie zdecydowanie nadreprezntowanym gatunkiem. Z chińskimi grami, mam ten sam problem co z większością japońskich, wszystkie zlewają się w jedno. Abstrahując już nawet od faktu, że ta nowa fala chińskich gier skupia się zasadniczo na jednym gatunku, to wszystkie mają podobny setting (chińska mitologia) i niemal identyczną estetykę. Dlatego takim powiewem świeżości był dla mnie pokaz Silen Hill F, gdzie bohaterowie wyglądają jak normalni ludzie, a nie skład jPOPowego zespołu z okładki jakiegoś magazynu.

Z samego pokazu nie zachwyciło mnie nic, ale dobre wrażenie zostawił wspomniany wyżej Cronos. Bloodlines 2 mnie pozytywnie zaskoczyło na zwiastunach i rozgrywce jaką oglądałem, tylko po to, by cały hajp mi siadł, gdy dowiedziałem się, że 2 z 6 grywalnych klanów są schowane za (absurdalnie drogim) paywallem. Z podziwu wyjść nie mogę, że Paradox zrobił coś takiego w kontekście gry, która miała tak problematyczna produkcję, tak bardzo kultową poprzedniczkę i tak bardzo słaby buzz wokół siebie.

Generalnie mnie zaskakuje, że mimo lat doświadczeń Geoff wciąż nie potrafi znaleźć atrakcyjnego i konsekwentnego formatu dla swoich prezentacji. W tym roku chyba najbardziej widocznym problemem było wykupienie przez dużych graczy miejsca antenowego dla swoich AAA, więc cierpieliśmy wspólnie patrząc na 100h prezentację COD'a, co było lowpointem całego show jak dla mnie.

Co do DoW4, zamieszczam analizę od mojego ulubionego castera DoW2, który miał okazję zagrać w wersję alpha:
Sporo ciekawych detali i porównań z poprzednimi grami w serii.

Ja to tylko tak tu zostawię :coolstory:.
20250820_212251.jpg

Parę razy lapałem się za głowę, czytając ten tekst, bo to jest niczym spełnienie wszystkich najgorszych obaw co do gry. Elementy RPG zapowiadają się bardzo płytko i wygląda na to, że dostaniemy drewnianą grę akcji. Coś mi mówi, że tym razem fani tego nie uratują, bo nie będzie czego, po prostu. Jedynka była popsuta, momentami wręcz niegrywalna, ale pod toną mułu był jednak tytuł unikalny, klimatyczny i rozbudowany. Nie zapowiada się na powtórkę w tym zakresie.

Szczerze mówiąc, z tą "niegrywalną" jedynką to chyba bym polemizował. Pamiętam, że gdy wyszła, wymagała topowego GPU, albo działy się dziwne rzeczy, tzn. artefakty, etc. Natomiast przeszedłem grę na premierę dwukrotnie, i nie miałem żadnych bugów, których nie rozwiązałoby wczytanie sejwa.
Jasne, było dużo niedorobionej zawartości, ale nawet nie było tego szczególnie widać

Ktoś jeszcze pamięta zapowiedzianą lata wstecz (bodajże coś około 2020) grę Pragmata?

Last edited:
Nikt nie mówi tutaj o remake'u MGS3, czyli MGS Delta?

Premiera już w najbliższy czwartek (28.08), a ja jakiś czas temu uległem hype'owi i zamówiłem grę na PC (z key-shop'a bo pełnej ceny na Steam nie będą płacił - kogoś chyba pogięło z 370 PLN za grę na komputery osobiste, tym bardziej iż jest to remake starego tytułu).
Nieco martwię się o optymalizację, bo to gra na UE5 i jak wersja na PS5/PS5 Pro ma swoje problemy z płynnością, to co dopiero będzie na PC?

Miejmy nadzieję, że zmiana ustawień coś pomoże.

Bramble: The Mountain King​

W moje ręce trafiła gra Bramble: The mountain King i po ukończeniu stwierdziłem, że muszę ją zareklamować, jest to tytuł absolutnie magiczny.
Gra jest utrzymana w klimacie baśni i horroru, a podczas gry na 4-5 godzin odczuwamy całe spektrum emocji. Mocne skojarzenia z Czarownicą Eggersa, czuć tu również klimat Wiedźmina. Gra nie boi się przedstawianych tematów i wiele wydarzeń przedstawionych jest w dosadny, naturalistyczny sposób (gra daje na początku ostrzeżenie odnośnie kontrowersyjnych treści, nie jest to przesadzone więc polecam przeczytać z czym możemy się w grze spotkać przed zagraniem, bo to nie będzie tytuł dla każdego).
Nie jestem wielkim koneserem indyków, zagram w jakiś tytuł z takiej półki raz na rok, ale to dzieło jest tak spójne, piękne a zarazem straszne, że z pełnym przekonaniem je polecam.

Bramble: The Mountain King​

W moje ręce trafiła gra Bramble: The mountain King i po ukończeniu stwierdziłem, że muszę ją zareklamować, jest to tytuł absolutnie magiczny.
Gra jest utrzymana w klimacie baśni i horroru, a podczas gry na 4-5 godzin odczuwamy całe spektrum emocji. Mocne skojarzenia z Czarownicą Eggersa, czuć tu również klimat Wiedźmina. Gra nie boi się przedstawianych tematów i wiele wydarzeń przedstawionych jest w dosadny, naturalistyczny sposób (gra daje na początku ostrzeżenie odnośnie kontrowersyjnych treści, nie jest to przesadzone więc polecam przeczytać z czym możemy się w grze spotkać przed zagraniem, bo to nie będzie tytuł dla każdego).
Nie jestem wielkim koneserem indyków, zagram w jakiś tytuł z takiej półki raz na rok, ale to dzieło jest tak spójne, piękne a zarazem straszne, że z pełnym przekonaniem je polecam.
Grałem w GP. Potem było chyba w Prime, a ja miałem w Bundlu Fanaticala.

Niebawem premiera Cronosa. Jakie macie odczucia na temat tej gry?
Wcześniejsze Medium bardzo mi się podobało. Fajna fabuła i mega klimat. Brak polskiego dubbingu, mimo iż akcja rozgrywała się na terenie naszego kraju, nie przeszkadzały mi. Może trochę brakowało tego, ale gra się broniła. Bloober pokazał, że potrafi robić gry, a Cronos: The New Dawn w moim odczuciu zapowiada się na całkiem ciekawy tytuł

Czeka ktoś tutaj na Hollow Knight: Silksong? Premiera już jutro o 16:00!
1756898443226.png

Przeszedłem pierwszą część na 112% (zrobiłem wszystko co tylko się dało) i już od kilku lat czekam na sequel (aż trudno uwierzyć, że to się dzieje). Dla mnie Hollow Knight to najlepsza metroidvania, gra indie oraz ogólnie jedna z najlepszych gier w jakie kiedykolwiek grałem (dla mnie GOTY 2017). Jedyna gra, która może odebrać moje GOTY 2025 Clair Obscur: Expedition 33.

Top Bottom