Gry komputerowe

+
Divinity
To coś już wiemy.
Bardzo dobry trailer. Trzymając nas w niepewności i z zaniepokojeniem, szybko, i płynnie przeszedł ze słodkiej sielankowej zabawy w horror, wywracając nasze spojrzenie na całą sytuację, pozostawiając nas z jednym wielkim WTF. Trzeba przyznać, Larian umie się zapowiadać.

Star Wars: Fate Of The Old Republic
Sam trailer nic nie wnosi bym powiedział, jednakże czekam i liczę, że będzie z tego dobra gra.

Exodus
kliknęło
Kliknęło
Mam takie wrażenie, że ta gra to prawilna kontynuacja Mass Effecta, serio. Czuć w tym trailerze ducha Sheparda. To oczywiście zasługa muzyki, która nadaje na podobnych nutach, ale i budowa samego trailera z ukazaniem naszego bohatera jako osoby, która ma uratować świat. Jest szansa na to, że zyskamy Mass Effecta, który nie jest Mass Effectem ;)

Control
Nie no, ale jak to? Chłopem mamy grać? Trailer jednak całkiem spoko i w odróżnieniu od pozostałych zapowiedzi pokazuje elementy rozgrywki z samej gry. Przyjemnie się to zapowiada. Ciekawe czy na PC też wyjdzie

Divinity
To coś już wiemy.
Bardzo dobry trailer. Trzymając nas w niepewności i z zaniepokojeniem, szybko, i płynnie przeszedł ze słodkiej sielankowej zabawy w horror, wywracając nasze spojrzenie na całą sytuację, pozostawiając nas z jednym wielkim WTF. Trzeba przyznać, Larian umie się zapowiadać.
Midsommar vibes

Cholernie sporo się dzieje w giereczkowie, Clair Obscur wygrało w 9 kategoriach Game Awards
https://www.purepc.pl/the-game-awards-2025-zwyciezca-clair-obscur-expedition-33
The Game Awards dobiegło końca, toteż poznaliśmy wszystkich zwycięzców. Tak jak przewidywano, największym triumfatorem było Clair Obscur: Expedition 33.
Niby bez zaskoczenia, ale kurna, KCD 2 powinno wygrać w kategorii RPG-a.

Przy czym Tomb Raider: Legacy of Atlantis to remake oryginalnego Tomb Ridera. I robią go Polacy z Flying Wild Hog przy współpracy Crystal Dynamics XD

Drugim powstającym Tomb Raiderem jest Tomb Raider Catalyst
A jakby tego było mało, zapowiedzieli nowego filmowego Street Fightera XD
https://www.filmweb.pl/news/RUNDA+1:+WALCZ+Filmowy

To wygląda jakby panował dokładnie odwrotny trend w Hollywood jeśli idzie o growe adaptacje, lata 80-wszesne dwutysięczne: Filmy w ogóle nie mają nic wspólnego z grami na jakich podstawie powstają, zwłaszcza w wyglądzie postaci, obecnie: Postacie są praktycznie cosplayem postaci z gier.

Krótkie podsumowanie. Europa rozjechała USA. My robimy dobre, świeże gry, oni miałkie i "zaangażowane". Kto na tym lepiej wychodzi widać gołym okiem...
A jak oceniasz 2 miejsce dla Wiedźmina 4 na najbardziej oczekiwaną grę w tym wypadku?

Oglądałem większość TGA na żywo. Nie zdołałem rano dokończyć, więc nadrobiłem końcówkę później, lecz wyszło na to, że najlepsze miałem już za sobą. Pierwsza część show była całkiem niezła, natomiast końcowe etapy były trochę niczym przeciągłe pierdnięcie. Ostatnia gra to absolutna porażka. Geoff hajpował tytuł, teasował, opowiadał, jak to sam już grał i każdy będzie chciał na pewno zagrać po obejrzeniu trailera, aż się człowiek mógł zacząć zastanawiać, jakiego to bangera zostawili na koniec... a to był jakiś hero shooter slop :giveup:. Highguard, który wygląda, za przeproszeniem, jak gówno. Także cóż, pod koniec słabiutko.

W sumie zgadam się z opinią wyrażoną w tym poście:
1765575595936.png

Powyżej wymieniono już kilka ciekawych zapowiedzi i materiałów, ja natomiast dodam do tego Total War: Warhammer 40k. Mocna zapowiedź w popularnym uniwersum. Jako iż ma wyjść również Dawn of War IV, WH40k jest obecnie na fali jeśli chodzi o RTSy. A może i nie tylko, wszak nie tak dawno wyszedł bardzo popularny Space Marine 2. Trailer to w większości CGI (dość efektowna animacja), natomiast ostatnie 30 sekund pokazuje gameplay z pre-alphy. Gra ma też już swoją stronę na Steamie. Kampania strategiczna najwyraźniej będzie obejmowała teraz różne planety. Ciekawe. Urywki z bitew bardzo mi przypominają Dawn of War i nie jestem przekonany, czy to akurat dobre, skoro i tak dostaniemy nowego DoW. Mam nadzieję, że jednak nie będzie to jakiś klon i Total War pozostanie Total Warem. Mam też sporo obaw w związku z tym, że gra ma wyjść na konsolach, gdyż twórcy mogą decydować się z tego powodu na różne uproszczenia. Niezbyt grzeje mnie również informacja o startowych frakcjach ze Steama:

1765574790773.png

2 frakcje imperialne. Brak Chaosu. Orkowie jako jedyna naprawdę "zła" rasa. Meh, meh... Tak, tak, grimdark future, nikt jest dobry, yadada, ale Imperium to ludzkość przyszłości, protagoniści tego uniwersum i nawet w tak absurdalnie brutalnym i opętanym wojną uniwersum, nawet przy tak totalitarnym ustroju jak imperialny, jest jednak zasadnicza różnica między Imperium a Chaosem czy Tyranidami, a nawet Nekronami (którzy są znacznie bardziej "źli" niż ich odpowiednicy z Warhammer Fantasy w postaci Tomb Kings). Także zaprezentowany zestaw frakcji startowych odpowiada mi średnio, gdyż przydałaby się co najmniej jedna dodatkowa z tych najbardziej złych.

Tak czy siak, jestem niezwykle ciekaw tego projektu.

Chyba nikt nie wymienił Forest 3, a gra moim zdaniem prezentuje się na tym zwiastunie zacnie. Co z tego konkretnie wyjdzie, to nie wiadomo, ale klimat jest bardzo gęsty i przynajmniej ja chciałbym dowiedzieć się czegoś więcej o tym tytule.

Jeżeli chodzi o gry wcześniej wspomniane, Divinity zdecydowanie intryguje. Bardzo sugestywny i mroczny zwiastun, no i gra Lariana. Czekam :howdy:. Ciekawe, kiedy pojawią się na temat tej gry jakieś konkretne informacje. Na premierę zapewne będzie trzeba długo czekać, ale i tak fajnie było zobaczyć ten trailer oraz przekonać się, w jaki klimat twórcy celują.

Fate of the Old Republic to zaskoczenie. Zarówno sam tytuł, jak i główny twórca. Zobaczymy, czy Pan Casey zdoła zniszczyć kolejną serię :coolstory: . No ale FoTO na pewno warto obserwować.

W końcu siadł mi też jakiś oficjalny materiał z Exodus - do tej pory cały hype koncentrował się raczej dookoła tego, kto stoi za projektem oraz lore, którym został on obudowany, natomiast wszystkie zajawki gry były... takie sobie.
I też nie jest tak, że tutaj jest to jakaś rewelacja, ale po prostu kliknęło:
Według mnie ta gra wydaje się ciekawsza wtedy, gdy nie pokazują żadnych konkretnych materiałów. Te bowiem bardzo rażą swoją generycznością, takim rozmemłaniem. Póki co dla mnie jest to tytuł bez charakteru. Dla kontrastu, w przypadku The Expanse od Owlcat w zasadzie od samego początku czuć konkretny klimat i kolejne materiały tylko to wrażenie pogłębiają. Tutaj zaś ciągle czegoś brakuje. Natomiast mam nadzieję, że gdy dostaniemy w końcu jakiś solidny kawałek rozgrywki to gra będzie się prezentowała lepiej. Dobrych RPGów nigdy nie za dużo, a gier w stylu ME za wiele nie ma.

1765574866698.png

:coolstory:

Nie będę się czepiał GOTY dla Ekspedycji 33. To było do przewidzenia, no i tytuł zrobił świetnie wrażenie zarówno na dziennikarzach, jak i na graczach. Ok. Natomiast nagroda dla Clair Obscur w kategorii indie jest naciągana, a w kategorii RPG w przypadku, gdy obok było KCD 2, to troszeczkę jednak kpina. W zasadzie wszelkie elementy RPG są w KCD 2 znacznie bardziej rozwinięte. Mechaniki bardziej różnorodne, gdyż nie dotyczą tylko walki. Poziom interakcji ze światem nieporównywalnie większy, a do tego jest to świat otwarty, "żyjący", immersyjny i rozbudowany, z cyklem dobowym NPCów. Wybory dialogowe. Zadania z różnymi zakończeniami. Skill checki, których jasne, nie ma tyle co w BG3, ale wciąż obecne i mają znaczenie, a przecież w tym roku BG3 konkurencją nie jest. Jak to wszystko ma się do tego, co oferuje CO jako RPG? Przecież to inna liga pod tym względem. Czyżby dziennikarze po prostu w KCD 2 za dużo nie grali z uwagi na długość i poziom rozbudowania tytułu? Czy może to zwykła mechanika owczego pędu? What a sick joke...

Sam głosowałem na Ekspedycję w niektórych kategoriach, ale naprawdę trudno obronić ten wybór jako najlepszy RPG w tym roku. Henryku, dla mnie jesteś zwycięzcą :cry:.

Za to soundtrack CO to totalny hicior i fajnie było usłyszeć taką wersję tego utworu na żywo. Piękne.

Last edited:
Geoff hajpował tytuł, teasował, opowiadał, jak to sam już grał i każdy będzie chciał na pewno zagrać po obejrzeniu trailera, aż się człowiek mógł zacząć zastanawiać, jakiego to bangera zostawili na koniec... a to był jakiś hero shooter slop :giveup:. Highguard, który wygląda, za przeproszeniem, jak gówno. Także cóż, pod koniec słabiutko.
Przecież on tak zawsze robił :ROFLMAO:

Przecież on tak zawsze robił :ROFLMAO:
W poprzednim roku ostatnie było Intergalactic. Nowa gra Naughty Dog. To nie jest nawet porównywalna sytuacja. Geoff oczywiście hajpuje każdą grę na swoim pokazie, no ale kolejność ma znaczenie. Warto zakończyć coś w dobrym stylu, bo wtedy całość robi znacznie lepsze wrażenie. Gdyby np. Divinity było pokazane na końcu, to super. Albo Fate of the Old Republic.

Co do nagrody w kategorii RPG dla Clair Obscur. Czyżby nagrody nadawane na gali nie miały wartości merytorycznej i były tylko marketingowym scamem? Nie no, przecież nie znamy takich przypadków z historii.

Co do nagrody w kategorii RPG dla Clair Obscur. Czyżby nagrody nadawane na gali nie miały wartości merytorycznej i były tylko marketingowym scamem? Nie no, przecież nie znamy takich przypadków z historii.
Swoją drogą, widziałeś, kto wygrał nagrodę "player's choice"? 100% głosowanie graczy, nie dziennikarzy.

Jak nie, to sprawdź :D

A ja się pytam gdzie jest, tak szumnie zapowiadany*, Half-Life 3?

*tak naprawdę w żadną zapowiedź nie wierzyłem

A teraz na poważnie. W końcu pokazali coś z nowego Tomb Raider i... Legacy of Atlantis wygląda nawet fajnie pod względem wizualnym ale nie jest to nic powalającego na kolana. Sam model Lary został też zauważalnie "wyszczuplony" w stosunku do pierwowzoru, ale tutaj mogło być gorzej, a nie jest. Pytanie tylko czy potrzebujemy już drugi (po Anniversary z 2007 roku - cholera, to już prawie 20 lat wstecz :eek: ) remake pierwowzoru?
Ciekawostką jest fakt, że w produkcji pomaga (lub wręcz tworzy na zlecenie Cristal Dynamics) polskie studio (również z siedzibą w Warszawie) Flying Wild Hog.

Natomiast o Catalyst nie poznaliśmy wielu szczegółów, poza przybliżoną premierą, która odbędzie się (jak znowu nie przełożą) za... około dwa lata (prawie dekadę po ostatniej odsłonie).

Dla mnie jedyne nieporozumienie to Players' Voice. Resztę na spokojnie da się wybronić. A Clair Obscur pobiło rekord gali i ma najwięcej nagród w historii - 9. Wcześniejszy rekord to 7 - The Last of Us Part II.

Z zapowiedzi najbardziej czekam na FOTORa. "3 część" KOTORa to będzie dla mnie coś pięknego. Potencjalnie mamy 5 gier ze Star Wars - KOTOR Remake, KOTOR 2 Remake (plotki), FOTOR, Racer i Eclipse. Dodatkowo pewnie będzie jeszcze 3 część Jedi (jeżeli EA nie oszaleje).

Nie oglądałem gali, ale teraz trochę nadrobiłem zaległości trailerowe. No I dla mnie numer jeden, to Divinity :) . Rewelacyjny jest ten zwiastun . Kolejne miejsce na podium, to FOTOR, Gwiezdne Wojny, to jedno z moich ulubionych uniwersów. A na następcę KOTOR-ów czekam już bardzo długo. No i na koniec oba Tomb Raidery :).W
sumie jest na co czekać. Wyników nie będę komentować, bo Claire Obscure, to na pewno nie moja bajka, a w KDC nie grałem, więc też nie mam porównania.

A jak oceniasz 2 miejsce dla Wiedźmina 4 na najbardziej oczekiwaną grę w tym wypadku?
Wszystko zostaje "w rodzinie". GTA 6 powstaje głównie w Europie. Co do Wiedźmina 4, to ja osobiście nie czekam. Fundamentalnie nie odpowiada mi kierunek w jakim to wszystko zmierza. Nie podoba mi się zmiana silnika, nie podoba mi się gość odpowiedzialny za lore. Już nawet bez większych emocji podchodzę do sequela Cyberpunka, który jest pisany przez zespół aktywistów.

Krótkie podsumowanie. Europa rozjechała USA. My robimy dobre, świeże gry, oni miałkie i "zaangażowane". Kto na tym lepiej wychodzi widać gołym okiem...
Już od jakiegoś czasu to zauważyłem. TGA to nie jest wyznacznik, ale jednak jest organizowane przez Amerykanów, i tam od 2014 wygrały jedynie 3 gry z USA: Overwatch, God of War, Last of Us 2. A tak to jest rywalizacja raczej pomiędzy Europą i Japonią., szczególnie w ostatnich latach. Na moje oko to amerykańska branża gier przeżywa kryzys, głownie kreatywny, może za dużo korporacyjnej kultury. Póki ich studia to były firmy skali dzisiejszych europejskich liderów, to jeszcze to jakoś szło, a teraz nie da się na to patrzeć, nie pamiętam ostatniej gry z US w jaką grałem? Doom, World Of Warcraft Classic? :)) Na steamie mam sporą bibliotekę, ale jedyne gry z US to Doom, Quake II, RDR1 i RDR2 (choć nie wiem czy RDRy były robione przez Amerykanów.
W Europie nawet małe kraje mają międzynarodowe hity, Belgia, Holandia, o Szwecji nie wspominając. Ponoć wynika to z tego, że UE daje fundusze studiom, dlatego mogą bardziej ryzykować, ale to chyba nie jest główna przyczyna, bo Ukraińcy też robią hiciory (Metro, Stalker).
Szkoda, że Europa w jeśli chodzi o IT ustąpiła pola w wielu dziedzinach US, ale to chyba też powoli dobiega końca. Po branży gier widać, że potencjał kreatywny jest tylko trzeba go wykrzesać z ludzi.

może za dużo korporacyjnej kultury.
No ten problem nie dotyczy wyłącznie branży gier, ale ogólnie każdej amerykańskiej branży, choć po filmowych, serialowych, komiksowych i growych widać to najwyraźniej. Amerykanom zależy bardziej by ich produkty się sprzedawały niż reprezentowały sobą jakość i gryzie ich to w dupę. A i z ich mentalnością, wątpię że prędko się coś zmieni na lepsze, czuję że będzie wręcz odwrotnie.

No ten problem nie dotyczy wyłącznie branży gier, ale ogólnie każdej amerykańskiej branży, choć po filmowych, serialowych, komiksowych i growych widać to najwyraźniej. Amerykanom zależy bardziej by ich produkty się sprzedawały niż reprezentowały sobą jakość i gryzie ich to w dupę. A i z ich mentalnością, wątpię że prędko się coś zmieni na lepsze, czuję że będzie wręcz odwrotnie.
Patrząc nawet na ostatnie miesiące...jeśli taki okręt flagowy amerykańskiej branży jak Call of Duty zaczyna tonąć, to wg mnie jest już grubo. Jakby się GTA (zasadniczo marka stworzona w UK) wykoleiło, co raczej nie jest możliwe, to już w ogóle...

Ubisoft jest "zamerykanizowane", korporacja pełną gębą, ale ich pracowników w to bym nie mieszał. Jednak ci "spadochroniarze" z Ubi stworzyli grę roku, grałem też w ostatnie AC, jest to co najmniej poprawna gra, nawet dobra, w Ubi jest talent, nie wszędzie go widać ale jest (gameplay, wizualia, pewne systemy - jak system pór roku itd.). Nawet w najgorszej firmie możesz znaleźć dobrych pracowników. Co do sequela CP, pożyjemy zobaczymy, kto i kiedy i czy w ogóle go zrobi.
Regres jeśli chodzi o szeroko pojętą amerykańską branżę rozrywkową, jest na całej linii, choć pewnie finansowo to im się wszystko spina bez problemów. To jest raczej jakiś problem systemowy, który też dla EU może się skończyć średnio, US to jednak główny rynek zbytu dla europejskich producentów gier, obecny rząd, administracja idzie na wojnę (póki co ekonomiczną, ideologiczną) z EU.

Last edited by a moderator:
No nie do końca pod wodzą, bo przy tym kierownicze stanowiska dalej pełnią polscy pracownicy Redów i do nich należy ostatnie zdanie. Nawet jakby trafili im się jacyś tępi pracownicy którzy chcieli by wprowadzić jakieś oderwane od rzeczywistości pomysły, to oni mogą po prostu powiedzieć "nie" i koniec tematu.
Inna sprawa, że nie wiem już czy Redom można ufać w kwestiach kreatywnych, bo naczytawszy się o procesie produkcji Dzikiego Gonu, widząc ile glupich rzeczy wprowadzili do trójki, i słysząc jakie chcieli wprowadzić, to ja nie jestem pewien czy oni wiedzą co robią.
To jest raczej jakiś problem systemowy, który też dla EU może się skończyć średnio, US to jednak główny rynek zbytu dla europejskich producentów gier, obecny rząd, administracja idzie na wojnę (póki co ekonomiczną, ideologiczną) z EU.
No nie wiem, musieliby by chyba zakazać kupna gier z Europy, a to nie wygląda na coś, co miałoby szansę przejść.

Last edited by a moderator:
Top Bottom