Oglądałem większość TGA na żywo. Nie zdołałem rano dokończyć, więc nadrobiłem końcówkę później, lecz wyszło na to, że najlepsze miałem już za sobą. Pierwsza część show była całkiem niezła, natomiast końcowe etapy były trochę niczym przeciągłe pierdnięcie. Ostatnia gra to absolutna porażka. Geoff hajpował tytuł, teasował, opowiadał, jak to sam już grał i każdy będzie chciał na pewno zagrać po obejrzeniu trailera, aż się człowiek mógł zacząć zastanawiać, jakiego to bangera zostawili na koniec... a to był jakiś hero shooter slop

. Highguard, który wygląda, za przeproszeniem, jak gówno. Także cóż, pod koniec słabiutko.
W sumie zgadam się z opinią wyrażoną w tym poście:
Powyżej wymieniono już kilka ciekawych zapowiedzi i materiałów, ja natomiast dodam do tego Total War: Warhammer 40k. Mocna zapowiedź w popularnym uniwersum. Jako iż ma wyjść również Dawn of War IV, WH40k jest obecnie na fali jeśli chodzi o RTSy. A może i nie tylko, wszak nie tak dawno wyszedł bardzo popularny Space Marine 2. Trailer to w większości CGI (dość efektowna animacja), natomiast ostatnie 30 sekund pokazuje gameplay z pre-alphy. Gra ma też już swoją stronę na Steamie. Kampania strategiczna najwyraźniej będzie obejmowała teraz różne planety. Ciekawe. Urywki z bitew bardzo mi przypominają Dawn of War i nie jestem przekonany, czy to akurat dobre, skoro i tak dostaniemy nowego DoW. Mam nadzieję, że jednak nie będzie to jakiś klon i Total War pozostanie Total Warem. Mam też sporo obaw w związku z tym, że gra ma wyjść na konsolach, gdyż twórcy mogą decydować się z tego powodu na różne uproszczenia. Niezbyt grzeje mnie również informacja o startowych frakcjach ze Steama:
2 frakcje imperialne. Brak Chaosu. Orkowie jako jedyna naprawdę "zła" rasa. Meh, meh... Tak, tak, grimdark future, nikt jest dobry, yadada, ale Imperium to ludzkość przyszłości, protagoniści tego uniwersum i nawet w tak absurdalnie brutalnym i opętanym wojną uniwersum, nawet przy tak totalitarnym ustroju jak imperialny, jest jednak zasadnicza różnica między Imperium a Chaosem czy Tyranidami, a nawet Nekronami (którzy są znacznie bardziej "źli" niż ich odpowiednicy z Warhammer Fantasy w postaci Tomb Kings). Także zaprezentowany zestaw frakcji startowych odpowiada mi średnio, gdyż przydałaby się co najmniej jedna dodatkowa z tych najbardziej złych.
Tak czy siak, jestem niezwykle ciekaw tego projektu.
Chyba nikt nie wymienił Forest 3, a gra moim zdaniem prezentuje się na tym zwiastunie zacnie. Co z tego konkretnie wyjdzie, to nie wiadomo, ale klimat jest bardzo gęsty i przynajmniej ja chciałbym dowiedzieć się czegoś więcej o tym tytule.
Jeżeli chodzi o gry wcześniej wspomniane, Divinity zdecydowanie intryguje. Bardzo sugestywny i mroczny zwiastun, no i gra Lariana. Czekam

. Ciekawe, kiedy pojawią się na temat tej gry jakieś konkretne informacje. Na premierę zapewne będzie trzeba długo czekać, ale i tak fajnie było zobaczyć ten trailer oraz przekonać się, w jaki klimat twórcy celują.
Fate of the Old Republic to zaskoczenie. Zarówno sam tytuł, jak i główny twórca. Zobaczymy, czy Pan Casey zdoła zniszczyć kolejną serię

. No ale FoTO na pewno warto obserwować.
W końcu siadł mi też jakiś oficjalny materiał z Exodus - do tej pory cały hype koncentrował się raczej dookoła tego, kto stoi za projektem oraz lore, którym został on obudowany, natomiast wszystkie zajawki gry były... takie sobie.
I też nie jest tak, że tutaj jest to jakaś rewelacja, ale po prostu kliknęło:
Według mnie ta gra wydaje się ciekawsza wtedy, gdy nie pokazują żadnych konkretnych materiałów. Te bowiem bardzo rażą swoją generycznością, takim rozmemłaniem. Póki co dla mnie jest to tytuł bez charakteru. Dla kontrastu, w przypadku The Expanse od Owlcat w zasadzie od samego początku czuć konkretny klimat i kolejne materiały tylko to wrażenie pogłębiają. Tutaj zaś ciągle czegoś brakuje. Natomiast mam nadzieję, że gdy dostaniemy w końcu jakiś solidny kawałek rozgrywki to gra będzie się prezentowała lepiej. Dobrych RPGów nigdy nie za dużo, a gier w stylu ME za wiele nie ma.
Nie będę się czepiał GOTY dla Ekspedycji 33. To było do przewidzenia, no i tytuł zrobił świetnie wrażenie zarówno na dziennikarzach, jak i na graczach. Ok. Natomiast nagroda dla Clair Obscur w kategorii indie jest naciągana, a w kategorii RPG w przypadku, gdy obok było KCD 2, to
troszeczkę jednak kpina. W zasadzie wszelkie elementy RPG są w KCD 2 znacznie bardziej rozwinięte. Mechaniki bardziej różnorodne, gdyż nie dotyczą tylko walki. Poziom interakcji ze światem nieporównywalnie większy, a do tego jest to świat otwarty, "żyjący", immersyjny i rozbudowany, z cyklem dobowym NPCów. Wybory dialogowe. Zadania z różnymi zakończeniami. Skill checki, których jasne, nie ma tyle co w BG3, ale wciąż obecne i mają znaczenie, a przecież w tym roku BG3 konkurencją nie jest. Jak to wszystko ma się do tego, co oferuje CO jako RPG? Przecież to inna liga pod tym względem. Czyżby dziennikarze po prostu w KCD 2 za dużo nie grali z uwagi na długość i poziom rozbudowania tytułu? Czy może to zwykła mechanika owczego pędu? What a sick joke...
Sam głosowałem na Ekspedycję w niektórych kategoriach, ale naprawdę trudno obronić ten wybór jako najlepszy RPG w tym roku. Henryku, dla mnie jesteś zwycięzcą

.
Za to soundtrack CO to totalny hicior i fajnie było usłyszeć taką wersję tego utworu na żywo. Piękne.