Gry komputerowe

+
Mouse P.I. przeszedłem i sobie ją cenię (o czym też tutaj kiedyś pisałem).

Jedynie tego typu konwencja (opowieści detektywistycznej), gdzie trup sieje się aż tak gęsto, średnio mi podchodziła. Jednak jak przymknie się oko na ten szczegół, wówczas gra się bardzo dobrze.

Dzisiaj (nie to, że pierwszy raz) dotkliwie trafiło mnie wrażenie błyskawicznie i niezauważenie upływającego czasu. Zdarzyło się to w chwili, gdy w jednym z pojawiających się newsów przeczytałem, że No Man's Sky obchodzi dzisiaj dziesiątą rocznicę premiery. Przez chwilę łudziłem się, że może to nie jest ta gra, o której myślę, bo przecież ta gra wyszła nie dalej niż pięć lat temu, ja cały czas świetnie pamiętam premierę, jak bardzo to co wyszło nie zgadzało się z zapowiedziami, to nie mogło być tak dawno. Ale to jest jednak ta właśnie gra.
I się zastanawiam, kiedy to się stało.

Last edited:
Dla mnie "wiek" No Man's Sky nie jest takim zaskoczeniem, bo pamiętam jak media (a głównie gracze) wyśmiewali się z jego obietnic bez pokrycia (jak okazało się po premierze). Później studio postanowił reperować grę oraz reputację (co poniekąd robi do dzisiaj :eek: ), a po kilku latach (od tej wtopy) wyszedł Cyberpunk 2077 (a to już prawie 6 lat wstecz), który też obiecywał wszystko co się dało, a wyszło wiadomo co...

Mnie za to przeraża jedno - od premiery ostatniego Wiedźmina minęła ponad dekada (nawet od Krwi i Wina), a wciąż nie mamy kolejnej gry od RED'ów. Wiem był CP 2077, ale to już niemal 6 lat wstecz (i niemal 3 lata od dodatku Widmo Wolności). Ale wcześniej gry od RED'ów wychodziły około co 3-5 lata (W1 2007, W2 2012, W3 2015). Teraz W4 ma być z 7-8 lat po ostatniej grze i 12-13 lat po poprzedniej odsłonie.

Chyba RED'zi myślą, że są teraz naszym Rockstar'em ;) ...

Mnie za to przeraża jedno - od premiery ostatniego Wiedźmina minęła ponad dekada (nawet od Krwi i Wina), a wciąż nie mamy kolejnej gry od RED'ów. Wiem był CP 2077, ale to już niemal 6 lat wstecz (i niemal 3 lata od dodatku Widmo Wolności). Ale wcześniej gry od RED'ów wychodziły około co 3-5 lata (W1 2007, W2 2012, W3 2015). Teraz W4 ma być z 7-8 lat po ostatniej grze i 12-13 lat po poprzedniej odsłonie.
Wychodziły co 4 lata - W1 (2007), W2 (2011), W3 (2015). Dodatkowo Wiedźmin 3 dostał 2 dodatki, w tym jeden wielkości normalnej gry (2016). Cztery lata od ostatniego dodatku mamy kolejną grę - Cyberpunk 2077 (2020). I teraz możemy się zastanawiać jak naprawianie gry wpłynęło na dłuższy czas oczekiwania na następny tytuł. Zapewne wpłynęło i to w sposób znaczący. Następne dzieło do dodatek do Cyberpunku - Widmo Wolności (2023). Trzy lata po premierze podstawki, podobnie jak Krew i Wino był to dodatek wielkości normalnych gier. Gdyby nie problemy to taki dodatek wyszedłby jakoś w 2021. Od tego czasu mijają kolejne 3 lata i nadal czekamy na nową grę. Istnieje szansa, że w 2027 dostaniemy dwa produkty. W pierwszej połowie roku - trzeci dodatek do W3 i w drugiej W4 (a jak nie to pewnie w 2028). Potem, zgodnie z planem, gry będą wychodziły już szybciej.

Zatem standardowy dla REDów okres 4 lat między grami dalej jest zachowany (2023-2027), tylko został trochę nadszarpnięty naprawianiem gry w latach 2020-2023.

Gdzieś chyba pisali, że W4 nie wyjdzie w roku 2027 (czyli pewnie 2028 - chyba, że coś jeszcze się opóźni).
A nad dodatkiem do W3 pracuje zupełnie inne studio (co najwyżej RED'zi może im trochę pomagają) i to już od kilku ładnych lat, więc z pracą nad W4 zapewne to zbytnio nie koliduje (pewnie koncepcje gry o Ciri zaczęły się jeszcze przed skończeniem CP 2077, albo zaraz po i część zespołu, która nie musiała siedzieć w Night City już nad grą pracowała).

Wcześniej w przeciągu 8 lat potrafili wydać trylogię, a jakoś teraz nie mogę uwierzyć, że sagę o Ciri skończą przed 2036*.

*nowego CP robi amerykańskie studio, więc pewnie panowie nie będą sobie zbytnio wchodzić w paradę i podbierać talenty z zespołów

Gdzieś chyba pisali, że W4 nie wyjdzie w roku 2027 (czyli pewnie 2028 - chyba, że coś jeszcze się opóźni).
2028 to ogólna prognoza branży / graczy która wzięła się z braku nowych materiałów promocyjnych (REDzi zawsze coś pokazują latem na rok i nawet 2 lata przed premierą, a w tym roku absolutnie nic) i faktu że przesunięto dodatek W3 na 2027 rok, tak jakby było to po części łatanie luki wydawniczej. No śmierdzi mocno późniejszą premierą bo REDzi lubią dość wcześnie i intensywnie reklamować swoje gry.

Z drugiej strony gdzieś widziałem niedawno newsa, że inwestorzy albo jacyś insiderzy twierdzą że premiera W4 wciąż jest planowana na 2027, no ale średnio w to wierzę. Nawet jeśli taki jest plan, to oczywiście jeszcze trzeba brać pod uwagę późniejsze obsuwy, a u REDów zawsze jakieś są. Moja prognoza to luty 28 z obsuwą na maj 28 :)

Kurczaczki, ładne to. Miejscami nieco wychodzi sztuczność, ale robi wrażenie. Przynajmniej jeśli mowa o stylu graficznymi i szczegółowosci czy animacji, bo zachowanie grupy wrogów to znane od lat - jeden bije, pięciu się przygląda.
Jeśli już teraz są pokazywane takie gry, to Wiedźmin lepiej niech wysoko zawiesi poprzeczkę w innych obszarach, bo na tym polu raczej nie ma szans z chińszczyzną.

mgs.png

Po wielu latach pełna kolekcja MGS wreszcie jest dostępna na PC. :love:

Obecnie DLSS 5 (ten oficjalny) zabija niemal do 50% fps na karcie pokroju RTX 5090, więc ...

Coś w tej materii może zmienić RXT 6xxx, ale na to poczekamy zapewne jeszcze z rok.

Top Bottom